Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)kusić los? Wierzcie mi, zrobienie cudownie lekkich i delikatnych ptysi nie jest jakąś sprawą podobną do operacji na otwartym sercu. Trochę szybkich ruchów, cierpliwości, kilka składników i mamy! Jeśli czytacie mnie od jakiegoś czasu, to wiecie, że repertuar wypieków mam dość mocno ograniczony, więc jeśli coś mi wychodzi to katuję to do perfekcji, a jeśli mi wychodzi, wyjdzie każdemu. Odwagi
ladykitchenmożna zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania. Polecam z ciasta(...)parzonego upiec ptysie i wypełnić je jajeczną sałatką z twarożkiem i marynowanymi grzybami. Do sałatki wykorzystałam marynowane podgrzybki Leśne skarby . Sałatkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej i schłodzić w lodówce. Gotowe danie serwujemy na dwa sposoby. Albo sami tuż przed podaniem przekrawamy ptysie i wypełniamy sałatką, albo pozwalamy biesiadnikom przy stole samodzielnie przygotować sobie przekąskę. Taka sałatka to fajny pomysł
Tajemnice SmakuImprezowe ptysie nadziewane sałatką Dziś polecam Wam kolejny szybki przepis, który sprawdzi się na każdej imprezie, również sylwestrowej. Imprezowe ptysie nadziewane sałatką są nie tylko proste, ale też i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście możecie sami przygotować ciasto na ptysie, ale jeśli zależy wam na czasie i prostocie, to warto sięgnąć czasem po gotowe produkty. Ptysie nadziałam prostą warzywną sałatką(...)się tu też inne sałatki lub pasta jajeczna. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak powinny wyglądać przepisy sylwestrowe Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć 6 średnich ziemniaków 5-6 jajek 3 marchewki kawałek selera 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 puszka
Słodkie okruszkiuważam, że taka najlepsza impreza sylwestrowa jest najlepsza! Jedyne o co trzeba zadbać to jedzenie – atmosfera zawsze jest genialna. Dlatego mam dla Was przepis na wytrawne ptysie z łososiem. Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. Zapraszam również po inne przysmaki na SYLWESTRA . Wytrawne ptysie z łososiem Składniki: Ciasto parzone(...)odchodzić od brzegów. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka (najlepiej stopniowo) i dokładnie ucieramy mikserem. Później, gotowe ciasto, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajcie, żeby zostawić pomiędzy nimi odstęp. Ptysie pieczemy w 180° C (u mnie z termoobiegiem) około 30 minut, aż się zarumienią. Następnie gotowe pozostawiamy
PatiGotujerękawa cukierniczego z tylką okrągłą do wyciskania szyi łabędzi oraz gwiazdy (u mnie Wilton 1M do korpusu). Na blachę szprycować w sporych odległościach szyje łabędzi - kształt litery S oraz ptysie w kształcie łzy na korpus. Blaszki z ptysiami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 10-15 min (szyje), w zależności od rozmiaru ptysiów, które(...)zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Gdy ptysie ostygną przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, cukier puder do smaku i zmiksować do połączenia. Ptysie w kształcie łzy przeciąć wszerz na dwie części, następnie górną
Kocham..lubię..gotuję..Dziś przedstawiam przepis na przepyszny deser - ptysie z kremem budyniowym . Jest to dość czasochłonna operacja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkościowe cudo . Uwielbiam ptysie i serdecznie polecam Wam ten przepis :-) * * * Składniki na ciasto (proporcje na jedną blachę): 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 5 całych jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)pokaże się grzałka piekarnika, to znów obniżamy o 20 stopni i tak działamy, aż piekarnik wychłodzi się do 50 stopni. Cały proces zajmuje około dwóch godzin. Po tym czasie ptysie są fajnie wysuszone z wierzchu i lekko wilgotne w środku, co umożliwia przecięcie ich w połowie i nakładanie farszu. 7. Upieczone ptysie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Zabieramy
Kawa z mlekiemDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki(...)masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić. Krem
