Piąta już piekarnia w akcji. Dzisiaj jedna z żagańskich piekarni ciastkarni czyli Ptyś. Piekarnia ta posiada swoją stronę internetową na którą bardzo serdecznie zapraszam Ptyś Żagań . Z tego co wiem to pieczywo z tej piekarni dostępne jest w żarskim Tesco , pamiętam że chleb z sezamem jest bardzo smaczny. Ja w tym tygodniu kupiłam zwykły chleb niekrojony oraz na spróbowanie dwie
Magiczne Życie MartyPyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli Bita śmietana 0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy
RAROSSAblachę wyciskamy okrągłe profiterolki (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut , aż ptysie zrumienią się i staną się chrupiące. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy całość do uzyskania gęstej konsystencji
Blog z ApetytemCzas na ptysia w szklance. Ciastko ptysiowe podane z jogurtem truskawkowym i kremem orzechowym. 4 porcje: Ciasto ptysiowe: 1/4 szklanki wody 35 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka Jogurt truskawkowy: 250 g jogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego
Kucharzycasobotę z bratem do sklepu mojej mamy. Zupa pomidorowa z lanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ). Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać, ale do wspomnień nawiążemy! Zainspirowana genialnym
Ostra na SłodkoCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko, masło, sól
Korniszonkiidealne na eklerki i churros. Po przepis – kliknijcie w jego tytuł. Otworzy się w nowej karcie. Zapisz Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros Pączki wegańskie – na szybko Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne Faworki z mascarpone Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenLato się jeszcze nie skończyło, nadal można cieszyć się smakiem owoców np malin, jeżyn czy borówek. Dlatego polecam przygotować proste, szybkie ciasto czyli dużego ptysia z nadzieniem ze śmietany i owoców. Ptysiowy okrąg zaskoczy gości, umili spotkanie z rodziną czy zaspokoi słodki głód. Owoce można wybrać dowolne, takie jakie akurat są w danym sezonie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikminut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa: W rondelku z grubym dnem zagotowujemy 2 szklanki mleka
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na ciasto parzone z którego można wyczarować ptysie lub eklerki. Składniki: szklanka wody 125g masła szklanka mąki pszennej 4 jajka
Ditecztemperaturze 200°C. Bita śmietana Rozpuścić żelatynę w wodzie. Ubić śmietanę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypać cukier. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać łopatką. Przekroić ostudzone ptysie i przekładać je bitą śmietaną. Posypać cukrem pudrem
Przepisy Kulinarnemasa przestygnie, dodawać ją partiami do utartego masła, cały czas miksując. Jeśli ma być to wersja dla dorosłych właśnie teraz dodajemy alkohol i miksujemy chwilkę. Upieczone i ostudzone ptysie napełniamy masą
Camilla w kuchniOdrobina czegoś słodkiego nikomu nie zaszkodzi. Szczególnie jeśli to będą mini ptysie nadziewane śmietanką. Szybkie, małe, słodkie co nieco. Na letni weekend idealne. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik