ptysie - 825 przepisów (strona:7/55)

Proste ptysie z pianką 52

Przepis na ptysie lekkie jak chmurka! Przepis na ciasto parzone, który ma ok. 25 lat, a na piankę pewnie jeszcze więcej! Są pyszne... Takie jak "dawniej". Mama mówi, że to smak jej dzieciństwa, w sumie mojego też. Na upartego można przełożyć je bitą śmietaną i zrobić ptysie z bitą śmietaną ale szczerze polecam poświęcić trochę więcej czasu i zrobić(...)piankę do ptysi ❤️ Ciasto parzone na ptysie Składniki na 20-25 ptysi (2 blaszki): 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. wody 100 g masła 5 jajek Szczypta soli Przygotowanie: Masło i wodę podgrzewamy w garnku do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy. Przekładamy ponownie na tym razem na mały ogień. Ucieramy na ogniu aż ciasto

Czarnawisienka
Imprezowe ptysie z pastą rybną – szybka przekąska 45

Imprezowe ptysie z pastą rybną – szybka przekąska Dziś mam dla Was przepis na kolejną pyszną imprezową przekąskę. Ptysie nadziewane pastą rybną.  Ja wykorzystuję do tego gotowe ptysie Brześć. Dzięki temu całość można przygotować dosłownie w kilka minut. Takie imprezowe ptysie z pastą rybną znikają u mnie bardzo szybko. Polecam je i Wam, spróbujcie. Składniki: około 300 g wędzonej(...)ryby – pstrąga lub makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu pieprz i sól do smaku gotowe ptysie Brześć Przygotowanie: Kawałki ryby przekładamy do miski, sprawdzając czy nie ma ości. Rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka, drobno pokrojone ogórki kiszone, majonez i jogurt. Doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem (spora

Słodkie okruszki
PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ 103

Ptysie nie zawsze muszą być podane na słodko. Doskonale smakują również w wersji wytrawnej, podane np z sałatką czy pastą. Ptysie przygotowane w takiej odsłonie rewelacyjnie sprawdzą się na imprezowym stole jako poczęstunek dla gości. Natomiast pasta tuńczykowa z odrobina chrzanu to idealne połączenie z ptysiami.  Przepis na ptysie znajduje się już na mojej stronie ( kliknij tutaj ). Jednak(...)razem wykorzystałam gotowe ptysie od  Brześć . Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :) Składniki na pastę: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu  * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Dodatkowo gotowe ptysie Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Jajka ugotować

Zrób to smacznie
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 146

Ptysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to przecież nic strasznego i z chęcią powracamy do ciasta parzonego.    Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS . Wystarczy woda, mąka(...)masło i jajka, aby powstały ptysie.    A te można nadziać dosłownie każdym kremem. Najpopularniejszy jest krem na bazie budyniu i masła. Jednak osobiście nie przepadam za ciężkimi i klejącymi kremami. Kierując się tym upodobaniem, proponuję delikatnie krem "odchudzić" i podrasować kokosowymi wiórkami.    W ten sposób powstaną PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM, na które serdecznie zapraszam i życzę

W kuchni Karmel-itki
Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym 121

Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym. Schłodzone to niebo w gębie… Składniki (na około 83 szt.) : Ptysie: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g masła szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 1/2 szklanki cukru(...)czekolady 100 g mlecznej czekolady 200 g śmietany kremówki 30% lub dla osób preferujących mleczną czekoladę 50 g gorzkiej czekolady 150 mlecznej czekolady 200 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ptysie: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć

Oryginalny smak
Ptysie z bitą śmietaną i bananem. 35

Ptysie z bitą śmietaną i bananem. Te pyszne smakołyki to świetny pomysł na słodką przekąską , na imprezę i święta oraz inne okazje. Te kremowe ptysie z bananem są nie tylko fantazyjne podane, ale też są łatwe do przygotowania. Słodkie przekąski wykonane są z lekkiego, przewiewnego ciasta parzonego wypełnianego bitą śmietaną z dodatkiem banana . Prawie jak pączek , ale smakują jeszcze lepiej(...)ścianek garnka. Ściągnij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Dodawaj pojedynczo jajka, ciągle miksując. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Uformuj kształt ptysia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 20 minut. Upieczone ptysie ostudź i przetnij ostrym nożem na pół. Ubij bitą śmietanę z fixem i erytrytolem. Gotową śmietaną wypełnij ptysie

Zdrowy Styl Joanny
Ptysie z wiśniowym kremem 92

Słodkie maleństwa w sam raz na dwa kęsy. Ptysie ogólnie są bardzo dobrym pomysłem na szybkie wypieki, a dzięki różnym nadzieniom za każdym razem mogą smakować inaczej. Te uroczo różowy krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto(...)razem dokładnie ucierając mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie otwartej gwiazdki (M1). Piekarnik nagrzać do 200stC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciskać ptysie o średnicy ok 3-4cm, w odstępach ok 3cm (ptysie bardzo rosną). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 200stC (piekłam z termoobiegiem, u mnie

Obiad gotowy
Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką 135

wiem czy ptysie to tradycyjny deser na Sylwestra, ale odkąd pamiętam na ostatnią noc roku przygotowuje właśnie taką słodką przekąskę. W tym roku trafiłam na wyjątkowy przepis. Ptysie z kruszonką! W dodatku pachnącą pomarańczami. Wypełnione czekoladą z pomarańczową nutą rozpływają się w ustach, są przepyszne :) Przepis pochodzi ze świetnej książki Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu”. ptysie(...)czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o 85% zawartości kakao) 200 g śmietanki 30% łyżka masła 2 łyżki konfitury z pomarańczy ( w książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i skórkę pomarańczową. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy

Mienta blog
Ptysie z kremem adwokatowym 40

Ptysie z kremem adwokatowym to pyszny deser dla dorosłych Robiłam pierwszy raz i wyszły naprawdę super! A przepis jest bardzo prosty Te małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 małe sztuki Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła(...)pieczenia, można to zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłożyć na kratkę, aby ostygły. Masa adwokatowa

KuchniaWeDwoje.pl
Ptysie z chrupiącą skorupką nadziane kremem pistacjowym i marmoladą z cytryn 64

Krem pistacjowy, który prezentowałam jesienią przy okazji przepisu na pomarańczowe babeczki , tak bardzo przypadł nam do gustu, że postanowiłam go wykorzystać także do ptysi. Dodałam do nich również marmoladę z cytryn i uważam, że wpasowała się idealnie. Jeśli lubicie te słodkie ciastka z parzonego ciasta, to w takim wydaniu powinny Was zachwycić. Około 20 sztuk: 200 g mąki pszennej(...)brązowego cukru 40 g mąki pszennej krem: 80 g pistacji niesolonych 250 g mascarpone łyżka cukru pudru trzcinowego dodatkowo: 20 łyżeczek marmolady z cytryn (lub pomarańczy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło miksujemy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji kruszonki. Gotową rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Przygotowujemy krem

Mienta blog
Ptysie 66

Ptysie Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 80g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli(...)przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub do mocnego woreczka ze ściętym rogiem). Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe ptysie (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut , aż ptysie zrumienią się

Blog z Apetytem
Czekoladowe ptysie z kruszonką 130

Czekoladowe ptysie z kruszonką, które dla mnie są po prostu "Grześkami na rauszu" przygotowałam z myślą o konkursie marki Goplana. Nie wyobrażałam sobie nie wziąć w nim udziału, bo odkąd sięgam pamięcią, to właśnie mleczna czekolada Goplany, w takim jasno fioletowym papierku towarzyszyła mi przez moje dzieciństwo. No i Studencka, przywożona ze Słowacji "przy okazji" przez bliższą lub dalszą rodzinę(...)biegiem czasu z czekolady mlecznej przerzuciłam się bardziej na deserową, ale z sentymentu w tym deserze musiały znaleźć się obie. Z przygotowaniem ptysi nie ma zbyt dużo zachodu, choć nie jest to też taka przysłowiowa "bułka z masłem". By wyrosły trzeba najpierw ukręcić ciasto o odpowiedniej konsystencji. Wcześniej wypada przygotować krążki kruszonki, a krem przed przygotowaniem potrzebuje minimum kilku godzin

Kuchnia w czekoladzie
Ptysie z kremem adwokatowym 254

Ptysie z kremem adwokatowym to pyszny deser dla dorosłych Robiłam pierwszy raz i wyszły naprawdę super! A przepis jest bardzo prosty Te małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 małe sztuki Składniki: Ciasto parzone(...)zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłożyć

KuchniaWeDwoje.pl
kakaowe ptysie z kremem mascarpone 156

Witam Kochani :-) Dziś  przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-) Wyglądają i smakują wspaniale. Polecam i zapraszam :-) SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany(...)serka mascarpone  -4 płaskie łyżki cukru pudru DODATKOWO -cukier puder do posypania Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego. Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła . Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Studzimy. Do letniego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy kakao. Jeśli zdarzy się, że ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ptysie z bitą śmietaną i owocami 79

Ptyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka(...)Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała i rekomendowała. Ptysie robiła Monika pierwszy raz w życiu i wyszły bardzo ładne i bardzo smaczne, bo to przepis od cioci, która wytłumaczyła jej wszystko krok po kroku. Ula jest matką chrzestną Moniki i obie tak samo skrupulatnie podchodzą

To co kocham
Ptysie z pianką 195

Następny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptysie z masą piernikową 120

łatwo się przechowują i długo zachowują swój fantastyczny smak. Zapas jednak zrobił się spory, zwłaszcza że każdy z gości przyniósł własną wersję. Postanowiłam część z nich wykorzystać w ptysiach, tym razem w wersji słodkiej :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 170 g mąki 3 jajka Krem ok. 160 g pierniczków(...)ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptysie z pastą z groszku 146

Pomysł na te ptysie znalazłam na blogu laNika.pl . Przyznam, że urzekło mnie zdjęcie, które wypatrzyłam w G+. Ptysie jadałam w dzieciństwie niemal co tydzień najpierw, ale wyłącznie na słodko. Z ciekawością zatem skorzystałam z pomysłu wytrawnego. Dodam jeszcze, że są to moje drugie ptysie w życiu ;) Pastę zaproponowaną przez laNika zamieniłam na swoją sprawdzoną, dostosowaną do moich upodobań smakowych(...)nadzieję, że całość przypadnie do gustu moim gościom :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 170 g mąki 3 jajka Pasta groszkowa 400 g mrożonego groszku 250 g ricotty 120 g startego grana padano lub innego sera dojrzewającego łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można go zastąpić 2-3 ząbkami normalnego czosnku) ok. pół łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 168

Moje pierwsze w życiu ptysie / eklerki. Jak zwał tak zwał ;) Gwarantuje Wam, że jeszcze nie raz je zobaczycie na blogu. Pyszne i rozpływające się w buzi. Zniknęły w mgnieniu oka. Szczerze się przyznam, że trochę się ich "bałam" ale nie diabeł taki straszny, jak go malują. Nie ukrywam, że podczas nadziewania ptysiów, bita śmietaną z mascarpone, pomagał mi mój Mąż(...)więc jeśli nie macie wprawy tak jak ja, w nadziewaniu tylką, lub nie posiadacie pomocnej dłoni, to ptysie można po prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą śmietanę. Nie stracą, ani na wyglądzie, ani na smaku. Polecam.   'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka

CookYourself

Proponowane wyszukiwania