ptysie - 806 przepisów (strona:19/54)

ptysie jagodowe 86

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek.  Składniki: na ciasto(...)sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczne eklerki z budniem 94

Często słyszę wśród znajomych, że przecież eklerki, ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno(...)osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem.  Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup.  Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie i tatar 81

Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia  nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest    TU . Ptysie  Składniki 1 szklanka(...)mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .  Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka

Eli Gotowanie
Ptysie 77

czasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika -  W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno -  Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać. -  Ostudzone  ptysie  przekroić   na   pół   i   nakładać   do   środka   masę   serowo  śmietanową,      przykryć górna  połówką(...)masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.      Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem.                                        Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem

Eli Gotowanie
Ptysie z jajkiem 109

Zostało mi trochę ptysiów i  nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić . Dlatego  poszłam na łatwiznę i mam  ptysie z jajkiem. Przepis na ciasto ptysiowe  TU Do każdego ptysia włożyłam połówkę jajka , plasterek ogórka i kleksik z majonezu własnej roboty

Eli Gotowanie
Ptysie 79

4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać ubitą śmietaną. Przepis znajduje się  tu kliknij . Ponadto: cukier puder. Przygotowanie: Masa budyniowa: Ugotować budyń w 450 ml mleka z łyżeczką olejku waniliowego, który należy dodać na samym(...)czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.     Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie.  Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.).  Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić

W kuchni u Moniki
Croquembouche na świąteczny stół 88

bardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka  wody szczypta soli 100-120  gram(...)ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem.  Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy gęsty płyn. Za pomocą szczypiec maczać ptysie

AZgotuj!
Ptysie z pieczarkami 112

podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekoladowym.  Zawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula(...)Przekładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli po jednym jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem Ptysie przecinamy na pół i nadziewamy pieczarkami

Pan i Pani Smith w kuchni
Ptysie Jadzi 114

mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić  drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około  210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche w dotyku(...)szklanki mleka, dodajemy mąki i mieszamy  Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną. Te smaczne ciasteczka przygotowała Jadzia. Jedliśmy je w większym gronie i wszyscy oblizywali paluszki, oj pyszne były

Proste Potrawy
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 102

Profiterole/Profiteroles, to malutkie ptysie przepełnione kremem i oblane sosem, w klasycznej wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach  tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła  200-250 ml wody(...)masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec:  20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa

KreatywnePiny
Ptysie francuskie z pastą rybną 105

Macie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych(...)przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania

CoolinarniePL
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 102

Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy

Przepisy i porady kulinarne
Wieniec krucho-ptysiowy ze śliwkami 84

kolejno jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić. Dodatkowo: 400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka cukru pudru, śmietan-fix, 1/2 kg śliwek, 4 łyżki cukru, 3 łyżki(...)gotować 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, ostudzić.   Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Ciasto parzone – przepis podstawowy. 39

Ciasto parzone to cudowne, lekkie i miękkie ciasto. W oryginalnej, francuskiej wersji, ciasto wypełnia się Crème Pâtissière , czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią. Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie(...)Ciasto parzone – przepis podstawowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 60 profiterolek Calories 165 kcal Ingredients 200 ml wody 200 ml mleka 200 g masła

SmartBake.pl
Crème pâtissière francuski krem cukierniczy 59

miękkie masło lub pralinę orzechową, żeby uzyskać różne smaki i konsystencję. Podstawowy przepis, który Wam dziś pokażę można wykorzystać również samodzielnie jako krem. Nada się bardzo dobrze do nadziania ptysiów , eklerków , przełożenia biszkoptu lub wykonania drobnych ozdób na cieście lub torcie. Podane proporcje wystarczą na nadzianie 40 sztuk ptysiów lub 15-20 większych eklerków. Składniki: 300 g mleka 2 łyżki

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania