pośród wyrobów cukierniczych znane są nie tylko tradycyjne pączki, czy obwarzanki. Ale także takie, które noszą nazwę chrusty, chruściki, albo po prostu faworki. Wiele osób chciałoby nauczyć się je smażyć. Sztuka robienia faworków nie jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki(...)również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu lub klarowanym maśle. Po upieczeniu, czyli wówczas gdy faworki osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów
ProstePesto.plWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania faworków będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 2 blachy faworków 450 mąki pszennej (typ od 400 do 550) 1 szklanka (250 ml) kefiru(...)minuty. Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki piekę na dwie tury. Pieczenie: Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie. Na filmiku jak i w opisie na blogu starałam się jak najdokładniej przedstawić proces przygotowania faworków, który nie jest wcale taki trudny. Faworki według tego przepisu(...)bardzo smaczne i puszyste (kruche) więc polecam wypróbować przepis na faworki. Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) około 6 łyżek śmietany 12% lub 18% (200 g) 2 łyżki spirytusu 6 żółtek szczypta soli cukier puder do posypania gotowych faworków tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach
Uwaga Babcia Gotujemałe kawałki, tyle by wywałkować placek, który kroimy na paski o szerokość około 3 cm, a tak długie, by zmieściły się nam swobodnie w garnuszku w którym będziemy smażyć faworki Środki pasków przecinamy na długość około 2 cm, przewijamy W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy chruściki na złoty kolor ( odwracamy na drugą stronę) Gotowe wyjmujemy łyzką cedzakową i osączamy
Proste PotrawyMiały być róże karnawałowe wg tego pomysłu, ale zrobiłam faworki..bardzo smaczne...polecam. 200 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 3 żółtka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ok. 500 ml oleju lub smalcu cukier puder do posypania Do maki dodać śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić na ok. 30 minut
Moje domowe kucharzeniemoim domu faworków się nie robiło, ale u moich babć już tak, więc doskonale pamiętam ich smak i mgliste wspomnienia rodzinnych spotkań. Chrusty robiłam po raz pierwszy 5 lat temu i okazały się być katastrofą - wyszły słone! Właśnie wtedy nauczyłam się, że w Wielkiej Brytanii na półkach można znaleźć słone i niesolone masło. Gorzka nauczka...tzn. słona :). Zapraszam
Przepisy Aleksandryfaworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka * 1 jajko * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 1 łyżka spirytusu * szczypta soli * cukier puder * olej bądź smalec do smażenia Przygotowanie : Do mąki
Magiczne Życie Martyrozwałkowujemy i radełkiem kroimy paski o szerokości około 3 cm. Środek paska przecinamy i przewijamy jeden koniec przez ten otwór. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniWitajcie tu Patryk ! Faworki kojarzą mi się z smakiem dzieciństwa, gdyż kiedyś robiłem je wraz z babcią. Dziś postanowiłem wrócić do tamtych smaków i zrobiłem chruściki . Składniki : 300 g mąki, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder
cookplFaworki z Miodem i Orzechami na Jogurcie Greckim Przepis na Faworki z Miodem i Orzechami na Jogurcie Greckim - Idealne na Tłusty Czwartek! Tłusty czwartek już niedługo, więc nie może zabraknąć przepisu na tę okazję. Z racji tego iż mieszkam w Grecji i tutejsza kuchnia jest mi bliska sercu, a przepisów na klasyczne polskie faworki z cukrem(...)pudrem jest mnóstwo w sieci, to postanowiłam zrobić dla Was niezwykłe faworki w stylu greckim . Uszczypnęłam trochę z polskiej kuchni, uszczypnęłam trochę z greckiej kuchni i tak oto powstały moje Jogurtowe Faworki z Miodem i Orzechami . A na tradycyjne greckie faworki zwane Diples zaproszę Was innym razem, bo też są pyszne, ale całkiem
RITA food channelMrowisko z faworków Jak przechowywać faworki Faworki bite wałkiem Najlepsze faworki Faworki kokardki Faworki bez nabiału Faworki kruche i chrupiące Chrusty czy faworki Faworki przez maszynkę do mięsa Słoniowe uszy – perskie faworki Faworki na winie Faworki z ciasta francuskiego Róże karnawałowe – najszybszy przepis Smażone Kwiatki Karnawałowe Chrust
Dorota Smakujesię składa, że korzenie mojej rodziny sięgają Podlasia więc ta polska kuchnia regionalna jest mi trochę znana. Mrowisko to rodzaj ciasta czy deseru w którym układa się niczym wieżę faworki, które skleja się miksturą z miodu. Ozdabia się je rodzynkami i makiem, które mają przypominać tu mrówki. Jest z tym deserem sporo pracy ale efekt jest moim zdaniem bardzo(...)warunkiem kruchości i delikatności wypieku (można posłużyć się maszynką do makaronu). W kolejnym kroku ciasto kroimy w prostokąty, w środku przecinamy dziurkę i przez nią przekładamy jeden koniec faworka. W końcu faworki smażymy krótko w rozgrzanym smalcu na złoto z obu stron, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Teraz czas na klej. Wszystkie składniki na klej gotujemy w małym
Dorota SmakujePodobno świat dzieli się na dwie grupy – obóz faworkowców i pączkowców. Ja zdecydowanie zaliczam się do grupy pierwszej J Gdyby ktoś postawił przede mną miskę pączków i drugą miskę faworków to wybrałabym tę pierwszą (choć na pączka też bym się skusiła :)). Jest tutaj tylko jeden warunek – wypieki te musza być domowe – zupełnie nie smakują mi faworki i pączki(...)kupne. To nie jest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny przepis do kolekcji – faworki drożdżowe – wersja bardziej czasochłonna
365 dni dookoła kuchniwiększość z nas je lubi, bo łatwo się je robi, bo kiedy wysmaży się ich całą górę to kuszą swoim wyglądem i znikają w oka mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe(...)wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają dużo dobrych składników: dużo żółtek, śmietanę, masło, rum... Natomiast nie zawierają cukru. Ale co tam, nie będę trzymać Was w niepewności. Po prostu zapraszam do przepisu na moje luksusowe faworki
Kuchnia u KrysiFaworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”. Zawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej
królestwo garówprzepadłam! Żeby zrozumieć o czym mówię to musicie tam zajrzeć …i przeczytać całą historię z nimi związaną. Kiedy jednak zobaczyłam, z czego przygotowuje się te wegańskie faworki to pomyślałam, że nie mogą być smaczne… ale tak mnie zachwyciły w wykonaniu Kingi, że jednak koniecznie chciałam je zrobić. Okazały się rewelacyjne w smaku, dodatkowo nawet(...)dzień ciągle są chrupiące (zostawiłam Bratu do posmakowania a że nie mógł być u mnie wcześniej, dlatego też miałam szanse posmakować je trzeciego dna). Co do wykonania faworków w wersji zwijanej… za pierwszym razem wyszła mi całkowita klapa ale będę jeszcze próbować. Chyba za grubo rozwałkowałam ciasto a dodatkowo za bardzo zgniotłam… i wyszły mi gnioty
UgotujmyTo.pl