Nazwa jaką zdecydowałem się podpisać tę potrawę może wydawać się nieco karkołomna. Prezentowana poniżej sałatka wzięła się jednak z moich doświadczeń z tego rodzaju recepturami z regionu Morza Śródziemnego. Pierwotną inspiracją była w gruncie rzeczy sałatka nicejska – do której na pewno na tym blogu powrócimy. I jakkolwiek dość mocno odpłynąłem od „oryginału”, to jednak zdaniem osób, które miały okazję posmakować(...)osiągnięty efekt, jest on co najmniej zadowalający. W pewnym skrócie, to propozycja dla miłośników jajek, łososia i fety. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nie wymaga ono zbyt wiele czasu, a użyte składniki są łatwo dostępne. Dlatego ta kolorowa i bardzo apetyczna przystawka nada się bardzo dobrze jako zdrowe urozmaicenie naszej diety na co dzień. Z drugiej strony prezentuje się
Kulinarna PokusaSałatka selerowa z szynką i ananasem Kolejna wariacja na temat sałatki z selerem, która gościła na naszym świątecznym stole. Tym razem w nieco pikantniejszej wersji, bowiem sałatka selerowa z szynką i ananasem wzbogacona jest nutą pora, który nadaje jej charakterystycznego smaku. Jeśli lubisz seler konserwowy, zobacz również wersję łagodniejszej sałatki z użyciem tego warzywa! Obie wersje są naprawdę pyszne! Jeśli(...)znacie ciekawe przepisy na sałatki z wykorzystaniem selera, którego ja bardzo lubię, podzielcie się nimi w komentarzu pod tym postem! Z chęcią wypróbuję! Zobacz również przepis na ----> SAŁATKĘ RYŻOWO-SELEROWĄ oraz inne SAŁATKI Sałatka selerowa z szynką i ananasem - przepis: Składniki: (na dużą miskę) słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa czerwona papryka kawałek pora ok. 15 dag szynki
Moje QulinariaSzuba to sałatka ze wschodnim rodowodem, coraz popularniejsza w Polsce. Popularność tę zawdzięcza prostocie i jednocześnie udanemu połączeniu słodyczy czerwonych buraczków i zdecydowanemu smakowi filetów śledziowych. W internecie można znaleźć wiele przepisów nieco różniących się od siebie. Jedno jest pewne – w oryginale sałatka układana jest warstwowo, co jest znakiem rozpoznawczym większości rosyjskich i ukraińskich sałatek. Mnie ten pomysł nie przekonuje(...)wolę kiedy smaki są ze sobą wymieszane, ale nie widzę przeszkód, żeby sałatkę zrobić tak, jak się ją tradycyjnie podaje na wschodzie. Na stronach rosyjskich często w jej składzie występują zielone jabłka, a wierzch udekorowany jest startym ugotowanym jajkiem, wersja ukraińska jest ich z reguły pozbawiona – taką właśnie wersję wolę. Nie jestem ortodoksem i wybieram takie warianty, które najbardziej odpowiadają
Trzeci talerzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem śmiało może zastąpić zwykły obiad. Poza tym idealnie nadaje się do grilla :) Dla osób dbających o linię (i nie tylko dla tych ;) ) zamieściłam poniżej wartości odżywcze tej sałatki. Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g(...)dużych oczkach. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać musztardę i majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Waga B T W Bł. Kcal Sałatka z pieczarkami i porem 1495 g 56,3 g 103 g 120 g 15,8 g 1603 kcal Pieczarki marynowane
Kulinarne PrzebojeSałatka z pieczarkami i słonecznikiem... Drobny makaron w kształcie ryżu. Plastreki podsmażonych pieczarek. Drobno posiekany szczypiorek. I prażone ziarna słonecznika. Delikatna i kremowa w smaku. Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół! Składniki: 250 g makaronu w kształcie ryżu; 500 g pieczarek; 100 g łuskanych ziaren słonecznika; Pęczek drobnego szczypiorku; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki
Gospodyni MiejskaSałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać
Gospodyni MiejskaSałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem... Chrupiące różyczki kalafiora. Słodkie ziarna kukurydzy. Aromatyczny, drobno posiekany koperek. Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany. Pachnąca, smaczna i tania. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior (waga około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Pęczek koperku; 2 ząbki czosnku; 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do kalafiora. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum
Gospodyni MiejskaSałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami... Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora. Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera. Słodkie ziarna złocistej kukrydzy. A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany. Pychota! Składniki: 2 średnie pory (biała część); 250 g żółtego sera, 5 jaj; Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 4 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)miski. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę i wymieszać. Sałatka nie wymaga przyprawiania. Opcjonalnie można ją posolić i popieprzyć. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Posłodzenie porów spowoduje
Gospodyni Miejskaprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z buraczkami i gorgonzolą to ekspresowy pomysł na szybką przekąskę. Przygotujecie ją w kilka chwil. Jest bardzo łatwa do zrobienia, a składników nie musicie wcześniej poddawać żadnej obróbce, bowiem ugotowane buraczki dostaniecie już w większości sklepów. Jeśli nie przepadacie za ostrym smakiem gorgonzoli, możecie zrobić sałatkę w innej wersji, z dowolnym serem, na przykład(...)fetą czy camembertem. Zobacz też: Buratta z pesto i pomidorami Sałatka z owocami i serem pleśniowym Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z buraczkami i gorgonzolą Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 10 minut Składniki Mix sałat Buraczki Gorgonzola Orzechy włoskie Sos: 5 łyżek oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego, łyżka musztardy. Przepis 1 Mix sałat rozkładamy
Kuchnia Bazyliisałatka okazała się niezwykle pozytywnym zaskoczeniem. Nie było osoby, która by jej nie chwaliła i nie poprosiła o dokładkę. I aż żal, że wyszła jej niezbyt duża porcja Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą z pewnością spisze się jako sałatka imprezowa. Goście z pewnością będą zachwyceni i połączeniem smaków i tekstur. Słona feta idealnie komponuje się ze słodkimi(...)winogronami, a podprażone płatki migdałowe nadają chrupiącego charakteru. Całości dopełnia czosnkowy sos, który idealnie się tutaj wpasowuje. Pyszna sałatka. Polecam ją Wam gorąco, bo te kilka składników dało finalnie doskonały efekt. 1 słoiczek selera konserwowego 400-500 g zielonych, bezpestkowych winogron (polecam odmianę sweet globe) około 180-200 g fety/favity 100 g płatków migdałowych 2 łyżki łagodnego majonezu
Smaki Na TalerzuSałatka ryżowa z porem i ogórkiem Bardzo lubię sałatki z makaronem ryżowym. Są lekkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Moja dzisiejsza propozycja, to smakowita, kolorowa sałatka z jajkami i warzywami, która świetnie smakuje z bagietką czosnkową lub jako dodatek do grilla. Jest prosta oraz szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Polecam! Składniki: 100g makaronu ryżowego(...)koperek. Całość dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, miód, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatką *** *** Sałatkę mieszamy z sosem i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK) IMPREZOWE
Blog z ApetytemLatem, zwłaszcza gdy pojawiają się młode ziemniaki, uwielbiam przygotowywać sałatki ziemniaczane. Na blogu jest już podobny przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórami i rzodkiewką, ale tutaj dodatkowo dodałam marynowaną czerwoną cebulę. O jejku, jakie to wyszło dobre! Koniecznie musicie spróbować. Sałatka ziemniaczana będzie idealna sama w sobie lub podana jako dodatek do mięs z grilla. Wspomniana sałatka: Ziemniaczana sałatka
Smaki Na TalerzuLekka sałatka z brokułem i jajkiem to idealny pomysł na niskokaloryczne i zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na lunch, jak i kolację, jako dodatek do dań z grilla czy przekąska imprezowa. Podana z kawałkiem bagietki zapieczonej z serem żółtym smakuje obłędnie. Taka sałatka jest bogata w witaminy i minerały, a do tego łatwa i szybka w przygotowaniu. To doskonały(...)jeść zdrowo i smacznie. Jest idealna dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę, a także dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość w kuchni. Składniki na lekką sałatkę z brokułem i jajkiem: 1 średniej wielkości brokuł 4 jajka rozmiar L główka sałaty masłowej 3 pomidory 3 ogórki gruntowe 130 g sera koziego (lub innego np. fety) garść oliwek
e-PrzepisyKulinarne