faworki - 1708 przepisów (strona:20/114)

FAWORKI 115

Wyborne faworki przygotowane ze sprawdzonego ciasta, które jest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam(...)12x3 cm. W środku każdego paska , ostrym nożem robimy nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Lekko naciągamy oba końce faworka, aby nadać mu bardziej podłużny kształt. Odkładamy na bok i trzymamy pod przykryciem, do czasu, aż uformujemy pozostałe faworki. W szerokim garnku, o średnicy większej niż długość faworków rozgrzewamy olej do 180℃. Wkładamy po około 4 faworki

cool and minty
Tradycyjne faworki karnawałowe 168

Faworki, zwane inaczej chrustem to ciastka, które – obok pączków... Artykuł Tradycyjne faworki karnawałowe pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chrust z piekarnika. Faworki pieczone 199

razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z powodu tłuszczu to mam dla Was dobrą wiadomość - mam przepis na faworki z piekarnika! Takie faworki są bardzo kruche , mimo braku spulchniacza ciasto ładnie rośnie podczas pieczenia i pojawiają się charakterystyczne bąbelki a unikamy smażenia w głębokim tłuszczu. Koniecznie musicie spróbować(...)tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone , chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego chrustu polubiłam wersją pieczoną. Specjalnie podaję składniki na niezbyt dużą ich ilość żeby nikt mi nie zarzucił, że zmarnował przeze mnie składniki. Pieczcie faworki ze Smaczną Pyzą

Smaczna Pyza
Faworki 128

trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków(...)obsychało). Ciasto kroimy najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przekładamy jeden koniec.  Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche faworki, chrust na żółtkach 146

roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło ;) 'faworki, chrust' (przepis na ok.3 talerze faworków) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 6 żółtek - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki cukru pudru - 50g masła (rozpuszczonego) - 4 łyżki spirytusu(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz

CookYourself
Faworki z zeszytu mojej Mamy 118

okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche - obowiązkowo z cukrem pudrem.  Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg... Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych!   Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Sposób przygotowania: Mąkę

Zasmakuj Kuchni
Faworki bezglutenowe 172

bardzo je lubimy. Jest to wersja z mąką bezglutenową. Przekonałam się i bardzo często korzystam z uniwersalnej mąki firmy Schar.  Jaka nazwa się u Was przyjęła: chrusty czy faworki? Zapraszamy. Składniki:  - około 2 pełne szklanki mąki - 30g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 220 ml gęstej śmietany 18% - 2 łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania(...)twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor.  Usmażone faworki odsączamy na papierowym  ręczniku.  Kiedy faworki przestygną posypujemy je cukrem pudrem

Pan i Pani Smith w kuchni
Faworki angielskie 213

placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia(...)należy przewinąć pasek. Na patelni z wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony

królestwo garów
Faworki zwane chrustem 88

stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. • Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki. • Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron. • Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z połowy tej porcji(...)zrobiłam faworki, a z drugiej róże karnawałowe. Wyszła naprawdę imponująca ilość. Obdarowałam rodzinę i przyjaciół, a i tak w domu została cała sterta. Moje faworki po wrzuceniu do tłuszczu rosły jak wariaty. Pierwszy raz zdarzyło mi coś takiego, że do smażenia do dużej miski wchodziło mi tylko

To co kocham
Przepis na pyszne faworki na jogurcie 130

Dziś mam dla Was przepis na pyszne faworki (chrust) na jogurcie. Chrupkie, złote, idealnie kruche faworki, które udają się zawsze. Możecie je przygotować na Tłusty Czwartek, na spotkanie ze znajomymi (chrusty cieszą się zawsze dużą popularnością) lub od tak, gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego i pysznego. Spróbujcie popularnych faworków w jogurtowej odsłonie. Przepis(...)pyszne faworki na jogurcie 2016-04-14 00:35:35 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total

Słodkie okruszki
Skąd pochodzą pączki i faworki? 91

dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł(...)płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków

Moja smaczna kuchnia
Migdałowe faworki 149

Bardzo lubię faworki, często smażę je w karnawale, tym razem postanowiłam zrobić faworki z dodatkiem mielonych migdałów. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, polecam na tłusty czwartek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 50 gram mielonych migdałów 2 łyżki spirytusu 7-8 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę(...)ciasto. Dzielimy na mniejsze części, stolnicę posypujemy mąką, każdą część ciasta wałkujemy bardzo cienko. Radełkiem wycinamy cienkie paski (4x10cm), każdy pasek nacinamy w środku, przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Faworki układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku rozgrzewamy tłuszcz, przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Kleinur czyli islandzkie faworki 166

sobie listę pączków, pączusiów i faworków które wykorzystam i usmażę. Karnawał krótki i nie dam rady wszystkich zaplanowanych pokazać i usmażyć ale kilka propozycji już wykonałam. Dziś islandzkie faworki. Do ciasta dodaje się tutaj amoniak czyli kwaśny węglan amonu który "pachnie" podczas smażenia i chwilę po ale potem dzięki niemu faworki są pulchne i smakowite(...)Amoniak do nabycia w marketach, ostatnio widziany w Lidlu i Tesco. Faworki te nazywane są w Islandii również zakręconymi pączusiami. Zapraszam do smażenia. Kleinur czyli islandzkie faworki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty) 183

Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.  Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek.  A jak Wy je nazywacie?  Faworki, chrust, chruściki, chrusty? A może jeszcze inaczej?   SKŁADNIKI 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka + 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej(...)placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniki i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Faworki dla leniwych 100

Idealny przepis na faworki dla osób, które nie mają czasu, siły ani chęci by wyrabiać długo ciasto i robić tradycyjnym sposobem faworki. Ten przepis jest zdecydowanie dla leniwych, nie mniej jest bardzo smaczny i wychodzi z niego cała góra smacznych, chrupiących faworków. Składniki: 3 jajka 1 kg mąki pszennej 125 gram masła 1 szklanka śmietanki 36% szczypta(...)każdego prostokąta robimy nacięcie i przewlekamy przez dziurkę jeden róg prostokąta. Postępujemy tak samo z resztą ciasta. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki po kilkanaście sekund z każdej strony. Następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Zaraz po usmażeniu faworki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja