Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, na które u mnie w domu rodzinnym mówi się Pleśniak, jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Nie jest zbyt słodkie, a rabarbar dodaje dodatkowo lekko kwaśną nutę. Do jego przygotowania zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, w zależności na co obecnie trwa sezon. Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i bezą(...)trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C w trybie góra-dół. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak Zobacz przepisy na inne ciasta z rabarbarem: Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju Szybkie ciasto z rabarbarem Ucierane ciasto z owocami Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem
e-PrzepisyKulinarnePyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta. Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń w słodkich(...)wypiekach. Do tej pory wśród tego typu ciast królował pleśniak, który robiłam z dodatkiem konfitury śliwkowej lub z czarnej porzeczki i obowiązkowo z warstwą ciasta kruchego z kakao. Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i zrezygnowałam z dodawania kakao, a konfiturę śliwkową zastąpiłam dość wyrazistym w smaku i słodkim dżemem z jagód. Dżem z jagód był dość słodki, nie posypałam więc
Kuchcik gotujeLubię tego typu ciasta, pod warunkiem, że są z kwaśnymi dodatkami. Na moim blogu znajdziecie przepis np. pleśniaka z czerwoną porzeczką , który był dla mnie ciastem niemalże idealnym. Postanowiłam więc, że sezonowo wrzucę do niego kwaśny rabarbar. Pleśniak z rabarbarem wyszedł na tyle super, że dwa weekendy z rzędu to ciasto umilało nam kawękawusię. Składniki: 4 łodygi rabarbaru(...)ubitą pianę, a następnie resztę ciasta startą na tarce na grubych oczkach (jasną i ciemną część). Pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy i dopiero wtedy kroimy. Artykuł Pleśniak z rabarbarem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyProste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami, pleśniak na kruchym cieście z bezą. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate od owoców, aromatyczne. Proste w przygotowaniu. Spodu nie trzeba podpiekać, więc od razu wykładamy owoce, ciasto i bezę. Ciasto bardzo mi smakuje, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami Składniki: Ciasto: 480g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g schłodzonego masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka kakao bez cukru Nadzienie: 600-650g śliwek umytych, wypestkowanych – małe śliwki przepołowić, duże śliwki pokroić na ćwiartki Beza: 5 białek 200g cukru kryształu 1 czerwony
Mała CukierenkaBardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty czy też innych trunków… Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 3-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 320 g mąki pszennej(...)cukru waniliowego SKŁADNIKI BEZA: 4 białka 220 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 350 g śliwek cukier puder do posypania 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto
karolgotujeZnalazłam czas na to, by coś upiec. Przejrzałam szafki i stwierdziłam, że mam bakalie, które zostały mi chyba jeszcze ze świąt no i jajka, ale jajka nie świąteczne:) Upiekłam pleśniaka. Mam taki stary przepis w zeszycie chyba sprzed 18 lat. Prawie się trzymałam tego co tam było napisane. Zawsze coś muszę zmienić i próbować w nowej wersji. Składniki: * 3 szklanki(...)szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka. Na wierzch starłam trzeci jasny kawałek. Piekłam jeszcze 40 minut. Jak pleśniak wystygł posypałam cukrem pudrem. Do niedzielnej kawy jak znalazł Smacznego! Lidka Artykuł Pleśniak pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka PLEŚNIAK PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI: – 200 g zimnego masła – 5 jajek rozmiar L – 400 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 250 g drobnego cukru(...)tarce z grubymi oczkami, stwórz z ciasta kolejną warstwę. Na tak przygotowaną warstwę włóż ubite białka bezy. Na koniec zetrzyj ostatnią kulę jasnego ciasta i posyp wiórkami górę. Piecz pleśniak przez 40-50 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu uchyl piekarnik i studź ją w piekarniku, a krój ciasto dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! Artykuł Pleśniak pochodzi
nietylkopasta.plBardzo smaczne ciasto, które dla wielu z Was, także i dla mnie, będzie po prostu Pleśniakiem :). Pleśniak to bardzo popularne ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z tym, że w moim domu nie dodawało się do niego orzechów, a tu one występują i muszę przyznać, że ciasto na tym bardzo zyskuje :). Nie nazwałam go Pleśniakiem z tego względu
Opowieści z piekarnikaLekka modyfikacja ciasta nazywanego „pleśniak”. Zamiast dżemu użyłam świeżych borówek. Pominęłam również warstwę ciasta z kakao. Przepis na klasycznego pleśniaka możecie znaleźć tutaj: pleśniak. Borówki umyć i osuszyć. Zimne masło
BullioCiasto Pleśniak. Edyta Guhl Serdecznie zapraszam na tradycyjny pleśniak, który bardzo modny byl w czasach mojego dzieciństwa. Ciasto znane jest również pod nazwą zapleśniak, skubaniec, kruszeniec lub nawet kruche z owocami. Pleśniaka można upiec z dzemem, albo ze świeżymi owocami jak utarte jabłka, czy pokrojone w kawałki truskawki. Najlepiej jednak smakuje z kwaskowym dżemem własnej roboty
dolcevitainmykitchenPLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, czyli ciasto którego chyba nie trzeba przedstawiać.... Artykuł Pleśniak ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEczemu piszę dziś zahaczając o muzykę? Ponieważ w piosenkach tego zespołu jest samo życie, wszystko, co ważne i błahe też. Słodko-kwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie. "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście(...)chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao - 1 cukier wanilinowy - 5- 5 lasek rabarbaru ok. 45cm długości (lub inne owoce ewentualnie słoiczek kwaskowego dżemu) Na początek kroję porządnie wymyty rabarbar
I tu będę miała takie teweekend postanowiliśmy udać się w odwiedziny do rodziców M., którzy mieszkają w Kielcach i uraczyć ich jednym z moich ulubionych ciast - zaraz obok szarlotki - a mianowicie Pleśniakiem. inaczej zwanym Strzępcem. Ciasto okazało się wyjątkowo dobre, szczególnie że do wykonania pianki posłużyłam się ostatnio poznanym fortelem, ale o tym później. Ciasto smakowało bardzo, czego dowodem będzie brak zdjęcia pełnej blachy(...)resztą w pewnym momencie bałam się, że nie zdążę nawet pokazać pojedynczego kawałka! Pleśniak vel Strzępiec 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 3 jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku
Przepysznik - BLW i nie tylkoPleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż te jedzone z krzaka. Składniki
na moim stole...