PTYSIE Z KREMEM PORZECZKOWYM Składniki: ptysie: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl mąki 4 jajka krem: 200 g czarnej porzeczki + 1 łyżka cukru 3 białka 210 g cukru Przygotowanie: ptysie: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy zacznie wrzeć dosypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odklejać się od ścianek rondla. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)wystudzonej ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując ciasto. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, z którego wyciskamy na blaszkę okrągłe porcje ciasta na ptysie. Pieczemy piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 25-30 minut, w zależności od wielkości ciastek. Upieczone ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem. krem: Porzeczki wsypujemy do garnka z niewielką ilością wody
Bon appetit mon amieSkładniki: ptysie: woda 1 szklanka, margaryna 125 gram, mąka tortowa 1 szklanka, jajka 5 sztuk "M" krem budyniowy: mleko 400ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki, margaryna 200 gram cukier puder do posypania W garnku gotować wodę z margaryną, na roztopioną margarynę wsypać mąkę i szybko mieszać cały czas aby masa się nie przypaliła(...)cukierniczego i wyciskać na blachę z papierem do pieczenia nie duże porcje w odstępach od siebie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut, upieczone ptysie dobrze wystudzić. krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka, cukier zagotować i wlać budynie wymieszane w reszcie mleka, mieszać do zagęszczenia i dobrze wystudzić. Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości, dodawać
W Mojej Kuchni LubięPtysie zawsze się sprawdzają na przyjęciach i nie tylko. Można je przygotować na słodko lub słono. Dzisiaj ptysie firmy BRZEŚĆ zagościły u mnie na stole z trzema farszami, wyszły rewelacyjne, polecam. SKŁADNIKI : 2 opakowania ptysiów firmy BRZEŚĆ 700 g kremowego twarożku naturalnego sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 czerwona, świeża(...)papryka 1 pęczek koperku 100 g szynki w kawałku PRZYGOTOWANIE : Ptysie przecinamy ostrym nożem na pół. Twarożek dzielimy na trzy części, każdą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do jednej części dodajemy drobniutko pokrojony koperek i mieszamy. Do drugiej części dodajemy paprykę w proszku słodką i ostrą oraz drobniutko pokrojoną paprykę, mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliKlasyczne ptysie z kremem to niezapomniane, pyszne ciastka, które chyba każdy zna. A kto mógłby się im oprzeć? Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne do zrobienia, a efekt końcowy jest wart odrobiny trudu. Składniki na klasyczne ptysie z kremem (około 10 sztuk): 250 ml wody (szklanka) 200 g mąki pszennej (szklanka) 150 g masła 4 duże jajka(...)Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia się składników. Krem przekładamy na dolne części ciastek i nakrywamy je wierzchnią częścią. Ptysie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby masa śmietanowa zesztywniała. Klasyczne ptysie z kremem Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną: Księżniczka – szybkie
e-PrzepisyKulinarnemasłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (ptysie można również nakładać łyżką) i wyciskać okrągłe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 200 stopniach. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ptysie opadną. Ostudzić(...)Ptysie przekroić na pół. Krem: Jagody z cukrem przełożyć do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować
Smakołyki AsiWiedzieliście o tym, że firma Brześć ma w swojej ofercie gotowe ptysie? Ja nie wiedziałam ale jak wpadły w moje łapki to musiałam je wypróbować i wykorzystać w mojej kuchni. Zrobiłam czekoladowy tort z ptysiami które nadziewałam bitą śmietaną. No i udało mi się zaskoczyć domowników i gości zarówno pomysłem jak i smakiem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3 łyżki(...)śmietany kremówki 30%(300 + 200ml) 250 g mascarpone 200 g czekolady 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 50 g posypki czekoladowej Dodatkowo: 5-6 ptysi Brześć 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa
Ala piecze i gotujeLubicie karpatkę ? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem ? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna(...)paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau. Przepis na gougères - wytrawne ptysie. Składniki: 1 szklanka mąki 80 g masła 4 jajka 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja) 1 szklanka wody sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie
Rodzinka w kuchniPtysie robię dość często i w różnych wersjach smakowych. Tym razem z klasycznym kremem białkowym. Krem piankowy w tych ptysiach jest bardzo słodki i smakuje jak za dawnych lat w kultowych cukierniach. Jego słodycz jednak złamałam odrobiną limonki. PTYSIE z PIANKOWYM KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (ok.10 szt) ciasto: 2 jajka 75 g mąki 125 ml wody 63 g masła szczypta(...)cukierniczego, wyciskamy na blachę robiąc 3-4 cm odstępy. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ptysie studzimy, a potem przecinamy na połówki. krem piankowy: Do wykonania kremu będzie potrzebny termometr cukierniczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżeczką soku z limonki. Wodę z cukrem gotujemy
Bon appetit mon amiewiecie jak wykorzystać nadmiar rabarbaru to polecam wam zrobić ptysie z kremem rabarbarowym. Krem jest delikatny, orzeźwiający o lekko kwaskowym smaku. Do kremu najlepiej użyć mocno czerwonego rabarbaru wtedy kolor kremu będzie bardziej różowy. Ja niestety nie mam takiej odmiany. Składniki: Ciasto na ptysie: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem rabarbarowy(...)rabarbaru 200 g cukru 1 mała cytryna 20 g żelatyny 500 g mascarpone cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto na ptysie: Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się gładka. Masę ostudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Masa powinna uzyskać kremową
Ala piecze i gotujejajka, ciągle mieszając. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Tak przygotowane ciasto umieszczmy w rękawie cukierniczym. 2. Formowanie. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego okrągłe ptysie. Należy pamiętać o zachowaniu ok. 4 cm odstępów pomiędzy ptysiami, ponieważ podczas pieczenia zwiększają swoją wielkość. 3. Pieczenie. Blachę z uformowanymi ptysiami wstawić na 25 minut do nagrzanego(...)piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu. 4. Dekorowanie. Po upieczeniu i schłodzeniu (ok. 15 min.) ptysie należy przeciąć poziomo na pół i napełnić bitą śmietaną. Na koniec można posypać cukrem pudrem
Pij soki wyciskanedawna marzyły nam się ptysie ale bezglutenowe, dlatego gdy taki przepis pojawił się na jednym z naszych ulubionych blogów " Lisia kawiarenka " wiedziałyśmy, że musimy go wykonać. Nastąpiły drobne zmiany i są piękne ptyśki, które pewnie nie raz pojawią się jeszcze u nas w innej odsłonie :D Oczywiście ciacha przerobiłyśmy na pandy a podałyśmy je z przepyszną kaszką z orzechów tygrysich(...)kremem i owocami. Znów nie tylko dzieci cieszyły się podczas jedzenia :D Składniki (ok 8 ptysiów): -45 ml napoju kokosowego -45 ml wody -30g oleju kokosowego -40g mąki jaglanej -35g mąki owsianej bezglutenowej (lub kukurydzianej) -35g skrobi (u nas z tapioki) -2 duże jajka Dodatkowo -kaszka Chufli Chia ( recenzja ) -krem: płatki jaglane, napój roślinny, ksylitol
Candy PandasMini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem. Nie przekrawam ich na pół, ale nadziewam szprycą z końcówką do nadziewania. Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie. Składniki: * 125 g masła * 1 szklanka mąki * 1 szklanka wody(...)wystudzić. Zimne ciasto mieszać mikserem dodając po jednym jajku. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na papier do pieczenia ciasto wielkości orzecha włoskiego. Ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków
Zrób to smacznieDelikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :) SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka(...)Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać ślimaki na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10-15 min., w zależności od wielkości ptysiów, do złotego koloru. Ptysie ostudzić. Nadzienie: Żelatynę w szklance zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 5 min. do spęcznienia. Po tym czasie żelatynę umieścić w naczyniu z gorącą
Kuchnia PaulettesPtysie z kremem budyniowym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem: Mleko – 700 ml Wanilia – 2 laski Masło – 1 łyżka Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Mascarpone – 250g Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem) Wykonanie – ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość(...)gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut, aż będą miały
Kuchnia Bon Appetitsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ptysie z kremem jaglanym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem jaglany: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Awokado – 1 sztuka Banan(...)sztuki Kakao – 4-5 łyżeczek Miód – 2 łyżki Wykonanie - ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem
Kuchnia Bon AppetitWszyscy lubimy ptysie nadziane bitą śmietaną, to klasyk wśród wypieków. Ale ciasto ptysiowe (zwane parzonym) ma dużo więcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy(...)łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Przygotować krem: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJuż za chwilkę Dzień Dziecka ! Dzieci uwielbiają słodkości, więc dziś zachęcam Was do przygotowania dla nich pysznego deseru, czyli mini ptysi z truskawkami. Wypełnione są lekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani(...)można je wielokrotnie zamykać. Oprócz tego, specjalny proces suszenia sprawia, że mąka posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki majonezu(...)Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę. 3. Upieczone ptysie przekrawam na pół. Na spód ptysia nakładam łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywam wierzchołkiem i sklejam. Gotowe ptysie układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Jak co tydzień pieczemy wirtualnie z dziewczynami coś na niedzielę :) Tym razem są ptysie i eklery . Ja upiekłam ptysie , miały być z kremem bezowym ale dzieci zażyczyły sobie z kremem budyniowo - nutellowym i cóż było robić , musiał być krem budyniowy :) Zapewniam Was że z takim kremem też wyśmienicie smakują(...)Następnie ciasto odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto przekładamy do miski i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie. Pieczemy w temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. W drugiej połowie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliLubicie ptysie, bo my bardzo. Najlepsze dla nas są w wersji na słodko, za wytrawnymi nie przepadamy. Te ptysie zrobiłam z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem likieru Canari o smaku pina colada. Krem w smaku jest obłędny, nie za słodki ale z wyczuwalnym smakiem likieru. Ptysie podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki(...)siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać powoli zimny likier. Na końcu wlewać małym strumieniem letnią żelatynę
Ala piecze i gotujebardzo dziękuję :) Firma Słodki Świat zajmuje się profesjonalną sprzedażą i dystrybucją jadalnych artykułów dekoracyjnych dla branży spożywczej i cukierniczej. Zapraszam również na facebook słodki świat :) Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki SKŁADNIKI: CIASTO jajka- 4 szt mąka - 1 szkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki(...)ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą
Kuchnia DanusiDłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane były ptysie , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa . Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego(...)nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym otworze i wyciskamy na papierze koła wielkości mandarynki , pozostawiając pomiędzy każdym ok 2 cm wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli
Malinowa KawiarenkaPtysie piekę od zawsze:) A te z czarną jagodą w sezonie muszą być obowiązkowo! Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto(...)być jednolite ciasto). Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć
In my kitchenzawsze uwielbiałam ptysie z bitą śmietaną ale n aj c z ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej(...)zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Ostudzone ptysie kroimy w poprzek i podstawę smarujemy delikatnie masłem orzechowym. Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy
paapilotkaaIdealne na Tłusty Czwartek jak i finger party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne! Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie(...)zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić. Do ostudzonego ciasta wbić jajka i np. za pomocą miksera wszystko połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy i wycisnąć ptysie (najlepiej, aby były mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie). Do rozgrzanego do 195 ºC piekarnika, wstawić ptysie. Piec około 40-45 minut (ciasto musi zmienić kolor
Ugotowaćoprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego Wykładać je należy 5 cm od siebie(...)miały miejsce rosnąć Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną, zarumienią się i staną się SUCHE Aby to sprawdzić nacinamy ptysie z boków ostrym nożem, aby wypuścić parę, jeśli są jeszcze mokre wkładamy do piekarnika z powrotem na niską temperaturę na kilka minut Po upieczeniu ostudzić na kratce Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy
Proste PotrawyPrzyszła pora na coś sernikowego, ale z przytupem ;) No cóż ja na to poradzę , że serniki za mną chodzą i śnią mi się po nocach, nic tylko je robić :) Ptyś to lekki serniczek na zimno z nutą wiśni , który chowa się w puchatej biszkoptowej kołderce. Wierzch zdobią pyszne ptysiowe wydmy posypane cukrem pudrem. Ciasto bardzo delikatne, wiosenne i przyjemne wizualnie(...)Blaszka 22 x 25 cm. Post powstał we współpracy z marką Brześć ,która produkuje przepyszne ptysie do nadziewania, ale nie tylko:) - sprawdźcie sami. Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier
Domowe ciastaSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko, masło(...)ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące. Krem waniliowy Żółtka utrzeć
Gotujemy i jemykremem mascarpone Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest(...)wcale dużo trudniej. Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy
KucharzycaDomowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze na świecie słodkości, których niestety dziś rzadko można kupić. Dlatego warto samemu w zaciszu domowym przygotować ptysie z kremem śmietankowym z takim owocem, które jest waszym ulubionym! Z podanych... Więcej The post Domowe ptysie
Magiczny GarnekUwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci(...)nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie! A jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 6 dużych szt ) CIASTO: * woda – ok. 5 szkl * masło – 50g * mąka pszenna – 0,5 szkl * jajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek
Ostra na Słodkotego te lody pięknie wyglądają – urocze 6 rozetek gotowych do nałożenia! Dziś mam dla Was przepis nie na pyszne lody, ale na fantastyczny deser z ich użyciem. Chrupiące ptysie wypełnione Lodami Carte D’Or Galateria Lemon Pie , orzeźwiającym cytrynowym Lemon curdem i paloną bezą włoską – czyż nie brzmi ślinka od samego czytania?! Taki deser jest świetnym pomysłem(...)fantastyczny deser na szaloną imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie zachwycał się zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) * Lody Carte D’Or Galateria Lemon Pie PTYSIE: * woda – 0,5 szkl * masło – 50 g * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 szczypta * duże jajko – 2 szt LEMON CURD: * jajko
Ostra na SłodkoPyszne domowe ptysie łabędzie z aksamitnym curdem mango. Jak zrobicie je to nie oderwiecie się od nich. ciasto ptysie: 100 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli 4 jajka 150 g mąki pszennej nadzienie: 500 ml śmietanki 36 % 2 łyżki cukru pudru mango curd: 1 mango 50 ml soku z pomarańczy(...)puch. Dodaję do mango, wlewam śmietankę, dodaję masło. Mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu aż masą zgęstnieje.Odstawiam z palnika i zostawiam do ostygnięcia. Kremówkę ubijam z cukrem. Ciasto ptysie: Do garnka z grubym dnem wlewam mleko, wodę, dodaję masło, szczyptę soli i zagotowuję. Jak masło się rozpuści wsypuję przesianą mąkę , mieszam energicznie około minuty. Zmniejszam ogień. Jak masa będzie
wesoła kuchniaPrzepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Składniki Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 125g masła 4 jajka Krem: 500ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Wykonanie Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać(...)jajka, dokładnie zmiksować. Na blaszczce wyciskać porcje ciasta i piec 30 min w temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę. Krem do ptysi: 500ml śmietany 30% mocno schłodzonej ubijać dodając 4 łyżki cukru pudru i 250g serka mascarpone. Gotowym kremem nadziewac ptysie, posypać cukrem pudrem. Dobrze schłodzić w lodówce. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Ptysie z bitą
Wasze Przepisyprzygotowanie od podstaw bułeczek. Znalazłam rozwiązanie dla zabieganych 😀 Ptysioburgery to szybsza wersja hamburgerów do przygotowania w kilka minut. Na pomysł wpadłam kiedy przeglądałam paczkę ze smakołykami od firmy Brześć 🙂 Ptysie są pyszne, chrupiące i zdecydowanie oryginalne – na pewno nikt jeszcze nie jadł Ptysioburgerów XD Ptysioburger (około 12 sztuk) Składniki: 12 ptysi (u mnie z firmy Brześć ) 3 plasterki sera(...)nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki. Następnie łączymy wszystkie składniki na sos. Później kroimy pomidorka i ogórki w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki. Ptysie przecinamy na pół. Na dół układamy liść szpinaku, następnie mięso, ser, plasterek ogórka i pomidora. Całość przykrywamy posmarowaną sosem górą ptysia i spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy na zimno. Smacznego
PatiGotujePtysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie. ptysie: 1 szklanka mąki pszennej 125 ml jogurtu naturalnego 125 ml wody 50 g masła 3 jajka 1/3 łyżeczki soli farsz: jogurt naturalny 10 oliwek zielonych 1/2 papryki czerwonej 1 garść kiełków 1 garść roszponki 1/2 awokado 1 łyżka(...)soku z cytryny sól, pieprz 10 pomidorków koktajlowych Ptysie: Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko
wesoła kuchniaPtysie z kremem to pyszny deser, który doskonale pasuje do kawy lub herbaty. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. wody 250ml 4 jajka 125g masła Sposób przygotowania: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od środka ścianek(...)pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach ciasto pięknie nam urośnie. Piec w 200 stopniach 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przekroić i możemy nadziewać nasze ptysie. Krem do ptysi: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dekorujmy cukrem pudrem lub też startą mleczną czekoladą. Autor przepisu: Sylvia
Wasze PrzepisyPtysie z kremem kawowym – idealny deser na każdą okazję! Macie ochotę na ptysie? I to takie gotowe w kilkanaście minut, bez pieczenia ? Ciesze się, że powstają takie produkty jak np. ptysie firmy Brześć z naprawę świetnym składem ! Czytaj dalej Artykuł Ptysie z kremem kawowym pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchniaCzas czytania: 2 min Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne, choć jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca sprawa(...)połączenie go z jajkami wymaga sporej siły fizycznej. Jeśli dysponujemy pomocnikiem w postaci silnego mężczyzny lub ostateczne robota kuchennego, to praca pójdzie szybko 🙂 Moje ciasto wykorzystałam do najprostszej wersji ptysiów, czyli z cukrem pudrem, a u Was z czym będą? Print Ciasto ptysiowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super malutkie ptysie. Course Desery Cuisine Polska
SprawdzonaKuchnia.plDelikatne i chrupiące ptysie nadziewane mięsem, cieplutkie prosto z piekarnika i bardzo pożywne . Podane z domowymi korniszonami. To nie tylko drugie danie, ale fantastyczna przekąska pomiędzy .... Genialna sprawa na imprezę .Kulki z mięsa mielonego zostały wcześniej przeze mnie uduszone w sosie pomidorowym. A z czego składa się taka kula? Przede wszystkim z mielonego mięsa wołowo wieprzowego i doddałam uwaga(...)niedźwiedziego i wyrobiłam gładkie mięso. Uformowałam kulki mięsne. Następnie mięso udusiłam w sosie pomidorowym ,który potem posłużył mi jako sos do makaronu .Kulki włożyłam do przekrojonych wzdłuż na pół ptysi, ptysie BRZEŚĆ zapiekłam. Polałam sosem balsamicznym i to wszystko . U mnie w domu nic się nie marnuje ,nie marnujemy szczególnie jedzenia. Wyciskamy dość dużo soków i taka marchewka ,seler
Z Kuchni Do KuchniImprezowe, karnawałowe koszyczki do schrupania. Wystarczą ptysie które szybko się robi, kabanosy, salami i kilka dodatków. Wyczarujecie coś co zachwyci waszych gości. ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła nadzienie: 120 g serka czosnkowego puszystego 100 g kabanosów francuskich 60 g salami chips 1/2 papryczka chili 6 ogórków małych korniszonów(...)mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej. Wykonanie: Na każdego ptysia wyciskam za pomocą szprycy serek, układam pomidorka, korniszona, plaster ogórka
wesoła kuchniaburaczano-truskawkowych i szpinakowych ptysiach przyszła pora na jagodowe :) Są nie tylko nadziane jagodami, ale owoce dodałam również do ciasta. Podane z bitą śmietaną wręcz rozpływają się w ustach. Ja nie dosładzam tego deseru, ale jeśli lubicie, to przed ubijaniem, dodajcie łyżeczkę cukru do śmietanki. Polecam :) 6 sztuk: ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 80 ml wody(...)wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i przekładamy bitą śmietaną i jagodami. Posypujemy suszonymi kwiatami. Smacznego :) Artykuł Ptysie
Mienta blogPtysie pochodzą z Włoch a są wzorowane na francuskim chou a la creme. To danie było po raz kolejny zainspirowane moją miłością do słodkości, a męża do rzeczy wytrawnych. Postawiłam jednak tym razem na coś karnawałowego. W końcu jutro tłusty czwartek. Oczywiście nie znaczy to, że nie możemy ptysi przygotować poza karnawałem. Masa jest delikatna ale zarazem charakterna dzięki fecie(...)Ptysie są zdrowsze niż te słodsze ponieważ Brak w nich cukru. Dodatkowo są szybkie i wygodne do pałaszowania. Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. posiada mało cukrów prostych źródło omega 9 oraz omega 3 i 6 w odpowiedniej proporcji dla zdrowia organizmu obecność potasu reguluje ciśnienie we krwi oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy źródło witaminy A, E, C czyli
Kuchnia w oparachtrudne i skomplikowane, jednak jak zrobi się kilka błędów to pózniej będzie zdecydowanie łatwiej. Ciasto ptysiowe, jak jest prawidłowo wykonane nie powinno opaść. Z ciasta ptysiowego przygotowuje się eklery, ptysie czy karpatkę. Cały sukces w cieście ptysiowym moim zdaniem polega na jego uniwersalnym charakterze. Ciasto ptysiowe możemy przecież nadziewać na słono i słodko. Podstawowy przepis na ciasto ptysiowe: Składniki(...)przestudzenia. Po około 5 minutach dodajemy do ciasta po jednym jajku. Mieszamy ręcznie trzepaczką. Gotowe ciasto umieszczamy w szprycy cukierniczej. Na blachę z papierem do pieczenia wyciskamy koła, małe ptysie czy eklery. Ciasto ptysiowe pieczemy w 180 -200 stopniach. Groszki ptysiowe przez 10 minut, ptysie przez 15-20 minut, a spody i blaty przez 25 minut. Studzimy. Mój przepis
Ciasta z tradycjamiDelikatne, rozpływające się w ustach, niebiańskie ptysie z bitą śmietaną. Ciężko im się oprzeć. Super sprawdzą się na przyjęcia np. urodzinowe dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła 1 szklanka wody 4 jajka Dodatkowo: 350 ml śmietany 36% 3-4 łyżki cukru pudru śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: W garnku zagotować wodę z masłem(...)przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub inną dowolną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach, aby w czasie wypieku ptysie się nie poprzyklejały. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i przekroić na pół. Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej zimną wodą do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę wlej
Słodka Strefabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wczoraj świętowaliśmy imieniny młodszego syna. A wiadomo w domu same łasuchy uwielbiające wszystko co słodkie. Tym razem padło na ptysie. Dawno ich nie jadłam i z przyjemnością wstałam raniutko i je przygotowałam do imieninowej herbatki. Składniki ciasta: 1 szklanka wody/ 250ml 125g masła 200g mąki pszennej 5 jajek Wykonanie: Masło(...)cukierniczego z końcówką ozdobną, wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem nie za duże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut. Po wystudzeniu przekroić każdego ptysia i przełożyć ulubionym kremem bądź śmietaną. U mnie tym razem śmietana 36% ubita (300ml) + serek mascarpone 400g + 2łyżki cukru pudru. Dla nieco zmiany smaku dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki
W garach u GosiPtysie pod kruchą, słodką skórką na pewno Was zaskoczą jeśli jeszcze w takiej wersji ich nie widzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba. PTYSIE POD KRUSZONKĄ Składniki: ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła(...)pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm. Ptysie: Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając
Bon appetit mon amiePtysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem(...)dodaję następne jajko i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka. Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne
wesoła kuchniaChyba każdy z nas jadł ptysie, ale pod postacią pysznej słodkości. Jednak nie zawsze jest tak, że ciasto ptysiowe nam wychodzi, podobnie jak z karpatką. Bynajmniej ja często miałam problem z idealnym ciastem. Niby proste ciasto, ale pozory mylą. Postanowiłam, że zamiast masła użyje oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego(...)między innymi w sałatkach, dressingach, wypiekach oraz często stosowany jest do potraw np. jako składnik marynaty. Dzięki olejowi rzepakowemu ciasto ptysiowe jest delikatniejsze i przyjemnie chrupiące. Moje ptysie są wytrawne i wiosenne, dlatego że ich wnętrze otula puszysty i orzeźwiający krem, bazujący na serku naturalnym i wędzonym łososiu. Dodatkowej świeżości nadaje koperek, który idealnie komponuje się z łososiem
Kuchnia PaulettesTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem. U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić
Gotuję Testujępoprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń. Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nie za blisko,bo ptysie rosną podczas pieczenia,możemy wyciskać z rękawa cukierniczego ,lub nakładać łyżką pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min w zależności od tego jak duże mamy ptysie najważniejsze ,żeby(...)pamiętać ,ze nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo nam ptysie opadną jak wystygną ptysie to przekrajamy je w poprzek i napełniamy masą karpatkową,przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu,i dodajemy pokrojone owoce,po złożeniu posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Swojskie jedzonkoPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem
Smakowite DaniaPtysie: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła ½ łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 150 g mąki 4 jajka 1 żółtko roztrzepane z łyżka mleka Czekolada: tabliczka czekolady 2 łyżki masła Krem 2 opakowania budyniu (ja użyłam waniliowego) 0,75ml mleka 100g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Ptysie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem(...)energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem. Piec około 25 minut. Krem: ugotować budyń gdy będzie zimny wmiksować masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką
PychotkaaaDziś zapraszam Was na ptysie z ciasta parzonego, lecz z nieco innym bo wytrawnym nadzieniem. Przygotowałam je na ostatnią imprezę i powiem Wam, że sprawdziły się świetnie. Fajnie się prezentują, są małe, więc poręczne do jedzenia, ale najważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dobre. Jeśli macie zamiar przygotować imprezę i podać gościom coś oryginalnego i pysznego, to polecam(...)przepis!!! Składniki na ptysie z twarogiem i kurczakiem około 20-24 sztuki CIASTO PARZONE: 125 ml wody 63 g margaryny 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka NADZIENIE: 300 g kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka
Rozpustne gotowaniezawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie magiczną siłę i nikt nie potrafi im się oprzeć. Składniki: Ptysie (ok. 25 sztuk): 1 szklanka wody 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy(...)mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka 3 marchewki 0,5 kg pieczarek sól pieprz Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe
Salonik smakówswojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam gdyż uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie. 1/2 l wody, 160 g masła, sól, 360 g mąki pszennej, 9 – 10 jajek 1 l śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy, Wodę(...)Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości małego jabłka. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 15-20 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią na sztywno. Upieczone ptysie
królestwo garówPtysie, jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy(...)groszkami pozostawiamy dość sporo miejsca by się nie zlepiły podczas pieczenia. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. …i ubijamy śmietankę :) Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, a po chwili ubijania śmietan – fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno śmietaną nadziewamy przekrojone
Smakowy Rajlubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego? Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami. Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie. SKŁADNIKI: ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka SKŁADNIKI NA KREM(...)ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia
Kuchnia w opałach