ptysie - 825 przepisów (strona:14/55)

Ciasto Ptyś 115

Przyszła pora na coś sernikowego, ale z przytupem ;) No cóż ja na to poradzę , że serniki za mną chodzą i śnią mi się po nocach, nic tylko je robić :) Ptyś to lekki serniczek na zimno z nutą wiśni , który chowa się w puchatej biszkoptowej kołderce. Wierzch zdobią pyszne ptysiowe wydmy posypane cukrem pudrem. Ciasto bardzo delikatne, wiosenne i przyjemne wizualnie(...)Blaszka 22 x 25 cm. Post powstał we współpracy z marką Brześć ,która produkuje przepyszne ptysie do nadziewania, ale nie tylko:) - sprawdźcie sami. Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier

Domowe ciasta
Ptysie z kremem waniliowym 109

Składniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko,  masło(...)ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące. Krem waniliowy Żółtka utrzeć

Gotujemy i jemy
Ptysiowe kuleczki 147

kremem mascarpone Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest(...)wcale dużo trudniej. Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy

Kucharzyca
Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami 137

Domowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze na świecie słodkości, których niestety dziś rzadko można kupić. Dlatego warto samemu w zaciszu domowym przygotować ptysie z kremem śmietankowym z takim owocem, które jest waszym ulubionym! Z podanych... Więcej The post Domowe ptysie

Magiczny Garnek
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 175

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci(...)nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie! A jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 6 dużych szt ) CIASTO: * woda – ok. 5 szkl * masło – 50g * mąka pszenna – 0,5 szkl * jajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek

Ostra na Słodko
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 186

tego te lody pięknie wyglądają – urocze 6 rozetek gotowych do nałożenia! Dziś mam dla Was przepis nie na pyszne lody, ale na fantastyczny deser z ich użyciem. Chrupiące ptysie wypełnione Lodami Carte D’Or Galateria Lemon Pie , orzeźwiającym cytrynowym Lemon curdem i paloną bezą włoską – czyż nie brzmi ślinka od samego czytania?! Taki deser jest świetnym pomysłem(...)fantastyczny deser na szaloną imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie zachwycał się zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) * Lody Carte D’Or Galateria Lemon Pie PTYSIE: * woda – 0,5 szkl * masło – 50 g * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 szczypta * duże jajko – 2 szt LEMON CURD: * jajko

Ostra na Słodko
Ptysie łabędzie z mango curd 61

Pyszne domowe ptysie łabędzie z aksamitnym curdem mango. Jak zrobicie je to nie oderwiecie się od nich.     ciasto ptysie: 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli 4 jajka 150 g mąki pszennej nadzienie: 500 ml śmietanki 36 % 2 łyżki cukru pudru  mango curd: 1 mango   50 ml soku z pomarańczy(...)puch. Dodaję do mango, wlewam śmietankę, dodaję masło. Mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż masą zgęstnieje.Odstawiam z palnika i zostawiam do ostygnięcia. Kremówkę ubijam z cukrem. Ciasto ptysie: Do garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie

wesoła kuchnia
Ptysie z bitą śmietaną i serkiem mascarpone 46

Przepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Składniki Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 125g masła 4 jajka Krem: 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Wykonanie Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać(...)jajka, dokładnie zmiksować. Na blaszczce wyciskać porcje ciasta i piec 30 min w temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę. Krem do ptysi: 500ml śmietany 30% mocno schłodzonej ubijać dodając 4 łyżki cukru pudru i 250g serka mascarpone. Gotowym kremem nadziewac ptysie, posypać cukrem pudrem. Dobrze schłodzić w lodówce. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Ptysie z bitą

Wasze Przepisy
Ptysioburger 99

przygotowanie od podstaw bułeczek. Znalazłam rozwiązanie dla zabieganych 😀 Ptysioburgery to szybsza wersja hamburgerów do przygotowania w kilka minut. Na pomysł wpadłam kiedy przeglądałam paczkę ze smakołykami od firmy Brześć 🙂 Ptysie są pyszne, chrupiące i zdecydowanie oryginalne – na pewno nikt jeszcze nie jadł Ptysioburgerów XD Ptysioburger (około 12 sztuk) Składniki: 12 ptysi (u mnie z firmy Brześć ) 3 plasterki sera(...)nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki. Następnie łączymy wszystkie składniki na sos. Później kroimy pomidorka i ogórki w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki. Ptysie przecinamy na pół. Na dół układamy liść szpinaku, następnie mięso, ser, plasterek ogórka i pomidora. Całość przykrywamy posmarowaną sosem górą ptysia i spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy na zimno. Smacznego

