ciasto na pierogi - 5219 przepisów (strona:5/348)

PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 73

wyjść bardzo pikantny!  CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Roztocza) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

Wypisz Wymaluj
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 49

farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam Składniki (na około 20 pierogów(...)soli i stopniowo dolewać szafranową wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującego się bulionu

Oryginalny smak
Pierogi z cheddarem Anny Olson 143

. Ciasto : ( ciasta wystarczy na podwójną porcję farszu ) 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 4 jaja 1 szklanka mleka 2% ( u mnie 1,5 % ) 3/4 szklanki wody Mąkę łączymy z solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka i wodę. Do mokrych składników dodajemy mąkę z solą. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto ( musiałam dodać więcej mąki bo moje ciasto było zbyt(...)rzadkie i klejące ). Ciasto odstawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na godzinę. Ciasto można też zrobić wcześniej, schować do lodówki a godzinę przed lepieniem pierogów wyciągnąć. Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnice. Wałkujemy cienko jak na pierogi lub tak jak lubimy. Ja lubię nieco grubsze ciasto w pierogach więc za bardzo cienko nie wałkowałam. Za pomocą

Kuchenne fascynacje
Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) 75

zdążył zmajstrować pierogów na dzisiejszą wigilijną kolację, to przybywam z pomocą! Przy okazji wpisu dotyczącego zakwasu buraczanego wspominałam, że jestem w trakcie opracowywania przepisu na Keto ciasto na pierogi. Niestety pomimo wielu prób z mąką kokosową, a nawet z mąką migdałową ( korzystając z przepisu Oli z bloga olalalchf.pl ) eksperymenty nie dały oczekiwanych rezultatów. Mąka kokosowa i migdałowa(...)pierogi Wysypać mąkę na stolnicę, Dodać octu i oliwy wyrobić elastyczne ciasto dodając po trochu gorącej wody. Rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółka o średnicy ok. 4,5 cm. Przykryć je ściereczką, żeby nie wysychały. Każdy kawałek ciasta nadziewać przygotowanym uprzednio farszem i składać formując pieroga. Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty

Modern Cave Girl
Ciasto na pierogi 228

domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami tym moim, sprawdzonym przepisem. Moimi ulubionymi pierogami są oczywiście pierogi ruskie , jestem ciekawa jak jest u Was :)? Przepis na ciasto na pierogi Drukuj przepis Porcji: 35 Czas gotowania: 30 minut(...)łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne. 4 Jeżeli Wasze ciasto jest za mało elastyczne, możecie dodać do niego odrobinę tłuszczu, tak jak napisałam wyżej w składnikach, wystarczy łyżeczka tłuszczu - ciasto będzie się także się lepiej lepić. 5 Przy wałkowaniu ciasta, każdorazowo podsypuję je odrobiną mąki

Kuchnia Bazylii
Pierożki z serem i czarnuszką 53

ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować. Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią nam ciasto a pierogi stają się niebanalne i o wiele smaczniejsze. Ciasto w pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze. Powinno(...)pomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się wałkuje. Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej płytce. To taki produkt uboczny przy okazji lepienia pierogów:). Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie

Leśny Zakątek
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 93

listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę(...)rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką ) Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka . Zrobione pierogi układam

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z bobem i ricotta 49

obsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto . Pierogi z bobem Składniki: na 44 pierogów Ciasto na pierogi 300 g mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 150 – 200 ml gorącej wody Nadzienie 500 g bobu 150 g ricotta 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżeczka pieprzu(...)póżniej wodę. Ciasto powinno być na tyle elastyczne aby praktycznie rozwałkować bez podsypywania mąką. Dlatego wlej najpierw 150 ml wrzątku, a potem dolewaj według potrzeby. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na pół godziny. Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą i pozbądź łupin. Zgnieć widelcem, dodaj pokruszony ser, przyprawy i oliwę. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki

codojedzenia
Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 65

dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna – dla nas NIEBO W GĘBIE Składniki na ok. 35-40 pierogów: CIASTO: To wg mnie najlepsze ciasto na pierogi. Elastyczne, delikatne, dające się wałkować na dowolną grubość (w moim przypadku „cienkość”): 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450) szczypta soli 200 ml wrzącej(...)dodajemy do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy ok. 10  minut, aż ciasto będzie idealnie gładkie (ciasto jest bardzo miękkie, więc niespecjalnie się zmęczymy). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut i przykrywamy ściereczką (niech odpocznie, podczas gdy my zajmiemy się przygotowaniem farszu). FARSZ: 1 kg świeżego bobu 3 ząbki

gutfut
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 111

wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów. Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze(...)minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do kurczaka. Na przykład udek z kurczaka. Formowanie pierogówciasto rozwałkować cieniutko. Za pomocą dużej filiżanki wycinać kółka. Na każdym kółku położyć porcję farszu i zlepić jak wszystkie pierogi. Pierogi rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z nadzieniem truskawkowo- serowym 66

truskawek. Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania. Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Ciasto na pierogi – na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się(...)gotowa do pomocy. Jest cudowna Formowanie pierogówCiasta jest dosyć dużo, więc wałkować trzeba partiami. Nabrać część ciasta i rozwałkować na cienką warstwę. Za pomocą dużej szklanki wycinać koła. Na środek każdego położyć farsz i dokładnie zakleić. Pierożki rozłożyć na stolnicy obsypanej mąką. Następnie wykonać wszystkie pozostałe pierogi. Gotowanie pierogów – w dużym garnku zagotować lekko

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie 74

podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości(...)ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.  Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min. Następnie wyławiamy i zlewamy zimną wodą. Układamy na talerzu i zostawiamy do ostygnięcia

Sprawdzone przepisy kulinarne
Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów 106

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW CIASTO IDEALNE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  FORMOWANIE PIEROGÓW

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 132

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego(...)gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej

Gospodyni Miejska
Russskieeee... (pierogi) 60

studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze. Mocne i elastyczne, a jednocześnie delikatne) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - łyżeczka soli(...)czasie można lepić pierogi. Dodatek żółtka sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Nie dodawajmy całego jajka, gdyż ciasto będzie twarde. Przed dodaniem żółtka należy odrobinę wystudzić mieszankę mąki i wody - gdyż z żółtka zrobi się jajecznica, której kawałki będą widoczne w postaci kropek w cieście. Pierogi można lepić w sposób tradycyjny. Jednak ja do tego wykorzystuję lejek

kawawszklance