faworki - 1570 przepisów (strona:5/105)

Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące 39

pośród wyrobów cukierniczych znane są nie tylko tradycyjne pączki, czy obwarzanki. Ale także takie, które noszą nazwę chrusty, chruściki, albo po prostu faworki. Wiele osób chciałoby nauczyć się je smażyć. Sztuka robienia faworków nie jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki(...)również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu lub klarowanym maśle. Po upieczeniu, czyli wówczas gdy faworki osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów

ProstePesto.pl
Faworki na kefirze z piekarnika 100

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania faworków będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 2 blachy faworków 450 mąki pszennej (typ od 400 do 550) 1 szklanka (250 ml) kefiru(...)minuty. Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki piekę na dwie tury. Pieczenie: Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego

Uwaga Babcia Gotuje
Domowe Faworki , Chrust – z ciasta zbijanego 162

Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie. Na filmiku jak i w opisie na blogu starałam się jak najdokładniej przedstawić proces przygotowania faworków, który nie jest wcale taki trudny. Faworki według tego przepisu(...)bardzo smaczne i puszyste (kruche) więc polecam wypróbować przepis na faworki. Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) około 6 łyżek śmietany 12% lub 18% (200 g) 2 łyżki spirytusu 6 żółtek szczypta soli cukier puder do posypania gotowych faworków tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach

Uwaga Babcia Gotuje
Faworki 99

małe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę) Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy

Proste Potrawy
Faworki 113

Miały być róże karnawałowe wg tego pomysłu, ale zrobiłam faworki..bardzo smaczne...polecam. 200 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut

Moje domowe kucharzenie
CHRUSTY FAWORKI CHRUŚCIKI 147

moim domu faworków się nie robiło, ale u moich babć już tak, więc doskonale pamiętam ich smak i mgliste wspomnienia rodzinnych spotkań. Chrusty robiłam po raz pierwszy 5 lat temu i okazały się być katastrofą - wyszły słone! Właśnie wtedy nauczyłam się, że w Wielkiej Brytanii na półkach można znaleźć słone i niesolone masło. Gorzka nauczka...tzn. słona :). Zapraszam

Przepisy Aleksandry
Faworki Chrusty 88

faworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty.  Składniki : * 30dag maki pszennej  * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu  * szczypta soli * cukier puder  * olej bądź smalec do smażenia  Przygotowanie : Do mąki

Magiczne Życie Marty
Faworki 66

rozwałkowujemy i radełkiem kroimy paski o szerokości około 3 cm. Środek paska przecinamy i przewijamy jeden koniec przez ten otwór. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Faworki 128

Witajcie tu Patryk ! Faworki kojarzą mi się z smakiem dzieciństwa, gdyż kiedyś robiłem je wraz z babcią.  Dziś postanowiłem wrócić do tamtych  smaków i zrobiłem chruściki .   Składniki : 300 g mąki, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder

cookpl
Mrowisko z faworków 61

się składa, że korzenie mojej rodziny sięgają Podlasia więc ta polska kuchnia regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem sporo pracy ale efekt jest moim zdaniem bardzo(...)warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu). W kolejnym kroku ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka. W końcu faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto z obu stron, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Teraz czas na klej. Wszystkie składniki na klej gotujemy w małym

Dorota Smakuje
Faworki drożdżowe 105

Podobno świat dzieli się na dwie grupy – obóz faworkowców i pączkowców. Ja zdecydowanie zaliczam się do grupy pierwszej J Gdyby ktoś postawił przede mną miskę pączków i drugą miskę faworków to wybrałabym tę pierwszą (choć na pączka też bym się skusiła :)). Jest tutaj tylko jeden warunek – wypieki te musza być domowe – zupełnie nie smakują mi faworki i pączki(...)kupne. To nie jest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny przepis do kolekcji – faworki drożdżowe – wersja bardziej czasochłonna

365 dni dookoła kuchni
Faworki luksusowe 88

większość z nas je lubi, bo łatwo się je robi, bo kiedy wysmaży się ich całą górę to kuszą swoim wyglądem i znikają w oka mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe(...)wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają dużo dobrych składników: dużo żółtek, śmietanę, masło, rum... Natomiast nie zawierają cukru. Ale co tam, nie będę trzymać Was w niepewności. Po prostu zapraszam do przepisu na moje luksusowe faworki

