ciasto na pierogi - przepisów 3688

  1. Pierogi z ryżem i cynamonem
    Pierogi z ryżem i cynamonem

    masełku i oprószone cukrem. Sami wybierzcie jak Wam smakują najlepiej. Pierogi z ryżem i cynamonem Przepis na 50 pierogów z ryżem i cynamonem   SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi klik 200 g ryżu 250 g twarogu półtłustego 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru sól   PRZYGOTOWANIE: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie przestudzić - można użyć ryżu(...)widelcem. Chłodny ryż przełożyć do miski, dodać rozdrobniony twaróg, cukier, cynamon i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść. Farsz uformować w małe kulki, ułożyć na talerzu. Przygotować ciasto na pierogi. Kulki z ryżu i cynamonu układać na kółkach z ciasta do pierogów, złożyć na pół i zlepić. W garnku zagotować wodę, osolić. Wkładać pierogi do wrzątku

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  2. Żegnamy truskawy
    Żegnamy truskawy

    jednej szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję i wałkujemy (pozostałe ciasto trzymamy pod mokrą ściereczką, żeby nie wyschło). Ja na pierogi z owocami wybrałam ciasto, które odwieczna "Książka(...)trochę grubiej.  W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku kładziemy małą truskawkę (albo kawałek dużej), składamy na pół i zlepiamy. I tak aż skończy się ciastoPierogi wrzucamy porcjami na wrzącą wodę i gotujemy 4-5 minut od momentu kiedy wszystkie wypłyną. Podajemy ze śmietanką z cukrem- taka jest wersja konserwatywna KonQbka. Ja zrobiłam jeszcze

    Przepis pochodzi z bloga les mirabelles, prowadzonego przez Magda Mirabelles.

  3. Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką
    Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką

    zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa. Składniki (25 pierogów): 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu 100 gram mielonego drobiu 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki ricotty 1 cebula dymka sól i pieprz 2 łyżki oleju do gotowania ewentualnie masło, jeśli mamy(...)stopni na 25 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Drobno siekamy. Mięso mielone, posiekaną paprykę, ricottę i drobno pokrojoną dymkę dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na pierogi wałkujemy i wycinamy kółka szklanką (najlepiej duże), na każde kółko nakładamy porcję farszu i sklejamy pierogi od środka do zewnątrz. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  4. Pierogi z serem
    Pierogi z serem

    tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się udało i ciasto wyszło takie jak powinno. Trafiłam na swoje ciasto pierogowe. I chociaż na pewno wiele osób robi podobne, dla mnie to było odkrycie roku. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie "zbiega się" po rozwałkowaniu (to dzięki wyrabianiu i odpoczywaniu). Rozwałkowuje się rewelacyjnie(...)połączyć razem. Pierogi Z ciasta urwać kawałek. Nieużywaną część schować z powrotem pod talerz lub do folii. Urwany kawałek rozwałkować cieniutko na grubość 1-2 mm. Szklanką wyciąć koła. Na środek nałożyć czubatą łyżeczkę farszu (farsz nakładać na stronę, która była przyklejona do blatu). Pieróg złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ulepione pierogi odkładać

    Przepis pochodzi z bloga Pełny talerz, prowadzonego przez Kasia | Pełny talerz.

  5. Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    Pyszne i proste w przygotowaniu pierogi z aromatycznego mięsa rosołowego. Składniki: Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera(...)Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przygotuj mięsny farsz: Mięso wraz z warzywami z rosołu zmiel w maszynce. Obrane cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, przestudź. Następnie dodaj podsmażoną cebulę do farszu mięsnego, dokładnie wymieszaj, dopraw wedle uznania. A teraz czas na pierogi ... Ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez Ania K..

  6. Pierogi z kaszą gryczaną, serem, boczkiem i cebulką
    Pierogi z kaszą gryczaną, serem, boczkiem i cebulką

    chociaż zabierałam się za ich klejenie od ponad roku. W związku z tym, że podczas lepienia pierogów z kapustą i grzybami na Święta, zostało mi trochę ciasta na pierogi, postanowiłam je ulepić. Teraz żałuję, że tego ciasta zostało tak mało, bo pierogi wyszły obłędne! Szczególnie podane z zimną śmietanką! Pycha!    'pierogi z kaszą gryczaną(...)serem, boczkiem i cebulką' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej i przestudzonej - 100g białego sera półtłustego - 10 plastrów boczku parzonego - 1 cebula - czosnek granulowany, papryka słodka i ostra - S&P Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tak aby się nie przypalił. W połowie smażenia

    Przepis pochodzi z bloga CookYourself, prowadzonego przez cookyourself.

  7. Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami
    Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami

    wyobrażam sobie, żeby przepisu na pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami(...)maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki.  W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie).  Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  8. Pierogi z białym serem na słodko
    Pierogi z białym serem na słodko

    krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać(...)ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto na pierogi 2. Zrobić masę serową 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka 5. Nafaszerować ciasto 6. Ugotować pierogi Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierogi z białym serem na słodko Artykuł Pierogi z białym serem

    Przepis pochodzi z bloga KuchniaWeDwoje.pl, prowadzonego przez KuchniaWeDwoje.pl.

  9. Jak przygotować ciasto na pierogi?
    Jak przygotować ciasto na pierogi?

    dobrym sposobie na przygotowanie ciasta na pierogi. To ciasto "na bogato", bo z jajkiem. Zazwyczaj robię z samej mąki, wody i szczypty soli, ale taki sposób też musicie poznać:) inne sposoby także znajdziecie na moim blogu. Poniżej opiszę krok po kroku jak przygotować ciasto. Do wykonania tego ciasta na pierogi potrzebujecie: 2 szklanki mąki pszennej (takie do herbaty(...)ciepłe mleko) wraz z łyżką oleju, zagniećcie ciasto. Powinno być luźne. KROK 4: Przełóżcie ciasto do miski i przykryjcie talerzem. Tak odstawione ciasto zostawcie na 40-60 minut. KROK 5: Po czasie 40-60 minut wyjmujcie po kawałku ciasta na stolnicę i cienko wałkujcie. Z ciasta wycinajcie szklanką lub ozdobnym wycinaczem kółka. Na nie nakładajcie farsz, sklejcie dobrze brzegi

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez Ania K..

  10. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu
    Pierogi smażone w głębokim tłuszczu

    500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki(...)mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej i zlepiamy boki nadając kształt trójkąta. Możemy też wycinać z ciasta kółka i formować mieszki

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  11. Pierogi z twarogiem (bez glutenu)
    Pierogi z twarogiem (bez glutenu)

    było takie trudne, jak się wydawało. Nasuwały się wątpliwości: co wyjdzie z mąki z kukurydzy, ryżu i skrobi ziemniaczanej? Wyszły dobre pierogi. Chociaż trochę ciasto pękało. Składniki 27-30 sztuk Ciasto na pierogi: 200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 100 g skrobi ziemniaczanej 400 ml gorącej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie(...)mieszamy. Wlewamy olej i mieszamy ciasto. Uważamy zagniatając ciasto, ponieważ jest gorące. Dzielimy ciasto na dwie części. Kładziemy ciasto na papier do pieczenia i przykrywamy także papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Robimy koła za pomocą kubka lub szklanki. Nakładamy nadzienie z twarogu na ciasto i lepimy pierogi. Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą

    Przepis pochodzi z bloga Prosto bez glutenu, prowadzonego przez PBG.

  12. PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU
    PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU

    ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze(...)ustach. Polecam przepis na pierogi w cieście z mąki orkiszowej! SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe : 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków

    Przepis pochodzi z bloga Moja Książka Kucharska, prowadzonego przez Moja Książka Kuchrska.

  13. Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną
    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną

    latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana(...)drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bon Appetit, prowadzonego przez Aleksandra Mach.

  14. Rosół z mięsnymi pierogami
    Rosół z mięsnymi pierogami

    pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga MarciochaKucharzy, prowadzonego przez marciochakucharzy.

  15. Przepyszne domowe pierogi ruskie
    Przepyszne domowe pierogi ruskie

    Trochę to trwało, ale po wielu próbach i wziętych naukach udało mi się dojść do perfekcji w robieniu ciasta na pierogi. Biorąc pod uwagę, że uwielbiam je było to dla Mnie duże osiągnięcie – koniec z grubym ciastem bez smaku ! : ) Mimo, że lubię je ze szpinakiem i ricottą i udało mi się nawet spróbować z ziemniaczanym farszem(...)pierogów). Ciasto: W mące na stolnicy robimy wgłębienie do którego wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli oraz wody na tyle, aby udało nam się wyrobić ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie ono elastyczne, odchodziło od ręki i nie kleiło się do stolnicy. W razie potrzeby podsypujmy ciasto mąką, gdyby było za rzadkie. Po wyrobieniu ciasta szklanką wycinamy

    Przepis pochodzi z bloga Mufin Bakery, prowadzonego przez Muffin Bakery.

Wybierz stronę :