Cześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, po wystygnięciu dodajemy do czekolady śmietankę i alkohol. Zimną czekoladę łączymy z pozostałym Creme Patissiere po wymieszaniu krem będzie gotowy do wypełniania ptysi. Kremy umieszczamy w rękawie cukierniczym wypełniamy nimi ptysie i oprószamy je cukrem pudrem, serwujemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego moi Kochani
Kuba GotujeOstatki tradycyjne ptysie, które nigdy się nie znudzą SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy
słodki bratekPtysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam! Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 800g pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz(...)stopni przez około 25 minut. 3. Na rozgrzan ym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku. 4. Ptysie przekrawamy na p ół, nakładamy po łyżce farsz u, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchnijestem trochę leniwa i mało piekę :) Mąż chciał coś słodkiego na weekend, chodziły mu po głowie eklerki :) Z racji tego, że nie chciało mi się nic robić to zrobiłam ptysie z pudełka, a dokładniej z Krem i Ciasto do karpatki Dr Oetkera Nie będę tutaj pisać przepisy, bo przepis dokładnie jest napisany na opakowaniu na karpatkę i eklerki, dodam tylko(...)żeby zrobić ptysie szprycą wyciskałam mało ciasta na blaszkę wyłożoną do pieczenia. Na jednej blaszce upiekłam 12 ptyśków, ciasto bardzo rośnie dlatego musi mieć duże odstępy między sobą. Zrobiłam dwie takie blaszki, każdą piekłam osobno po 20 minut, pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a kolejne w 180 stopniach. Ostudzone ptysie przekroiłam i nadziałam kremem. Gotowe posypałam cukrem pudrem
Aga w kuchnimożemy Wam polecić! Świetne jakościowo produkty, wyglądające jak małe dzieła sztuki, które nie tylko kuszą swoim słodkim wnętrzem, ale również swoim wyglądem! Dziś mamy dla Was pysznego karmelowego ptysia z Lukullusa - niesamowitej cukierni w Warszawie! Cukierni, która dba o jakość i stawia na naturalność! Stawiają na prawdziwe masło, jaja z chowu ściółkowego, prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru i inne wspaniałe(...)produkty z różnych zakątków świata! Ptyś karmelowy jest przygotowany z ciasta parzonego z kruszonką, z aksamitnym cremeux z domowego karmelu, wanilią Bourbon z Madagaskaru i kwiatu soli. Chrupiący z zewnątrz, aksamitny i karmelowy wewnątrz! Cudeńko! Mała przyjemność za 9,90zł! Lukullus - strona internetowa / FB Jedliście już? Co Wy nam polecicie z Lukullusa? Macie swoje ulubione małe przyjemności
Plate of JoyCiasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek. Składniki: na ciasto(...)sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzęsto słyszę wśród znajomych, że przecież eklerki, ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno(...)osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup. Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU . Ptysie Składniki 1 szklanka(...)mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny . Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka
Eli Gotowanieczasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika - W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno - Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać. - Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę serowo śmietanową, przykryć górna połówką(...)masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy. Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Eli GotowanieZostało mi trochę ptysiów i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić . Dlatego poszłam na łatwiznę i mam ptysie z jajkiem. Przepis na ciasto ptysiowe TU Do każdego ptysia włożyłam połówkę jajka , plasterek ogórka i kleksik z majonezu własnej roboty
Eli Gotowanie4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać ubitą śmietaną. Przepis znajduje się tu kliknij . Ponadto: cukier puder. Przygotowanie: Masa budyniowa: Ugotować budyń w 450 ml mleka z łyżeczką olejku waniliowego, który należy dodać na samym(...)czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.). Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić
W kuchni u Monikibardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram(...)ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy gęsty płyn. Za pomocą szczypiec maczać ptysie
AZgotuj!podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekoladowym. Zawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula(...)Przekładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli po jednym jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem Ptysie przecinamy na pół i nadziewamy pieczarkami
Pan i Pani Smith w kuchnimieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche w dotyku(...)szklanki mleka, dodajemy mąki i mieszamy Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną. Te smaczne ciasteczka przygotowała Jadzia. Jedliśmy je w większym gronie i wszyscy oblizywali paluszki, oj pyszne były
Proste PotrawyProfiterole/Profiteroles, to malutkie ptysie przepełnione kremem i oblane sosem, w klasycznej wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody(...)masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa
KreatywnePiny