Profiterolki z ajerkoniakiem

Profiterolki z ajerkoniakiem

Profiterolki z ajerkoniakiem

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej 5 jajek  szczypta soli Składniki na krem: 1 szklanka ajerkoniaku 1 szklanka smietanki 36% 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gosia gotuje

Autor

Gosia gotujeGosia gotuje

Lubię gotować, w kuchni nie boję się eksperymentować, a konkretny przepis, to dla mnie często jedynie mały drogowskaz. Z przyjemności odkrywania nowych smaków można bowiem stworzyć coś olśniewającego, z czegoś co właśnie znajduje się w lodówce. Mieszkam we Wrocławiu.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczenie, krem, czekolada, jajko, ptyś, polewa, ptysie, łatwe , pączki, ciastka kremówki, francuskie, desery, deser, ciasta z kremami, ciasteczka, łatwe ciasto, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto z kremem, sposoby na jajko, jajka nadziewane, pączki pieczone, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasteczka z czekolada

Inne przepisy z Gosia gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.