pleśniak - 379 przepisów (strona:2/26)

Pleśniak 94

więc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu słoik dżemu to zabrałam się do pracy. Wyszedł naprawdę zjawiskowo, tylko dobrałam złą formę. Okazała się za mała, następnym razem nie popełnię tego błędu, tak więc radzę ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy

Moje pyszne gotowanie
Pleśniak z dżemem porzeczkowym 313

ciasto jest naprawdę pysznym ciastem Pleśniak z dżemem porzeczkowym SKŁADNIKI: CIASTO mąka- 2 szkl cukier - 3 łyżki margaryna -250 g żółtka jaj - 5 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki PRZEŁOŻENIE mleko- 3 szkl budyń waniliowy - 2 torebki cukier -2,5 łyżki cukier puder do posypania ciasta dżem porzeczkowy - 1 słoik PRZYGOTOWANIE: CIASTO   Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić

Kuchnia Danusi
Pleśniak 104

Pleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie

Zainspirowana w kuchni
KOKOSowy pleśniak 328

Troszkę inna odmiana znanego każdemu pleśniaka czy też jak niektórzy go nazywają ciasta z pianą :) ciasto na blachę 20x24 cm Składniki: CIASTO: - 3 szkl mąki - 0,5szkl cukru pudru - 1 kostka margaryny - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao MASA KOKOSOWA: - 4 białka - 0,5 szkl cukru pudru - 1 szkl gęstej kwaśnej śmietany

Malinowo w kuchni
Pleśniak z wiśniami według przepisu mamy 111

Dzisiaj powrót do klasyki i czasów dzieciństwa, czyli pleśniak według przepisu mojej mamy:))) Jasne i ciemne kruche ciasto przełożone wiśniami i słodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek,  350g masła lub margaryny,  4 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,  400g wypestkowanych

Z miłości do słodkości
Pleśniak z porzeczkami. 84

dostałam cały koszyk, przyszło mi znaleźć jakiś dobry sposób na ich przetworzenie. Z pomocą przyszedł mi blog niezastąpionej kasiaaaa24, którą gotowanie cieszy tak samo jak mnie (przepis  tutaj ). ;-) Pleśniak z porzeczkami wyszedł boski! Tak boski, że sama w ciągu trzech dni zjadłam prawie połowę. Polecam gorąco! Składniki: - 3 szklanki mąki - 220 g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru

Magda Kucharzy
Kwaskowy pleśniak śliwkowy 47

Miał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać.     Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Magiczne Życie Marty
Pleśniak 263

function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pleśniak PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 7 0 o C Czas pieczenia : ok. 1h Składniki  /blacha 25x35/ Ciasto 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny/masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pleśniak 78

Bardzo ciekawy smak. Połączenie delikatnego kruchego ciasta, piany z białek oraz kwaśnego dżemu. 200 g masła 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku

Bullio
Pleśniak/kruszon z agrestem i czerwoną porzeczką. 202

Kruszon do doskonałe ciasto dla gości, można dodać wszystkie owoce i zawsze wyjdzie pyszny ;) Czytaj więcej »

Paulina Kwiatkowska
Pleśniak 260

Ciasto bardzo znane ale zrobiłam je po raz pierwszy dopiero jakiś rok temu. Wcześniej chyba nazwa mnie zniechęcała Ciekawy smak. Połączenie delikatnego kruchego ciasta, piany z

Bullio
Pleśniak 59

Ten przepis mam od 13 lat i tylko z niego robię :) Jedyna zmiana polega na tym, że daję jedną pełną szklankę cukru, a nie 3/4. Składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pleśniak 33

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 5 białek 3/4

A Ty Smakuj Mnie
Jabłecznik a'la pleśniak 87

Składniki: 1,5 kg jabłek 3 szklanki mąki 5 jajek 4 łyżki + 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy

A Ty Smakuj Mnie
Skubaniec vel pleśniak - kruche ciasto z bezą i owocami. 373

Skubaniec to bardzo łatwe ciasto, nie wymagające specjalnych zdolności kulinarnych, przy tym bardzo smaczne :) Ja najbardziej lubię z wiśniami, ale daje też śliwki, maliny, jagody - to

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pleśniak 45

Nie wiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę

upichcic
PLEŚNIAK 57

Najprostsze...a jednak tak lubiane...ciasto mojego dzieciństwa...Uwielbiamm! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 5 żóltek szklanka cukru 1,5 lyżeczki proszku do

Z Majeczką w kuchni
Pleśniak 55

Składniki : 3 szkl mąki 5 jajek 1 margaryna 1,5 szkl cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 - 1 szkl cukru słoiczek

charlotte gotuje
Pleśniak jabłkowy 41

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki proszku do

Emcia Pichci
Skubaniec-Pleśniak 266

 Uwielbiam skubańca :) jedząc jego wracam do przeszłości, do osoby która robiła go najlepiej na świecie :), której uśmiech rozświetlał dzień. Do mojej przyjaciółki... Polecam :) Składniki: 6

Smaki Edyty
Pleśniak 261

Ciasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie

Blondynka Gotuje
Agrest zasypywany cukrem do ciast, np. kruszona,pleśniaka. 121

Taki agrest będzie doskonały do kruszona/pleśniaka , a jeśli dodamy później wody będzie także doskonale odgrywał rolę kompotu ;) Czytaj więcej »

Paulina Kwiatkowska

Proponowane wyszukiwania