Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana

Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana

Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana

Zaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Autor

MarcinH

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczenie, chleb, bułki, pierogi przepis, bagietka, pieczywo, placki, pierogi, orzechy, pizza , francuskie, pizza przepis, ciasto na pizze, boczek, słodkie, susz, chleb na zakwasie, lekkie ciasto, bułka pszenna, pieczony boczek, chleb razowy, ciasto z orzechami, ciasto francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, placek z serem, chleb na drożdżach , chleb mieszany, ciasto na pierogi

Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.