Pleśniak to rewelacyjne ciasto, które zawsze wychodzi. Idealne na rodzinne uroczystości. Składniki 1 margaryna 3 szkl. mąki 5 żółtek 5 łyżeczek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia słoik powideł 1 łyżka kakao 1 szkl. cukru Przygotowanie Margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, 5 łyżeczek cukru i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto (margaryna i żółtka muszą być zimne prosto(...)dodać cukier i wylać piane na ciemne ciasto. Na sam wierzch starkować resztę jasnego ciasta. Piec 40-60 min. w 180 stopniach. Autor przepisu: Madzia Michaliszyn Artykuł Ciasto „pleśniak” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyCiasto pleśniak to jeden z najbardziej znanych i lubianych wypieków. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a z tym przepisem uda się każdemu. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 180 g masła 1 i 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 5 jajek słoik dżemu z czarnej porzeczki albo powideł śliwkowych Przygotowanie Mąkę i proszek przesiewam(...)wsypuję 2/3 szklanki cukru. Pianę wykładam na placek i piekę jeszcze ok. 15 minut. Potem wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w środku. Autor przepisu: Katarzyna Zlubina Artykuł Smakowite ciasto pleśniak pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPleśniak to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. Składniki Ciasto: 3,5 szkl. mąki 5 żółtek 1,5 margaryny 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2-3 łyżki kakao szczypta soli Piana: 5 białek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej dżem Wymiary blaszki(...)Wylać na ciasto kakaowe, a następnie zetrzeć ciasto jasne. Piec w piekarniku w temp. 160-170 st. C przez około 45-50 minut. Autor przepisu: Renata Ścisłowicz Artykuł Ciasto pleśniak pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPleśniak to pyszne ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa: 5 białek szklanka cukru kisiel (ja dałam truskawkowy) 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku, to lekko(...)połączyły. Rozłożyć masę na jabłka i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta, które jest w zamrażarce. Piec ok 40 min. w temp. 180°C. Autor przepisu: Beata Mendakiewicz Artykuł Pleśniak pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDziś klasyka. Przepis ze starego zeszytu. Chyba większość z Was ma taki zeszyt, a w nim przepis na pleśniak :) Nie robiłam tego ciasta już ładnych parę lat. Zastanawiałam się co upiec na weekend, pomyślałam, że zrobię coś z mojego zeszytu. Otwieram, patrzę....pleśniak. Od razu wiedziałam co zrobię, już dalej nie szukałam :) W moim starym przepisie
Agusiowe smakołykiZnacie ciasto pleśniak? Wiecie czemu nazywa się pleśniak? Nazwa wcale nie zachęca do jedzenia. Jednak to jedno z moich ulubionych ciast. Jest to połączenie kruchego ciasta z kwaskowatością powideł oraz słodką bezą. Zmodyfikowałam trochę przepis by powstała zdrowsza wersja. Inspiracji zaczerpnęłam od Moje Wypieki Składniki: 5 jajek 400g mąki pełnoziarnistej 150g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru
wysmienityZapraszam po tradycyjne ciasto pleśniak w mojej ulubionej wersji, czyli z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku najważniejszych składników. Pyszny pleśniak! - ciasto na każdą okazję - idealnie kruche i z wysoką bezą - można użyć też świeżych owoców
AniaGotuje.plTegoroczne wiśnie tak mi smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony. Składniki (na formę (20 x 26) cm): 500 g mąki pszennej 9 g proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 12 łyżeczek
Weekendy w domu i ogrodziechęcią wracamy do starych przepisów naszych mam, które są zawsze niezawodne i przypominają nam słodki smak dzieciństwa. Dla mnie takim przepisem jest przepis mojej mamy na ciasto Pleśniak. W dzieciństwie za nim przepadałam. Zawsze z sentymentem wracam do tego przepisu. Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym Wam polecić produkty Manufaktury Wielkopolskiej,która tak samo jak nasze mamy,ceni tradycyjną(...)miody. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ , wrzucicie do koszyka parę słoiczków, a przy zakupie na hasło durszlak1o otrzymacie 10% rabat. Promocja trwa do 30 czerwca. Warto się pośpieszyć. PLEŚNIAK Składniki: 4 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 5 jajek 250 g margaryny 2 łyżeczki kakao dodatkowo: 2 dżemy z czarnej porzeczki 2 łyżeczki
Bon appetit mon amiePleśniak to w naszym domu bardzo popularne ciasto. Kruche z powidłami, bezą i kruszonką. Nadaje się na każdą okazję - znakomite na imprezę i rodzinne spotkanie, doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego naprawdę pyszne. Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce (24x32) dlatego jest niskie ale taki właśnie był i jest(...)pleśniak w moim domu :-) składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru do ciasta cukier waniliowy 250 g masła 5 żółtek 5 białek 1 szklanka cukru do bezy 400 g powideł cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam
babka w formiePleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama. Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki
Zrób to smaczniePleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami. Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy makowej
Praktyczna plPleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka: forma o wymiarach
Rozpustne gotowanieśliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec też, a z wyszywanką nie ma nic wspólnego
To co kocham