pleśniak - przepisów 301

  1. Pleśniak
    Pleśniak

    Nieciekawa nazwa kryje bardzo ciekawy smak. Pleśniak to połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki i słodziutkiej bezy.   Jeden z moich smaków dzieciństwa, zapomniany, teraz odkurzony i pokochany na nowo. Podczas pracy przy cieście dzieciaki zaglądały mi do kuchni. - A co pieczesz? Jak się nazywa to ciasto? - Pleśniak - Pleśniak? Bleeee, my na pewno tego nie zjemy. Zjadły(...)wcale nie mało:)  Pleśniak 220 g masła 4-5 jajek (zależnie od wielkości) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru+ 2 łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao słoik dżemu z czarnej porzeczki Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z 2 łyżkami cukru i proszkiem

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  2. Pleśniak
    Pleśniak

    Specjalistką od pleśniaka jest moja Siostra, od Niej dostałam przepis i nie zawahałam się go użyć. Oczywiście coś tam dodałam od siebie… Przede wszystkim dodałam maki krupczatki, która spowodowała, że ciasto było bardziej delikatne i sypkie niż kruche. Zamiast dżemu i ze względu na brak świeżych owoców dodałam zagęszczone mrożone owoce. Eksperyment okazał się bardzo udany, bo z połączenia(...)bardzo kruchego ciasta z kwaskowymi owocami pleśniak wyszedł idealny. Jedyne co mogę zmienić w tym przepisie następnym razem to użyć trochę mniejszej blachy… Poza tym ciasto wyszło pyszne, delikatnie kruche, z dodatkiem kwaskowych owoców i pianką … Zapraszam Pleśniak Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 cukry waniliowe 5 jajek (żółtka

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  3. Pleśniak
    Pleśniak

    Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi... ...jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców... "Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia. Pleśniak - Składniki(...)ewentualnie zwykły cukier waniliowy) 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 2 łyżki oleju ok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.) cukier puder do oprószenia Pleśniak - Sposób przygotowania: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  4. Pleśniak - skubaniec
    Pleśniak - skubaniec

    szukamy przepisu na dużą blachę, na ciasto warstwowe, ale takie przy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  5. Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą
    Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą

    Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  6. Pleśniak ze śliwkami
    Pleśniak ze śliwkami

    dobrze pamiętam z dzieciństwa.  Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła.  Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao.  Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat.  Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak.  Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno pomarszczone węgierki

    Przepis pochodzi z bloga Sto kolorów kuchni, prowadzonego przez kabamaiga.

  7. Pleśniak z jabłkami i rodzynkami.
    Pleśniak z jabłkami i rodzynkami.

    Pyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego

    Przepis pochodzi z bloga Praktyczna pl, prowadzonego przez Asch.

  8. Pleśniak
    Pleśniak

    słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  9. Pleśniak
    Pleśniak

    więc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu słoik dżemu to zabrałam się do pracy. Wyszedł naprawdę zjawiskowo, tylko dobrałam złą formę. Okazała się za mała, następnym razem nie popełnię tego błędu, tak więc radzę ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy

    Przepis pochodzi z bloga Moje pyszne gotowanie, prowadzonego przez Lena B.

  10. Pleśniak z dżemem porzeczkowym
    Pleśniak z dżemem porzeczkowym

    ciasto jest naprawdę pysznym ciastem Pleśniak z dżemem porzeczkowym SKŁADNIKI: CIASTO mąka- 2 szkl cukier - 3 łyżki margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki PRZEŁOŻENIE mleko- 3 szkl budyń waniliowy - 2 torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dżem porzeczkowy - 1 słoik PRZYGOTOWANIE: CIASTO   Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  11. Pleśniak
    Pleśniak

    Pleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie

    Przepis pochodzi z bloga Zainspirowana w kuchni, prowadzonego przez zainspirowanawkuchni.

  12. KOKOSowy pleśniak
    KOKOSowy pleśniak

    Troszkę inna odmiana znanego każdemu pleśniaka czy też jak niektórzy go nazywają ciasta z pianą :) ciasto na blachę 20x24 cm Składniki: CIASTO: - 3 szkl mąki - 0,5szkl cukru pudru - 1 kostka margaryny - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao MASA KOKOSOWA: - 4 białka - 0,5 szkl cukru pudru - 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany

    Przepis pochodzi z bloga Malinowo w kuchni, prowadzonego przez Malinowo w kuchni.

  13. Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy
    Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy

    Dzisiaj powrót do klasyki i czasów dzieciństwa, czyli pleśniak według przepisu mojej mamy:))) Jasne i ciemne kruche ciasto przełożone wiśniami i słodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek,  350g masła lub margaryny,  4 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  400g wypestkowanych

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

  14. Pleśniak z porzeczkami.
    Pleśniak z porzeczkami.

    dostałam cały koszyk, przyszło mi znaleźć jakiś dobry sposób na ich przetworzenie. Z pomocą przyszedł mi blog niezastąpionej kasiaaaa24, którą gotowanie cieszy tak samo jak mnie (przepis  tutaj ). ;-) Pleśniak z porzeczkami wyszedł boski! Tak boski, że sama w ciągu trzech dni zjadłam prawie połowę. Polecam gorąco! Składniki: - 3 szklanki mąki - 220 g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru

    Przepis pochodzi z bloga Magda Kucharzy, prowadzonego przez MagdaKucharzy.

  15. Kwaskowy pleśniak śliwkowy
    Kwaskowy pleśniak śliwkowy

    Miał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać.     Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

Wybierz stronę :