ptysie - 705 przepisów

Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 87

którym piszemy TU i TAM , czyli na naszych blogach - u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u Anny-Marii w Kucharni .  Tym razem pomysłodawczynią była Amber , która zaproponowała ptysie z kremem cytrynowym i sosem jagodowym .  Podobnie jak poprzednim razem, kiedy gotowałyśmy gołąbki w liściach z botwinki , i tym razem nie wymieniłyśmy się żadnym przepisem. Inspiracją dla Amber były ptysie(...)trochę fantazji podszytej dodatkowo ogromną ciekawością tego, jak ta sama potrawa lub deser zostanie przygotowana w drugiej kuchni.  Nie miałam właściwie chwili czasu by przygotować się do pieczenia ptysi, poszukać ciekawego przepisu na krem i sos. Trwający w domu remont w połączeniu z męczącym upałem, regularnym wyłączaniem prądu, wierceniem, stukaniem, cięciem i kuciem zmusiły mnie do ciągłego spychania ptysi

KUCHARNIA
SAINT- HONORÉ 52

francuskich piekarzy i cukierników św. Honoriusza, ciasto Saint-Honoré składa się ze spodu wykonanego z ciasta francuskiego lub kruchego, wypełnionego kremem chiboust i bitą śmietaną, oraz ułożonych wokół niego ptysiów również nadziewanych kremem chiboust (będącym mieszanką kremu cukierniczego i bezy włoskiej) i polanych z wierzchu złocistym karmelem. To ciasto może być oryginalną propozycją na świąteczny stół oraz na inne, specjalne(...)godz. Pieczenie i gotowanie : 1godz.15 Chłodzenie : 1 godz. Porcja dla 6-8 osób Składniki: ● 1 płat ciasta francuskiego (o średnicy ok. 30 cm) Ciasto parzone (na około 20 ptysiów): ● 85 g masła ● 1 łyżeczka cukru ● 100 ml mleka ● 1 szczypta soli ● 100 ml wody ● 110 g mąki pszennej (typ 55 lub 45) ● 4 jajka (średnie) Craquelin (kruszonka) ● 60 g miękkiego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 101

wyjątkowo smaczne oraz uwielbiane przez zmutowane szczury (podobno są one też nawiązaniem do ulubionej przekąski Cartman’a z South Park). W naszej wersji będą to pikantne ptysie serowe, proste i idealne na smaczną przekąskę, która raczej nie przetrwa nawet do następnego dnia. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 295 kcal | 13 g białka | 16 g węglowodanów | 20 g tłuszczu DRUKUJ(...)mieć wszystko pod ręką w czasie gotowania, dlatego zetrzyjcie ser już wcześniej i wyjmijcie wszystkie inne składniki. Co do rodzaju sera, można wybrać nawet zwykłą goudę, ale wtedy ptysie nie będą miały już tak wyrazistego smaku, dlatego warto kupić nieco droższy, ale nietypowy w smaku ser lub pomieszać kilka rodzajów. 1. WODA + MASŁO + PRZYPRAWY (2 min) Do garnka wlewamy wodę

Nerds Kitchen
Ptysie z łososiowym musem 89

Zaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam: A dlaczego nie…? Ja wiem, że jak kraj długi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta(...)święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki: Ptysie (ok 20 sztuk): 80 g mąki szczypta soli 65 g masła 150 ml wody 2 jajka 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) Mus łososiowy

UgotujmyTo.pl
Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym 46

zeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem . W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)kwasów omega-3 i dlatego oprócz wykorzystywania go do smażenia, pieczenia, dresingów staram się również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju . Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)! Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym Składniki (na ok. 20 szt.): 1 szklanka

