Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Miodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tutaj) oraz polewa czekoladowa albo warstwa orzechowa. Mój miodownik ma 4 blaty przełożone masą z kaszy manny, a jego górę zwieńcza orzechowo-miodowa warstwa. Jest to ciasto, które lubi leżakować. Po upieczeniu blaty twardnieją, można je przetrzymać dobę w lodówce, choć zaczną mięknąć tak naprawdę dopiero, gdy pr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Autor

SmakolykiBerenikiSmakolykiBereniki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, orzechy, pieczenie, miód, lekka, cukier, budyń, mąka, kasza, polewa, ciasto z orzechami, ciasto z masa, przepisy na święta, krem, cukier puder, orzechy włoskie, świąteczne, polewa czekoladowa, świąteczne przepisy, czekoladowa, jajko, włoska, ciasta z kremami, lekkie ciasto, ciasta z masa, ciasto snickers, boże narodzenie, sernik ze snickersami i kajmakiem, ciasto z kremem, ciasto na boże narodzenie

Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
COOLinarna Strefa, 27 grudnia 2013 18:19:34

Cudny! Mniam. Mimo, że minął dopiero jeden dzień po świętach, to chętnie bym takie ciasto zjadła. :)

Natalie, 27 grudnia 2013 18:47:28

Te orzechy na samej górze kuszą ! Mimo że brzuch po świątecznym jedzonku pełny - skusiłabym się na takie ciasto :)

Jula G., 27 grudnia 2013 19:36:25

jedno z lepszych ciast! ;)

Nashelly, 27 grudnia 2013 19:58:50

Moje ulubione ciasto. I te orzechy na wierzchu *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Anonymous, 16 kwietnia 2014 12:25:23

a smietana ma być ukwaszona czy zwykła właśnie zaczynam robić cisto wiec prosże o błyskawiczna odpowiedz

Smakołyki Bereniki, 16 kwietnia 2014 12:26:14

Śmietana ma być kwaśna. Pozdrawiam.

Anonymous, 16 kwietnia 2014 12:26:37

mam ukwaszoną smietanę wieć w razie czego prosze protestować Anna

Anonymous, 16 kwietnia 2014 12:27:21

SERDECZNIE DZIEKUJĘ :)))))Anna

Anonymous, 16 kwietnia 2014 13:36:05

jakiej grubości ma być rozwałkowane ciasto ? czy ono dużo urośnie rozwałkowałam na jakieś 4 mmAnna

Smakołyki Bereniki, 16 kwietnia 2014 13:39:08

Taka grubość spokojnie wystarczy, ciasto nie powinno dużo wyrosnąć. Z podanej ilości składników wychodzą cztery blaty o wymiarach 24x24cm.

Anonymous, 18 kwietnia 2014 20:06:57

a czy koniecznie trzeba piec tą masę wierzchnią z orzechami ? nie doczytałam i upiekłam od razu wszystkie blaty nie zostawiając surowego :( można po prostu rozłożyć tą masę z orzechami na gotowym blacie ?

Smakołyki Bereniki, 18 kwietnia 2014 20:20:20

Można na przełożonym już cieście rozsmarować ciepłą polewę i schłodzić do zastygnięcia, z tym, że proponuję wtedy nadzorować polewę podczas podgrzewania, żeby nie była zbyt rzadka i nie spływała z ciasta :)

Anonymous, 18 kwietnia 2014 21:14:33

super, dziękuję za odpowiedź :)

Anonymous, 2 maja 2014 12:35:02

dziękuję, za przepis wszyscy się zachwycali ciastem :))))))

Smakołyki Bereniki, 2 maja 2014 13:41:34

Dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :)