Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka

Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka

Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka

Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa dania jest myląca, ponieważ pieczeń oznacza z reguły pi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, drożdżowe, ciasto drożdżowe, mięso, ziemniaki, kapustą, kluski, placki, żeberka, królik, pieczone ziemniaki, bułki, kurczak, sosy, puszyste ciasto, dania mięsne, podudzia z kurczaka, kurczak pieczony, ziemniaki zapiekane, kurczak z warzywami, bułka pszenna

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.