Miodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tutaj) oraz polewa czekoladowa albo warstwa orzechowa. Mój miodownik ma 4 blaty przełożone masą z kaszy manny, a jego górę zwieńcza orzechowo-miodowa warstwa. Jest to ciasto, które lubi leżakować. Po upieczeniu blaty twardnieją, można je przetrzymać dobę w lodówce, choć zaczną mięknąć tak naprawdę dopiero, gdy pr... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.
Czytaj dalej...Cudny! Mniam. Mimo, że minął dopiero jeden dzień po świętach, to chętnie bym takie ciasto zjadła. :)
Te orzechy na samej górze kuszą ! Mimo że brzuch po świątecznym jedzonku pełny - skusiłabym się na takie ciasto :)
Moje ulubione ciasto. I te orzechy na wierzchu *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
a smietana ma być ukwaszona czy zwykła właśnie zaczynam robić cisto wiec prosże o błyskawiczna odpowiedz
mam ukwaszoną smietanę wieć w razie czego prosze protestować Anna
jakiej grubości ma być rozwałkowane ciasto ? czy ono dużo urośnie rozwałkowałam na jakieś 4 mmAnna
Taka grubość spokojnie wystarczy, ciasto nie powinno dużo wyrosnąć. Z podanej ilości składników wychodzą cztery blaty o wymiarach 24x24cm.
a czy koniecznie trzeba piec tą masę wierzchnią z orzechami ? nie doczytałam i upiekłam od razu wszystkie blaty nie zostawiając surowego :( można po prostu rozłożyć tą masę z orzechami na gotowym blacie ?
Można na przełożonym już cieście rozsmarować ciepłą polewę i schłodzić do zastygnięcia, z tym, że proponuję wtedy nadzorować polewę podczas podgrzewania, żeby nie była zbyt rzadka i nie spływała z ciasta :)