Sękacz jest to tradycyjne ciasto pochodzące z regionu Podlasia, Kresów. Jest to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe wypiekane nad rożnem, które po upieczeniu swoim kształtem przypomina pień drzewa. W domu jednak nie każdy mam możliwość pieczenia nad otwartym ogniem. Dlatego w takiej sytuacji zostaje pieczenie sękacza w tradycyjnym piekarniku. Sękacz podlaski z piekarnika zachowuje przy tym swój charakterystyczny smak i aromat. Widać na nim charakterystyczne linie podziału. Sękacz podlaski z piekarnika przypomni wszystk...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.