faworki - 1708 przepisów (strona:27/114)

Kruche faworki, chrust na żółtkach 38

Karnawał trwa w najlepsze, więc pora, aby na blogu pojawiły się karnawałowe przepisy. Zaczynamy od faworków. Wieki ich nie robiłam. Od jakiegoś czasu, pojawiały się u nas w domu ale zrobione przez inne ręce. W tym roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu(...)wcale ich tak mało nie wyszło Składniki (przepis na ok.3 talerze faworków) : – 0,5 kg mąki pszennej – 6 żółtek – 4 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki cukru pudru – 50g masła (rozpuszczonego) – 4 łyżki spirytusu – 4 łyżki wody – olej do smażenia – cukier puder do oprószenia Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać

CookYourself
Najlepszy przepis na faworki 32

Najlepszy przepis na faworki, które zawsze się udają i smakują doskonale! Mimo że Tłusty Czwartek już za nami, to myślę, że absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie by podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na idealne faworki, bo przecież dlaczego mielibyśmy przygotowywać je tylko jeden raz w roku, skoro są one tak dobre? :) Idealnie ... The post Najlepszy przepis(...)faworki first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Najlepszy przepis na faworki pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Chrust lany bez jajek 70

cała tacka, jest ich tyle, że są w sam raz do kawy dla 2 osób na Karnawał lub Tłusty Czwartek! A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj. Na blogu znajdziecie też przepis na faworki z ciasta francuskiego: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Gotowe ciasto wyciska się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słoniowe Uszy – perskie faworki – przepis 66

Samo ciasto i technika jego wyrabiania czy smażenia bardzo podobna do naszych faworków . To czym się te ciasteczka wyróżniają to niezwykły smak i aromat, który nadają im korzenne przyprawy takie jak kardamon, cynamon, imbir oraz aromatyczna woda różana. Sam kształt tego chrustu też zasługuje na uwagę – ciasteczka mają przypominać słoniowe uszy. Upieczone ciacha obsypuje się mieszanką cukru pudru(...)składniki idealnie połączą się (ja używam robota planetarnego z końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta). Następnie ciasto trzeba napowietrzyć, by potem przy pieczeniu powstawały pęcherzyki powierza w nim, nadając faworkom kruchość. Należy ciasto składać na pół i na pół kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut. Potem ciasto napowietrzone wałkujemy jak najcieniej – to również jest warunkiem kruchości

Dorota Smakuje
Maślane faworki 98

Faworki kruche, maślane bo z dodatkiem masła. Bardzo fajne elastyczne ciasto, które idealnie się rozwałkowuje. Pyszne, mega cienkie bo takie lubię najbardziej. Spróbujcie a sami się przekonanie.       Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 75 g masła szczypta soli 7 żółtek 4 łyżki śmietany gęstej 18 % 3 łyżki spirytusu olej rzepakowy do smażenia cukier puder(...)mniejsze kawałki, lepiej potem się rozwałkowuje bardzo cienko. Moje ciasto jest bardzo elastyczne nie podsypuję  mąką bo nie mam takiej potrzeby. Nie zalecam podsypywać w trakcie wałkowania bo faworki będą się paliły, a olej będzie kipiał z garnka. W głębokim garnku  rozgrzewam litr oleju. Jak osiągnie temperaturę 180 stopni wkładam po kilka faworków. Temperaturę smażenia można

wesoła kuchnia
Szybkie i tanie faworki 86

Przepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze Składnik:  ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2,5 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia(...)wybić, aby powstały pęcherzyki).  Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i  rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę.  Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki.  Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 180 C  z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią

Niezły Młynek
Szybkie i tanie faworki 121

Przepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze Składnik:  ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2,5 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia(...)wybić, aby powstały pęcherzyki).  Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i  rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę.  Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki.  Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 180 C  z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią

Niezły Młynek
Faworki 93

Pyszne, kruche i delikatne faworki, pożerane nie tylko wzrokiem w okolicy tłustego czwartku. Przysmak, który w połączeniu z pierzynką z cukru pudru jest prawdziwym rarytasem.  Przepisów na faworki jest cała masa, jedne nazywane są chrustem inne po prostu faworkami.  Dla jednych to równica w nazwie dla innych również w przepisie. Z podanego przepisu wychodzi(...)duże talerze cienkich, kruchych faworków. Przygotowanie: 2 szklanki mąki 2 łyżki mękkiego masła 1/3 szklanki śmietany 1 jajko 3 żółtka 1 łyżka octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajko i żółtka ubijamy mikserem na jasną puszystą masę, dodajemy ocet, sól, cukier, śmietanę.  Ciągle miksując dodajemy masło i mąkę