Kuchnia u Krysi
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 240

Faworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”.  Zawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego  przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej

królestwo garów
Wegańskie faworki z Indii 117

przepadłam! Żeby zrozumieć o czym mówię to musicie tam zajrzeć …i przeczytać całą historię z nimi związaną. Kiedy jednak zobaczyłam, z czego przygotowuje się te wegańskie faworki to pomyślałam, że nie mogą być smaczne… ale tak mnie zachwyciły w wykonaniu Kingi, że jednak koniecznie chciałam je zrobić. Okazały się rewelacyjne w smaku, dodatkowo nawet(...)dzień ciągle są chrupiące (zostawiłam Bratu do posmakowania a że nie mógł być u mnie wcześniej, dlatego też miałam szanse posmakować je trzeciego dna). Co do wykonania faworków w wersji zwijanej… za pierwszym razem wyszła mi całkowita klapa ale będę jeszcze próbować. Chyba za grubo rozwałkowałam ciasto a dodatkowo za bardzo zgniotłam… i wyszły mi gnioty

UgotujmyTo.pl
Kruche faworki bez ubijania 83

istnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy przepis na faworki z jakiego do tej pory korzystałam. Zapraszam!   Czas przygotowania: 60 min Czas oczekiwania: 30 min Czas smażenia: ok. 60 min Składniki: (na trzy duże talerze faworków(...)dwie lub trzy części, w zależności od pożądanej długości faworków. W środku każdego faworka wytnij otwór. Przeplataj jeden koniec faworka przez wycięty otwór wywijając go na drugą stronę. Olej rozgrzej do temp. 175°C i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Usmażone ciastka odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem

Słodki Blog
Faworki bez śmietany i alkoholu 256

Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam. Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom. Jeśli chcecie, by faworki nie chłonęły tłuszczu można do nich dodać zamiast alkoholu łyżkę octu – także spełni swoje zadanie(...)bardzo cienko wałkujemy i kroimy w długie paski o szerokości ok. 3 cm. Na środku robimy podłużne nacięcie i przeciągamy jeden koniec przez środek kształtując w ten sposób nasze faworki. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec na średnim ogniu. Faworki smażymy partiami z obu stron. Faworki smażą się bardzo szybko, więc dobrze jest uformować wszystkie ciasteczka

Dieta bez mleka
Faworki trydenckie. Przepis na faworki bez śmietany. 153

inna wersja popularnego chrustu – bez śmietany, troszkę grubsze, ale równie pyszne, a nawet śmiem twierdzić że łatwiejsze w przygotowaniu od tradycyjnych (choć i tamte nie są skomplikowane). Choć faworki trydenckie nie są niskokalorycznym smakołykiem postanowiłam z okazji moich urodzin (dziś kolejne … lat ) je przygotować. Były naprawdę pyszne i jak zawsze znikły w błyskawicznym tempie. Każdy(...)przez przecięcie jak w tradycyjnych faworkach). Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po wrzuceniu ciasta na tłuszcz, faworek powinien szybko wypłynąć na wierzch. Nie smażymy na zbyt mocnym tłuszczu, aby ich mocno nie spiec. Warto sprawdzić np. na 3 faworkach jak się smażą, aby dobrze dostosować moc płomienia pod garnkiem. (Ja miałam niestety małą ilość oleju, dlatego smażyłam

Słodkie okruszki
Chruściki, chrusty, faworki :) 108

Wszystkim dobrze znane i chyba przez wszystkich lubiane, przeze mnie zwłaszcza :) Przepis pochodzi od moich rodziców, którzy nie wiem skąd go mają, w każdym razie chrusty

Smakowy Raj
Faworki / chrusty 287

Chyba nikt nie wyobraża sobie tłustego czwartku w inny sposób :) Zwieńczenie każdego karnawału :D Składniki: 4 żółtka  mąka (tyle ile wchłoną żółtka) 1/2 szklanki i

Malinowo w kuchni
Faworki - chruściki 279

Tłusty czwartek co raz bliżej moja pierwsza propozycja to ukochane smaki dzieciństwa chrusty , za dziecka wszyscy się nimi zajadaliśmy nie licząc kalorii , smażony , posypany cukrem pudrem

Wypieki Uli
Chruściki (faworki, chrust) 19429

Tak jak pączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?…

Oryginalny smak
Koktajl bananowy. Zamiast pączków i faworków. 126

Gdy zostają nam nieco nie świeże banany zawsze nie wiemy co z nimi zrobić. Oto więc pomysł! Koktajl bananowy którego przygotowanie zajmuje nieco mniej 1 minute

Kuchnia Łukasza
Faworki bez mleka 73

Składniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Zobacz cały  przepis

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania