ptysie - 825 przepisów (strona:12/55)

PTYSIE NADZIEWANE NA TRZY SPOSOBY 91

Ptysie zawsze się sprawdzają na przyjęciach i nie tylko. Można je przygotować na słodko lub słono. Dzisiaj ptysie firmy  BRZEŚĆ  zagościły u mnie na stole z trzema farszami, wyszły rewelacyjne, polecam.  SKŁADNIKI :  2 opakowania ptysiów firmy  BRZEŚĆ 700 g kremowego twarożku naturalnego  sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku  1 czerwona, świeża(...)papryka  1 pęczek koperku  100 g szynki w kawałku PRZYGOTOWANIE :    Ptysie przecinamy ostrym nożem na pół.  Twarożek dzielimy na trzy części, każdą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Do jednej części dodajemy drobniutko pokrojony koperek i mieszamy. Do drugiej części dodajemy paprykę w proszku słodką i ostrą oraz drobniutko pokrojoną paprykę, mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Klasyczne ptysie z kremem 78

Klasyczne ptysie z kremem to niezapomniane, pyszne ciastka, które chyba każdy zna. A kto mógłby się im oprzeć? Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne do zrobienia, a efekt końcowy jest wart odrobiny trudu.   Składniki na klasyczne ptysie z kremem (około 10 sztuk): 250 ml wody (szklanka) 200 g mąki pszennej (szklanka) 150 g masła 4 duże jajka(...)Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone i ubijamy tylko do połączenia się składników. Krem przekładamy na dolne części ciastek i nakrywamy je wierzchnią częścią. Ptysie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby masa śmietanowa zesztywniała. Klasyczne ptysie z kremem   Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną: Księżniczka – szybkie

e-PrzepisyKulinarne
Ptysie z kremem jagodowym i malinami 121

masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudzić. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (ptysie można również nakładać łyżką) i wyciskać okrągłe ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 200 stopniach. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ptysie opadną. Ostudzić(...)Ptysie przekroić na pół. Krem: Jagody z cukrem przełożyć do garnuszka i gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować

Smakołyki Asi
Tort czekoladowy z ptysiami 249

Wiedzieliście o tym, że firma Brześć ma w swojej ofercie gotowe ptysie? Ja nie wiedziałam ale jak wpadły w moje łapki to musiałam je wypróbować i wykorzystać w mojej kuchni. Zrobiłam czekoladowy tort z ptysiami które nadziewałam bitą śmietaną. No i udało mi się zaskoczyć domowników i gości zarówno pomysłem jak i smakiem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3 łyżki(...)śmietany kremówki 30%(300 + 200ml) 250 g mascarpone  200 g czekolady 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 50 g posypki czekoladowej Dodatkowo: 5-6 ptysi Brześć 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru kakao do oprószenia  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa

Ala piecze i gotuje
Gougères - wytrawne ptysie serowe 127

Lubicie karpatkę ? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem ? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna(...)paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau.  Przepis na gougères - wytrawne ptysie. Składniki: 1 szklanka mąki 80 g masła 4 jajka 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja) 1 szklanka wody sól, pieprz, gałka muszkatołowa Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie

Rodzinka w kuchni
Ptysie z piankowym kremem 99

Ptysie robię dość często i w różnych wersjach smakowych. Tym razem z klasycznym kremem białkowym. Krem piankowy w tych ptysiach jest bardzo słodki i smakuje jak za dawnych lat w kultowych cukierniach. Jego słodycz jednak złamałam odrobiną limonki. PTYSIE z PIANKOWYM KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (ok.10 szt) ciasto: 2 jajka 75 g mąki  125 ml wody 63 g masła szczypta(...)cukierniczego, wyciskamy na blachę robiąc 3-4 cm odstępy. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.  Upieczone ptysie studzimy, a potem przecinamy na połówki. krem piankowy: Do wykonania kremu będzie potrzebny termometr cukierniczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżeczką soku z limonki.  Wodę z cukrem gotujemy

Bon appetit mon amie
Ptysie z kremem rabarbarowym 173

wiecie jak wykorzystać nadmiar rabarbaru to polecam wam zrobić ptysie z kremem rabarbarowym. Krem jest delikatny, orzeźwiający o lekko kwaskowym smaku. Do kremu najlepiej użyć mocno czerwonego rabarbaru wtedy kolor kremu będzie bardziej różowy. Ja niestety nie mam takiej odmiany. Składniki: Ciasto na ptysie: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem rabarbarowy(...)rabarbaru 200 g cukru 1 mała cytryna 20 g żelatyny 500 g mascarpone cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto na ptysie: Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się gładka. Masę ostudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Masa powinna uzyskać kremową

Ala piecze i gotuje
Mikołajkowe Ptysie z bitą śmietaną 179

jajka, ciągle mieszając. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Tak przygotowane ciasto umieszczmy w rękawie cukierniczym. 2. Formowanie. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego okrągłe ptysie. Należy pamiętać o zachowaniu ok. 4 cm odstępów pomiędzy ptysiami, ponieważ podczas pieczenia zwiększają swoją wielkość. 3. Pieczenie. Blachę z uformowanymi ptysiami wstawić na 25 minut do nagrzanego(...)piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu. 4. Dekorowanie. Po upieczeniu i schłodzeniu (ok. 15 min.) ptysie należy przeciąć poziomo na pół i napełnić bitą śmietaną. Na koniec można posypać cukrem pudrem

Pij soki wyciskane
Owsiano-jaglane ptysie z kaszką Chufli Chia, kremem i owocami (bez glutenu, cukru, laktozy) 126

dawna marzyły nam się ptysie ale bezglutenowe, dlatego gdy taki przepis pojawił się na jednym z naszych ulubionych blogów " Lisia kawiarenka " wiedziałyśmy, że musimy go wykonać. Nastąpiły drobne zmiany i są piękne ptyśki, które pewnie nie raz pojawią się jeszcze u nas w innej odsłonie :D Oczywiście ciacha przerobiłyśmy na pandy a podałyśmy je z przepyszną kaszką z orzechów tygrysich(...)kremem i owocami. Znów nie tylko dzieci cieszyły się podczas jedzenia :D  Składniki (ok 8 ptysiów): -45 ml napoju kokosowego -45 ml wody -30g oleju kokosowego -40g mąki jaglanej -35g mąki owsianej bezglutenowej (lub kukurydzianej) -35g skrobi (u nas z tapioki) -2 duże jajka Dodatkowo -kaszka Chufli Chia ( recenzja ) -krem: płatki jaglane, napój roślinny, ksylitol

Candy Pandas
PTYSIE "NA JEDEN KĘS" NADZIEWANE ŚMIETANĄ 163

Mini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem. Nie przekrawam ich na pół, ale nadziewam szprycą z końcówką do nadziewania. Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie. Składniki: * 125 g masła * 1 szklanka mąki * 1 szklanka wody(...)wystudzić. Zimne ciasto mieszać mikserem dodając po jednym jajku. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na papier do pieczenia ciasto wielkości orzecha włoskiego. Ptysie piec w piekarniku nagrzanym do 220'C około 13-15 minut.  Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i nadziewać nią zimne ptysie końcówką podłużną, okrągłą jak do nadziewania pączków

Zrób to smacznie
KLASYCZNE PTYSIE ZE ŚMIETANĄ 129

Delikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :)  SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka(...)Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać ślimaki na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10-15 min., w zależności od wielkości ptysiów, do złotego koloru.  Ptysie ostudzić.  Nadzienie: Żelatynę w szklance zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 5 min. do spęcznienia. Po tym czasie żelatynę umieścić w naczyniu z gorącą

Kuchnia Paulettes
Ptysie z kremem budyniowym 107

Ptysie z kremem budyniowym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem: Mleko – 700 ml Wanilia – 2 laski Masło – 1 łyżka Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Mascarpone – 250g Cukier – ½ szklanki (cukier można zastąpić ksylitolem) Wykonanie – ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość(...)gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem). Ciasto na ptysie przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20 minut, aż będą miały

Kuchnia Bon Appetit
Ptysie z kremem jaglanym 118

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ptysie z kremem jaglanym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem jaglany: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Awokado – 1 sztuka Banan(...)sztuki Kakao – 4-5 łyżeczek Miód – 2 łyżki Wykonanie - ptysie: W garnku roztopić masło, a następnie dodać do niego wodę. Do garnka wsypać mąkę i bardzo energicznie całość mieszać, aż masa będzie gładka, gęsta i będzie odchodzić od ścian garnka. Następnie masę należy przełożyć do miski, a gdy wystygnie dodawać do niej po jednym jajku i mieszać (ręcznie lub mikserem

Kuchnia Bon Appetit
Malinowe ptysie z różowym lukrem 135

Był to też czas na przygotowanie wielu fantastycznych przepisów, które w swoim czasie pojawią się na blogu. Dzisiaj jedna z perełek wśród wakacyjnych wypieków- przepis na malinowe ptysie z różowym lukrem. Bardzo lubię „bawić się”  z ciastem parzonym i patrzeć jak ono pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam!     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto(...)papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec

Nastoletnie Wypiekanie
profiterolki z musem i sosem czekoladowym 137

Wszyscy lubimy ptysie nadziane bitą śmietaną, to klasyk wśród wypieków. Ale ciasto ptysiowe (zwane parzonym) ma dużo więcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy(...)łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić.  Przygotować krem: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia