razu energicznie mieszać, gotować na małym ogniu, aż ciasto będzie szklista i zacznie odchodzić od garnka. Gdy ciasto przestygnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Porcje ciasta na ptysie układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o zachowaniu dużych odległości między ciastami, bo w czasie pieczenia bardzo urosną. Piec w temp(...)złoty kolor – ok. 20 – 30 min. Gotowe, wystudzone ptysie przekroić na połówki. Ptysie przełożyć ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek. Posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemyskładniki na ptysie: 150 g mąki 60 g masła 4 jajka 250 ml wody wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko(...)ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze przez
Domowy Smak Jedzeniamąkę. Do masy jajecznej wlewamy mleko – cały czas mieszając. Wstawiamy masę na gaz i gotujemy aż trochę zgęstnieje- uwaga żeby się nie przypaliła. Odstawiamy krem do wystudzenia. Gdy ptysie i krem ostygną za pomocą szprycy wtłaczamy krem do ptysia. Są mega ! Artykuł Ptysie z kremem patissiere CROQUEMBOUCHE pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpaskudztwa mi przynosi, ale potem… no rozpłynęłam się. Coś cudownego, czego strasznie nam brakowało po powrocie do PL. Mam w życiu wiele jedzeniowych słabości, ale ptysie i crème pâtissière należą do ścisłej czołówki. A połączenie tych dwóch pozycji… u lalala. Nie mogło się skończyć inaczej, jak próbą przywołania tamtego smaku. Z niesamowitym wręcz powodzeniem: Składniki: Ciasto: 80 g masła(...)Odstawiłam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodawałam kolejno jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać i pozostawieniu sporego odstępu pomiędzy ciastkami, gdyż ciasto ptysiowe „puchnie”. Piekłam na rumiano pod koniec pieczenia sprawdzając stopień dopieczenia za pomocą wykałaczki
Kate's Kitchenkażda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką choineczkę z ptysiów oraz karmelu 🙂 Poniższy przepis pozwala nam upiec około 130 szt. maleńkich ptysiów. Możemy je wykorzystać do stworzenia dwóch choineczek, a można też […] Artykuł Croquenbouche, czyli Choinka z ptysiów
Wiszniówkarazem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie(...)osiągnęłam dokładnie to, o co mi chodziło – wygląd, smak i… wspomnienia. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki i autor n/w blogów uczestniczyli w akcji Ciasto na niedzielę (ptysie, eklerki) : - Prawo do gotowania z pasją - Kuchnia co dnia - Cook - Sama słodycz u Asi - Kulinarna Maniusia - Eksplozja Smaku - Kuchnia u Krysi - Moje Małe Czarowanie Lista będzie uzupełniona po zakończeniu wydarzenia
mojewypiekiinietylkoKażdy zna ptysie. Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła jak z gracją je jeść (np. na proszonych obiadach/kolacjach). I wiecie co? Nie da się Ptysie się je ze smakiem po barbarzyńsku Z gracją można je zrobić. Są pyszne i proste. Nowy post Ptysie pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami. Smacznego
My Culinary ArtKolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki 4 jaja ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis(...)Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp 180 stopni przez ok 20 -30 min. Ser łączymy z posiekanym szczypiorkiem,doprawiamy do smaku solą pieprzem , dodajemy pokrojoną ostrą paprykę i wykładamy na przecięte ptysie. Przykrywamy, posypujemy
Malinowe PocałunkiPtysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski. ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła 180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami 14 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek(...)mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej. Krewetki odmrożone, osuszone przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę
wesoła kuchniaśrednim ogniu przez 15 min. Na koniec zupę zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodać grzanki, skwarki, ptysie czy też inne ulubione dodatki i posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać także trochę śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .phosphate-free-cls-1{fill:#7cb521;}.phosphate-free-cls-2{fill:#e2d8cc;}.phosphate(...)doprawi\u0107 do smaku sol\u0105 i pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-chlebowa-z-czerstwego-pieczywa\/#wpzoom-rcb-direction-step-626bc4f65c204","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do gotowej zupy doda\u0107 grzanki, skwarki, ptysie czy te\u017c inne ulubione dodatki i posypa\u0107 posiekan\u0105 natk\u0105 pietruszki. Mo\u017cna doda\u0107 tak\u017ce troch\u0119 \u015bmietany.","text":"Do gotowej zupy doda\u0107 grzanki, skwarki
ProstePesto.pldomu, jak my – podejmując edukację domową. Mam dla was dzisiaj propozycje książek dla tej fajnej grupy odbiorców jaką są przedszkolacy, może was zainspiruję. „To twój dom Ptysiu” Linda Chapman , Wydawnictwo Wilga, Premiera: 01.09.2021, Wiek: 6-8 lat To książka dla starszych i młodszych przedszkolaków. Ci starsi być może podejmą dzięki niej próby samodzielnego czytania – książka napisana(...)czcionką, prostym językiem, podzielona na krótkie rozdziały, zilustrowana minimalistycznymi obrazkami. Młodsi przedszkolacy na pewno chętnie wysłuchają tej historyjki, szczególnie jeśli są „psiarzami”. Głównym bohaterem tej opowieści jest Ptyś – żywiołowy szczeniak rasy border collie, który tryska energią i uwielbia spacery. Gabrysia i Jacek to bliźniacy, których ulubionym zajęciem jest znajdowanie nowych domów dla niechcianych zwierząt
Dorota Smakujepotraw, oprócz tego trzeba coś zjeść a kiedy wpadną niespodziewani goście to wpadamy w panikę czym ugościć. Mam propozycję szybkiej sałatki jajecznej z kukurydzą, cieciorką podanej w kruchych ptysiach. Po prostu pycha. Można je jeść jednego za drugim :) Polecam wypróbować:) Składniki: 5 ugotowanych jajek na dwardo 1/2 czerwonej papryki kawałek selera naciowego 1/2 pęczka szczypiorku 4 plasterki szynki(...)oliwki 80 g cieciorki, porcja na raz Bonduelle 80g kukurydzy Bonduelle 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości 1 paczka ptysiów Brześć Składniki: Jajka,seler naciowy, paprykę,oliwki i szynkę kroimy w drobną kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez tak na wyczucie żeby nie powstała ciapa.Przyprawiamy solą
Sama słodycz i szczypta chilimakiem 14. Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 15. Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami 16. Tort z owocami i bitą śmietaną 17. Sernik z pomarańczami 18. Piernikowe ptysie z kremem 19. Ptysie z bitą śmietaną (przepis na ptysie) 20. Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 21. Sernik pomarańczowy z bakaliami 22. Sernik kajmakowy – z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPtysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na krem: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć na pół (skrzydła). Górną warstwę przekroić wzdłuż. Kremem przełożyć ptysie. Na nim położyć skrzydła. Z przodu wbić szyję. Całość posypać cukrem pudrem. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś
Słodki Zakątekczekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje(...)lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki. Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik
wesoła kuchniaZielone wytrawne ptysie z młodym jęczmieniem. Z nadzieniem z suszonych pomidorów i łososiem. Na jednym nie poprzestaniecie bo nie można się od nich oderwać. Małe co nie co. A jakie dobre i efektowne. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka sproszkowanego zielony jęczmień 4 jajka wielkość M 125 ml oleju 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 1 słoiczek(...)kolejne jajko i mieszam. Nie wbijamy od razu wszystkich jaj na raz. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę na papier do pieczenia. Trzeba zachować odstępy bo ptysie rosną. Polecam robić nieduże ptysie.Piekarnik nagrzewam na temp 190 stopni góra dół , wstawiam blaszkę i piekę 25-30 minut. Nadzienie: Serek i pastę pomidorową mieszam w misce. Przekładam do rękawa
wesoła kuchniaCzasem człowiek ma po prostu ochotę na słodką klasykę… Ptysie zdecydowanie się do niej zaliczają;) Moje ulubione( po bajaderkach;)) cukiernicze ciastko z dziecięcych lat. Sowita porcja kremu w pysznym połączeniu z dobrze wypieczonym, parzonym ciastem to słodkie zapomnienie… Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu Ptysie idealnie sprawdzają się na okolicznościowych posiedzeniach kawowych, czy tzw. imieninach
Domowe ciastaptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie. ptysie: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli nadzienie: 150 g serka puszystego 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz 1/2 mango papryczka chili czerwona(...)koreczków śledziowych w oleju z cebulką natka pietruszki roszponka 1/2 cebuli czerwonej 6 pomidorów suszonych Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem
wesoła kuchniazbliżającego się Tłustego Czwartku i końcówki karnawału przygotowałam dla Was kolejny przepis na słodkości w zdrowszej wersji. Po ostatnich eklerkach na które przepis znajdziecie tutaj przyszedł czas na ptysie. Bezglutenowe z jogurtowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo zbliżone do tego na eklerki. Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 203 kcal(...)zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy koła (na wzór ptysi). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na pół. Nadzienie Dzień wcześniej jogurt grecki wykładamy na sito
Health-Fit-LifeProfiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Krem: mąki wymieszać z cukrem, żółtkiem i połową mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione mąki i ugotować, przestudzić. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMINI PTYSIE Składniki: · 1 szklanka wody · ½ kostki masła · 1 szklanka mąki · 5 jajek · 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec szpatułką lub łyżką mieszamy masę z proszkiem do pieczenie. Gdy uzyskamy już jednolitą masę możemy wziąć łyżkę i nakładać masę na wysmarowaną olejem blachę. Na jednego mini ptysia około 1 łyżka masy. Staramy się nakładać masę tak aby utworzyć płaskie koło. Pieczemy około 10-15 minut (aż będą ładnie rumiane) w piekarniku nagrzanym do 180 ° . Gotujemy budyń
Słodkie ciachoSezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym
Kulinarne pyszności MolkiPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka , mascarpone , soki owocowe
https:KKuchniaMniampołączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze
Domowy Smak JedzeniaDzień Dziecka musi być coś słodkiego dla naszych milusińskich ;) Składniki na 15-20 ptysiów Ciasto: 1 szkl wody (200 ml) 1 szkl mąki (170 gr) 100 gr masła/margaryny 1 łyżeczka cukru 4-5 jajek Nadzienie: 400 ml śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się(...)musimy dodać ostatnie jajko. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy ptysie sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodając cukier
Gotowanie...to proste !daleko, jak my, zapuszcza się bowiem niewielu. Idziemy więc sobie pomalutku (bo zmęczona jestem straszliwie po ciężkim weekendzie w pracy), rozmawiamy o wszystkim i o niczym, a Ptysia radośnie biega wokół nas. I tutaj muszę uczynić małą dygresję dla dobra historii. Moja psa nie znosi wody. Kąpiel to dla niej największa kara za grzechy; nigdy, przenigdy dobrowolnie(...)taką ma kocią duszę . Gdy więc ruszyła pędem do wody, nie zastopowałam smyczy (mamy taką rozwijaną, pięciometrową), bo byłam pewna, że stanie na brzegu. A tu nic z tego! Ptysia wpadła do rzeki z całym impetem, i zatrzymała się tylko dlatego, że smycz się skończyła. A my z C. staliśmy, patrząc na nią, z rozdziawionymi ustami. Psa się chwilę pochlapała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, po wystygnięciu dodajemy do czekolady śmietankę i alkohol. Zimną czekoladę łączymy z pozostałym Creme Patissiere po wymieszaniu krem będzie gotowy do wypełniania ptysi. Kremy umieszczamy w rękawie cukierniczym wypełniamy nimi ptysie i oprószamy je cukrem pudrem, serwujemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego moi Kochani
Kuba GotujeOstatki tradycyjne ptysie, które nigdy się nie znudzą SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy
słodki bratekPtysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam! Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 800g pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz(...)stopni przez około 25 minut. 3. Na rozgrzan ym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku. 4. Ptysie przekrawamy na p ół, nakładamy po łyżce farsz u, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchnijestem trochę leniwa i mało piekę :) Mąż chciał coś słodkiego na weekend, chodziły mu po głowie eklerki :) Z racji tego, że nie chciało mi się nic robić to zrobiłam ptysie z pudełka, a dokładniej z Krem i Ciasto do karpatki Dr Oetkera Nie będę tutaj pisać przepisy, bo przepis dokładnie jest napisany na opakowaniu na karpatkę i eklerki, dodam tylko(...)żeby zrobić ptysie szprycą wyciskałam mało ciasta na blaszkę wyłożoną do pieczenia. Na jednej blaszce upiekłam 12 ptyśków, ciasto bardzo rośnie dlatego musi mieć duże odstępy między sobą. Zrobiłam dwie takie blaszki, każdą piekłam osobno po 20 minut, pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a kolejne w 180 stopniach. Ostudzone ptysie przekroiłam i nadziałam kremem. Gotowe posypałam cukrem pudrem
Aga w kuchnimożemy Wam polecić! Świetne jakościowo produkty, wyglądające jak małe dzieła sztuki, które nie tylko kuszą swoim słodkim wnętrzem, ale również swoim wyglądem! Dziś mamy dla Was pysznego karmelowego ptysia z Lukullusa - niesamowitej cukierni w Warszawie! Cukierni, która dba o jakość i stawia na naturalność! Stawiają na prawdziwe masło, jaja z chowu ściółkowego, prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru i inne wspaniałe(...)produkty z różnych zakątków świata! Ptyś karmelowy jest przygotowany z ciasta parzonego z kruszonką, z aksamitnym cremeux z domowego karmelu, wanilią Bourbon z Madagaskaru i kwiatu soli. Chrupiący z zewnątrz, aksamitny i karmelowy wewnątrz! Cudeńko! Mała przyjemność za 9,90zł! Lukullus - strona internetowa / FB Jedliście już? Co Wy nam polecicie z Lukullusa? Macie swoje ulubione małe przyjemności
Plate of JoyCiasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek. Składniki: na ciasto(...)sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzęsto słyszę wśród znajomych, że przecież eklerki, ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno(...)osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup. Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU . Ptysie Składniki 1 szklanka(...)mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny . Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka
Eli Gotowanieczasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika - W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno - Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać. - Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę serowo śmietanową, przykryć górna połówką(...)masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy. Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Eli GotowanieZostało mi trochę ptysiów i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić . Dlatego poszłam na łatwiznę i mam ptysie z jajkiem. Przepis na ciasto ptysiowe TU Do każdego ptysia włożyłam połówkę jajka , plasterek ogórka i kleksik z majonezu własnej roboty
Eli Gotowanie4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać ubitą śmietaną. Przepis znajduje się tu kliknij . Ponadto: cukier puder. Przygotowanie: Masa budyniowa: Ugotować budyń w 450 ml mleka z łyżeczką olejku waniliowego, który należy dodać na samym(...)czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.). Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić
W kuchni u Monikibardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram(...)ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy gęsty płyn. Za pomocą szczypiec maczać ptysie
AZgotuj!podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekoladowym. Zawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula(...)Przekładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli po jednym jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem Ptysie przecinamy na pół i nadziewamy pieczarkami
Pan i Pani Smith w kuchnimieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche w dotyku(...)szklanki mleka, dodajemy mąki i mieszamy Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną. Te smaczne ciasteczka przygotowała Jadzia. Jedliśmy je w większym gronie i wszyscy oblizywali paluszki, oj pyszne były
Proste PotrawyProfiterole/Profiteroles, to malutkie ptysie przepełnione kremem i oblane sosem, w klasycznej wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody(...)masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa
KreatywnePinyMacie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych(...)przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania
CoolinarniePLAlessio Orrù - Fotolia.com Ptysie same zjechały z blaszki :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna, taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce. Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy
Przepisy i porady kulinarne