faworki - 1746 przepisów (strona:17/117)

Test faworków! Najlepsze faworki pieczone i smażone 115

Faworki, chrust lub chruścik. Zwał jak zwał, wiadomo o jakie pyszności chodzi. Wczoraj, kilka dni przed Tłustym Czwartkiem podjęłam się zrobienia testu smaku faworków. Każdy z nich zrobiony jest z tego samego przepisu jednak z różnych mąk. Użyłam mąki pszennej typ 500 oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Jedna porcja została zrobiona pół na pół z mąki pszennej i mąki(...)środku. Zawijamy. SMAŻONE : Do oleju wrzucamy kawałek ziemniaka i chrust. Smażymy z każdej strony do zarumienienia.  PIECZONE : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy faworki. Pieczemy ok. 15 min (aż delikatnie się zarumienią). Chrust podajemy opruszony cukrem pudrem. W przepisie nie ma ani grama cukru - celowo. Chrust możemy posypać cukrem pudrem zrobionym

Czarnawisienka
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) 120

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki The post Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Faworki 126

inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać go wcześniej, w międzyczasie. Smażymy je, aż się lekko zarumienią, z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy

Za drzwiami kuchni
Faworki 248

pączków ale również chrustu. Jeśli do tej pory jeszcze nie robiliście w domu sami faworków może skusicie się, żeby w tym roku nadrobić zaległości kulinarne Przepis na pyszne faworki których smak pamiętam już od najmłodszych lat znajdziecie poniżej ! Smacznego tłustego czwartku Składniki /ok 50 sztuk: – 30 dkg mąki – 4 żółtka – 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)nasze chrusty były lekkie). Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski (prostokąty) a następnie w mniejsze .Na środku każdego mniejszego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju/smalcu, uważając aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Ostudzone gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Faworki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Faworki 161

trzeba kilkanaście minut ubijać, potem wałkować, kroić i smażyć, ale proporcje nie są duże, na 2 talerze, więc myślę iż można im trochę czasu poświęcić. A niestety faworki znikają bardzo szybko. Są kruche i delikatne, ciężko im się oprzeć. Do ciasta zamiast spirytusu można dodać ocet spirytusowy 6%, zapobiegnie to wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu. Warto kontrolować(...)temperaturę oleju, w którym smażymy faworki. Powinien mieć temperaturę 175 stopi, dzięki temu faworki nie będą się zbyt szybko rumieniły. Przepis ze strony Domowe Wypieki. SMACZNEGO!       Faworki   Składniki na 2 talerze:   2 szklanki mąki 4 żółtka łyżka spirytusu 5 pełnych łyżek kwaśnej śmietany pół łyżeczki soli olej do smażenia

Smak mojej kuchni
Fwaorki ( Chrust ) 216

tłusty czwartek to oczywiście ,, Faworki'' czyli chrust :) Zapraszam do przepisu! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Faworki ( Chrust ) Smacznego! Składniki : 200 g mąki ( Wrocławska typ 500 ) 3 żółtka 2-3 szczypty soli 4 łyżki gęstej śmietany 18%   1 łyżeczka (płaska)  proszku do pieczenia 1 łyż ka spirytusu lub octu Smalec lub olej(...)ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować, robimy faworki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Faworki smażą się bardzo szybko, kilka sekund z jednej strony i kilka z drugiej. Po przestygnięci oprószamy obficie cukrem pudrem. Smacznego !   Wszystkie składniki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Faworki z ciasta francuskiego 296

którzy są zabiegani, leniwi, mają dwie lewe ręce w kuchni lub tych, którzy cały czas się odchudzają (pozdrawiam koleżanki z pracy! ). Wystarczy 15 minut, aby przygotować talerz takich pysznych faworków, dużo mniej kalorycznych, niż tradycyjne. Zobaczcie też: Najlepsze przepisy z blogów na Tłusty Czwartek Przepis na faworki z ciasta francuskiego Drukuj przepis Porcji: 21 faworków Czas gotowania(...)nich kroimy na 3, aby wyszło nam z ciasta 21 prostokątów. 3 W każdym prostokącie nacinamy środek i przekładamy przez niego ciasto - tak samo, jak byśmy robili tradycyjne faworki. 4 Kładziemy na blachę (wyjdą nam dwie) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zrumienienia. 5 Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Faworki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu

Kuchnia Bazylii
Faworki cake pops (faworki na patyku) i faworki dwa kolory (black&white) 401

wykonania - by były oryginalne i w łatwy sposób zaskakiwały gości 😊  Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe) i w dwóch formach podania, aby urozmaicić wieloletnią tradycję 😌.    JAK MYŚLICIE(...)każdy pas cięłam mniej więcej na pół, znów na pół, itd.). W każdym rombie ostrym nożem robimy na środku nacięcie i przeplatamy przez nie jeden róg, formując faworka (patrz filmik poniżej!). Faworki pieczemy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (jasna strona na słomkowy kolor i też należy pilnować temperatury, by nie przesadzić i nie spalić). Wyjmujemy

Kolorowy Przepisownik
Szampańskie faworki 146

faworki są jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam. Kruchutkie, delikatne, po prostu doskonałe! A ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ulatniają się wszystkie procenty, faworki mogła jeść również Oliwka ;) Zresztą nie trzeba było jej namawiać, jeszcze ciepłe podkradała z talerza ;) Faworki podałam na Porcelanie Bogucice . "Agawa Gold" 4 szkl mąki pszennej 6 żółtek 1 szkl wina(...)była taka potrzeba można dodać jeszcze odrobinę więcej mąki). Ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na kilka części i bardzo cienko rozwałkować. Radełkiem wykrawać faworki o wymiarach 8x2cm. Nie większe bo faworki podczas smażenia sporo urosną. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 144

chrustu" .  Niby zwykłe suchelce ale jednak kojarzą się  z karnawałem i dobrą zabawą. Więc jak tylko minęły święta...rzuciłam się w wir kulinariów karnawałowych.... Zaczęłam właśnie od faworków.  Przepis niby prosty, ale wystarczy tylko dodać jakąś tańszą  mąkę...  nie przesiać jej ... i można okna faworkami wybijać ;)  Tak więc, z ważniejszych uwag : - koniecznie(...)cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie.  W garnku z grubym dnem nagrzewamy olej, wrzucamy po kilka sztuk faworków - czekamy do zezłocenia. Odsączamy na ręcznikach papierowych - ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Po wykonaniu wszelkich wyżej wymienionych czynności - możemy już zasiąść do stołu i zajadać się pysznymi faworkami

dlaSmaQ
Mrowisko - góra faworków (przysmak z Suwalszczyzny) 181

zapakować w celofan. Nie wiem ile wytrzyma taki gotowy kopiec, bo u mnie zniknął podczas jednego wieczoru :).  Dla kogo: dla szukających alternatywy dla zwykłych faworków dla lubiących faworki pod każdą postacią dla chcących podać chrust w nowatorski sposób Składniki na faworki: Najlepiej wykonać ok. 500g faworków. Polecam ten przepis . Faworków musi wystarczyć, by usypać(...)Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta. Z faworków układamy kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami

Mania Wypiekania
Faworki 143

inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać go wcześniej, w międzyczasie. Smażymy je, aż się lekko zarumienią, z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy

Za drzwiami kuchni
Faworki czyli chrusty 200

Pyszne faworki nie tylko na karnawał. Można też przygotować takie faworki z ciasta drożdżowego, będą bardzo smaczne . Faworki czyli chrusty   SKŁADNIKI: mąka - 500 g masło - 5 dag żółtka jaj - 6 szt śmietana - 3 łyżki spirytus lub ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta cukier puder do obsypania faworków smalec(...)się pęcherzyków. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać nożem lub radełkiem pasy o szerokości 3- 4 cm.  W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta paska. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu na złoty kolor.  Wyjmować faworki na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.  (function

Kuchnia Danusi
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 295

Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy(...)oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym pieprzem, papryką wędzoną i chilli. Wcieramy dokładnie przyprawy i zalewamy letnią galaretką. Wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Puszyste faworki domowe-chrusty 124

Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne puszyste faworki. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 320g mąki pszennej 130 ml śmietany 18% 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego cukier puder 1l oleju do smażenia 1. Do miski(...)lekko pociągamy. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 30 sekund z każdej strony. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 6. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania