Do ciast smażonych w tłuszczu należą pączki, także faworki, znane pod nazwą "chrust". Są to przysmaki karnawałowe. Historia. Pączki są specjalnością kuchni wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujem... czytaj dalej...
Mam na imię Iza i uwielbiam piec i robić różne słodkości dla rodziny i przyjaciół. Postanowiłam się podzielić z Wami tymi kilkoma słodkościami.
Wszystkie przepisy i porady, które umieszczam na stronie zostały osobiście przeze mnie wypróbowane.