ptysie - 825 przepisów (strona:5/55)

Ptysie łabędzie z kremem maślanym 112

Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale i wspaniale się prezentują. Zwykłe ptysie, jakie każdy z nas zna, bardzo łatwo zamienić w piękne łabędzie – wystarczy upiec wraz z nimi wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego liczby „2″, które po wbiciu w krem, będą stanowić szyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto(...)słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać. Ptysie: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru pudru 100 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) szczypta soli Krem maślany: 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 opakowanie

Poezja smaku
PTYSIE 112

Ciasto 1 szklanka wody 1/2 kostki masla 1 lyzeczka cukru, 1 szklanka maki 5 jajek o temperaturze pokojowej Wode, maslo i cukier zagotowac w rondlu, maslo

w mojej kuchni
Ptyś 175

Przepis na to ciasto jest na wielu blogach..i w sumie nie pamiętam gdzie znalazłam..Ciasto jest proste do zrobienia..i na dodatek pyszne...u mnie

Moje domowe kucharzenie
Ptysiole, czyli Ptysie i Eklerki 153

Nie śmiejcie się ze mnie, ale to moje pierwsze w życiu ciasto parzone, pierwsze w życiu eklerki:) Źródło: MojeWypieki. SKŁADNIKI na ok 30 sztuk: 1 szklanka

Blondynka Gotuje
Ptysie z kremem orzechowym 95

Zawsze lubię zaglądać przez szybę piekarnika, gdy piekę karpatkę czy ptysie. Ciasto tak spektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym(...)orzechami. Czekoladę wyciskałam z rożka, dlatego wyszły takie cienkie nitki, choć następnym razem (a z pewnością jeszcze wrócę do tego smaku ptyśków) będę polewać łyżką albo zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka

Obiad gotowy
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 159

Miały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo(...)prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego

Kto ugości moich gości?
Ptysie z ciasta parzonego z nadzieniem i owocami! Deser na gorące lato! 110

Ptysie , te ciastka uwielbia mój mąż. Ja ich smak pamiętam z dzieciństwa, potem już nigdy nie trafiłam na dobrego ptysia. Dzisiaj wszytko zalatuje chemią i sztucznością, na próżno szukać kawiarni czy piekarni, gdzie można znaleźć ten smak z dawnych czasów. A szkoda. Postanowiłam trochę dogodzić mężulkowi, jak i dzieciom i zrobiłam domowe ptysie, które wyszły genialne! Istna bomba kaloryczna(...)uwierz mi zjesz jednego i trafisz do rozkosznego raju, gdzie kubki smakowe szaleją z zachwytu! ;-) Do przygotowania ptysi użyłam ciasta parzonego, ale o trochę zmodyfikowanej recepturze. Ptysie pięknie wyrosły, w cieście powstały pożądane duże przestrzenie, a ciasto z wierzchu pięknie się zarumieniło i było chrupiące. Przepis na odmianę ciasta parzonego (receptura Maciej Wawryniuk) - 200 ml wody - 100 g masła

SMYKWKUCHNI
Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym 144

zyż te mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym to nie najbardziej urocze ciasteczka pod słońcem? Niech tylko nie zwiedzie Was ich ten niepozorny rozmiar! Niby na jeden kęs, a można ich zjeść z tuzin! Takie są zdradzieckie! Do ich przygotowania zainspirował mnie jeden ze słynniejszych cukierników — Will Torrent, który w swojej książce Pâtissière at home , zdradza jak przygotować najpyszniejsze(...)ptysie pod słońcem z craquelinem , czyli cudownie chrupiącą słodką kruszonką. U mnie w domu zyskały one już przydomek ptysi z czapeczką. Czyż to nie brzmi uroczo? To taki labrador wśród ptysi, jakby powiedziała to Janina . A, jako że nie może być już nic bardziej pluszowego, to zapraszam Was po przepis! Zróbcie koniecznie na dniach, póki jeszcze ptysiowe boczki można wytańczyć

Food Square
Ptysie z bitą śmietaną 139

lubi ptysi? No kto? Ręka do góry! Lekkie, puszyste ciasto wypełnione bitą śmietaną. Podobno ptysie rzadko kiedy się udają, dlatego też lepiej kupić je w cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku(...)ptysiowego do ulubionej zupy-krem. Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę, bo właśnie z tym warzywem kojarzą się francuzom ptysie. Nie wiem, z czym kojarzą się Wam. Wiem jednak prawie na pewno, że z tym przepisem zrobicie fantastyczne ptysie z bitą śmietaną. Składniki: 250ml wody 100g

Jacob Tastes
Ptysie w trzech odsłonach 53

Dzisiaj przepis na ptysie z nadzieniem w trzech wariacjach smakowych. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Ciasto: 1 szkl wody 100g masła 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 4 jajka Wykonanie: Do gorącej wody dodać masło, rozpuścić, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać energicznie do powstania gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Mieszać jeszcze(...)przed wymieszaniem z jajami, ale nie może też być gorące żeby nie ściąć jajek Konsystencja gotowego ciasta jest gładka i lepka a po wyciśnięciu kształt ciastek pozostaje niezmieniony. Jeśli ptysie rozlewają się na blaszce, konsystencja jest zbyt rzadka, dodaliście za dużo jaj. Jeśli chcecie uzyskać fantazyjne kształty upieczonych ciastek użyjcie rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie zależy

Słodki Blog
Mini ptysie 826

Dziś mam dla Was pyszną propozycję: delikatne mini ptysie, nadziewane bitą śmietaną w pysznej polewie z Nutelli! Ja jestem ich absolutną fanką :) Z podanych składników zrobiłam 2 pełne blachy ptysiów czyli 40 sztuk. Ptysie zrobione są z prostego ciasta parzonego. Do ich wyciskania przyda się solidny worek cukierniczy (półcienny, silikonowy lub z grubej foli), ciasto można też nałożyć na blaszkę(...)pomocą łyżki, ale trudniej otrzymać wtedy idealnie okrągły kształt ciasteczek. Po inne pyszności z ciasta parzonego zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na domowe ptysie z malinami i klasyczne lub pyszne i piękne eklerki . A jeśli ptysie oznaczają dla Was początek karnawału, zajrzyjcie koniecznie do wpisów z przepisami na pączki , pączki serduszka z Nutellą , oponki Oreo , oponki serowe

Ciastkozercy
Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki? 128

Kiedyś ptysie kojarzyły mi się z kremem charakterystycznym dla tzw. ciepłych lodów. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 W dorosłym życiu zdecydowanie bardziej wolę ptysie z wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej(...)trwa suszenie ciastek. Dlatego polecam pieczenie ptysiów czy eklerków wieczorem. Składniki (na 16 ptysiów/20 eklerów): 100 g masła 250 ml wody 4 g soli 170 g mąki pszennej 3 jajka Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić). Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pâte Choux au craquelin z kremem miętowym 242

Pâte choux to po francusku ciasto ptysiowe, a craquelin to coś a'la kruszonka, którą w postaci zamrożonych krążków kładzie się na ptysiu i zapieka. Średniej wielkości ptysie z orzeźwiającym miętowym kremem i chrupiącą warstwą na wierzchu. To musicie wypróbować we własnej kuchni! Ja z Pate Choux'ami spotkałam się po raz pierwszy w Warszawie na praktykach, o których(...)pisałam tutaj . Ta delikatna skorupka na górze ptysiów jest niezwykła. Pamiętam jak na praktykach, przekrawając ptysie w pół, musiałam robić to naprawdę bardzo ostrożnie, by nie pokruszyć tej skorupki. Początkowo łatwo nie było, ale z czasem doszłam do wprawy :).  ...... Kochani informuję również, że już jutro wyjeżdżam, a raczej wylatuję na miesięczne zagraniczne praktyki do stolicy Portugalii. Podczas mojej nieobecności

Nastoletnie Wypiekanie
Ptysie z różaną masą bezową 136

Proszę państwa oto ptyś. Ptyś jest najwspanialszy dziś. I dla dużych i dla małych Ten ptyś będzie doskonały. Kto się dziś na ptysia skusi Gościem będzie u Danusi. Zapraszam na ptysie z różaną masą bezową. Składniki na ciasto: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę bezową(...)worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewamy przekrojone ciastka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Można zrobic też inną wersję, którą podpatrzyłam na blogu W kuchni GRA . Nadziane ptysie wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 100° C i podsuszamy masę. Jedne i drugie są pyszne (zdjęcia poniżej to wersja z masą podsuszoną). Ptysie z różaną masą bezową

mojewypiekiinietylko
Profiterolki 128

najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto na ptysie jest najpierw zaparzane, potem miksowane, a dopiero następnie pieczone. W czasie gotowania mąki z tłuszczem i płynem skrobia pęcznieje i staje(...)się lepka, a włókna glutenowe miękną, dzięki czemu nie mogą wytworzyć elastycznej siatki połączeń. Kiedy w czasie pieczenia na ptysiach powstaje chrupka skorupka (dzięki dodaniu tłuszczu do ciasta), środek jest nadal prawie płynny (to z kolei za sprawą jajek). Pozwala to pęcherzykom powietrza, które zostały wtłoczone do ciepłego ciasta w czasie wmiksowywania jajek, łączyć się ze sobą i stworzyć

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania