Już za chwilkę Dzień Dziecka ! Dzieci uwielbiają słodkości, więc dziś zachęcam Was do przygotowania dla nich pysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani(...)można je wielokrotnie zamykać. Oprócz tego, specjalny proces suszenia sprawia, że mąka posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu(...)Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę. 3. Upieczone ptysie przekrawam na pół. Na spód ptysia nakładam łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywam wierzchołkiem i sklejam. Gotowe ptysie układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Jak co tydzień pieczemy wirtualnie z dziewczynami coś na niedzielę :) Tym razem są ptysie i eklery . Ja upiekłam ptysie , miały być z kremem bezowym ale dzieci zażyczyły sobie z kremem budyniowo - nutellowym i cóż było robić , musiał być krem budyniowy :) Zapewniam Was że z takim kremem też wyśmienicie smakują(...)Następnie ciasto odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto przekładamy do miski i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie. Pieczemy w temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. W drugiej połowie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliLubicie ptysie, bo my bardzo. Najlepsze dla nas są w wersji na słodko, za wytrawnymi nie przepadamy. Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru Canari o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru. Ptysie podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki(...)siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać powoli zimny likier. Na końcu wlewać małym strumieniem letnią żelatynę
Ala piecze i gotujebardzo dziękuję :) Firma Słodki Świat zajmuje się profesjonalną sprzedażą i dystrybucją jadalnych artykułów dekoracyjnych dla branży spożywczej i cukierniczej. Zapraszam również na facebook słodki świat :) Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki SKŁADNIKI: CIASTO jajka- 4 szt mąka - 1 szkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki(...)ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą
Kuchnia DanusiDłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane były ptysie , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa . Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego(...)nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym otworze i wyciskamy na papierze koła wielkości mandarynki , pozostawiając pomiędzy każdym ok 2 cm wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli
Malinowa KawiarenkaPtysie piekę od zawsze:) A te z czarną jagodą w sezonie muszą być obowiązkowo! Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto(...)być jednolite ciasto). Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć
In my kitchenzawsze uwielbiałam ptysie z bitą śmietaną ale n aj c z ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej(...)zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Ostudzone ptysie kroimy w poprzek i podstawę smarujemy delikatnie masłem orzechowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy
paapilotkaaIdealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne! Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie(...)zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić. Do ostudzonego ciasta wbić jajka i np. za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ptysie (najlepiej, aby były mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie). Do rozgrzanego do 195 ºC piekarnika, wstawić ptysie. Piec około 40-45 minut (ciasto musi zmienić kolor
Ugotowaćoprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego Wykładać je należy 5 cm od siebie(...)miały miejsce rosnąć Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną, zarumienią się i staną się SUCHE Aby to sprawdzić nacinamy ptysie z boków ostrym nożem, aby wypuścić parę, jeśli są jeszcze mokre wkładamy do piekarnika z powrotem na niską temperaturę na kilka minut Po upieczeniu ostudzić na kratce Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy
Proste PotrawyPrzyszła pora na coś sernikowego, ale z przytupem ;) No cóż ja na to poradzę , że serniki za mną chodzą i śnią mi się po nocach, nic tylko je robić :) Ptyś to lekki serniczek na zimno z nutą wiśni , który chowa się w puchatej biszkoptowej kołderce. Wierzch zdobią pyszne ptysiowe wydmy posypane cukrem pudrem. Ciasto bardzo delikatne, wiosenne i przyjemne wizualnie(...)Blaszka 22 x 25 cm. Post powstał we współpracy z marką Brześć ,która produkuje przepyszne ptysie do nadziewania, ale nie tylko:) - sprawdźcie sami. Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier
Domowe ciastaSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko, masło(...)ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące. Krem waniliowy Żółtka utrzeć
Gotujemy i jemykremem mascarpone Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest(...)wcale dużo trudniej. Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy
KucharzycaDomowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze na świecie słodkości, których niestety dziś rzadko można kupić. Dlatego warto samemu w zaciszu domowym przygotować ptysie z kremem śmietankowym z takim owocem, które jest waszym ulubionym! Z podanych... Więcej The post Domowe ptysie
Magiczny GarnekUwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci(...)nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie! A jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 6 dużych szt ) CIASTO: * woda – ok. 5 szkl * masło – 50g * mąka pszenna – 0,5 szkl * jajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek
Ostra na Słodko