Mojego szaleństwa z kształtami różnych słodkości ciąg dalszy 😊 Dziś kolej na łabędzie z ciasta ptysiowego. Ten wypiek planowałam od dawna z myślą o najmłodszych. Łabędzie można wykonać przy różnych okazjach (zbieżność z walentynkami czy dniem singla jest u mnie przypadkowa). Składniki (na 9 łabędzi): 100 g masła 250 ml wody 4 g soli 170 g mąki pszennej 3 jajka 20 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić). Zdjąć z palnika i od razu doda... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)