studnią ale i tak nie wiele to zdało J Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego(...)zamknięte są letnie i jesienne przysmaki jak jagody, konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany
Wanilia i KardamonJestem ogromną fanką kolorowych dań, ale takich, które nie zawierają sztucznych barwników. Do przyrządzenia tego deseru użyłam tylko naturalnych składników. Ptysie to w zasadzie tylko mąka, masło i jajka, do „zafarbowania” serka mascarpone użyłam jagód, natomiast czekolada ma swój naturalny kolor. Tak, tak, różowy :) Wszyscy wiedzą, że mamy trzy podstawowe rodzaje czekolady: gorzką, mleczną i białą. Natomiast jakieś(...)momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia (etap przyśpieszam, miksując masę na wolnych obrotach), po czym dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce, a następnie przekrawamy i nadziewamy jagodowym serkiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Mienta blogPtysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty. Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny(...)smak. Jak byłam dzieckiem to pamiętam, że mama często przygotowywała mi i siostrze ptysie. Jak widziałam jak miesza drewnianą łyżką ciasto a następnie dodaje jajko po jajku myślałam, że to najtrudniejszy deser świata. Ciasto przygotowałam z Palma firmy Bielmar . Idealnie sprawiło się podczas przygotowania tradycyjnego ciasta maślanego. Ptysie to wspomnienie dzieciństwa kiedy nie tylko nie było w domach mikserów
Kuchnia w oparachZnacie "Croquembouche" (francuska piramida ptysiowa)? My od zawsze uwielbiałyśmy wszelkie ptysie, eklerki i karpatki, dlatego ten francuski deser był naszym marzeniem. Wreszcie przyszedł czas aby wykonać własną wariację na jego temat i powiemy Wam nieskromnie, że to było coś wspaniałego! Samo parzone ciasto mimo, że nie ma cukru wychodzi przepyszne a krem z mango to po prostu obłęd. Użyty przez(...)proszku do pieczenia na kamieniu winnym -6 jajek (ciasta wystarczy na 2 płaskie spody i ok 18-20 małych ptysiów) Budyń mleczny z mango -110g skrobi -100g ksylitolu -15g żelatyny + 1/4 szkl. wody -550 ml mleka (bez laktozy) lub można użyć roślinnego np. kokosowego -300 ml przecieru
Candy PandasPierwszy Dzień Wiosny czas powitać. Tylko gdzie jest ta wiosna poza kalendarzem ??? W oczekiwaniu na ciepło i meteorologiczną wiosnę przedstawiam ptysie pełne wiosennej nadziei i energii. Lekki, wyważony w smaku krem jeżynowy w chrupiącym ciasteczku. Czy można chcieć dzisiaj czegoś więcej na deser? Kto się skusi? PTYSIE Z KREMEM JEŻYNOWYM Składniki: (15-16 szt) ptysie: 140 g mąki(...)jajka szczypta soli krem: 150 g jeżyn mrożonych Hortex 200 ml śmietany 30 % 120 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: ptysie: W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę
Bon appetit mon amieCroquembouche to nic innego jak mini ptysie wypełnione w środku kremem. Owinięte karmelowymi niteczkami. Prawdopodobnie deser wymyślił w roku 1700 francuski cukiernik Antoine Careme i był to tort weselny. Fantastyczna zabawa, ale i też wyzwanie. Trzeba upiec (w moim przypadku 130) mini ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem(...)tworząc wieże. Możecie użyć dowolnego kremu, należy jednak zwrócić uwagę, że ciasto parzone z którego są ptysie jest delikatne i może zbyt szybko nasiąknąć bitą śmietaną. Użyłam kremu patissiere . Porcja ciasta jest na 110-130 profiterolów (mini ptysiów) 500 ml wody 250g masła szczypta soli. 8 jaj Wodę z masłem zagotować do rozpuszczenia masła i zdjąć
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKiedy nadchodzi jesień mamy zwiększony apetyt na przeróżne słodkości. Dzisiaj polecam przepis na obłędne ptysie z kremem waniliowym. Smak wanilii wzbogacił przepyszny likier waniliowy Dalkowski . Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250ml wody, 100g masła, 200g mąki, 6 jajek, ½ łyżeczki soli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam
Tradycyjna kuchnia KasiZaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy. Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :) Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną. Ptysie: szkl wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki 5 jajek lody(...)waniliowe 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki uprażonych płatków migdałów kilka dużych truskawek Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego
Smakołyki AsiNajlepsze i najpyszniejsze ptysie! Są nawet smaczniejsze niż te typowe, tradycyjne z mąki pszennej :-) Nikt się nie pozna, że nie ma w nich ani grama glutenu bo ciasto rozpływa się w ustach. Jeśli dodamy do tego ubitą śmietankę i mnóstwo świeżych malin to ... mamy istne niebo! Wykonanie ptysi nie jest trudne a efekt naprawdę wart kilku chwil spędzonych w kuchni(...)zakończonego ozdobną końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Wyciskać okrągłe porcje ciasta, zachowując spore odstępy (ciasto mocno urośnie!). Piec 35 - 40 minut, do momentu aż ptysie pięknie się zarumienią. Wyjąć, wystudzić. Tak samo postępujemy z drugą blachą. Całkowicie wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
maniapieczeniaPtysie, ptyśki, ptysiunie... Nie znam nikogo kto oparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać(...)Równie wielką miłością darzę jedynie eklerki. Moja Mama nie umiała piec takich rzeczy, ale w pobliżu była całkiem dobra cukiernia i czasami, w niedzielę, chodziłyśmy tam właśnie na ptysie. Zjadałyśmy po jednym na miejscu a dwa zabierałyśmy do domu na później. Te ptysie z nieistniejącej już osiedlowej cukierni nie zawsze były nadziewane bitą śmietaną, czasami był to krem z parzonych
Smaczna PyzaWstyd się przyznać ale są to moje pierwsze w życiu ptysie..... ale jakie pyszne! Delikatny śmietankowy krem, wzbogacony czekoladowym smakiem likieru Dalkowski Chocotella ... Po prostu bajka! Koniecznie wypróbujcie! Ptysie: szkl wody 100 g margaryny szczypta soli 200 g mąki 5 jajek Krem: 330 ml śmietanki 30% 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Chocotella 2 łyżki cukru pudu śmietan fix cukier puder(...)posypania Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto lekko przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. pamiętać
Smakołyki Asiwiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast kanapek. Goście byli zachwyceni taką formą podania ptysia. 20 porcji Składniki: ciasto 250 ml wody 200 g mąki 60 g masła szczypta soli 4 jajka farsz 150 g wędzonego łososia(...)ciasta powstanie gęsta kluska. Ciasto przekładamy do miski i trochę ostudzamy. Następnie ucierając ciasto dodajemy po jednym jajku. Gotowym ciastem napełniamy szprycę i firmujemy 20 ptysi na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 220 C, aż ptysie lekko się zarumienią. Jeszcze ciepłe ptysie przecinamy na pół i ostudzamy. W naczyniu miksującym
Niezły Młynekciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby zrobiony z "proszku". Cały sekret(...)ptysiów polega chyba właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny. A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki: ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru
Bon appetit mon amieTłusty czwartek tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy(...)może dysponować szerokim i pojemnym piekarnikiem, zrobimy małe ptysie. Świetnie sprawdzą się w tłusty czwartek jak i można je łatwo zapakować na wynos. Zapraszam! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 1,5-2 godzin Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Krem: 0,5 litra mleka 3,2% 2 łyżki mąki
Kuchnia PROzdrowotnaJeszcze raz ptysie . Tym razem małe, takie na dwa gryzy . Nadzienie też troszeczkę zmieniłam . Przepisem tym chciałabym zaprosić do udziału w akcji " Ciasta Parzone " Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele sposobów słodkich i wytrawnych również . Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła lub margaryny twardej 1 szklanka mąki pszennej 450 4 jaja(...)piekarnika 15 -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie . Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą . Ptysie na blachę można kłaść łyżeczką Ptysie można rozkroić i nadziewać . Jeśli ptysie mają być kruche należy
Eli Gotowanie