Skubaniec, czy też pleśniak to tradycyjne ciasto pieczone przez nasze mamy i babcie. Nazwa skubaniec wzięła się od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania. Natomiast druga nazwa pochodzi chyba od wyglądu ciasta, które komuś najwyraźniej przypominało coś spleśniałego. Miano jakim określono to ciasto nie wzmacnia apetytu, ani chęci zrobienia tego placka. Ale jak już się przekonacie i upieczecie skubańca/pleśniaka, to wygląd i smak wszystko wam wynagrodzi. Zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowania...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...Blog stworzony z pasji do pieczenia. tworzenia i eksperymentowania.