Piernik orkiszowy, długodojrzewający

Piernik orkiszowy, długodojrzewający

Piernik orkiszowy, długodojrzewający

Piernik dla cierpliwych, dojrzewa miesiąc, choć są takie, które znacznie dojrzewają dłużej (znalazłem przepis na piernik, który ma dojrzewać pół roku, ale o tym może kiedy indziej).Przepis, na którym się wzorowałem, podobno zaczerpnięty został z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w roku 1979, i przełożona później język angielski, niemiecki i czeski. Jako ciekawostkę podam fakt, że nazwiska autorów to pseudonim, pod którym ukrywał... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Warto przeczytać

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Autor

MarcinH

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

piernik, ciasto, pieczenie, polewa, orzechy, orzechy laskowe, chleb, orzechy włoskie, jajko, bagietka, bułki, pomarańcze, pieczywo, miód, piernikowa, włoska, mąka orkiszowa, cynamon, słodkie, chleb na zakwasie, ciasto orkiszowe, ciasto na zimno, lekkie ciasto, ciasto z orzechami, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasto z pomarańczą, lekkie dania, drugie danie, dania na gorąco

Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.