Pierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryIdealny na cały dzień. Buraki gotowane można kupić w sklepie na literę L. pakowane są po 3 sztuki, na ich bazie można przygotować szybki chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem, barszcz , czy też sałatkę .Oczywiście można sobie buraki ugotować, czy upiec samemu, ale komu chce się to robić z jednym burakiem. Dietetyczny koktajl z buraka na letnie dni: składniki na przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej. Smacznego!!! Barszcz do uszek będę robić w niedziele wieczorem. Z przepisu Magdy
Miksturownikserii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec makowce i gotować barszcze. A jednak dziś tak już sylwestrowo, no chyba że jednak zaskoczy nas ten koniec świata;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówprzez 10 min. Ciasteczka są wyśmienite! My schrupaliśmy je same, ale super będą z dodatkiem gęstego dipa, albo serka ziołowego typu Almette. I oczywiście jako dodatek do czerwonego barszczu! Przepis ma tylko jedną, ale poważną wadę: wychodzi ich mało!!! Należy zrobić od razu z podwójnej porcji:) ***** „W konfrontacji strumienia ze skałą strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę
Zdrowa Kuchnia Sowygotowanie i przygotowanie potraw na tradycyjne śniadanie. Pracy znacznie mniej niż przed Wigilią, ale i Święta krótsze. W tym roku na stole królowały serniki, faszerowane jajka, babka i oczywiście barszcz. za oknem śnieg... a jajka faszerowane łososiem już gotowe... pomarańczowa babka też :) nasz tegoroczny stół :) święcone do tradycyjnego dzielenia się z bliskimi
Pasja Smakuteraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych dni. Moja lista dań wigilijnych: /w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis na uszka ) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną ( przepis ) Śledzie w pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami
Pasja Smakufarsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka Dodatkowo
Pasja Smakuwędzonki. Moja jest wiejska, naturalnie wędzona a nie natryskiwana dymem wędzarniczym. Wywar z takiej szynki możemy zużyć do przygotowania np.zupy. Ja mój zamroziłam w słoiczkach , jeden zużyłam już do barszczu a dwa jeszcze czekają. Niekiedy gdy nie mam takiej swojskiej, kupuję taką sklepową - z małej masarni. Składniki: - 1 szynka wędzona lub np.ogonówka, schab itp.( nie obsuszone) Szyneczkę ważymy, następnie
Smaczne Zdroweniedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowy Kamis 4 ziela angielskie Kamis 5 kulek pieprzu czarnego
Ala piecze i gotujeJeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego
Ala piecze i gotujeburaczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwą bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką chcemy zrobić. Składniki: 1 buraczek ugotowany 1 ziemniak
Ala piecze i gotujebarszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej
Ala piecze i gotujeciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 80g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki ciepłego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego
Z miłości do słodkościKolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250g margaryny, 100g świeżych drożdży, szklanka mleka, pół łyżeczki
Z miłości do słodkości