Ptysie Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 80g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli(...)przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub do mocnego woreczka ze ściętym rogiem). Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe ptysie (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut , aż ptysie zrumienią się
Blog z ApetytemCzekoladowe ptysie z kruszonką, które dla mnie są po prostu "Grześkami na rauszu" przygotowałam z myślą o konkursie marki Goplana. Nie wyobrażałam sobie nie wziąć w nim udziału, bo odkąd sięgam pamięcią, to właśnie mleczna czekolada Goplany, w takim jasno fioletowym papierku towarzyszyła mi przez moje dzieciństwo. No i Studencka, przywożona ze Słowacji "przy okazji" przez bliższą lub dalszą rodzinę(...)biegiem czasu z czekolady mlecznej przerzuciłam się bardziej na deserową, ale z sentymentu w tym deserze musiały znaleźć się obie. Z przygotowaniem ptysi nie ma zbyt dużo zachodu, choć nie jest to też taka przysłowiowa "bułka z masłem". By wyrosły trzeba najpierw ukręcić ciasto o odpowiedniej konsystencji. Wcześniej wypada przygotować krążki kruszonki, a krem przed przygotowaniem potrzebuje minimum kilku godzin
Kuchnia w czekoladziePtysie z kremem adwokatowym to pyszny deser dla dorosłych Robiłam pierwszy raz i wyszły naprawdę super! A przepis jest bardzo prosty Te małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 małe sztuki Składniki: Ciasto parzone(...)zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłożyć
KuchniaWeDwoje.plWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-) Wyglądają i smakują wspaniale. Polecam i zapraszam :-) SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany(...)serka mascarpone -4 płaskie łyżki cukru pudru DODATKOWO -cukier puder do posypania Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego. Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła . Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Studzimy. Do letniego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy kakao. Jeśli zdarzy się, że ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPtyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka(...)Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała i rekomendowała. Ptysie robiła Monika pierwszy raz w życiu i wyszły bardzo ładne i bardzo smaczne, bo to przepis od cioci, która wytłumaczyła jej wszystko krok po kroku. Ula jest matką chrzestną Moniki i obie tak samo skrupulatnie podchodzą
To co kochamNastępny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym(...)zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz wypełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub właśnie pianką z białek zaparzonych syropem cukrowym. Są wspaniałe i jestem niezwykle dumna z wypieku. Debiut ptysiowy uważam za bardzo udany. Zapraszam do przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łatwo się przechowują i długo zachowują swój fantastyczny smak. Zapas jednak zrobił się spory, zwłaszcza że każdy z gości przyniósł własną wersję. Postanowiłam część z nich wykorzystać w ptysiach, tym razem w wersji słodkiej :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 170 g mąki 3 jajka Krem ok. 160 g pierniczków(...)ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec ok. 30 minut (pierwszą turę piekłam 40 minut). W tym czasie
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na te ptysie znalazłam na blogu laNika.pl . Przyznam, że urzekło mnie zdjęcie, które wypatrzyłam w G+. Ptysie jadałam w dzieciństwie niemal co tydzień najpierw, ale wyłącznie na słodko. Z ciekawością zatem skorzystałam z pomysłu wytrawnego. Dodam jeszcze, że są to moje drugie ptysie w życiu ;) Pastę zaproponowaną przez laNika zamieniłam na swoją sprawdzoną, dostosowaną do moich upodobań smakowych(...)nadzieję, że całość przypadnie do gustu moim gościom :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 170 g mąki 3 jajka Pasta groszkowa 400 g mrożonego groszku 250 g ricotty 120 g startego grana padano lub innego sera dojrzewającego łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można go zastąpić 2-3 ząbkami normalnego czosnku) ok. pół łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzieMoje pierwsze w życiu ptysie / eklerki. Jak zwał tak zwał ;) Gwarantuje Wam, że jeszcze nie raz je zobaczycie na blogu. Pyszne i rozpływające się w buzi. Zniknęły w mgnieniu oka. Szczerze się przyznam, że trochę się ich "bałam" ale nie diabeł taki straszny, jak go malują. Nie ukrywam, że podczas nadziewania ptysiów, bita śmietaną z mascarpone, pomagał mi mój Mąż(...)więc jeśli nie macie wprawy tak jak ja, w nadziewaniu tylką, lub nie posiadacie pomocnej dłoni, to ptysie można po prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą śmietanę. Nie stracą, ani na wyglądzie, ani na smaku. Polecam. 'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka
CookYourselfMini Ptysie to urocze ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki(...)szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany ok. 2-3 łyżki cukru pudru cukier puder do oprószenia Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto
Słodka StronaPtysie z kremem budyniowym Bardzo łatwy przepis na ptysie z kremem budyniowym, które są popularne nie tylko w Polsce, ale i za granicą. We Włoszech 19 marca jest świętowany jako dzień Taty (Festa del papà).Dzień ten jest jednocześnie dniem Świętego Józefa (San Giuseppe) – opiekuna Jezusa i patrona wszystkich ojców.Na Dzień Taty i dzień Świętego Józefa zgodnie z włoską(...)tradycją przygotowuje się zeppole di San Giuseppe. Są to ptysie nadziewane kremem budyniowym z pyszną wisienką na górze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI NA PTYSIE 150 g mąki 00 250 g wody 4 jajka 50 g masła szczypta soli papier do pieczenia woreczek cukierniczy z ozdobną końcówką (1,2 cm)lub ewentualnie woreczek plastikowy (mocny) z odciętym rożkiem SKŁADNIKI NA KREM
zielonacukinkaStwierdziłam, że stanowczo zbyt rzadko piekę ptysie. Może dlatego, że trochę pracy i oczekiwania przy nich jest, ale warto się poświęcić, bo są tak pyszne. Zapewniam, że gdy zje się jednego to od razu sięga się po następnego. Pyszny piernikowy krem i niesłodzone ciasto, do tego słodki karmel...czy może być coś lepszego?. Polecam, koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam(...)gęste, ani za rzadkie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy duże rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Najlepiej, żeby były jednakowe. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół. 2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy
IzabelawkuchniPtysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)kusić los? Wierzcie mi, zrobienie cudownie lekkich i delikatnych ptysi nie jest jakąś sprawą podobną do operacji na otwartym sercu. Trochę szybkich ruchów, cierpliwości, kilka składników i mamy! Jeśli czytacie mnie od jakiegoś czasu, to wiecie, że repertuar wypieków mam dość mocno ograniczony, więc jeśli coś mi wychodzi to katuję to do perfekcji, a jeśli mi wychodzi, wyjdzie każdemu. Odwagi
ladykitchenmożna zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania. Polecam z ciasta(...)parzonego upiec ptysie i wypełnić je jajeczną sałatką z twarożkiem i marynowanymi grzybami. Do sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki Leśne skarby . Sałatkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej i schłodzić w lodówce. Gotowe danie serwujemy na dwa sposoby. Albo sami tuż przed podaniem przekrawamy ptysie i wypełniamy sałatką, albo pozwalamy biesiadnikom przy stole samodzielnie przygotować sobie przekąskę. Taka sałatka to fajny pomysł
Tajemnice SmakuImprezowe ptysie nadziewane sałatką Dziś polecam Wam kolejny szybki przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Imprezowe ptysie nadziewane sałatką są nie tylko proste, ale też i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście możecie sami przygotować ciasto na ptysie, ale jeśli zależy wam na czasie i prostocie, to warto sięgnąć czasem po gotowe produkty. Ptysie nadziałam prostą warzywną sałatką(...)się tu też inne sałatki lub pasta jajeczna. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak powinny wyglądać przepisy sylwestrowe Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć 6 średnich ziemniaków 5-6 jajek 3 marchewki kawałek selera 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 puszka
Słodkie okruszkiuważam, że taka najlepsza impreza sylwestrowa jest najlepsza! Jedyne o co trzeba zadbać to jedzenie – atmosfera zawsze jest genialna. Dlatego mam dla Was przepis na wytrawne ptysie z łososiem. Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. Zapraszam również po inne przysmaki na SYLWESTRA . Wytrawne ptysie z łososiem Składniki: Ciasto parzone(...)odchodzić od brzegów. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka (najlepiej stopniowo) i dokładnie ucieramy mikserem. Później, gotowe ciasto, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajcie, żeby zostawić pomiędzy nimi odstęp. Ptysie pieczemy w 180° C (u mnie z termoobiegiem) około 30 minut, aż się zarumienią. Następnie gotowe pozostawiamy
PatiGotujerękawa cukierniczego z tylką okrągłą do wyciskania szyi łabędzi oraz gwiazdy (u mnie Wilton 1M do korpusu). Na blachę szprycować w sporych odległościach szyje łabędzi - kształt litery S oraz ptysie w kształcie łzy na korpus. Blaszki z ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 10-15 min (szyje), w zależności od rozmiaru ptysiów, które(...)zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Gdy ptysie ostygną przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, cukier puder do smaku i zmiksować do połączenia. Ptysie w kształcie łzy przeciąć wszerz na dwie części, następnie górną
Kocham..lubię..gotuję..Dziś przedstawiam przepis na przepyszny deser - ptysie z kremem budyniowym . Jest to dość czasochłonna operacja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkościowe cudo . Uwielbiam ptysie i serdecznie polecam Wam ten przepis :-) * * * Składniki na ciasto (proporcje na jedną blachę): 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 5 całych jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)pokaże się grzałka piekarnika, to znów obniżamy o 20 stopni i tak działamy, aż piekarnik wychłodzi się do 50 stopni. Cały proces zajmuje około dwóch godzin. Po tym czasie ptysie są fajnie wysuszone z wierzchu i lekko wilgotne w środku, co umożliwia przecięcie ich w połowie i nakładanie farszu. 7. Upieczone ptysie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Zabieramy
Kawa z mlekiemDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki(...)masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić. Krem
Oryginalny smakPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej(...)cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone
Smakowite DaniaPtysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko . To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi . Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia. Dlatego możliwości jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym(...)Składniki na ciasto i sposób wykonania : Ciasto na ptysie Składniki ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka 2 łyżki oliwy sól ,pieprz 1/2 soku z cytryny Wykonanie jajka ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski
Eli GotowanieChodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego dużego ptysia, ale miałam ochotę na takiego z bitą śmietaną, a nie z taką cukierniczą masą okropnie słodką. Zresztą uznałam, że samemu jeść nie daje tyle przyjemności, co jeść w towarzystwie. Wprawdzie nikt(...)podzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam to wszyscy zajadali się z apetytem. Mała Z. powiedziała, że upiekłam bułki Dla niej ptysie były w postaci bułki, bez bitej śmietany, ale z owocami. Gdy zastanawiałam się jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam
dom-agi.plpodać, żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały? Paluszki, krakersy i kanapki już nie robią szału. Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy je nie na słodko a na słono. Są małe, więc można je wpakować naraz do ust unikając dylematów „jak zjeść(...)żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga jak ja dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi. Potrzebujemy na ciasto: szklanka mąki szklanka wody ½ kostki masła dobrej jakości (100 g) 3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, ale dziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę) 4 jajka Ciasto
ladykitchen