Ptysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski. ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła 180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami 14 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek(...)mieszam i tak do ostatniego jajka. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Z ciasta wyciskam sześć ptysiów w formie koszyczków. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego i piekę 25 minut. Ptysie można upiec dzień wcześniej. Krewetki odmrożone, osuszone przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę
wesoła kuchniaśrednim ogniu przez 15 min. Na koniec zupę zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodać grzanki, skwarki, ptysie czy też inne ulubione dodatki i posypać posiekaną natką pietruszki. Można dodać także trochę śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .phosphate-free-cls-1{fill:#7cb521;}.phosphate-free-cls-2{fill:#e2d8cc;}.phosphate(...)doprawi\u0107 do smaku sol\u0105 i pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-chlebowa-z-czerstwego-pieczywa\/#wpzoom-rcb-direction-step-626bc4f65c204","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do gotowej zupy doda\u0107 grzanki, skwarki, ptysie czy te\u017c inne ulubione dodatki i posypa\u0107 posiekan\u0105 natk\u0105 pietruszki. Mo\u017cna doda\u0107 tak\u017ce troch\u0119 \u015bmietany.","text":"Do gotowej zupy doda\u0107 grzanki, skwarki
ProstePesto.pldomu, jak my – podejmując edukację domową. Mam dla was dzisiaj propozycje książek dla tej fajnej grupy odbiorców jaką są przedszkolacy, może was zainspiruję. „To twój dom Ptysiu” Linda Chapman , Wydawnictwo Wilga, Premiera: 01.09.2021, Wiek: 6-8 lat To książka dla starszych i młodszych przedszkolaków. Ci starsi być może podejmą dzięki niej próby samodzielnego czytania – książka napisana(...)czcionką, prostym językiem, podzielona na krótkie rozdziały, zilustrowana minimalistycznymi obrazkami. Młodsi przedszkolacy na pewno chętnie wysłuchają tej historyjki, szczególnie jeśli są „psiarzami”. Głównym bohaterem tej opowieści jest Ptyś – żywiołowy szczeniak rasy border collie, który tryska energią i uwielbia spacery. Gabrysia i Jacek to bliźniacy, których ulubionym zajęciem jest znajdowanie nowych domów dla niechcianych zwierząt
Dorota Smakujepotraw, oprócz tego trzeba coś zjeść a kiedy wpadną niespodziewani goście to wpadamy w panikę czym ugościć. Mam propozycję szybkiej sałatki jajecznej z kukurydzą, cieciorką podanej w kruchych ptysiach. Po prostu pycha. Można je jeść jednego za drugim :) Polecam wypróbować:) Składniki: 5 ugotowanych jajek na dwardo 1/2 czerwonej papryki kawałek selera naciowego 1/2 pęczka szczypiorku 4 plasterki szynki(...)oliwki 80 g cieciorki, porcja na raz Bonduelle 80g kukurydzy Bonduelle 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości 1 paczka ptysiów Brześć Składniki: Jajka,seler naciowy, paprykę,oliwki i szynkę kroimy w drobną kostkę,szczypiorek drobno siekamy.Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez tak na wyczucie żeby nie powstała ciapa.Przyprawiamy solą
Sama słodycz i szczypta chilimakiem 14. Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 15. Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami 16. Tort z owocami i bitą śmietaną 17. Sernik z pomarańczami 18. Piernikowe ptysie z kremem 19. Ptysie z bitą śmietaną (przepis na ptysie) 20. Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 21. Sernik pomarańczowy z bakaliami 22. Sernik kajmakowy – z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPtysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na krem: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć na pół (skrzydła). Górną warstwę przekroić wzdłuż. Kremem przełożyć ptysie. Na nim położyć skrzydła. Z przodu wbić szyję. Całość posypać cukrem pudrem. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś
Słodki Zakątekczekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje(...)lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki. Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik
wesoła kuchniaZielone wytrawne ptysie z młodym jęczmieniem. Z nadzieniem z suszonych pomidorów i łososiem. Na jednym nie poprzestaniecie bo nie można się od nich oderwać. Małe co nie co. A jakie dobre i efektowne. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka sproszkowanego zielony jęczmień 4 jajka wielkość M 125 ml oleju 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 1 słoiczek(...)kolejne jajko i mieszam. Nie wbijamy od razu wszystkich jaj na raz. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę na papier do pieczenia. Trzeba zachować odstępy bo ptysie rosną. Polecam robić nieduże ptysie.Piekarnik nagrzewam na temp 190 stopni góra dół , wstawiam blaszkę i piekę 25-30 minut. Nadzienie: Serek i pastę pomidorową mieszam w misce. Przekładam do rękawa
wesoła kuchniaCzasem człowiek ma po prostu ochotę na słodką klasykę… Ptysie zdecydowanie się do niej zaliczają;) Moje ulubione( po bajaderkach;)) cukiernicze ciastko z dziecięcych lat. Sowita porcja kremu w pysznym połączeniu z dobrze wypieczonym, parzonym ciastem to słodkie zapomnienie… Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu Ptysie idealnie sprawdzają się na okolicznościowych posiedzeniach kawowych, czy tzw. imieninach
Domowe ciastaptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie. ptysie: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli nadzienie: 150 g serka puszystego 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz 1/2 mango papryczka chili czerwona(...)koreczków śledziowych w oleju z cebulką natka pietruszki roszponka 1/2 cebuli czerwonej 6 pomidorów suszonych Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem
wesoła kuchniazbliżającego się Tłustego Czwartku i końcówki karnawału przygotowałam dla Was kolejny przepis na słodkości w zdrowszej wersji. Po ostatnich eklerkach na które przepis znajdziecie tutaj przyszedł czas na ptysie. Bezglutenowe z jogurtowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo zbliżone do tego na eklerki. Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 203 kcal(...)zostawiamy aż wystygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy ciasto, aż zacznie delikatnie odstawać od naczynia. Tak przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy koła (na wzór ptysi). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na pół. Nadzienie Dzień wcześniej jogurt grecki wykładamy na sito
Health-Fit-LifeProfiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Krem: mąki wymieszać z cukrem, żółtkiem i połową mleka. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione mąki i ugotować, przestudzić. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMINI PTYSIE Składniki: · 1 szklanka wody · ½ kostki masła · 1 szklanka mąki · 5 jajek · 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec szpatułką lub łyżką mieszamy masę z proszkiem do pieczenie. Gdy uzyskamy już jednolitą masę możemy wziąć łyżkę i nakładać masę na wysmarowaną olejem blachę. Na jednego mini ptysia około 1 łyżka masy. Staramy się nakładać masę tak aby utworzyć płaskie koło. Pieczemy około 10-15 minut (aż będą ładnie rumiane) w piekarniku nagrzanym do 180 ° . Gotujemy budyń
Słodkie ciachoSezon na owoce w pełni. Granatowe jak niebo przed burzą jagody, porzeczki ukryte pod liśćmi to wymarzony dodatek do ptysi z bitą śmietaną. Ptysie możemy podać latem w formie deseru dla dzieci i dorosłych. Ptysie podajemy z kieliszkiem czerwonego słodkiego wina Monte Santi Original.Nie jestem zbytnio fanką wina, nie lubię wytrawnych i pół wytrawnych. Czasami sięgam po wina słodkie. Jednym
Kulinarne pyszności MolkiPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka , mascarpone , soki owocowe
https:KKuchniaMniampołączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze
Domowy Smak JedzeniaDzień Dziecka musi być coś słodkiego dla naszych milusińskich ;) Składniki na 15-20 ptysiów Ciasto: 1 szkl wody (200 ml) 1 szkl mąki (170 gr) 100 gr masła/margaryny 1 łyżeczka cukru 4-5 jajek Nadzienie: 400 ml śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się(...)musimy dodać ostatnie jajko. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy ptysie sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia ! Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodając cukier
Gotowanie...to proste !daleko, jak my, zapuszcza się bowiem niewielu. Idziemy więc sobie pomalutku (bo zmęczona jestem straszliwie po ciężkim weekendzie w pracy), rozmawiamy o wszystkim i o niczym, a Ptysia radośnie biega wokół nas. I tutaj muszę uczynić małą dygresję dla dobra historii. Moja psa nie znosi wody. Kąpiel to dla niej największa kara za grzechy; nigdy, przenigdy dobrowolnie(...)taką ma kocią duszę . Gdy więc ruszyła pędem do wody, nie zastopowałam smyczy (mamy taką rozwijaną, pięciometrową), bo byłam pewna, że stanie na brzegu. A tu nic z tego! Ptysia wpadła do rzeki z całym impetem, i zatrzymała się tylko dlatego, że smycz się skończyła. A my z C. staliśmy, patrząc na nią, z rozdziawionymi ustami. Psa się chwilę pochlapała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, po wystygnięciu dodajemy do czekolady śmietankę i alkohol. Zimną czekoladę łączymy z pozostałym Creme Patissiere po wymieszaniu krem będzie gotowy do wypełniania ptysi. Kremy umieszczamy w rękawie cukierniczym wypełniamy nimi ptysie i oprószamy je cukrem pudrem, serwujemy ze świeżymi truskawkami. Smacznego moi Kochani
Kuba GotujeOstatki tradycyjne ptysie, które nigdy się nie znudzą SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy
słodki bratekPtysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z pieczarkami podbiła najwięcej serc. Polecam! Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 800g pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz(...)stopni przez około 25 minut. 3. Na rozgrzan ym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku. 4. Ptysie przekrawamy na p ół, nakładamy po łyżce farsz u, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchnijestem trochę leniwa i mało piekę :) Mąż chciał coś słodkiego na weekend, chodziły mu po głowie eklerki :) Z racji tego, że nie chciało mi się nic robić to zrobiłam ptysie z pudełka, a dokładniej z Krem i Ciasto do karpatki Dr Oetkera Nie będę tutaj pisać przepisy, bo przepis dokładnie jest napisany na opakowaniu na karpatkę i eklerki, dodam tylko(...)żeby zrobić ptysie szprycą wyciskałam mało ciasta na blaszkę wyłożoną do pieczenia. Na jednej blaszce upiekłam 12 ptyśków, ciasto bardzo rośnie dlatego musi mieć duże odstępy między sobą. Zrobiłam dwie takie blaszki, każdą piekłam osobno po 20 minut, pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a kolejne w 180 stopniach. Ostudzone ptysie przekroiłam i nadziałam kremem. Gotowe posypałam cukrem pudrem
Aga w kuchnimożemy Wam polecić! Świetne jakościowo produkty, wyglądające jak małe dzieła sztuki, które nie tylko kuszą swoim słodkim wnętrzem, ale również swoim wyglądem! Dziś mamy dla Was pysznego karmelowego ptysia z Lukullusa - niesamowitej cukierni w Warszawie! Cukierni, która dba o jakość i stawia na naturalność! Stawiają na prawdziwe masło, jaja z chowu ściółkowego, prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru i inne wspaniałe(...)produkty z różnych zakątków świata! Ptyś karmelowy jest przygotowany z ciasta parzonego z kruszonką, z aksamitnym cremeux z domowego karmelu, wanilią Bourbon z Madagaskaru i kwiatu soli. Chrupiący z zewnątrz, aksamitny i karmelowy wewnątrz! Cudeńko! Mała przyjemność za 9,90zł! Lukullus - strona internetowa / FB Jedliście już? Co Wy nam polecicie z Lukullusa? Macie swoje ulubione małe przyjemności
Plate of JoyCiasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek. Składniki: na ciasto(...)sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzęsto słyszę wśród znajomych, że przecież eklerki, ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno(...)osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup. Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU . Ptysie Składniki 1 szklanka(...)mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny . Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka
Eli Gotowanieczasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika - W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno - Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać. - Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę serowo śmietanową, przykryć górna połówką(...)masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy. Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem. Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Eli GotowanieZostało mi trochę ptysiów i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić . Dlatego poszłam na łatwiznę i mam ptysie z jajkiem. Przepis na ciasto ptysiowe TU Do każdego ptysia włożyłam połówkę jajka , plasterek ogórka i kleksik z majonezu własnej roboty
Eli Gotowanie4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać ubitą śmietaną. Przepis znajduje się tu kliknij . Ponadto: cukier puder. Przygotowanie: Masa budyniowa: Ugotować budyń w 450 ml mleka z łyżeczką olejku waniliowego, który należy dodać na samym(...)czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.). Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić
W kuchni u Monikibardzo efektowne ciasto - tort.Kilka lat temu oglądaliśmy z mężem australijski Master Chef. Robiony był tam ten tort. Po kilku latach ośmieliłam się go zrobić. Ja tylko zrobiłam ptysie, karmel i krem. Budową zajął się mój mąż. Jest taki piękny, że na stół świąteczny zamierzamy zrobić powtórkę. Podaję przepis i moje uwagi. szklanka wody szczypta soli 100-120 gram(...)ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy gęsty płyn. Za pomocą szczypiec maczać ptysie
AZgotuj!podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekoladowym. Zawsze można pójść na kompromis i połowę ptysi przygotować na słono a drugą połowę na słodko. Jaką Wy wersję wolicie..:)? Skła dniki: - 250 ml wody - 70g masła - 1 szklanka maki - 5 jajek - szczypta soli - 500g pieczarek - duża cebula(...)Przekładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli po jednym jajku. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa bądź szprycy formujemy ptysie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st. przez 30 minut. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem Ptysie przecinamy na pół i nadziewamy pieczarkami
Pan i Pani Smith w kuchnimieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche w dotyku(...)szklanki mleka, dodajemy mąki i mieszamy Resztę mleka gotujemy, wsypujemy cukier i wlewamy rozmieszane w mleku mąki, gotujemy ciągle mieszając by nie przypalić Przestudzonym kremem napełniamy ptysie. Łatwiej będzie napełnić je bitą śmietaną. Te smaczne ciasteczka przygotowała Jadzia. Jedliśmy je w większym gronie i wszyscy oblizywali paluszki, oj pyszne były
Proste PotrawyProfiterole/Profiteroles, to malutkie ptysie przepełnione kremem i oblane sosem, w klasycznej wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody(...)masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa
KreatywnePinyMacie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych(...)przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania
CoolinarniePLAlessio Orrù - Fotolia.com Ptysie same zjechały z blaszki :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna, taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce. Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy
Przepisy i porady kulinarnekolejno jajka. Ciasto przełożyć do szprycy, na kruchym cieście wycisnąć 3 koła z ciasta ptysiowego, o coraz mniejszej średnicy, zostawiając środek wolny. Z reszty ciasta wycisnąć na blasze małe ptysie. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st. Ostudzić. Dodatkowo: 400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka cukru pudru, śmietan-fix, 1/2 kg śliwek, 4 łyżki cukru, 3 łyżki(...)gotować 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościCiasto parzone to cudowne, lekkie i miękkie ciasto. W oryginalnej, francuskiej wersji, ciasto wypełnia się Crème Pâtissière , czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią. Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie(...)Ciasto parzone – przepis podstawowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 60 profiterolek Calories 165 kcal Ingredients 200 ml wody 200 ml mleka 200 g masła
SmartBake.plmiękkie masło lub pralinę orzechową, żeby uzyskać różne smaki i konsystencję. Podstawowy przepis, który Wam dziś pokażę można wykorzystać również samodzielnie jako krem. Nada się bardzo dobrze do nadziania ptysiów , eklerków , przełożenia biszkoptu lub wykonania drobnych ozdób na cieście lub torcie. Podane proporcje wystarczą na nadzianie 40 sztuk ptysiów lub 15-20 większych eklerków. Składniki: 300 g mleka 2 łyżki
Ciastkozercyminutach zmniejszyć do 170 aż się zarumieni ok 10-15 minut. Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe kulki, na eklerki – sztabki, groszek ptysiowy, małe
Podstawy GotowaniaWszyscy lubimy ptysie, prawda? Ja także! Jedząc takiego ptysia, czuję się jak małe dziecko i mam wiele pozytywnych wspomnień z dzieciństwa. N igdy nie lubiłam w nim ciężkiego kremu - dlatego zrobiłam dziś wersję z malinowym lekkim nadzieniem - na pewno Wam posmakuje :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWszyscy lubimy ptysie, prawda? Ja także! Jedząc takiego ptysia, czuję się jak małe dziecko i mam wiele pozytywnych wspomnień z dzieciństwa. N igdy nie lubiłam w nim ciężkiego kremu - dlatego zrobiłam dziś wersję z malinowym lekkim nadzieniem - na pewno Wam posmakuje :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWczoraj były słone zakąski, za to dziś wracam ze słodkościami i dozą sentymentu do dziecięcych lat. Właśnie ptysie i eklerki kojarzą mi się z latami błogiej beztroski i słodkiego dzieciństwa. Wypady z mamą do miasta do cukierni na małe co nieco prawie zawsze kończyły się zamówieniem przeze mnie ptysia, eklerka albo ( co już wiecie klik ) bajaderki;P Ponieważ lubię wracać
Domowe ciastajedliście już ptysie z wytrawnym nadzieniem? A może chcielibyście w Wielkanoc zaskoczyć swoją rodzinę lub gości nietypową przekąską na wielkanocnym stole? Jeśli tak to to danie jest dla was idealne. Zapraszam na szybkie ptysie z nadzieniem z tuńczyka. Łatwe, apetyczne i smaczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją. Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy Przed podaniem polewamy sosem. Smacznego
Luźna Kuchniagotujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż budyń będzie gęsty i jednolity. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, żeby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ptysia bardzo delikatnie przecinamy wzdłuż. Ostygnięty budyń mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na jedną część ptysia i zamykamy drugą. Gotowe! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtKolejny mój wymysł. Fotka którą zobaczyłam, chwila namysłu .... akurat ta chwila trwała naprawdę długo tym razem. Ponieważ, albo ptysie wyszły mi za duże, albo już gotowe nadziane kremem ciacha znikały szybciej niż udawało(...)Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze "ptysie" w temp 180 stopni przez ok 20 min. W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Cukier ucieramy z żółtkami
Malinowe PocałunkiZapewne upiekę dzisiaj róże karnawałowe, gdyż akurat przepisu nie ma na blogu, a pączki zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż dla 2 osób szkoda robić zaczynu drożdżowego Mini ptysie z czekoladą Przepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną(...)Pączki z konfiturą z czereśni Pączki z konfiturą z róży Gniazdka pomarańczowe Eklerki z kremem kawowym Ptysie z bitą śmietaną The post Przepisy na Tłusty Czwartek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić pyszne ciasto na ptysie? Tego dowiesz się w tym przepisie. Potrzebujesz tylko 4 składników! Składniki 120 g masła 140 g mąki pszennej 250 ml wody 4 jajka Przygotowanie Do garnka wlać wodę i dodać masło. Zagotować. Następnie do gotującej się wody dodać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż składniki dokładnie się połączą i z ciasta powstanie kulka. Przestudzić(...)pieczenia, zachowując odstępy bo ciasto sporo rośnie. Piec 30 minut w 200° C. Po przestudzeniu przekroić na pół i nadziewać dowolnym kremem. Autor przepisu: Viola Artykuł Ciasto na ptysie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymetrowca bez jajek – wegańskie ciasto z kremem budyniowym Książki kulinarne – po jakie warto sięgnąć? Domowa nalewka z miodu na spirytusie – nalewka z winem i miodem Ptysie z kremem nugatowym – przepis na pyszne ptysie z miodem
Via Gustometrowca bez jajek – wegańskie ciasto z kremem budyniowym Książki kulinarne – po jakie warto sięgnąć? Domowa nalewka z miodu na spirytusie – nalewka z winem i miodem Ptysie z kremem nugatowym – przepis na pyszne ptysie z miodem! Ryż smażony z grzybami i papryką – prosty przepis na ryż Naleśniki zapiekane z serem i brzoskwiniami – naleśniki na słodko
Via Gustonapoje – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Domowa nalewka z miodu na spirytusie – nalewka z winem i miodem Ptysie z kremem nugatowym – przepis na pyszne ptysie z miodem! Ryż smażony z grzybami i papryką – prosty przepis na ryż Naleśniki zapiekane z serem i brzoskwiniami – naleśniki
Via Gustomojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania
moj przepis namojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania
moj przepis naPrzepyszne, rozpływające się w ustach ptysie i eklerki to idealna propozycja do kawki, lub na podwieczorek ze szklanką mleka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 4 jaja Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować, dodać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od rondelka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak ciasto ostygnie dodać jaja wyrobić(...)ciasto na jednolitą masę. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy i do pieca. Piec 20-30 minut w 200 C. Ostudzić na kratce. Autor przepisu: Aneta Nosarzewska Artykuł Ptysie i eklerki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPtysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku. Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche. Deser tylko dla dorosłych :-) Składniki: 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka ajerkoniaku 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10(...)czekolady i ajerkoniaku.Wkładamy do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wlewamy ją do ubitej śmietany.Całość mieszamy do połączenia i jeśli jest potrzeba wkładamy jeszcze do lodówki. Ptysie przekrawamy wzdłuż na pół i wyciskamy szprycą krem.Przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Przepisy mojej mamywłóż do kielicha blendera. Blender kielichowy wypełnij również mlekiem kokosowym i dżemem kokosowym. Zamknij i miksuj, aż nie będzie grudek. Przelej do szklanek. Dodaj do nich również pysznego ptysia, który dopełni smaku. Gotowe ptysie marki Brześć kupisz w dobrych sklepach. Są bardzo dobre, chrupiące i co najlepsze - gotowe do zjedzenia! Wioleta Gargula
MamaOskarkamojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania
moj przepis naWodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blache wysmarowaną tłuszczem piec w piekarniku po ok. 20 min, w temperaturze 220 st. Po przestudzeniu ciastka przekroić i napełnić kremem, posyłać cukrem pudrem MASA 25 dag masła
RAROSSAPolecam mój najlepszy i sprawdzony przepis na ptysie , które szykuję zazwyczaj z kremem śmietanowym lub też kremem budyniowym. Domowe ptysie na słodko piekę zarówno na Tłusty Czwartek, jak i na przyjęcia. - idealny przepis na ciasto - kilka propozycji na słodkie nadzienie - świetny pomysł na deser na każdą okazję
AniaGotuje.plPomysłowe wykorzystanie ciastek ptysiowych, jako dekoracyjne ciasto świąteczne.… Czytaj dalej Pièce montée, czyli ptysie na choince
Pij soki wyciskanelodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym → Churros → Ptysie “serduszka” → Eklery z kremem orzechowym → Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa
Oryginalny smakPtysie zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami - wypełnione bitą śmietaną lub kremem budyniowym, a ja mam dziś dla Was wersję wytrawną z jajkiem! To świetna propozycja przekąski na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne czy ze znajomymi ;) Składniki: (na 4 średniej wielkości sztuki) ciasto: 30 g masła ok 1/2 szklanki wody 3 czybate łyżki mąki 1 jajko szczypta soli na farsz(...)kroimy 4 cienkie plastrów (najlepiej za pomocą kuchennego przyrządu do krojenia jajek). Odkładamy na bok, pozostałe mieszamy wraz majonezem, drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od ptysi odkrawamy górę. Na dolną część kładziemy plasterek jajka oraz pastę jajeczną. Przykrywamy drugą częścią. Dekorujemy koperkiem
Lena GotujePączki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Pączki z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Można by powiedzieć smażone ptysie. Ciekawym dodatkiem smakowym jest kwiat muszkatołowy. „ Pączki Nice Wziąć pół kwarty mleka, cukru kawałek wielkości cytryny, masła łyżkę mierną włożyć w to wszystko w rondel i zagotować na dobrym ogniu. Gdy się ugotuje, sypać
królestwo garówParzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę. Przekrojone ptysie nadziewamy kremem twarogowym. Smacznego
Słodki ZakątekKolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na krem śmietankowy: 1l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem(...)temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy ptysie. Smacznego
Słodki ZakątekPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis na ptysie z bitą śmietaną, którą możecie również wykorzystać do przełożenia eklerów. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały. Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku(...)Przepis na ptysie znajdziecie tutaj Składniki na 12 eklerów Ciasto 4 jajka 200 g mąki 80 g masła 250 ml wody szczypta soli W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo aż ciasto będzie odchodzić od garnka. i będzie szkliste. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie
O kuchni z uczuciemLubię zaskakiwać domowników czymś nowym i efektownym dlatego na tegoroczne Walentynki wymyśliłam sobie ptysie w kształcie serduszek. ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 4 jajka krem: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki musu z malin ( domowej roboty) ponadto: cukier puder do oprószenia Zagotować wodę z masłem(...)pieczenia. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem,połączyć z musem malinowym. Masę przełożyć do rękawa,udekorować ptysie,nakryć odkrojonymi wieczkami,oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis na mini ptysie, po brzegi wypełnione kremem budyniowym. Słodkie mini przekąski, idealne na jeden kęs. Artykuł Mini ptysie z kremem budyniowym pochodzi z serwisu
NiePieprz.plZobacz także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki "gniazdka" z ptysio... Tort makowy z kremem jajecznym Dziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy - rocznica śl... Ptysie łabędzie z kremem maślanym Ptysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale ... Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami Mając naście lat, wracając ze szkoły, mijałam po drodze cuki... Post
Poezja smakuPyszne, domowe ptysie po brzegi wypełnione bitą śmietaną. Artykuł Ptysie z bitą śmietaną pochodzi z serwisu
NiePieprz.pldescription":"Dzi\u015b os\u0142odzimy sobie troch\u0119 dzie\u0144 Mam dla Was przepis na Churros - hiszpa\u0144skie t\u0142uste ciastka, kt\u00f3re receptur\u0105 przypominaj\u0105 troch\u0119 ptysie, ale s\u0105 sma\u017cone na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu. Tradycyjnie w Hiszpanii wita si\u0119 nimi Nowy Rok, a w przekroju maj\u0105 kszta\u0142t gwiazdy. Cz\u0119sto(...)miseczki z wymieszanym cukrem pudrem i cynamonem i obtaczamy je. Gotowe! "]} Dziś osłodzimy sobie trochę dzień Mam dla Was przepis na Churros - hiszpańskie tłuste ciastka, które recepturą przypominają trochę ptysie, ale są smażone na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie w Hiszpanii wita się nimi Nowy Rok, a w przekroju mają kształt gwiazdy. Często podawane są też z gorącą czekoladą. Wam proponuję jednak
Mostek w kuchniLato,czas borówek więc u mnie ptysie z tymi wspaniałymi owocami. ciasto: 1 szkl. wody 125 g masła 1 szkl. mąki 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 500 ml śmietany 36% 250 g serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 250 g borówek Zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka(...)wyciskać nieduże kółka w sporych odstępach. Piec w temp. 200* C przez 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z serkiem maskarpone. Każdego ptysia przeciąć na połowę,napełnić śmietaną i powtykać po kilka borówek,nakryć odciętym wieczkiem. Górę oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkijednego to ciężko się później oderwać. Kolejnym wielkim atutem tego przepisu jest to, że można go przetrzymywać nawet kilka dni. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże blachy malutkich ptysiów. Stanowiły one dodatek do zup na dwa dni. No oczywiście gdyby wszyscy ich nie podjadali starczyło by na więcej Niestety zapomniałam zrobić zdjęcie samemu groszkowi, ale na zdjęciu podany jest(...)składników, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200° przez około 20 minut, aż wszystkie ptysie się zarumienią. Artykuł Groszek ptysiowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujedzień czynię), tak tutaj rozkoszowałam się filiżanką tak pełną aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną(...)uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę się z nadgryzieniem twardego jak podeszwa spodu. Po dobraniu się do wnętrza ptysiowej wspaniałości, podniebienie łechce posmak kwaskowatych jabłek i rabarbaru zanurzonych w słodkiej konfiturze . Świetne połączenie z mascarpone! Nie za słodko, nie za mdło, akurat w sam raz :) Już od pierwszego kęsa "Będziesz prosić o WIĘCEJ...!" jak zapewniają właścicielki lokalu
Grunt to przepis!Światowy Dzień Pieczenia to doskonała okazja aby sprawić bliskim radość jakimś domowym wypiekiem. Ja upiekłam dla moich domowników ich ulubione ciasto- ptysiowe. Jednak nie w formie małych ptysiów a wieńca z ciasta parzonego, który nadziałam dżemem jagodowym i wypełniłam owocową salsą i bitą śmietaną. Takie ptysie można po prostu odrywać lub odkrawać nożem. Domownikom tak smakował, że zniknął na jednym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiejscu zebrać kilka imprezowych hitów. Wytrawne lody – tego jeszcze nie było prawda? :). Na najbliższej imprezie sama wypróbuję. Wygląda że robi się łatwo. Przekąski na zimno – wytrawne lody Ptysie na słono – jako że ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie to ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu. Przekąski na ciepło – wytrawne ptysie Nadziewane pomidory zawsze zwracają
Mama z miastasię nachwaliłam tej wiosny, a tu proszę - za pasem weekend, wolny w dodatku, a pogoda płata figle. Zrobiło się zimno i tak wietrznie, że Ptysi i Pączusi na spacerach uszy powiewają niczym bandery pirackich statków, a okna w sypialni otworzyć nie mogę, bo boję się, że nas wszystkie trzy wywieje do Kansas. Drzwi na taras, ku wyraźnemu niezadowoleniu futrzaków, pozostają(...)zamknięte. Żeby im tę niewygodę wynagrodzić, siadam w bujanym fotelu, biorę je na kolana i bujam nas powoli i rytmicznie. Po chwili wiercenia Ptysia układa mi się na kolanach, Pączusia wciska nos pod ramię i tak celebrujemy spokojne, leniwe popołudnie. Gdyby C. był w domu, namówiłabym go na rozpalenie w kominku. W końcu to dopiero kwiecień... Dwa tygodnie temu mieliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię aż do granicy. Później, powoli, się uspokoiła, a pod koniec podróży nawet zaczęła obwąchiwać najbliższe okolice ciekawskim noskiem. Teraz siedzę na kanapie, przy jednym boku śpi Ptysia, wtulona w drugi - Mila (Łatka dla C. okazała się nie do przeskoczenia). Pączusia, póki co, sika w domu kiedy tylko spuszczę z niej wzrok, przestawia mi buty, gdy tylko zapomnę(...)położenia podłogi). Ale przez te dwa tygodnie zdobyła nasze serca swoją szczenięcą radością i energią, całusami i przytulasami, i najrozkoszniejszym podawaniem łapki, jakie widzieliście. I nawet Ptysia, która do innych psów z zasady nastawiona jest negatywnie, Milę polubiła i nawet się z nią bawi. Przyszłość widzę zdecydowanie w świetlanych barwach. Dziś pierwszy dzień wiosny. Jutro też - taki trochę dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zbliża się Dzień Zakochanych, święto bardzo komercyjne, ale też nie oszukujmy się przyjemne. No kto nie lubi dostać ptysia ( nie ptysiem!), pączka oblanego słodziaszczym różowym lukrem albo czekoladkę w kształcie serca? No pytam, kto odmówi zjedzenia takich pyszności?! ;) Ja z tej okazji i wielkiej, nieodwzajemnionej miłości do żelek postanowiłam
Czerwona Porzeczkacukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie mieszając dodajemy je partiami do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy żelatynę i likier kawowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na mus truskawkowy. Ptysie: pół szklanki wody 40 g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/5 łyżeczki soli 200 ml śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki(...)Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Ostudzone kuleczki napełniamy śmietaną, ja po prostu wbijałam tylkę w ptysia i wciskałam śmietanę ile się dało. :) Kuleczki układamy na musie czekoladowym (ja najpierw rozsmarowałam na nim resztkę śmietany, żeby jej nie wyrzucać). Można udekorować posypką czekoladową lub polać czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęścieangielska nazwa – Polish Carpathian Mountain Cream Cake – sugeruje jej polskie pochodzenie. Skąd jednak pochodzi? Ciężko jednoznacznie określić. Jedna z plotek opowiada o pewnym cukierniku, który chcąc upiec ptysie ułożył surowe ciastka zbyt blisko siebie. W wyniku pieczenia ptysie zlały się w jeden płat ciasta, który został następnie przecięty na pół i przełożony kremem. Pokrojone w kwadraty i obsypane
Jacob Tastesfigle. Zdarza się, że plany biorą w łeb, bo coś stanęło na przeszkodzie. Zostałam zaproszona przez Bożenk ę do wspólnego pieczenia. Tym razem miały to być eklery lub ptysie. W pierwszej chwili odmówiłam bo miałam w planach wyjazd, a tu przeziębienie mnie dopadło i z wyjazdu nici. Wyzwanie było, więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby upiec pyszne(...)eklerki, bo ptysie, profiteroles i eklery to moje ulubione ciastka. Jest wiele możliwości, żeby je urozmaicać i podnosić ich smak. Można nadziać klasycznie masą budyniową, bitą śmietaną, kremem kawowym... Ja zrobiłam z bitą śmietaną i z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze
Kuchnia u KrysiZeszłą sobotę spędziłam na znoszeniu całego mnóstwa kartonów z drugiego piętra, i wnoszeniu na rzeczone piętro małego, puchatego uciekiniera. Gdy tylko Ptysia zobaczyła możliwość prześlizgnięcia się, szybciutko, nisko na łapkach, w zasadzie niemal się czołgając, ruszyła w dół schodów. Nie pomogły prośby, groźby i okrzyki. Poszukiwania C. zostały rozpoczęte, i taki drobiazg jak zdenerwowana ja, nie mógł przecież ich uniemożliwić(...)szczęście w drzwiach wyjściowych wpadła wprost w ramiona C. Mały rozbójnik. Gdy już bezpiecznie zapakowaliśmy wszystkie kartony do wynajętej specjalnie w tym celu przyczepy, a Ptysia wylądowała z powrotem w mieszkaniu, wyruszyliśmy w podróż do naszego nowego domu. Tam już poszło łatwiej, bo do pokonania były raptem cztery stopnie. Niemniej, głośno i wyraźnie zaznaczyłam, że przeprowadzam się ostatni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBlachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 10-15 minut. Upieczone ptysie odstawić do ostygnięcia. Szparagi umyć, pokroić na mniejsze
królestwo garówIlość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda - ciasto można również upiec, tak jak ptysie - do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniśrodku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero wtorek, ja mogę poczuć prawdziwy luksus i pospać do ósmej. Później Ptysia wskakuje mi na brzuch i zapalczywie liże po nosie informując, że C. już wstał i z pewnością spragniony jest mojego towarzystwa. Uśmiecham się więc do zamglonego świata i idę szykować(...)śniadaniu pełnym zieleni i i planów na najbliższe dni, idziemy na spacer. Brr! Znów temperatura spadła poniżej zera. Aż się wierzyć nie chce, że to już marzec! Ptysia jednak podskakuje, biega i wącha wszystko wokół z zapałem szczeniaka, C. jedzie do pracy (wyjątkowo ważny dzień przed nim, skoro nawet koszulę wyprasował), a my wracamy do domu; do gorącej herbaty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTegoroczny Sylwester obfitował w różnego rodzaju przekąski, wtedy też odkryłam ptysie na słono a moje zauroczenie nimi trwa do dziś. :-) Pasta szynkowa pojawia się tu również nie pierwszy raz (i zapewniam, że nie ostatni) a w połączeniu z ptysiowym ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody(...)łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. 3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy. 4. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchniWedług jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Dobrym więc obyczajem polecam pączki, pączusie, gniazdka, ptysie, faworki i churros- dla każdego coś dobrego i oby nam się wszystkim wiodło- czego Wam życzę z całego serca. Zapraszam po przepisy : Ekspresowe pączki Pączki Churros Faworki babuni- chrusty(...)Gniazdka i Gniazdka waniliowe Ptysie Smacznego
Smaki EdytyWszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie(...)pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. 3. Serek mieszamy z chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je chrzanowym serkiem, kładziemy plaster łososia i kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy serkiem, łososiem i koperkiem
Szefowa kuchnimojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania
moj przepis nawolne w ciągu tygodnia. I gdy wszyscy muszą wstać wcześnie, ja mogę wylegiwać się w łóżku tak długo, jak będę miała ochotę. Albo przynajmniej do momentu, gdy Ptysia stanowczo nie zażąda spaceru. Idziemy sobie wtedy pustymi jeszcze niemal ulicami; sklepy ciągle są zamknięte, dopiero co zaczęło robić się jasno (pamiętajmy, że jest listopad; słońce ukazuje swe nieco pochmurne oblicze coraz(...)się zdecydować, czy w porannej mgle park wygląda pięknie, czy raczej strasznie. Cóż, to chyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień. Czuć ją w zachodnim wietrze, który szarpie moim szalem i Ptysi uszami. Patrzy ten mój pies na mnie tymi swoimi wielkimi, okrągłymi oczami, z niemym pytaniem: Ale dlaczego? Przecież wiesz, że nie lubię wiatru... Niestety, Ptysiu moja kochana, jest to proces nieunikniony. Po lecie przychodzi jesień - zawsze, co roku tak samo. Raczej nie dożyjemy zmiany w tej kwestii. Trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować z 2 jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody(...)ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić w lodówce a następnie przełożyć ptysie. SMACZNEGO! Przepis pochodzi z tej strony
Moja Galeria SmakuUwielbiam karpatkę i ciasta ptysiowe (eklery i ptysie), jednak te kupowane w sklepach nie są zbyt dobre. W mojej okolicy tylko jedna cukiernia robi prawdziwe eklerki, a karpatkę ciężko spotkać. No, ale karpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy(...)powoduje, że ciasto nie lepi się nam do łyżki i łatwiej je rozprowadzić, dlatego powtarzamy ją dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około
Smakowy RajCiasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka
Smakowy RajProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe) 1 szkl wody 125 g masłą 1 szkl mąki pszennej 4 jajka mała szczypta soli Krem adwokatowy: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 1 serek mascarpone (250g(...)czasie przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową. Ciasto parzone robiłam pierwszy raz - zawsze wydawało mi się trudne ale teraz wiem, że to nie prawda
Kto ugości moich gości?szprycą okrągłe kułka. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste. Uwaga, piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwierać, bo ptysie opadną. Z budyniu i mleka zagotować gęsty krem, ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą(...)miksera w jednolitą, puszystą masę. Upieczone ptysie przeciąć ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić krążki. Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Można podawać, smacznego
Gosia gotujeProfiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej
Gosia gotujesłodkości, zresztą nie tylko moje. W domu wszyscy bardzo je lubimy i to jest właśnie powód tego, że nie robię ich zbyt często, bo wiadomo, dupka rośnie. Składniki na ptysie: 1 szklanka mąki 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 700 ml mleka(...)mąkę. Zagotować i ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę. Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gosia gotujeciasto nałożyć do worka z karbowaną końcówką i szprycować na posmarowane wcześniej blaszki tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut. Z tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy. Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze. Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj przepis na ptysie w kształcie serc, idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki
Oryginalny smakPączki Hiszpańskie, Wiedeńskie czy popularnie nazywane "Gniazdka" to nic innego jak smażone ciasto parzone. Ciasto przygotowane jak na tradycyjne ptysie jednak usmażone jak klasyczne pączki to połączenie powodujące, że ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Pączki Hiszpańskie to świetna alternatywa zarówno dla pączków jak i ptysi oraz eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować
Słodka StronaEklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki
Słodka StronaEklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową
Słodka StronaEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny Palma „Bielmar” mała szczypta soli Krem orzechowy
Oryginalny smakprzyjemnością pragniemy się pochwalić naszym stałym i nowym czytelnikom, że nasz przepis na Ptysie z musem łososiowym zdobył tytuł „ Blogerski Przepis Tygodnia ” na portalu ugotuj.to . Jak zapewne wiecie jesteśmy stosunkowo młodym blogiem, piszemy dla Was dopiero od kilku miesięcy i zdajemy sobie sprawę jak wiele nauki i nowych odkryć kulinarnych jeszcze przed nami, tym bardziej nas cieszy(...)pierwszy sukces. Serdecznie dziękujemy organizatorom za to wyróżnienie, cieszymy się, że nasz pomysł na wytrawne ptysie się spodobał i znalazł swoje miejsce w świątecznym menu autorów portalu. Kliknij tu aby przeczytać cały artykuł na ugotuj.to . Pozdrawiamy, Dorota i Marek Post Blogerski Przepis Tygodnia – nasz pierwszy sukces :) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmasa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Na koniec wbić jajka, jedno po drugim i mieszać, używając spiralnych końcówek miksera. Ptysie wyciskać na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą rękawa cukierniczego z dużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec w 200 ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego(...)wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady Krem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką ptysia i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. * Proporcje składników zaczerpnięte z Moich Wypieków
