ciasto na pierogi - 5219 przepisów (strona:13/348)

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie 63

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody.  Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi

AniaGotuje.pl
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 47

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad(...)Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek

Kuchnia MagdaLeny
Rosół z mięsnymi pierogami 71

pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego

MarciochaKucharzy
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 98

wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było klejące dosypać jeszcze trochę mąki (mnie zdarzyło się, co prawda raz, ale to fakt, że mąka miała większą wilgotność i musiałam jej dosypać, więc wyczulam). Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek (resztę przykrywamy folią(...)farsz i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blat, ja wyłożyłam papier i podsypałam go delikatnie mąką, by się nie przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
GWIAZDKI Z MAKIEM 66

dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy(...)gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z KACZKĄ 35

miękkości kaczki, pod przykryciem. Potrwa to około 20 - 30 minut. Odstawiam "odcedzoną" kaczkę do wystudzenia. Kaszę gryczaną gotuję na sypko z dodatkiem soli. W oczekiwaniu na kaczkę przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę zalewam ciepłą wodą, dodaję szczyptę soli i zagniatam miękkie ciasto, pod koniec dolewając olej. Może się nieco kleić jeszcze do dłoni - nie dodaję jednak więcej mąki, dosypiemy(...)koperku. Wszystkie składniki łączę z musztardą, która nada smaku i sklei elementy farszu (uwaga, żeby nie dodać jej za dużo!). Jeśli jest taka potrzeba, doprawiam solą i pieprzem. Ciasto na pierogi zagniatam ponownie z odrobiną mąki i rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinam krążki, nakładam gotowy farsz i zlepiam. Układam na posypanej mąką powierzchni

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z serem i jagodami 74

jogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami. Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy(...)drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą 85

Pyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? Do czego używacie ciasta francuskiego? Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z truskawkami 52

śmietana i cukrem. To genialne danie dla dzieci małych i dużych składniki: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody 300 g truskawek śmietana, cukier, sól wykonanie: Ciasto do pierogów znajdziecie tutaj Pamiętajcie, że ciasto do pierogów z owocami powinno być nieco grubsze (owoce wydzielają dużo soku(...)który powoduje,ze ciasto się rozpada). Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości, zasypujemy łyżką cukru. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, nakładamy w środek kilka kawałków truskawek i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2- 3 minuty, odcedzamy. Śmietanę lub jogurt mieszamy z cukrem i polewamy pierogi

Sezonowy Garnek
Pierogi z truskawkami 47

lubi?? Wiem, że jest zima, ale coś mnie naszło właśnie na truskawki  ;) Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami podane z jogurtem to świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu , który wczoraj zawitał na blogu. Szczerze polecam!     Składniki: (na ok. 50 pierogów)   Ciasto(...)cukrem do podania      Przygotowanie:   Ciasto : W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.     Ciasto cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać koła

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi ze szpinakiem i botwiną 102

znacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać(...)szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta

Monia miesza i gotuje
Pierogi ruskie 87

taki farsz, że ho ho! Jest wiele teorii na temat pierogów, farszy, rodzajów... te dla mnie są najlepsze :) Polecam i Wam ich skosztować, nie pożałujecie ;) Pierogi ruskie   Składniki: ciasto: 560g mąki pszennej 250ml ciepłej wody dwie łyżki roztopionego masła lub oleju pieprz, sól farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera 2 duże cebule dodatkowo: 1 cebula, śmietana(...)wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Wystudzone ziemniaki mieszamy z serem i przesmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wycięte kółka nakładamy farsz i lepimy pierogi. Ciasto jest plastyczne, miękkie, można dać dużo farszu do środka, wytrzyma :) Gotujemy w osolonej wodzie, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze dwie minuty. Podajemy z przesmażoną cebulką i śmietaną albo jogurtem naturalnym

Brulion spadochroniarza
Pierogi z pieczarkami 101

Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi(...)białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając

Proste Potrawy
Pierogi z czereśniami 71

pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie  cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać(...)przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć i pozbawić pestek. Na sam koniec posypać je cynamonem i zwykłym cukrem.  Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części

Ugotować
Pierogi z łososiem wędzonym 92

jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku(...)ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania