faworki - przepisów 1175

  1. Faworki
    Faworki

    pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Smażone są one na głębokim tłuszczu, a na koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego czwartku oraz często króluje w Ostatki, czyli ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z takiego samego ciasta robi się również tak zwane róże(...)karnawałowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić faworki? Jak się robi faworki? To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis na faworki domowe . Przepis na faworki Jest on dość prosty w wykonaniu. Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  2. Faworki – najlepszy przepis
    Faworki – najlepszy przepis

    Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis  Według(...)niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też taką rodzinną historię (tym razem ze strony

    Przepis pochodzi z bloga Figa S-makiem, prowadzonego przez Figa S-makiem.

  3. Faworki – najlepszy przepis
    Faworki – najlepszy przepis

    Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis  Według(...)niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też taką rodzinną historię (tym razem ze strony

    Przepis pochodzi z bloga Figa S-makiem, prowadzonego przez Figa S-makiem.

  4. Faworki – najlepszy przepis
    Faworki – najlepszy przepis

    Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram się je robić przynajmniej raz na dwa lata, a jak się uda to częściej Chcę się z Wami podzielić naszym rodzinnym przepisem na faworki. Zaznaczę, że to najlepszy przepis  Według(...)niego faworki robiły moja mama i babcia, a teraz robię je i ja. Najważniejsze to dobrze wybić ciasto, wtedy faworki są kruche i delikatne. Wymaga to czasu, ale warto go poświecić. Gdy byliśmy dziećmi i mama robiła faworki to wybijanie ciasta było dla mnie i brata świetną zabawą. Pamiętam też taką rodzinną historię (tym razem ze strony

    Przepis pochodzi z bloga Figa S-makiem, prowadzonego przez Figa S-makiem.

  5. Delikatne i kruche faworki
    Delikatne i kruche faworki

    Już ostatni dzwonek na dodanie przepisu na karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś skorzysta) Każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki są delikatne i kruche, miekkie i jednocze śnie  chrupiące.   Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek(...)ładnie “wałkowac”.   Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt dużo mąki, unikniemy w ten sposób późniejszego przypalania się faworków. Nożem lub radełkiem wykrawamy z ciasta paski (2x10cm). W każdym pasku po środku robimy  przecięcie, następnie jeden koniec paska przekładamy przez nacięcie i formujemy faworki.  Wykrojone

    Przepis pochodzi z bloga Mia Cucina Sofieta, prowadzonego przez sofieta.

  6. Kruche faworki – chrust III
    Kruche faworki – chrust III

    Faworki nieodmiennie kojarzą mi się z końcem karnawału – ostatkami i Tłustym Czwartkiem. Te faworki są delikatne i kruchutkie, z pęcherzykami powietrza. W ogóle faworki są u nas bardzo lubiane i jako jedne z pierwszych zawsze znikają ze stołu. Kojarzą się również z dużym nakładem pracy, więc chyba mało kto w domu robi nadal faworki. A szkoda. Robią faworki w domu robisz je takie jak lubisz. Jedni preferują właśnie takie faworki, z dużym bąblami, lekkie i kruche. Inni preferują grubsze, bardziej płaskie, bardziej „ciastowe”. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na faworki. Jak Was przekonać do tego przepisu? Faworki nie tylko wychodzą z niego smaczne, ale również

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  7. Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek
    Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek

    Lubimy wszelkie pączki, oponki czy faworki. Nic nie poradzę i o ile pączki robię 1-2 razy w roku, to na faworki prościej mnie namówić. Dzisiaj zapraszam na faworki prosto z Włoch. Czemu nie nasze polskie? Bo już kilka przepisów na faworki , znajdziecie na blogu, a ja chciałam wypróbować coś innego. Padło na te faworki, chociaż nie do końca faworki Jak dla mnie, faworki muszą być w ten charakterystyczny sposób przeplecione przez siebie. Tutaj tego nie ma. I to co ważne, nie trzeba żadnych jajek czy skomplikowanych dodatków. Wystarczy nam mąka i śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  8. Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek
    Szybkie, włoskie faworki dwuskładnikowe, bez jajek

    Lubimy wszelkie pączki, oponki czy faworki. Nic nie poradzę i o ile pączki robię 1-2 razy w roku, to na faworki prościej mnie namówić. Dzisiaj zapraszam na faworki prosto z Włoch. Czemu nie nasze polskie? Bo już kilka przepisów na faworki , znajdziecie na blogu, a ja chciałam wypróbować coś innego. Padło na te faworki, chociaż nie do końca faworki Jak dla mnie, faworki muszą być w ten charakterystyczny sposób przeplecione przez siebie. Tutaj tego nie ma. I to co ważne, nie trzeba żadnych jajek czy skomplikowanych dodatków. Wystarczy nam mąka i śmietana. Przepis oryginalny pochodzi stąd . Lubię przeglądać zagraniczne blogi kulinarne, bo można często wypatrzeć coś ciekawego, albo śmiesznego, jak przepis

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

  9. Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego
    Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego

    Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego . Co robi leniwa żona gdy jest na diecie, a mąż domaga się czegoś słodkiego? Wyciąga z lodówki gotowe ciasto francuskie i piecze błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Również Wy jeśli nie macie czasu, bądź nie macie ochoty na stanie w kuchni albo co gorsza przyjdą niespodziewani goście, to bez wysiłku możecie przygotować szybko(...)coś słodkiego. Ten przepis jest dla Ciebie. 15 minut i chrust z ciasta francuskiego jest gotowy. Te pyszne błyskawiczne faworki wyjdą każdemu 🙂 Aby szybko przygotować faworki potrzebne są tylko dwa składniki , gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Jeśli chcemy by faworki z ciasta francuskiego były mniej kaloryczne, to polecam zastąpić gotowy cukier puder zastąpić słodkim zamiennikiem

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  10. Przepis na faworki (chruściki)
    Przepis na faworki (chruściki)

    rzadko je robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach. Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać(...)mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Smażyć powinno się w szerokich rondlach, żeby mogły swobodnie pływać a temperatura tłuszczu nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać. Powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  11. Faworki
    Faworki

    środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie(...)środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  12. Faworki last minute
    Faworki last minute

    lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli nie masz czasu na klasyczne przysmaki karnawalowe,mam alternatywne rozwiazanie,mysle warte rozwazenia. Faworki z ciasta francuskiego,faworki oszukane,ale za to ekspresowe i doslownie dla kazdego.Sa zlociste,chrupiace i bardzo ,bardzo smaczne.Polecam tym bardziej,ze dzisiaj mamy w handlu juz spory(...)lodowki nie ogrzewac ,od razu przystapic do wycinania faworkow. Ciasto przeciac radelkiem w poprzek na pol.Pociac w pionowe paski szerokosci 2,5 cm.W srodku kazdego faworka zrobic kilkucentymetrowe przeciecie do przewleczenia. Wywiniete faworki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Delikatnie posmarowac mlekiem lub woda. Piec 10-15 minut do zrumienienia. Wystudzone posypac obficie cukrem pudrem.Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  13. Faworki (chrusty)
    Faworki (chrusty)

    Faworki są pyszne i chrupiące. Jednak polecam w celu wyrabiania  i wałkowania ciasta uśmiechnąć się do jakiegoś mężczyzny :) Ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane, inaczej faworki będą miękkie, a nie chrupiące. Ciasto  ma być cienkie jak kartka papieru. Można  pokrojone już prostokąty jeszcze rozwałkować do uzyskania efektu 'kartki papieru'. Składniki: 1 kg mąki, 15 żółtek(...)faworków prostokąty o długości ok 10 cm, a szerokości ok 3 cm. Na środku robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec faworka. Układamy na ściereczce i przykrywamy, by nam nie wyschły. Gdy już powycinamy wszystkie faworki rozgrzewamy tłuszcz i smażymy ok. 2 min do złotego koloru. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  14. Tradycyjne faworki czyli chrust
    Tradycyjne faworki czyli chrust

    Tradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od francuskiego słowa „faveur” (wstążeczka) wskazuje na Francję, z kolei określenia chrust, chrusty, chrustek lub chruścik kojarzone są ze Śląskiem i z Kresami Wschodnimi dawnej Rzeczypospolitej. Jednak historycy skłaniają się ku tezie(...)faworki powstały w Niemczech lub na Litwie. Oprócz Polski i wyżej wspomnianych krajów, faworki popularne są też na Ukrainie, w Skandynawii, Chorwacji i wielu innych zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego

    Przepis pochodzi z bloga Kulinaria - potrawy z różnych stron świata, prowadzonego przez CzteryFajery.pl.

  15. Chrust czyli faworki
    Chrust czyli faworki

    kolejce, kupiłam, a potem maszerowałam z nią bardzo dumna przez Warszawę ! To były czasy :-). I tak służy mi do dziś. Chrust czyli faworki Składniki: 200 g mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar cukier puder(...)ciasta na makaron. Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki.  Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski o szerokości

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :