faworki - 1708 przepisów (strona:12/114)

Przepisy na Tłusty Czwartek 74

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim postem, a zarazem pierwszy dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W tymże dniu popularne jest jedzenie słodkości, z których najpopularniejsze są pączki, faworki zwane również chrustem oraz oponki. W tym roku Tłusty Czwartek 2022 przypada na 24 lutego. Jest to święto ruchome, dlatego też nie wypada tego samego dnia każdego roku. Jeśli macie(...)oraz śmietana są niewątpliwie bardzo ważnymi składnikami oponek. Ciasto na oponki nie zawiera drożdży, zastąpione są one proszkiem do pieczenia. Przepis na oponki serowe znajdziesz: TUTAJ . Oponki serowe Faworki przepis. Faworki zwane także chruścikami bądź chrustem, to chrupkie ciastka w kształcie kokardy. Ciasto na chruściki jest bardzo proste do przygotowania i bazuje tylko na podstawowych składnikach takich

MeCooks
Domowe faworki [PRZEPIS] 83

Domowe faworki to przepis idealny na zbliżający się tłusty czwartek. Możecie go wykorzystać za każdym razem kiedy chcecie przygotować te pyszne faworki. Bardzo często zwane są również „chrustem”. Niestety podczas ich przygotowania potrzeba odrobinę cierpliwości, bo robimy ciasto, rozwałkowujemy i od razu smażymy. Im bardziej się postaracie i im cieniej rozwałkujecie ciasto tym będą delikatniejsze(...)bardziej chrupiące. No cóż trzeba powiedzieć to otwarcie. Te faworki znikają w kilka chwil. Składniki 500 g mąki pszennej 35 g masła 3 łyżki cukru pudru 7 żółtek 4 jajka (średnie lub małe) 30 ml wódki, spirytusu albo brandy Dodatek alkoholu sprawi, że faworki nie będą nasiąkały tłuszczem. Dodatkowo cukier puder olej do smażenia Domowe faworki [PRZEPIS

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjne faworki najlepsze 59

Tradycyjne faworki zwane też chrustem, to jeden z obowiązkowych przepisów na Ostatki. Jedyny problem jest taki, że ich zrobienie jest dosyć pracochłonne. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam moje metody jak sprawić żeby przygotowanie faworków było szybkie i przyjemne. Czas przygotowania: 30 min: Czas oczekiwania: 30 min Czas smażenia: łącznie ok. 30 min   Składniki: (na dwa duże talerze(...)faworków) 320 g mąki (dwie szklanki) 4 żółtka 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (ok. 150 g) olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w misce i wyrób jednolite ciasto * Jeśli ciasto byłoby zbyt suche dodaj więcej kwaśnej śmietany, wszystkie składniki powinny zlepić się w jedną

Słodki Blog
Śmietankowe faworki 78

Śmietankowe faworki Tradycyjnie w karnawale często pieczemy faworki, pączki i oponki. Dziś polecam Wam super przepis na ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam!     Składniki: Ciasto: ok 200 g mąki + mąka do podsypania 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)poprzek w romby i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego rombu przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce *** *** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej *** *** Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru *** *** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu

Blog z Apetytem
Faworki 91

Pyszne, kruche, super cieniutkie faworki to podstawa karnawału i tylko w tym czasie pojawiały się w domu mojej mamy. Jakimś dziwnym trafem stało się to tradycją, w mojej kuchni można spotkać faworki też tylko w okresie karnawału. Faworki, które Wam dzisiaj zaproponuję, są rewelacyjne i u nie jednej już osoby wywołały uśmiech i wspomnienie – zupełnie(...)mojej babci Do przygotowania sporej miski faworków, którą widzicie na zdjęciu, potrzebujemy: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub wódki olej do smażenia cukier puder Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę

Słodki sentyment
Faworki wg Aleex 146

też nadzieję, że odkryję coś wyjątkowego. I prawie zawsze mi się to udaje. Tak było i tym razem. Odwiedziłam Madame Edith i zainspirowałam się jej przepisem na faworki. Zrobiłam. Było pysznie, więc polecam. Składniki: • 375 g mąki • 130 g żółtek (u mnie dokładnie 9 żółtek, białka wykorzystujemy do zrobienia bezy lub zamrażamy) • 60 g śmietany (ok. 5 łyżek(...)ciasto, tym bardziej kruche faworki. 7. Wycinać prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jedną końcówkę faworka przez otwór. 8. W głębokim garnku nagrzać dobrze olej rzepakowy lub smalec –ok. 0,5 litra. Na raz wrzucać 2 lub 3 faworki i smażyć je kilka/kilkanaście sekund z jednej i potem jeszcze kilka sekund z drugiej strony. Powinny

W mojej kuchni
Proste faworki z mascarpone 270

poleca Wam Proste faworki z mascarpone. Czym różnią się od tradycyjnych? Są lekkie, delikatne i idealnie kruche. W tym przepisie całą pracę wykonuje mascarpone – to ono nadaje faworkom tej idealności Dlatego nie polecam zamieniać tego składnika na zwykły serek, to już nie będzie to samo Jako ogromna fanka cynamonu, dodałam go również trochę do faworków. Ten składnik możesz śmiało pominąć lub zastąpić go np. kilkoma kroplami esencji migdałowej. Proste faworki z mascarpone Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mascarpone 3 żółtka szczypta soli pół łyżeczki cynamonu łyżeczka spirytusu lub wódki + olej do smażenia + cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj szczyptę soli, cynamon, mascarpone oraz żółtka

365 dni dookoła kuchni
Faworki wybijane 93

również chrustem, to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. ;) Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. To jednak wymaga siły, żeby ciasto było odpowiednio napowietrzone. Przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne, ale trochę praco- i czasochłonne. Jednak warto zrobić(...)chociaż ten jeden raz w roku. Faworki wybijane Podobno idealny faworek ma wymiary ok.2 x 12 cm. Ja osobiście wolę trochę mniejsze. Składniki dla 4 osób: 400 g mąki + 20 g dodatkowo 6 żółtek 6 łyżek śmietany 2 łyżki rumu, wódki lub 1 łyżka spirytusu ¼ łyżeczki soli cukier puder do oprószenia 800 g smalcu lub olej do smażenia Mąkę

Pełny talerz
Faworki Marcjanny 87

Faworki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Faworki są bardzo słodkie, ale chyba w tamtym okresie delektowano się słodkimi słodyczami ;) Ciasto jest bardzo delikatne, z patelni zdejmuje się je miękkie! lekko przyrumienione. Ponieważ ciasto zawiera dużo cukru, bardzo łatwo je przypalić. Usmażone faworki należy układać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać(...)półmisek. Gotowe faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie, a na trzy palce szerokie, w tey szerokości ciasta trzy razy naderżnąć, y w maśle lub tłustości

królestwo garów
Ekstra kruche faworki! 436

Ekstra kruche faworki! Faworki (choć u mnie w domu zawsze mówiło się na nie chruściki) i pączki to najczęściej pieczone smakołyki w karnawale no i oczywiście w tłusty czwartek. Lubią je chyba wszyscy. Podrzucam więc dziś super przepis na delikatne, chrupiące i mega kruche faworki. Coś pysznego… Polecam!     Składniki: Ciasto: 200 g mąki + mąka(...)kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru *** *** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej

Blog z Apetytem
FAWORKI Z MAKARAONU Z NUTĄ PRZYPRAW KORZENNYCH 103

rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem.  Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele też(...)lubią. A wczoraj wpadli rodzice bo powiedzieli, że Nowy Rok dobrze jest zacząć od wizyty u córki więc przygotowałam pyszne i szybkie faworki... z makaronu. Tak z makaronu... Faworki mają korzenną nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je świeże prosto z patelni. Składniki: 1/2 op. makaronu świderki Arc Pol (jasne i orkiszowe) 2 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy

Kuchnia w oparach