Ptysie pod kruchą, słodką skórką na pewno Was zaskoczą jeśli jeszcze w takiej wersji ich nie widzieliście. Chrupiąca skorupka z kruszonki świetnie uzupełnia miękkie ptysiowe ciasto. Do tego bita śmietana i malinki, a do szczęścia już naprawdę niewiele potrzeba. PTYSIE POD KRUSZONKĄ Składniki: ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła(...)pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm. Ptysie: Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając
Bon appetit mon amiePtysie które pamiętam z dzieciństwa z mojej ulubionej cukierni. Uwielbiałam je, ale prawda jest taka że na pólkach nic nie było więc się nimi zajadałam. Robi się je szybko, ciasto jest proste do zrobienia. Polecam jak chcemy zaskoczyć gości. ptysie: 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 65 g masła 2 jajka duże szczypta soli krem(...)dodaję następne jajko i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia na blaszkę robiąc ruchy ślimaka, na środku staram się żeby była większa górka. Ptysie nie mogą być płaskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni i piekę 25 minut. Wyszło 6 sztuk Do śmietany schłodzonej dodaję cukier i ubijam na sztywno. Zimne
wesoła kuchniaChyba każdy z nas jadł ptysie, ale pod postacią pysznej słodkości. Jednak nie zawsze jest tak, że ciasto ptysiowe nam wychodzi, podobnie jak z karpatką. Bynajmniej ja często miałam problem z idealnym ciastem. Niby proste ciasto, ale pozory mylą. Postanowiłam, że zamiast masła użyje oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego(...)między innymi w sałatkach, dressingach, wypiekach oraz często stosowany jest do potraw np. jako składnik marynaty. Dzięki olejowi rzepakowemu ciasto ptysiowe jest delikatniejsze i przyjemnie chrupiące. Moje ptysie są wytrawne i wiosenne, dlatego że ich wnętrze otula puszysty i orzeźwiający krem, bazujący na serku naturalnym i wędzonym łososiu. Dodatkowej świeżości nadaje koperek, który idealnie komponuje się z łososiem
Kuchnia PaulettesTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)Śmietanę ubić, dodać do niej śmietan fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Truskawki zmiksować mikserem, dodać do śmietany i wymieszać delikatnie mikserem. Powstałym kremem przekładać ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem. U mnie ptysie niestety nie wyrosły tak, jakbym tego chciała, dlatego złączyłam ze sobą oba i przełożyłam masą. Jeśli Wasze ptysie wyrosną najlepiej przekroić
Gotuję Testujępoprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń. Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nie za blisko,bo ptysie rosną podczas pieczenia,możemy wyciskać z rękawa cukierniczego ,lub nakładać łyżką pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min w zależności od tego jak duże mamy ptysie najważniejsze ,żeby(...)pamiętać ,ze nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo nam ptysie opadną jak wystygną ptysie to przekrajamy je w poprzek i napełniamy masą karpatkową,przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu,i dodajemy pokrojone owoce,po złożeniu posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Swojskie jedzonkoPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem
Smakowite DaniaProfiteroles to nic innego jak małe, słodkie ptysie, po brzegi nadziane kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Są tak wciągające, więc na jednej sztuce na pewno się nie skończy! Gorąco polecam :) Składniki: (na około 30 sztuk) Ciasto ptysiowe: 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 190 ml wody 90 g masła 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru * Nadzienie(...)mleka 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia * Zamiast kremu budyniowego ptysie można nadziać, np. bitą śmietaną. Przygotowanie: 1. Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze
Nastoletnie WypiekaniePtysie: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła ½ łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 150 g mąki 4 jajka 1 żółtko roztrzepane z łyżka mleka Czekolada: tabliczka czekolady 2 łyżki masła Krem 2 opakowania budyniu (ja użyłam waniliowego) 0,75ml mleka 100g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Ptysie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem(...)energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem. Piec około 25 minut. Krem: ugotować budyń gdy będzie zimny wmiksować masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką
PychotkaaaPtysie to nic innego jak ciastka z ciasta parzonego, które po upieczeniu najczęściej przecina się wzdłuż i nadziewa, np. bitą śmietaną. Dziś zapraszam na tradycyjny przepis, który jest po prostu niezawodny! Ptysie pięknie pęcznieją podczas pieczenia, są lekkie, bardzo delikatne, a słodka bita śmietana kusi jak nikt inny! Polecam ;) Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto ptysiowe: 4 średnie jajka(...)papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. 2. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt. Do ostudzonej
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam Was na ptysie z ciasta parzonego, lecz z nieco innym bo wytrawnym nadzieniem. Przygotowałam je na ostatnią imprezę i powiem Wam, że sprawdziły się świetnie. Fajnie się prezentują, są małe, więc poręczne do jedzenia, ale najważniejsze jest to, że są naprawdę bardzo dobre. Jeśli macie zamiar przygotować imprezę i podać gościom coś oryginalnego i pysznego, to polecam(...)przepis!!! Składniki na ptysie z twarogiem i kurczakiem około 20-24 sztuki CIASTO PARZONE: 125 ml wody 63 g margaryny 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka NADZIENIE: 300 g kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony lub ugotowany na parze) 1 mała puszka
Rozpustne gotowaniezawsze ptysie muszą być z kremem, na słodko. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, to może podajmy je z kurczakiem. Są takie delikatne, wytworne. Mają w sobie magiczną siłę i nikt nie potrafi im się oprzeć. Składniki: Ptysie (ok. 25 sztuk): 1 szklanka wody 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę z margaryną gotujemy. Dodajemy(...)mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka 3 marchewki 0,5 kg pieczarek sól pieprz Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe
Salonik smakówswojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam gdyż uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie. 1/2 l wody, 160 g masła, sól, 360 g mąki pszennej, 9 – 10 jajek 1 l śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy, Wodę(...)Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości małego jabłka. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 15-20 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią na sztywno. Upieczone ptysie
królestwo garówPtysie, jeden z przysmaków mojego dzieciństwa :) tym razem w nieco innym wydaniu, bo w wersji mini i zamiast bezowego kremu, nadziałam je bitą śmietaną, którą uwielbiam i do której mam niesamowitą słabość :) Mini ptysie doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju przyjęciach :) Ciasto ptysiowe: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Nadzienie śmietankowe: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy(...)groszkami pozostawiamy dość sporo miejsca by się nie zlepiły podczas pieczenia. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. …i ubijamy śmietankę :) Do kremówki dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, a po chwili ubijania śmietan – fixy i ubijamy dalej. Ubitą na sztywno śmietaną nadziewamy przekrojone
Smakowy Rajlubi po pysznym obiedzie, zjeść coś słodkiego? Na wczorajszy wieczór (trochę za namową mojej córki), przygotowałam pyszne eklerki z truskawkami. Z tego przepisu równie dobrze możecie przygotować tradycyjne ptysie. SKŁADNIKI: ½ szklanki wody (125 ml) 65 g. masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka SKŁADNIKI NA KREM(...)ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia
Kuchnia w opałachsmaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji Wykonanie: Ubić białka i stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach. Odlać ptysia do szklanki a resztę zagotować. W szklance ptysia rozpuścić budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty. Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje. Na samą górę dodać tężejącą galaretkę
ciastkarnia na kruchym spodzie