Pampepato czyli włoski piernik

Pampepato czyli włoski piernik

Mówi się, że co kraj to obyczaj. Tak samo można powiedzieć, że tak samo jest z piernikami. Otóż włosi też mają swoją wersję piernika. Ciasto to nosi nazwę Pampepato. Jak to we Włoszech wszystko jest proste  i łatwe. Tak samo i ten piernik. Szybki i dosyć banalny. Jedyną jego wadą jest, iż musimy odczekać kilka dni, aby nieco zmiękł. Choć może to być dosyć trudne, gdyż u mnie w domu zniknął bardzo szybko. Dodam, iż ciasto Pampepato pochodzi z okolic Bolonii. Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru...

Czytaj dalej na blogu Ciasta z tradycjami

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Przepis na idealny biszkopt

Poniżej przedstawiony zostaje przepis na idealny biszkopt, które jest jednym z najdelikatniejszych ciast.

Czytaj dalej...

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Autor

HonorataHonorata

Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, mielone, piernik, czekolada, ciasta czekoladowe, ciasto czekoladowe, babki, biszkopt, szybkie ciasto, proste ciasto, łatwe ciasto, proste i szybkie ciasto, polewa czekoladowa

Inne przepisy z Ciasta z tradycjami

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.