mojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania
moj przepis nawolne w ciągu tygodnia. I gdy wszyscy muszą wstać wcześnie, ja mogę wylegiwać się w łóżku tak długo, jak będę miała ochotę. Albo przynajmniej do momentu, gdy Ptysia stanowczo nie zażąda spaceru. Idziemy sobie wtedy pustymi jeszcze niemal ulicami; sklepy ciągle są zamknięte, dopiero co zaczęło robić się jasno (pamiętajmy, że jest listopad; słońce ukazuje swe nieco pochmurne oblicze coraz(...)się zdecydować, czy w porannej mgle park wygląda pięknie, czy raczej strasznie. Cóż, to chyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień. Czuć ją w zachodnim wietrze, który szarpie moim szalem i Ptysi uszami. Patrzy ten mój pies na mnie tymi swoimi wielkimi, okrągłymi oczami, z niemym pytaniem: Ale dlaczego? Przecież wiesz, że nie lubię wiatru... Niestety, Ptysiu moja kochana, jest to proces nieunikniony. Po lecie przychodzi jesień - zawsze, co roku tak samo. Raczej nie dożyjemy zmiany w tej kwestii. Trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować z 2 jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody(...)ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić w lodówce a następnie przełożyć ptysie. SMACZNEGO! Przepis pochodzi z tej strony
Moja Galeria SmakuUwielbiam karpatkę i ciasta ptysiowe (eklery i ptysie), jednak te kupowane w sklepach nie są zbyt dobre. W mojej okolicy tylko jedna cukiernia robi prawdziwe eklerki, a karpatkę ciężko spotkać. No, ale karpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy(...)powoduje, że ciasto nie lepi się nam do łyżki i łatwiej je rozprowadzić, dlatego powtarzamy ją dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około
Smakowy RajCiasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka
Smakowy RajProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe) 1 szkl wody 125 g masłą 1 szkl mąki pszennej 4 jajka mała szczypta soli Krem adwokatowy: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 1 serek mascarpone (250g(...)czasie przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową. Ciasto parzone robiłam pierwszy raz - zawsze wydawało mi się trudne ale teraz wiem, że to nie prawda
Kto ugości moich gości?szprycą okrągłe kułka. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste. Uwaga, piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwierać, bo ptysie opadną. Z budyniu i mleka zagotować gęsty krem, ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą(...)miksera w jednolitą, puszystą masę. Upieczone ptysie przeciąć ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić krążki. Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Można podawać, smacznego
Gosia gotujeProfiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej
Gosia gotujesłodkości, zresztą nie tylko moje. W domu wszyscy bardzo je lubimy i to jest właśnie powód tego, że nie robię ich zbyt często, bo wiadomo, dupka rośnie. Składniki na ptysie: 1 szklanka mąki 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 700 ml mleka(...)mąkę. Zagotować i ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę. Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gosia gotujeciasto nałożyć do worka z karbowaną końcówką i szprycować na posmarowane wcześniej blaszki tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut. Z tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy. Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze. Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki
Oryginalny smakPączki Hiszpańskie, Wiedeńskie czy popularnie nazywane "Gniazdka" to nic innego jak smażone ciasto parzone. Ciasto przygotowane jak na tradycyjne ptysie jednak usmażone jak klasyczne pączki to połączenie powodujące, że ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Pączki Hiszpańskie to świetna alternatywa zarówno dla pączków jak i ptysi oraz eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować
Słodka StronaEklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki
Słodka StronaEklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową
Słodka Strona