PatiGotuje
Jogurtowe ptysie z kiełkami 88

Ptysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie.           ptysie: 1 szklanka mąki pszennej 125 ml jogurtu naturalnego 125 ml wody 50 g masła 3 jajka 1/3 łyżeczki soli farsz: jogurt naturalny 10 oliwek zielonych 1/2 papryki czerwonej 1 garść kiełków 1 garść roszponki 1/2 awokado 1 łyżka(...)soku z cytryny sól, pieprz 10 pomidorków koktajlowych  Ptysie: Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko

wesoła kuchnia
Ptysie 65

Ptysie z kremem to pyszny deser, który doskonale pasuje do kawy lub herbaty. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. wody 250ml 4 jajka 125g masła Sposób przygotowania: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od środka ścianek(...)pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach ciasto pięknie nam urośnie. Piec w 200 stopniach 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przekroić i możemy nadziewać nasze ptysie. Krem do ptysi: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dekorujmy cukrem pudrem lub też startą mleczną czekoladą. Autor przepisu: Sylvia

Wasze Przepisy
Ptysie z kremem kawowym 96

Ptysie z kremem kawowym – idealny deser na każdą okazję! Macie ochotę na ptysie? I to takie gotowe w kilkanaście minut, bez pieczenia ? Ciesze się, że powstają takie produkty jak np. ptysie firmy Brześć z naprawę świetnym składem ! Czytaj dalej Artykuł Ptysie z kremem kawowym pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Ciasto ptysiowe 113

Czas czytania: 2 min Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne, choć jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca sprawa(...)połączenie go z jajkami wymaga sporej siły fizycznej. Jeśli dysponujemy pomocnikiem w postaci silnego mężczyzny lub ostateczne robota kuchennego, to praca pójdzie szybko 🙂 Moje ciasto wykorzystałam do najprostszej wersji ptysiów, czyli z cukrem pudrem, a u Was z czym będą? Print Ciasto ptysiowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super malutkie ptysie. Course Desery Cuisine Polska

SprawdzonaKuchnia.pl
Ptysie z mielonym mięsem 121

Delikatne i chrupiące ptysie  nadziewane mięsem, cieplutkie prosto z piekarnika i bardzo pożywne . Podane z domowymi korniszonami. To nie tylko drugie danie, ale fantastyczna przekąska pomiędzy .... Genialna sprawa na imprezę .Kulki z mięsa mielonego zostały wcześniej przeze mnie uduszone w sosie pomidorowym. A z czego składa się taka kula? Przede wszystkim z mielonego mięsa wołowo wieprzowego i doddałam uwaga(...)niedźwiedziego i wyrobiłam gładkie mięso. Uformowałam kulki mięsne. Następnie mięso udusiłam w sosie pomidorowym ,który potem posłużył mi jako sos do makaronu .Kulki włożyłam do przekrojonych wzdłuż na pół ptysi, ptysie BRZEŚĆ  zapiekłam. Polałam sosem balsamicznym i to wszystko . U mnie w domu nic się nie marnuje ,nie marnujemy szczególnie jedzenia. Wyciskamy dość dużo soków i taka marchewka ,seler

Z Kuchni Do Kuchni
Ptysiowe koszyczki na ostro 117

Imprezowe, karnawałowe koszyczki do schrupania. Wystarczą ptysie które szybko się robi, kabanosy, salami i kilka dodatków. Wyczarujecie coś co zachwyci waszych gości. ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła nadzienie: 120 g serka czosnkowego puszystego 100 g kabanosów francuskich 60 g salami chips 1/2 papryczka chili 6 ogórków małych korniszonów(...)mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej. Wykonanie: Na każdego ptysia wyciskam za pomocą szprycy serek, układam pomidorka, korniszona, plaster ogórka

wesoła kuchnia
Ptysie jagodowe 108

buraczano-truskawkowych i szpinakowych ptysiach przyszła pora na jagodowe :) Są nie tylko nadziane jagodami, ale owoce dodałam również do ciasta. Podane z bitą śmietaną wręcz rozpływają się w ustach. Ja nie dosładzam tego deseru, ale jeśli lubicie, to przed ubijaniem, dodajcie łyżeczkę cukru do śmietanki. Polecam :) 6 sztuk: ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 80 ml wody(...)wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i przekładamy bitą śmietaną i jagodami. Posypujemy suszonymi kwiatami. Smacznego :) Artykuł Ptysie

Mienta blog
WYTRAWNE PTYSIE Z AWOKADO 139

Ptysie pochodzą z Włoch a są wzorowane na francuskim chou a la creme. To danie było po raz kolejny zainspirowane moją miłością do słodkości, a męża do rzeczy wytrawnych. Postawiłam jednak tym razem na coś karnawałowego. W końcu jutro tłusty czwartek. Oczywiście nie znaczy to, że nie możemy ptysi przygotować poza karnawałem. Masa jest delikatna ale zarazem charakterna dzięki fecie(...)Ptysie są zdrowsze niż te słodsze ponieważ Brak w nich cukru. Dodatkowo są szybkie i wygodne do pałaszowania.  Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. posiada mało cukrów prostych źródło omega 9 oraz omega 3 i 6 w odpowiedniej proporcji dla zdrowia organizmu obecność potasu reguluje ciśnienie we krwi oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy źródło witaminy A, E, C czyli

Kuchnia w oparach
Jak prawidłowo zrobić ciasto ptysiowe?-informacje, wskazówki 158

trudne i skomplikowane, jednak jak zrobi się kilka błędów to pózniej będzie zdecydowanie łatwiej. Ciasto ptysiowe, jak jest prawidłowo wykonane nie powinno opaść. Z ciasta ptysiowego przygotowuje się eklery, ptysie czy karpatkę. Cały sukces w cieście ptysiowym moim zdaniem polega na jego uniwersalnym charakterze. Ciasto ptysiowe możemy przecież nadziewać na słono i słodko. Podstawowy przepis na ciasto ptysiowe: Składniki(...)przestudzenia. Po około 5 minutach dodajemy do ciasta po jednym jajku. Mieszamy ręcznie trzepaczką. Gotowe ciasto umieszczamy w szprycy cukierniczej. Na blachę z papierem do pieczenia wyciskamy koła, małe ptysie czy eklery. Ciasto ptysiowe pieczemy w 180 -200 stopniach. Groszki ptysiowe przez 10 minut, ptysie przez 15-20 minut, a spody i blaty przez 25 minut. Studzimy. Mój przepis

Ciasta z tradycjami
Ptysie z bitą śmietaną 169

Delikatne, rozpływające się w ustach, niebiańskie ptysie z bitą śmietaną. Ciężko im się oprzeć. Super sprawdzą się na przyjęcia np. urodzinowe dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 1 szklanka wody 4 jajka Dodatkowo: 350 ml śmietany 36% 3-4 łyżki cukru pudru śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: W garnku zagotować wodę z masłem(...)przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub inną dowolną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach, aby w czasie wypieku ptysie się nie poprzyklejały. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i przekroić na pół. Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej zimną wodą do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę wlej

Słodka Strefa
Ptysie ze śmietaną 168

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wczoraj świętowaliśmy imieniny młodszego syna. A wiadomo w domu same łasuchy uwielbiające wszystko co słodkie. Tym razem padło na ptysie. Dawno ich nie jadłam i z przyjemnością wstałam raniutko i je przygotowałam do imieninowej herbatki. Składniki ciasta: 1 szklanka wody/ 250ml 125g masła 200g mąki pszennej 5 jajek Wykonanie: Masło(...)cukierniczego z końcówką ozdobną, wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem nie za duże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut. Po wystudzeniu przekroić każdego ptysia i przełożyć ulubionym kremem bądź śmietaną. U mnie tym razem śmietana 36% ubita (300ml) + serek mascarpone 400g + 2łyżki cukru pudru. Dla nieco zmiany smaku dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki

W garach u Gosi
Malinowe pocałunki, ptysie pod kruszonką 132

Ptysie pod kruchą, słodką skórką na pewno Was zaskoczą jeśli jeszcze w takiej wersji ich nie widzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba. PTYSIE  POD KRUSZONKĄ Składniki:   ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła(...)pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm. Ptysie: Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając

Bon appetit mon amie
Ptysie z truskawkami 150

Ptysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem(...)dodaję następne jajko i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka. Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne

wesoła kuchnia
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 122

Chyba każdy z nas jadł ptysie, ale pod postacią pysznej słodkości.  Jednak nie zawsze jest tak, że ciasto ptysiowe nam wychodzi, podobnie jak z karpatką.  Bynajmniej ja często miałam problem z idealnym ciastem. Niby proste ciasto, ale pozory mylą.  Postanowiłam, że zamiast masła użyje oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego(...)między innymi w sałatkach, dressingach, wypiekach oraz często stosowany jest do potraw np. jako składnik marynaty.  Dzięki olejowi rzepakowemu ciasto ptysiowe jest delikatniejsze i przyjemnie chrupiące.  Moje ptysie są wytrawne i wiosenne, dlatego że ich wnętrze otula puszysty i orzeźwiający krem, bazujący na serku naturalnym i wędzonym łososiu. Dodatkowej świeżości nadaje koperek, który idealnie komponuje się z łososiem

Kuchnia Paulettes
Ptysie z masą truskawkową 132

TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: powyżej 60 min   Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem. U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić

Gotuję Testuję