pomarańcze - 5663 przepisów (strona:183/378)

Makowiec zawijany. 116

ciasto podwoi swoją objętość. Masa makowa: 250 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżki miodu 80 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 50 g rodzynków skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka miękkiego masła 3 białka Wykonanie: Mak zalać gorącą wodą do przykrycia i odstawić. Po wystudzeniu dobrze odsączyć z płynu i dwukrotnie zmielić (użyłam już zmielonego, ta czynność wówczas

zadanie-gotowanie
Udka zapiekane z cukinią, marchewką i cebulą 163

które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości

Ugotować
Koktajl ogórkowo-ziołowy 165

przygotowanie domowego kefiru ? Propozycje dietetycznych koktajli: – Jogurt z kiwi – Koktajl z buraka – Koktajl truskawkowy – Koktajl z kiwi (shake z kiwi) – Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango – Koktajl warzywny ze szpinakiem – Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl ogórkowo-ziołowy: Koktajl ogórkowo-ziołowy Składniki: 1 mały zielony ogórek 300 ml kefiru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 148

wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu  Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie: 2 dojrzałe banany 1 pomarańcza 50 g jarmużu 2 łyżeczki młodego jęczmienia 300 ml wody * PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie składniki na naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo(...)garść szpinaku, później łososia i pokrojone w słupki awokado. Naleśnika zwijamy niczym sushi, a później kroimy na 3-4 cm kawałeczki, które pakujemy ze sobą. Smoothie Obrane banany i pomarańczę wrzucamy do kielicha blendera wraz z jarmużem, młodym jęczmieniem i wodą i miksujemy, aż powstanie pyszny koktajl. Przelewamy do zamykanych kubków i w drogę

Food Square
Moje zielone power śniadanie – zielone smoothie bowl 149

dzięki niemu smoothie jest zimniejsze a ja nie tracę czasu na mycie liści. Ale oczywiście możecie użyć świeżego :) wersja podstawowa: 100 g mrożonego szpinaku 450 g ananasa duża pomarańcza łyżka młodego jęczmienia łyżka chia wersja z dodatkami (owoce dodajemy po łyżce, resztę po łyżeczce na porcję): 100 g mrożonego szpinaku 450 g ananasa duża pomarańcza granat jagody wiórki kokosowe mieszanka

Mienta blog
Zielony koktajl z kiwi i szpinaku 161

brykiety mrożonego szpinaku - lub 2 garście świeżego, jeśli uda nam się takowy dorwać na pobliskim bazarku :) 1 kiwi - duże 200ml soku pomarańczowego - wyciśnięty świeży lub jak brak w domu pomarańczy, można obejść się tym z kartonika 1 łyżeczka syropu z agawy - można pominąć, jak ktoś lubi kwaskowaty smak w napoju Do wysokiego naczynia wrzucić lekko rozmrożony szpinak i kiwi

Grunt to przepis!
SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE 174

Jeśli syrop jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wolisz, żeby syrop był bardziej „light”, możesz zmniejszyć ilość cukru do 200 g.   ** Możesz również dodać ½ pomarańczy, armagnac, a nawet gałązkę rozmarynu. *** W podobny sposób możesz przygotować gruszki, przedłuż tylko czas gotowania do około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 137

sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz Sos winegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego (lub jabłkowego) 5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny…) 12 cl oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 151

ubitej kremówki. Przyozdób kilkoma listkami kolendry lub pietruszki. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu. Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy. Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać więcej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MAGDALENKOWE MUFFINKI 172

magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180° C, a następnie około 10-15** minut w temperaturze 220°C.   *Możesz zastąpić skórkę z cytryny wodą z kwiatów pomarańczy. ** W przypadku pieczenia magdalenek 10 minut wystarczy, jeśli pieczesz muffinki należy wydłużyć czas pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut 114

tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę max 26 cm : 200 g mielonych migdałów 200 g mąki kukurydzianej 150 g brązowego cukru 2 cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie

greenscarf
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 93

World of Fruits”, to 6 niebywałych i intrygujących smaków herbatek owocowych: 1. Herbata World of Fruits „Fresh Orange” – orzeźwiającą herbatkę owocową, którą tworzy smak świeżych cytrusów. Dla wielbicieli pomarańczy, takich jak ja. Tą herbatę miałam już przyjemność próbować i szczerze Wam polecam. 2. Herbata World of Fruits „Forest Fruits” to przepyszna kompozycja najlepszych owoców leśnych takich jak jeżyny

Słodkie okruszki
ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI 91

marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja!    Składniki: pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie: Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków

Z Majeczką w kuchni
Ciastka owsiane 100

ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się czasem pieczenia jak i dodatkami. Mojemu mężowi smakują takie ciastka baaardzo brązowe.Wam mogą smakować w innym stopniu zrumienienia. Drukuj Ciasteczka owsiane window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
DIETETYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE 144

łożonej ( to bardzo ważne!!!!) papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto do foremki , przykryć je ściereczką i zostawić tak jeszcze na 30 minut. Posypać cukrem 1 łyżeczką i startą skórką z pomarańczy i piec w 160-180 stopni przez  30 minut ( tak omkoło , sprawdzić patyczkiem) Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki