Parę dni temu robiłam zakupy na imprezę urodzinową. Poplanowałam sobie różne opcje posiłków, żeby było w miarę zdrowo, żeby się przy nich dobrze siedziało. Najpierw wjechało ciasto (jak to na Śląsku), później wymyśliłam sushi, na końcu mieliśmy posiedzieć przy sałatkach i wegetariańskiej zimnej płycie. Skończyło się na sushi. Objedliśmy się jak foki, nie mieliśmy już siły zjeść czegokolwiek więcej. Zostało więc sporo półproduktów, które sukcesywnie będziemy wyjadać. Dziś zabraliśmy się za roszponkę, kiełki i pie... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Czytaj dalej...