ciasto - 160568 przepisów (strona:230/10705)

Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 131

Dzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru.  W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 183

Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę   czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy  Sante ,  która(...)owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma  Sante znajdziecie  tutaj .   Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 2,5 szklanki mąki szczypta soli 7 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g roztopionego masła 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z kruszonką 141

trochę sentyment do tego przepisu, bo to pierwsze ciasto drożdżowe jakie w życiu upiekłam :) Byłam wtedy jeszcze można powiedzieć dzieckiem, a przepis przyniosła moja mama od cioci (moja mama przeciwniczka ciast drożdżowych :)   No i mama powiedziała wtedy, że ona nie będzie tego piekła, ale jeśli chce to mogę spróbować. Kiedyś piekłam je często, potem próbowałam nowych rzeczy, a ostatnio(...)przypomniał mi się jego smak i postanowiłam wrócić do przepisu sprzed lat. Co najlepsze ciasto wyszło mi rewelacyjne, rumiane, wprost idealne! No może nawet było zbyt idealnie ;) A teraz może powiem o tej ciemnej stronie medalu. Oczywiście jak zobaczyłam, że tak pięknie wyszło, to wpadłam w dziki zachwyt i stwierdziłam, że wyjmę ciasto z piekarnika, przełożę na drugą blaszkę

Smakowy Raj
174. Baklawa 306

jest i jak smakuje baklawa. Spróbowałam jej w Rumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga(...)sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama. Ciasto tradycyjnie powinno być posypane pistacjami, niestety nie udało mi się ich zdobyć. Ciasto filo: 700 g mąki pszennej

Jadło i czytadło
Faworki (chrust) 862

Faworki (chrust) to kruche ciastka przygotowywane z ciasta śmietanowego zbijanego, smażone jak pączki w głębokim tłuszczu. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Przyznam, że w dzieciństwie nie byłam zbyt wielką fanką chrustu, choć obok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem ewoluuje(...)zapisałam w moim starym zeszycie, jak wiele innych, które były przygotowywane w domu rodzinnym, jednak w oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia i nie wymagał "zbijania" ciasta. Postanowiłam zrezygnować ze sztucznego spulchniacza i pobawić się w napowietrzenie ciasta za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny, warto do tej czynności zatrudnić

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 502

drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny przepis na ciasto który pochodzi z bloga "moje wypieki". Drożdżówki są pulchne i mięciutkie, można powiedzieć, że jak z cukierni, no może lepsze bo wykonane własnoręcznie:-) Zapach drożdżówek o poranku... kwintesencja domowego ogniska... Składniki(...)masła lub margaryny (roztopionego) 2 duże jaja 1/3 szklanki cukru 20 g świeżych drożdży 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ja dodała jeszcze 4 łyżki bo ciasto było klejące) 1/4 łyżeczki soli aromat waniliowy Dodatkowo: ok. 250 g dżemu malinowo- truskawkowego (ja pomieszałam malinowy z truskawkowym pół na pół) 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Z 1/2 szklanki ciepłego

IMPRESJA SMAKU
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 356

Ciasto z domowego zeszytu. Ciasto, które moja mamcia zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii, wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego(...)ciasto nie jest aż tak słodkie jak utkwiło mi w pamięci, chyba że mój próg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam. Jest przepyszne i takie inne. Zdecydowanie Wam posmakuje. Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać. Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku

Made By Mom And Son
Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 141

Przepis dostałam od mamy. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 10 jajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu śmietankowego Masa śmietankowa: 250 g śmietany 36 % 1 op. galaretki pomarańczowej Dodatkowo: 2 paczki delicji wiórki kokosowe do dekoracji.  Wykonanie: Ciasto: jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem(...)Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min. Masa budyniowa:  Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką. Ciasto finał: Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h 157

Jest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :) Składniki: 10 dag drożdży  świeżych 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 szklanki mąki szczypta soli.  Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka(...)dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z obłędnym kiwi 353

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie. Ciasto z kiwi Składniki biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany(...)ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę. Ciasto z kiwi: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce.  ciasto kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem 143

prościutkie ciasto z gruszkami. Nie jestem specjalistką pieczenia ciast, więc jak jakieś mi się cudem uda to od razu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :) składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 5 jajek 4-5 łyżek kakao (dobrej jakości) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 gruszki 1 opakowanie cukru(...)wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 499

dzieciństwa! Kiedyś ciężko było je znaleźć w sklepach ale dziś bez problemu można się nimi zajadać :) A jakie są Wasze słodycze z dzieciństwa? poniżej przepis na ciasto ala "mleczna kanapka" :) Składniki  na ciasto: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej  3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego(...)Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Mleko w płynie zagotowujemy z cukrami i następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3447

Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;)  Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki   HELIO   - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy(...)mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 343

publikować nowe receptury :) Jestem na L4 i mam nadzieję  że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :)  Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie.  Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę(...)szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;)  Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika 1 łyżka kakao Składniki na masę owocową: 05, kg jabłek

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto maślankowe z porzeczkami 150

Ponieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba o próżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączy łam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)składniki , czyli jajka, maślankę i olej. 3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do mom entu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani