Profiterolki z ajerkoniakiem
Profiterolki z ajerkoniakiem
Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka ajerkoniaku 1 szklanka smietanki 36% 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżk... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Gosia gotuje
Autor
Gosia gotuje
Lubię gotować, w kuchni nie boję się eksperymentować, a konkretny przepis, to dla mnie często jedynie mały drogowskaz. Z przyjemności odkrywania nowych smaków można bowiem stworzyć coś olśniewającego, z czegoś co właśnie znajduje się w lodówce. Mieszkam we Wrocławiu.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, pieczenie, krem, czekolada, jajko, ptyś, polewa, ptysie, łatwe , pączki, ciastka kremówki, francuskie, desery, deser, ciasta z kremami, ciasteczka, łatwe ciasto, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto z kremem, sposoby na jajko, jajka nadziewane, pączki pieczone, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasteczka z czekolada
Inne przepisy z Gosia gotuje
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję