Przed Wami ciasto na spodzie z mąki orkiszowej, z kremem kokosowym ze świeżymi daktylami i śliwkami. Ciasto jest wegańskie i nie zawiera cukru. Każda z części ciasta jest z dodatkiem nasion chia – dzięki temu spód lepiej wyrósł, krem stał się bardziej zwarty, a nasiona chia ze śliwkami stworzyły pyszny dżem. Wszystkie główne składniki pochodzą ze sklepu Soul-Farm , czyli(...)żywnością, suplementami diety oraz kosmetykami Na fanpage’u bloga na Facebooku trwa właśnie konkurs, w którym do wygrania są produkty ze sklepu Soul-Farm , dzięki którym możecie stworzyć ciasto, na które przepis znajdziecie poniżej. Serdecznie Was zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, bo jest o co walczyć! Link do sklepu Soul – Farm: https://www.soul-farm.pl/ Link do konkursu
Via Gustoucierane ciasto z jabłkiem i borówkami to dopiero magia! Składa się z dwóch warstw – miękkiego, lekkiego i bardzo puszystego ciasta ucieranego, konsystencją przypominającego biszkopt genueński i masy śmietanowo-budyniowej, która jest wilgotna i zwarta. Czary dzieją się już w momencie włożenia ciasta do pieca – delikatne, mocno napowietrzone ciasto ucierane ucieka z dna formy i wypływa na wierzch, mieszając się nierównomiernie(...)waniliową masą i owocami. To ciacho jest proste, pyszne i szybkie, a do jego zrobienia potrzebujecie tylko miksera! UWAGA! Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej żeby miały taką samą temperaturę. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Myjemy i dokładnie osuszamy borówki. Szykujemy i odważamy wszystkie potrzebne składniki . Mąkę
Karo in the KitchenJedno z naszych ulubionych kruchych ciast, skubaniec lub kruszon (różnie nazywane), z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Ta wersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem , jest wręcz bajeczna. Takie ciacho, to jedna wielka kruszonka + do tego pyszne owoce i beza, mniam... pyszności... To ciasto jak chleby na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, na początku bardzo kruche, z czasem nabiera wilgoci(...)owoców, co nie ujmuje mu wcale smaku... Piekłam w ciemnej blaszce o wym.38x24cm Składniki kruchego ciasta: - 500g mąki orkiszowej typ 450 lub 700, (typ750-550g) lub 500g pszennej - 5 żółtek - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 120-150g ksylitolu lub cukru (gdyby preferujemy bardziej słodkie ciasta dajemy więcej, ja daję 120g) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Smaczne ZdroweSolidne, sycące, ciężkie od czereśni, osadzonych w grubym biszkopcie ciasto, prostsze do zrobienia niż naleśniki. Znakomity dodatek do śniadania, sprawdzi się jako deser, albo letni podwieczorek. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 duże To nie jest ciasto w stylu clafoutis , czy dutch baby , cienkie, lekkie, naleśnikowe, krótka chwila przyjemności, ulotna przekąska, to jest(...)ciasto ciężkie od owoców zatopionych w solidnym, aromatycznym biszkopcie, sycące, które na długo zostawia wspomnienie słodkich owoców. To one odgrywają tu główną rolę i robią całą robotę – słodkie czereśnie, które nawet po upieczeniu nadal są jędrne. Słodycz owoców sprawia, że ciasto zawiera minimalną ilość cukru. My daliśmy 2 łyżki. Znikające składniki Do zarobienia ciasta zachęcił nas przepis
Niedzielny kucharzdzwoni i mówi, że będzie za godzinę. Produkty do przygotowania czegoś słodkiego zawsze się znajdą się w szafce. Ostatnio zadzwonili przyjaciele. Nie miałam dużo czasu ale postanowiłam zaskoczyć znajomych ciastem tak jak kiedyś zaskoczyłam ich smażonymi lodami. Tym samym podjęłam wyzwanie #olejkonwenanse i #olejwielkopolski i udowodniłam, że można połączyć tradycyjne z nowoczesnym. Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne(...)pokazuje, że nie wolno bać się nowego podejścia do gotowania. Usmażyłam więc ciasto... kasztanowe... kakaowe... z gruszkami. Ciasto ma przewagę smaku kakaowego z nutą kasztanową. Gruszki nadają wilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone
Kuchnia w oparachroku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki(...)pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki. Dla kogo: dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym dla lubiących babki dla łasuchów czekających tylko na to, że z ciasta zostaną jakieś okrawki czy resztki. Składniki na ciasto brązowe: 150g mąki pszennej 30g kakao gorzkiego 180g masła 120g cukru 3 jajka płaska łyżeczka proszku
Mania WypiekaniaMazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą. Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem. Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella . Papier jest z obu stron powleczony silikonem i nie przywiera, ani do ciasta ani do foremki. Papier do pieczenia ułatwia rozwałkowanie ciasta, nadanie mu kształtu
Kuchcik gotujeBardzo jestem zadowolona z efektu. Ciasto kruche jak pokruszone ciasteczka, krem pyszny a beza mój faworyt Wszystko razem pasuje świetnie. Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka. Masło pokroić na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Możecie użyć miksera i nastawić na pulsacyjne wyrabianie ciasta. Thermomix wyrabianie ciasta do naczynia miksującego(...)dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, pokrojone na kawałki masło, wyrobić ciasto, naczynie zamkniete, interwał, czas 1 minuta wyjąć ciasto do miski i delikatnie zagnieść. Pieczenie – Blaszkę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C Ciasto włożyć do blaszki i rozsunąć na całą blaszkę. wygładzić powierzchnię. Następnie nakłuć widelcem na całej
Kuchnia PokoleńPrzedstawiam przepis na przepyszne ciasto - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis przeszedł odpowiednią bezglutenową przeróbkę i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z moich najlepszych bezglutenowych metamorfoz. Koniecznie musicie się skusić na to wyśmienite ciasto. Serdecznie polecam :-) Składniki na blachę o wymiarach 26cm(...)prawdziwą wanilią (cała paczka) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem
Kawa z mlekiem