UgotujmyTo.pl
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 61

Witajcie Kochani! Dzisiaj zapraszam na wyjątkowy tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym. Przepis przygotowałam dla marki tołpa w ramach kampanii promującej kosmetyki roślinne tołpa green . Zawierają one ekstrakty znanych roślin takich jak: łubin, mak, pigwa, bławatek i wiele innych. Kosmetyki podzielone są na linie, które w bezpośredni sposób określają kierunek pielęgnacji. Małej Cukierence przypadł zestaw: ciało odżywianie(...)gryczanego, ma on specyficzny smak, który jest wyczuwalny, więc jeśli ktoś go nie lubi, proszę użyć wielokwiatowego. W sezonie na porzeczki i jagody, można użyć świeżych owoców. Ciasto i ptysie można przygotować dzień wcześniej, karmel i polewanie ciasta karmelem radzę zrobić w dniu podania deseru. Bardzo polecam i życzę smacznego! Z przepisu na ptysie otrzymamy około 25 sztuk. Mam jeszcze

Mała Cukierenka
Ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym 44

zeszły weekend urządzałyśmy imprezę urodzinową dla 4latka, a co za tym idzie czekało nas mnóstwo pieczenia :) Jednym z deserów, które przyrządziłyśmy były ptysie z kremem ananasowo-śmietanowym. Ptysie mimo iż z opisu są skomplikowane w przygotowaniu to robi się naprawdę łatwo. Krem, którym byśmy je napełniali może być naprawdę dowolny, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań :)   My zamiast(...)dużych normalnych ptysi robiłyśmy wersje mini na jeden kęs. Wprawdzie przy takiej wersji jest trochę pracy z krojeniem i napełnianiem, ale dzieciom znacznie łatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 6 jajek Łyżka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Krem ananasowo-śmietanowy

Kolizje Smaków
Przepis na ptysie z bezą włoską 7

Print Najlepszy przepis na ptysie z bezą włoską Przepis na ptysie. Ostatni czas sprzyja gotowaniu i pieczeniu — nie tylko mi z resztą — niestety prawdopodobnie odczujemy tego efekty już niebawem (boi się). Stwierdziłam więc, że dlatego sama mam żyć z takimi obawami. Postanowiłam podzielić się swoim szczęściem i skorzystałam ze swojego dawnego przepisu na jedyne w swoim rodzaju ptysie(...)nich wyjątkowego? Właściwie to nic, poza faktem, że są to ptysie dla odważnych — przy których szkliwo pęka na samą ich myśl (śmiech). Najlepszy przepis na ptysie z białkami zaparzonymi gorącym lukrem. Brzmi nieźle, co? Oczywiście krem ptysiowy można przygotowywać wedle własnych upodobań. W naszym domu króluje masa budyniowa — najlepsza z możliwych. Tym razem jednak przychodzę do was ze starym sprawdzonym

Zufi.pl
Ptysie z Bitą Śmietaną - Przepis na Ptysie 113

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne domowe ptysie z bitą śmietaną . Ptysie mogą się wydawać że są trudne do przygotowania w domu ale wcale tak nie jest i można je bardzo szybko zrobić. Polecam wypróbować przepis na ptysie. Do przygotowania ptysi będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 15 ptysi na ciasto : 180 g mąki pszennej(...)soli na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 30% lub 36% 100 g cukry pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan fix po 9g Link do filmu z przygotowania: Ptysie z bitą śmietaną Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto na ptysie : Do mąki dodaję sól oraz proszek do pieczenia. Do garnka wlewam wodę i dodaję masło, następnie garnek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
Ptysie w karmelu 13

Ptysie w karmelu nadziane pysznym francuskim kremem cukierniczym Crème pâtissière . To zdecydowanie deser na specjalne okazje! Ten wpis, razem z przepisem na krem francuski, otwiera całą serię, w której chciałabym podzielić się z Wami wiedzą i moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno(...)będę stopniowo realizować na blogu :) Ciasto parzone, z którego zrobione są ptysie jest podstawą wielu francuskich wypieków. Warto się do niego przekonać, bo to baza na karpatkę , eklerki , a także wiele ciast. Z podanych składników zrobiłam 2 duże blaszki ptysiów po 25 sztuk każda. Składniki na Crème pâtissière wystarczą, żeby nadziać wszystkie. Składniki na ptysie: 3/4 szklanki mąki pszennej

Ciastkozercy
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 95

takie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem.  Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody(...)Masę miksować, dodając po jednym jajku, do momentu, aż stanie się lśniąca. Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego ( w ostateczności - łyżką ) wyciskać na blachę wyłożonej papierem do pieczenia małe ptysie. Piec w 180 stopniach C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ptysie w piekarniku do ostygnięcia. Ptysie przekrajać na pół. Serek Almette zmiksować

kolorowotorcikowo
Ptysie - Łabędzie 78

Pięknie prezentujące si ę  ptysie w postaci efektownych łabędzi.  Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie.  Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 125 g masła łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Masa śmietanowa: 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej) fix do śmietany łyżka cukru pudru cukier do posypania Ptysie - Łabędzie - Sposób przygotowania: Wodę zagotować z masłem/margaryną po czym wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić. Następnie ciasto solimy

Słodka Strona
Ptysie z bitą śmietaną 69

Ptysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny... :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 60 g masła 1 szklanka wody szczypta soli(...)rysujemy ołówkiem kółka w odstępach około 3 cm. Kładziemy papier zarysowaną stroną do spodu na blaszkę do pieczenia. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ptysie na papierze. Wyciśnięte ptysie pieczemy około 15 - 20 min. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika - w przeciwnym razie ptysie mogą upaść. Gotowe ptysie przekrawamy wzdłuż i odstawiamy na kratkę

Ciastkozercy
Ptysie z kakaową kruszonką i kremem mandarynkowym. 7

Ptysie z kruszonką. Ptysie (fr. profiterole ) zrobione są z ciasta parzonego , smaczne delikatne i lekkie. Samo ciasto nie zawiera cukru, ale dodatek słodkiej kruszonki na szczycie doskonale uzupełnia ten smak. Dodatkowo nadziane ulubionym kremem , aż rozpływa się w ustach. Ptysie przyrządzałam nie raz, z kruszonką też mi się zdażyło. Jednak z kakaową kruszonką zrobiłam to pierwszy raz. Wybrałam kakao(...)intense” aby bardziej podkreślić kontrast pomiędzy ptysiem, a kruszonką. Choć uważam, że ciemne kakao (czyli to brązowe) jest lepsze w smaku (mniej gorzkie). Jeśli chcesz możesz użyć ciemnego kakao zamiast intense. Możesz też zastąpić daną ilość kakao, mąką pszenną . Powstanie wtedy tradycyjna, słodka kruszonka. Przepis znajdziesz tutaj . Ciasto parzone. O cieście parzonym rozpisywałam się już w artykule Ciasto parzone

SmartBake.pl
Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną 20

Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną. Mini ptysie, to wspaniały i efektowny deser do kawy. Ciasto parzone wbrew pozorom jest naprawdę proste w przygotowaniu. Takie ptysie możecie nadziać dowolnym kremem. Ja dziś polecam Wam najłatwiejszą wersję z bitą śmietaną. Ptysie możecie przeciąć i nałożyć krem, po czym je złożyć lub nadziać je od spodu za pomocą szprycy. Jak widzicie na zdjęciach(...)korzystam z drugiej wersji. Dlaczego? Bo w ten sposób ptysie mogę bez problemu zapakować i zabrać ze sobą w odwiedziny nie martwiąc się o to, że ptysie po drodze się rozpadną lub coś ubrudzą. Takie domowe ptysie możecie dowolnie ozdobić. Ja najczęściej robię charakterystyczne esy-floresy z rozpuszczonej czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białe) i/lub lukru. Często też sięgam po najłatwiejsze

Słodkie okruszki