Oryginalny smakPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej(...)cały czas miksujemy aż ciasto całkowicie ostygnie i będzie jednolite, następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odpowiedniej odległości wyciskamy okrągłe, niewielkie ciastka. Ptysie pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st.C, po upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone
Smakowite DaniaPtysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko . To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi . Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia. Dlatego możliwości jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym(...)Składniki na ciasto i sposób wykonania : Ciasto na ptysie Składniki ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka 2 łyżki oliwy sól ,pieprz 1/2 soku z cytryny Wykonanie jajka ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski
Eli GotowanieChodziły za mną ptysie już dłuższy czas. Wszędzie je widziałam, wszędzie mi nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego dużego ptysia, ale miałam ochotę na takiego z bitą śmietaną, a nie z taką cukierniczą masą okropnie słodką. Zresztą uznałam, że samemu jeść nie daje tyle przyjemności, co jeść w towarzystwie. Wprawdzie nikt(...)podzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam to wszyscy zajadali się z apetytem. Mała Z. powiedziała, że upiekłam bułki Dla niej ptysie były w postaci bułki, bez bitej śmietany, ale z owocami. Gdy zastanawiałam się jakie ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam
dom-agi.plpodać, żeby koleżanki z zazdrości zzieleniały? Paluszki, krakersy i kanapki już nie robią szału. Teraz naród domaga się fingerfoodów, comfortfoodów i innych foodów o których się naczytał. To może ptysie? Mało roboty. Efektownie wglądają. Są w miarę zdrowe, bo zrobimy je nie na słodko a na słono. Są małe, więc można je wpakować naraz do ust unikając dylematów „jak zjeść(...)żeby się nie uwalić po czubek głowy?”. Wierzcie mi, jeśli taka piekarnicza łamaga jak ja dała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi. Potrzebujemy na ciasto: szklanka mąki szklanka wody ½ kostki masła dobrej jakości (100 g) 3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, ale dziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę) 4 jajka Ciasto
ladykitchenminucie - dwóch). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Wyciskałam w ten sposób 9 podłużnych ptysiów w kształcie przypominającym trochę szersze eklerki. Końcówkę ciasta raz zawijałam w prawo, raz w lewo . Z resztek cista wycisnąć 9 floresów(...)kształcie cyfry 2. Lekko docisnąć kawałek lewej górnej końcówki zawijasa, by podkreślić dziób łabędzia. Najpierw upiec floresy - 5-6 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu zawijasów wstawić blachę z ptysiami. Piec 20 minut. W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika, by ptysie nie opadły. Nie należy się przejmować, że ptysie są blade. Zdążą jeszcze nabrać koloru. Wyłączyć piekarnik. Po godzinie
Weekendy w domu i ogrodzieWiem, że będę nieskromna w tym co napiszę, ale sama nie wiem skąd przychodzą mi do głowy takie genialne pomysły ;) Te ptysie wyszły tak pyszne, że od razu po spróbowaniu pożałowałam, że przygotowałam ciasto z połowy normalnej porcji. Intenstywnie zielone ciasto (bez sztucznych barwników!) szpinakowo-bazyliowe z tuńczykiem, ziołowym twarożkiem i wiosennymi warzywami. Z jednej strony danie jest sycące(...)wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i smarujemy twarożkiem. Do każdego nakładamy także porcję tuńczyka Princes, oraz pokrojone
Mienta blogZeszłoroczne urodziny mojej chrześnicy nauczyły mnie tego, że raczej nie przepada ona za tortami. W tym roku weszłam z naręczem urodzinowych mini ptysi i właściwie nie mam pojęcia, czy jej smakowały, bo przy mnie nie zjadła ani jednego...ale super było to, że były dla niej i że urodzinowe ;) Z ust tych, którzy spróbowali lipcowego deseru słyszałam przeciągłe mmmmmmm! , ponieważ(...)tylko tyle są w stanie wydać z siebie usta pełne łakoci, żeby nie stracić słodkiej zawartości :) Letnie mini ptysie są słodko-kwaśne. Chrupiące na wierzchu i kremowe ale jednocześnie soczyste i orzeźwiające w środku. Lekkie, idealne na popołudniowy poczęstunek w sezonie na porzeczki. I mieszczą się w dłoni! Czas odwrócić wzrok ku porzeczkom, bo właśnie nadszedł ich czas na wydymanie
Kuchnia w Słońcu Skąpana