Ptysie... jedno z moich najpyszniejszych ciastek:) Uwielbiam. Ostatnio trochę się bawiłam w kuchni i "cudowałam" i wyszły ptysie z mascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:) Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli(...)być jednolite ciasto). Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć
In my kitchenSkładniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny(...)łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie
KreatywnePinySkładniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem/bita śmietana ze śliwkami: 500 g śmietany 36% łyka cukru pudru 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier(...)ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana
KreatywnePinyPamiętam z dzieciństwa jak zastanawiałam się z której strony dobrać się do wielkiego ptysia. Plan był taki, żeby krem nie wylądował na mnie. Jak bardzo bym się nie starała to i tak mój nos był zawsze wysmarowany. Aby moja córka nie miała podobnego kłopotu, postanowiłam sama zrobić ptysie w wersji mini. Przyznam, że robiłam je pierwszy raz ale z efektu(...)śmietanki min. 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ŚmietanFix cukier puder do posypania różowy barwnik aromat landrynkowy A jak to zrobić: PTYSIE: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką
Kuchnia w opałachPtysie: 1 szklanka wody 50 g masła 1 szklanka mąki jasnej pszennej 1/2 łyżeczki soli 3-4 jajka Kruszonka: 70 g masła 70 g mąki jasnej 50 g ksylitolu Zagnieć ciasto na kruszonkę. Rozwałkuj cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru, na grubość ok 2 mm. Odstaw do lodówki. Zagotuj wodę, dodaj masło i sól. Gdy zacznie wrzeć wsyp mąkę(...)użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wyłóż masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub silikonową matą. Wyjmij przygotowane ciasto na kruszonkę. Foremka wytnij koła i ułóż ja na ptysiach. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut. Ptysie można nadziać dowolną masą. Albo używając rękawa cukierniczego, wbijając się szprycą do środka ptysia, albo odcinając
KucharzycaDziś mam dla Was pyszną weekendową propozycję: delikatne mini ptysie, nadziewane bitą śmietaną w pysznej polewie z Nutelli! Ja jestem ich absolutną fanką :) Z podanych składników zrobiłam 2 pełne blachy ptysiów czyli 40 sztuk. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany kremówki 1 saszetka utrwalacza do bitej(...)jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm. Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na kratce i odstawiamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną
CiastkozercyCiasto parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły(...)razem na warsztat poszły profiterolki. A co to takiego? To nic innego jak niewielkie ptysie, wielkości orzecha włoskiego, no… może trochę większe nadziane przepysznym kremem patissiere. Oczywiście wariacji na ich temat jest wiele i widziałem też takie, nadziane bitą śmietaną, lodami… to jednak połączenie chrupiącego ptysia z delikatnie słodkim i aksamitnym patissiere nie ma sobie równych. Historia tego
Jacob TastesKruche ptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki. Mogą być smaczną przystawką lub kolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocna przystawka. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli SAŁATKA JAJECZNA: 7 jajek 150 g twarogu półtłustego 1 łyżka chrzanu(...)Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Dla dzieci , Karpatki, eklerki, ptysie , Na specjalne
https:KKuchniaMniammoim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli. Całość fantastycznie się komponuje i jest to danie, które zachwyca nie tylko oczy, ale i podniebienie! Apetina(...)ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane ziemniaki – 200 g * serek kremowy Pesto i Rukola Apetina – 60 g * żółtko – 1 szt * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka * koperek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZIOŁOWE PTYSIE: Ugotowane
Ostra na Słodkosłodko, na słono, a także upiec groszek ptysiowy do zup. Nie należy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe . Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „ nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux , wymawiane pti szu , to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy się, więc dokładniej ptysiom. Składniki(...)wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostały wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przełożyłam je do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskałam okrągłe kształty na ptysie, a podłużne – na eklery. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam je na kratce. Zimne przekroiłam i rękawem cukierniczym napełniłam ubitą
mojewypiekiinietylkoPTYSIE Z KREMEM PORZECZKOWYM Składniki: ptysie: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl mąki 4 jajka krem: 200 g czarnej porzeczki + 1 łyżka cukru 3 białka 210 g cukru Przygotowanie: ptysie: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy zacznie wrzeć dosypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odklejać się od ścianek rondla. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)wystudzonej ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując ciasto. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, z którego wyciskamy na blaszkę okrągłe porcje ciasta na ptysie. Pieczemy piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 25-30 minut, w zależności od wielkości ciastek. Upieczone ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem. krem: Porzeczki wsypujemy do garnka z niewielką ilością wody
Bon appetit mon amieSkładniki: ptysie: woda 1 szklanka, margaryna 125 gram, mąka tortowa 1 szklanka, jajka 5 sztuk "M" krem budyniowy: mleko 400ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki, margaryna 200 gram cukier puder do posypania W garnku gotować wodę z margaryną, na roztopioną margarynę wsypać mąkę i szybko mieszać cały czas aby masa się nie przypaliła(...)cukierniczego i wyciskać na blachę z papierem do pieczenia nie duże porcje w odstępach od siebie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut, upieczone ptysie dobrze wystudzić. krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka, cukier zagotować i wlać budynie wymieszane w reszcie mleka, mieszać do zagęszczenia i dobrze wystudzić. Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości, dodawać
W Mojej Kuchni LubięPtysie zawsze się sprawdzają na przyjęciach i nie tylko. Można je przygotować na słodko lub słono. Dzisiaj ptysie firmy BRZEŚĆ zagościły u mnie na stole z trzema farszami, wyszły rewelacyjne, polecam. SKŁADNIKI : 2 opakowania ptysiów firmy BRZEŚĆ 700 g kremowego twarożku naturalnego sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 czerwona, świeża(...)papryka 1 pęczek koperku 100 g szynki w kawałku PRZYGOTOWANIE : Ptysie przecinamy ostrym nożem na pół. Twarożek dzielimy na trzy części, każdą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do jednej części dodajemy drobniutko pokrojony koperek i mieszamy. Do drugiej części dodajemy paprykę w proszku słodką i ostrą oraz drobniutko pokrojoną paprykę, mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliKlasyczne ptysie z kremem to niezapomniane, pyszne ciastka, które chyba każdy zna. A kto mógłby się im oprzeć? Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne do zrobienia, a efekt końcowy jest wart odrobiny trudu. Składniki na klasyczne ptysie z kremem (około 10 sztuk): 250 ml wody (szklanka) 200 g mąki pszennej (szklanka) 150 g masła 4 duże jajka(...)Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia się składników. Krem przekładamy na dolne części ciastek i nakrywamy je wierzchnią częścią. Ptysie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby masa śmietanowa zesztywniała. Klasyczne ptysie z kremem Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną: Księżniczka – szybkie
e-PrzepisyKulinarnemasłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (ptysie można również nakładać łyżką) i wyciskać okrągłe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 200 stopniach. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ptysie opadną. Ostudzić(...)Ptysie przekroić na pół. Krem: Jagody z cukrem przełożyć do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować
Smakołyki Asi