Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest

Paris Brest to francuski deser, który powstał w 1891 r. z okazji wyścigu kolarskiego na trasie Paryż-Brest-Paryż. Podobno zyskał popularność dlatego, że jest bardzo kaloryczny. A jak wiadomo, po takim wysiłku jak jeżdżenie na rowerze należy uzupełnić stracone kalorie ;) Swoim kształtem miał przypominać koło roweru. Moja wersja Paris Brest jest inspirowana przepisem z paryskiego Le Cordon Bleu . Spody ciasta parzonego (czyli takiego jak na ptysie czy eklerki ) nadziewa się kremem z praliną orzechową, całość je... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ciastkozercy

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dieta na pamięć i koncentrację

Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.

Czytaj dalej...

Autor

Róża Mucha MyśliwiecRóża Mucha Myśliwiec

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciasteczka, kluski, ciasto z kremem, babeczki, deser, muffiny, desery, ciastka , budyń, mielone, ptysie, ciasto z orzechami, mleko w proszku, ciasto francuskie, ciasto budyniowe, ciasto ucierane , ciastka orzechowe

Inne przepisy z Ciastkozercy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.