Food SquarePisałam Wam o śniegu i powrocie zimy, prawda? Otóż, tamten śnieżek to pikuś . Takie nic . Bo teraz leży niezwykle gruba, puchata, biała pierzyna, która bardzo zimowo skrzypi pod stopami. Ptysia jest w siódmym niebie za każdym razem, gdy wychodzimy na spacer - daje nura w śnieg i prycha, rozbryzgując fontanny śnieżnych gwiazdeczek. Wczoraj wpadła w zaspę, nos wcisnęła najgłębiej, jak się(...)merdający, cieszący się ogon. Wyobrażam sobie, że dla postronnego obserwatora musiało wyglądać to co najmniej zabawnie - wyprowadzałam na spacer na smyczy zaspę, w dodatku z ogonem! Po spacerze Ptysia układa się na oparciu kanapy, ale podrywa się błyskawicznie, kiedy siadam obok, z talerzykiem i kubkiem. Kubek jest średnio interesujący - herbata dla psy nie kwalifikuje się jako rarytas , ani nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamieniała się w pewność przez ostatnie dni - pełne słońca, choć nadal chłodne. Przyjemnie było otworzyć okna, bo zamiast szalejących przeciągów wpadał tylko cudowny zapach świeżego, pachnącego promieniami słońca, powietrza. Ptysia skakała wyżej niż zazwyczaj widząc, że schylam się po smycz. Odważyłam się wyjść na dwór w tylko jednym swetrze pod płaszczem i bez czapki, co zaowocowało rozwianym włosem i zaczerwienionymi(...)cisza... Zatrzasnęłam okno z naburmuszoną miną. Dziś rano śnieg zdążył w dużej mierze stopnieć, ale niebo ma ciągle ten złowrogi, szary odcień wieszczący kolejne opady. Ptysia śpi zwinięta w kłębek na oparciu kanapy, a ja mam ogromną ochotę zwinąć się piętro niżej , głowę schować pod poduszkę i obudzić się dopiero, kiedy wiosna naprawdę już do nas przyjdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłyszeliście o Bodil ? Właśnie szaleje za oknami, a ja najchętniej schowałabym się zaraz obok Ptysi pod kołdrą. Wygląda tylko jednym okiem, czy aby na pewno jesteśmy w pobliżu, i w razie czego uratujemy ją przed katastrofą. W Danii szaleje sztorm. Przyszedł z zachodu, więc u nas dopiero się rozkręca. Mimo wszystko strach wyjść z domu: drzewa za oknami ledwo(...)opierają się porywistym podmuchom, a gdzie tu miałby sobie dać radę mały człowieczek...? Albo mikroskopijna wręcz (w skali kraju) Ptysia...? Siedzimy więc sobie w domu, i czekamy, aż wichura minie. Ponoć Bodil - bo tak nazwano sztorm - ma szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy... Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby ją stamtąd wyciągnąć. W dodatku złapała syndrom Klusi , czyli robi wszystko w zwolnionym tempie. Kluseczka to psa moich Rodziców, bardzo ją kochamy, ale potrafi doprowadzić człowieka do rozpaczy. Ptysia w swoje spacerowe szelki wskakuje, Klusia, hmm... Podnosi jedną łapkę, pozwala sobie założyć połowę szelek. Myśli. Stawia łapkę na ziemi. Myśli nieco dłużej. Podnosi drugą łapkę, szelki są założone. Klusia(...)statecznym krokiem rusza do drzwi. W tym czasie można z Ptysią załatwić cały spacer. Macie czworonogi? Jak radzicie sobie z ich tęsknotami? A teraz przejdźmy już do jedzenia - Ptysi nie pomoże, ale mi owszem. Jest to pierwsze ciasto, które upiekłam w tym roku, na sam koniec stycznia. Miałam sporo jabłek, i ogromną chęć na coś słodkiego. Szukałam, szukałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenapisać już od wczoraj. Z czwartku na piątek jednak całą noc szalała burza. Z małymi tylko przerwami huk piorunów podrywał mnie co chwilę, a oślepiające błyskawice rozświetlały całą sypialnię. Ptysia burzy boi się panicznie, co oznacza, że całą noc domagała się uwagi. Schowana pod kołdrą, wystawał tylko mokry nosek, ciężko oddychała. Zabawne jest to, że na co dzień jej zdecydowanym(...)inne straszne rzeczy , wtedy przychodzi po ratunek do mnie. Gdy w nocy wstawałam z łóżka, dreptała za mną krok w krok. Biedactwo moje malutkie... Na szczęście burza przeszła, i Ptysia mogła iść spać. Ja nie, bo gdy w końcu udało mi się zasnąć, zadzwonił budzik, i trzeba było jechać do szkoły. Wróciłam do domu niemal nieprzytomna, i jak zaległam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewoda, lekki wietrzyk... Oczywiście wybraliśmy się w nasze ulubione miejsce. Plaża na skraju miasteczka, gdzie nie chodzi aż tak wiele osób i można mieć psa. Trochę cienia dla Ptysi, słoneczne miejsce dla nas. I wszystko byłoby jak w bajce, gdyby nie setki meduz w wodzie (która swoją drogą była naprawdę ciepła). Weszliśmy do wody do pasa, i weszłabym dalej(...)gdyby nie śliskie, galaretowe ciałka ocierające się o moje nogi przy każdej fali. Brrr ... Nie mogłam się przemóc. Za to Ptysia pływała dzielnie - chyba coraz bardziej jej się to podoba. Tym wpisem otwieram sezon przetworowy na Pożeraczce . Będąc w Polsce (już o tym wspominałam) przygotowałam 61 słoiczków z owocami w różnej postaci. Część dałam Mamie, większość przyjechała ze mną
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrótkim rękawem i grzałam się w promieniach południowego słonka. Ach, żeby tak mogło to potrwać trochę dłużej... Zachęceni nieoczekiwanymi temperaturami, wybraliśmy się na dłuższy spacer. Wybór kierunku powierzyliśmy Ptysi, sami rozkoszowaliśmy się otaczającą nas zielenią. Psa zdecydowała, że idziemy nad jezioro - siedzieliśmy więc sobie na ławeczce tuż nad wodą, podczas gdy Ptysia dokazywała rozochocona naokoło. Mówię Wam, nie chciało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzestarałam w sobie skulić i tak przemykałyśmy od drzewa do drzewa, niestety nie unikając chłodnych kropel spadających za kołnierz, tudzież bezlitośnie moczących futro... Prychając, wróciłyśmy jak najszybciej do domu. Ptysia zwinęła się w kulkę na swojej różowej podusi (która, nie wiedzieć czemu, wywrócona jest na drugą stronę), ja zaparzyłam sobie herbaty, włożyłam ciepłe, puchate skarpety i usiadłam przed laptopem. Zerknęłam(...)urządziłyśmy sobie też małe sprzątanko. Takie wiecie, bez gości za progiem i presji, że czegoś nie domyję. Odkurzyłyśmy, wyczyściłyśmy łazienkę, ogarnęłyśmy kuchnię... No dobrze, ja odkurzałam, czyściłam i ogarniałam; Ptysia zajęta była baniem się odkurzacza. A potem usiadłyśmy na kanapie, łapka w łapkę, i podziwiałyśmy znów bębniące o szyby krople... Ach, ta jesień... Człowiek
Pożeraczka, czyli raz adobrzezemsta sprzętu kuchennego.... dwie blaszki mini ptysi upieczone, a trzecia stoi czeka na stole na swoją kolej ... 7 minut przed końcem pieczenia usłyszałam tylko piiiiiiiii i widziałam już tylko ciemność w piekarniku. Dzięki Bogu dwie blaszki ptysi doszły w temperaturze padłego piekarnika. Ta jedna tak smutnie na mnie patrzyła i broniła się przed wyrzuceniem
Malinowe Pocałunkilubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest to kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię