ciasto na pierogi - przepisów 3688

  1. Pierogi z kaszą, podsmażane
    Pierogi z kaszą, podsmażane

    Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  2. Pierogi z grzybami i kaszą bulgur
    Pierogi z grzybami i kaszą bulgur

    duża cebula   woreczek kaszy bulgur  świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku  świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na  ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz:  Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną(...)wodę -  aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być też miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Dzielimy je  na kilka kawałków, które potem rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka.  Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie ! Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy

    Przepis pochodzi z bloga dlaSmaQ, prowadzonego przez Kaja Lelonek-Laber.

  3. Pierogi z pieczarkami
    Pierogi z pieczarkami

    Najszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie.  Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży(...)mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy.  Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierogi, a następnie smarujemy je białkiem. Pieczemy około 20min

    Przepis pochodzi z bloga http://szpilkinamiotle.blogspot.com/, prowadzonego przez Danka.

  4. Pierogi bardzo grzybowe
    Pierogi bardzo grzybowe

    Stopień smakowitości :))) : mega smakowite Składniki: Farsz: 300g suszonych grzybów 2 średnie cebule, drobno pokrojone duża garść kiszonej kapusty kilka ziaren ziela angielskiego dwa liście laurowe, spora szczypta kminku Ciasto na pierogi: 700g mąki ok 1 szklanki gorącej wody 2 łyżki miękkiego masła 1 rozmącone jajko szczypta soli Sos grzybowy: woda z grzybów kostka bulionowa 200ml śmietanki kremówki Przygotowanie: Farsz(...)ciepłe masło. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde to podlej wodą, jeśli za rzadkie dodaj mąkę. Na koniec zagniatania dodaj rozmącone jajko i wszystko dobrze połącz. Odstaw na jakieś 20minut i przykryj ściereczką. Rozwałkowujemy ciasto na placki (grubość zależy od Ciebie), ja lubię dość grube ciasto w pierogach. Wykrawamy koła i nadziewamy. Gotujemy kilka minut

    Przepis pochodzi z bloga śliwka węgierka, prowadzonego przez śliwkawęgierka.

  5. Pierogi z truskawkami
    Pierogi z truskawkami

    jeszcze na świeże jagody, ale póki co korzystamy z pysznych, słodkich truskawek z własnego ogródka. Przepis na zaparzane ciasto pochodzi od naszej babci (dodatek masła i proporcje od Kwestii Smaku). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, choć przyznajemy,że robienie (każdych) pierogów wymaga trochę wprawy i czasu (ciasto jest uniwersalne, nadaje się do każdego rodzaju pierogów) Ciasto (na ok 50sztuk małych pierożków): 300g mąki pszennej (przesianej) +odrobina do podsypania 200ml gorącej wody 40g masła szczypta soli Wykonanie 1. W gorącej wodzie rozpuścić masło i dodawać stopniowo do mąki, mieszać do połączenia składników. Wyrabiać ok 5-7min na gładkie ciasto, podsypać mąką w razie potrzeby. Gotowe ciasto odstawić na 20min przykryte ściereczką. 2. Ciasto podzielić

    Przepis pochodzi z bloga Cooking and Goodlooking, prowadzonego przez cookinggoodlooking.

  6. Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami
    Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami

    tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto na pierogi gotowane . Pierogi to oczywiście dość naturalne rozwiązanie dla takiego farszu, ale pójdziemy jeszcze o krok dalej. Nie poprzestaniemy bowiem na ich ugotowaniu – ważne jest jak je podamy. Zdecydowanie(...)100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  7. Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami
    Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami

    : Ciasto: ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka soli Wodę wlać do miski, dodawać mąkę stopniowo, cały czas wyrabiając, dodać jajka, sól, wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk czy do mieszadła, ciasto(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  8. Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze"
    Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze"

    ciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu.  FARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu  czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu(...)super efekt.  Sklejenie pierogów w tradycyjny sposób to dla mnie totalnie czarna magia. Dlatego powstały "kapelusiki" :).  Informacje o produkcie: CIASTO PIEROGOWO-MAKARONOWO-NALEŚNIKOWE 500g BEZGLUTEN Mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki kukurydzianej przeznaczona do przygotowywania pierogów, makaronów, naleśników, zacierek, racuchów, panierowania mięsa i innych potraw niezawierających glutenu, pszenicy, konserwantów. Produkt nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki

    Przepis pochodzi z bloga ClauditteMissCooking, prowadzonego przez Klaudia Leszczyńska-Wachnik.

  9. Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem
    Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem

    skleroza przypomniała mi o farszu bardzo późno w nocy, więc nie było już sensu lepić pierogów. Farsz przenocował w lodówce i nabrał smaczku :) Rano zabrałam się za ciasto na pierogi. Kiedyś nie lubiłam lepić pierogów, bo nie miałam dobrego przepisu. Długo szukałam, ale znalazłam takie na blogu zajadam.pl Ciasto jest miękkie, łatwo się je wyrabia i jest(...)zbyt dużych ze względu na Stasia. Na ciasto pierogowe :     2 szklanki mąki pszennej jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody Mąkę, sól, masło i jajko umieściłam w misce. Stopniowo dolewałam wodę jednocześnie mieszając. Ciasto wyjęłam na blat oprószony mąką i zagniatałam tak długo aż ciasto stało się gładkie i elastyczne. * Uformowałam kulę, którę

    Przepis pochodzi z bloga apetytnapieczenie, prowadzonego przez Joanna Bochyńska.

  10. Pierogi z ziemniakami i cebulką
    Pierogi z ziemniakami i cebulką

    pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Ugotowane, ostudzone ziemniaki zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni(...)przyprawić ją solą oraz pieprzem. Przesmażoną cebulę (trochę pozostawić do dekoracji!) wymieszać z ziemniakami. Przygotowany farsz posmakować i doprawić. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  11. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    jagody prosto z krzaczka. Pierszy tegoroczny wypad do lasu nie skończył się dużymi zbiorami, bo złapała nas ulewa. Na pierogi jednak wystarczyło:). Wykorzystałam przepis Andrzeja Polana na ciasto na pierogi – wyszły wyśmienite! Pierogi z jagodami Ciasto na pierogi 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody 200 ml mleka 1 jajko sól Nadzienie jagody(...)zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ używam mąki Basia tortowej zawsze zwiększam o odrobinę ilość wody, bo mąka bardzo ją chłonie. Rozwałkować starając się nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie było za twarde i szklanką wykrawać krążki. Jagody wymieszać z cukrem (ilość wedle uznania) i nadziewać krążki z ciasta pierogowego. Gotować przez 3 minuty od czasu wypłynięcia pierogów

    Przepis pochodzi z bloga Pieguskowa Kuchnia, prowadzonego przez piegusek.

  12. Pierogi z kurkami i ricottą
    Pierogi z kurkami i ricottą

    kurek. Pierożki wyszły pyszne, więc mimo że modyfikacje nie były duże, umieszczam na nie przepis. Kurki i ricotta się zaprzyjaźniły, ja za to baaardzo zaprzyjaźniłam się z pierogami. Ciasto na pierogi: 2,5 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki wrzącej wody Farsz: 500 g świeżych kurek 250 g ricotty 2 cebule(...)mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  13. Pierogi z dzika
    Pierogi z dzika

    ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję farszu, ciasto zlepiać formując pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  14. Pierożki jagodowo- truskawkowe
    Pierożki jagodowo- truskawkowe

    jagody - 120 g cukier DEKORACJA truskawki listki mięty PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę.  Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi(...)Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.  NADZIENIE:   W tym czasie przygotowujemy owoce.  Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.  Gotujemy pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  15. Ciasto na pierogi - kilka cennych wskazówek.
    Ciasto na pierogi - kilka cennych wskazówek.

    być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało. Wtedy to mąka spęcznieje i pierogi(...)będą o wiele smaczniejsze.   Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas gotowania będą nam się rozklejać. I zamiast

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy i porady kulinarne, prowadzonego przez Krzysztof Jaracz.

Wybierz stronę :