Życie zaczyna się w kuchni
Faworki z mascarpone (kruche i delikatne) 68

Faworki te odkryłam zupełnie przypadkiem gdy szukałam w internecie pomysłu na mascarpone... Nie chciałam żadnych ciast z kremem, deserów i tym podobnych. Wpadłam na bloga I love bake i znalazłam tam przepis właśnie na to cudo. Ja wszelkie tłustoczwartkowe wypieki uwielbiam, więc wiedziałam, że i te będą strzałem w dziesiątkę. No chyba że wyszłyby twarde, zbite i istniałoby ryzyko(...)gryząc połamię zęby. Nic jednak takiego się nie stało ;) Mało tego, faworki są tak kruche, że łamały się jak próbowałam po upieczeniu ułożyć jedne na drugich... Sekret w pysznych chruścikach jest ciągle ten sam- odpowiednie napowietrzenie ciasta i bardzo cienkie rozwałkowanie. Ja przez swoje rozwałkowane ciasto widziałam linie papilarne palców, więc możecie się domyślać jak cienko to było ;) Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Faworki 81

posypania Żółtka i jajka zmiksować z cukrem i ciepłym masłem, następnie dodać spirytus, mąkę i śmietanę, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odcinać po kawałeczku, i cienko rozwałkowywać. W przypadku faworków ciąć na 1.5 cm paseczki z nacięciem w środku i przeplatać. Tak przygotowane faworki  smażymy na złoty kolor w rozgrzanym smalcu lub oleju. Należy pamiętać, iż smażymy tylko(...)kilka sztuk na raz, ponieważ jeżeli wrzucimy na raz za dużo faworków, tłuszcz będzie miał za zimną temp. Po usmażeniu osączamy ciasteczka na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem .Smacznego

Krylowa Kuchnia
9 przepisów na Tłusty Czwartek 92

przepisów na słodkości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek. 1. Faworki na bazie jogurtu naturalnego.  Jestem pewna, że nikt się nie zorientuję, że śmietana została zastąpiona jogurtem. Faworki z poniższego przepisu są idealnie - ciasto nie lepi się do blatu, a faworki po upieczeniu są chrupiące. Pamiętajcie o tym, że faworki przed podaniem należy obficie posypać

Ugotować
Pieczone faworki / Baked brushwood 97

łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka wódki (użyłam brandy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz około 5 łyżek mąki do podsypywania 2-3 łyżki cukru pudru do oprószenia faworków Na blacie (stolnicy) wymieszaj przesianą przez sitko mąkę z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj na drobne kawałeczki. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, żółtka(...)cieniutkie placki. Im cieńsze tym lepiej. Wykrawaj radełkiem lub nożem paski o szerokości około 3 cm. W środku rób nacięcie nożem i jedną końcówkę paska przekładaj przez otwór. Faworki układaj w odstępach od siebie na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 12-13 minut, do zrumieniania. Po upieczeniu oprócz cukrem pudrem... i smacznego!:) Fat Thursday

Delicious Place
FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE 112

Już niedługo tłusty czwartek, jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty i szybki przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone? Mega chrupiące, lekkie i delikatne. Ich przygotowanie tak samo jak i pieczenie zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo ciasta nie trzeba ani chłodzić w lodówce, ani też mocno wybijać wałkiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście faworków(...)Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec. W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Faworki -chrusty 76

grubość do 1 mm, przekroiłam po środku i przełożyłam jeden ogonek przez dziurkę i tak powstał surowy chrust. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz, faworki zachowują się identycznie jak popularny dość Przysmak Świętokrzyski. Puchną i bieleją, ale chrust musi zarumienić się na złoto. Z moich obserwacji: * kupić dobry smalec, który pachnie podczas smażenia * najpierw wykroić chrust a dopiero smażyć, faworki(...)bardzo szybko się rumienią i naprawdę jest łatwo przypalić. Trzeba zwyczajnie pilnować podczas smażenia jaki mają kolor * jeśli nie mamy śmietany, to można dodać np. maślanki Smacznego! Lidka Artykuł Faworki -chrusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Faworki (chrust) 70

oczywiście nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na wspaniałe, delikatne i kruche faworki, które dla mnie są kwintesencją karnawałowych smaków. Z podanych składników wychodzi 1 duża miska faworków, ale polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Faworki znikają błyskawicznie.   Składniki: 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 4 łyżki śmietany, 20 ml spirytusu, tłuszcz do smażenia (olej bądź(...)porcji  i rozwałkować na cieniutkie placki. Pokroić w paski o wymiarach około 12x3 cm. Pośrodku każdego paska zrobić nacięcie,  przez które przełożyć jeden z końców. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 stopni. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręczniku papierowym, Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem

Moja kraina smaków
Oszukane faworki (z ciasta francuskiego) 147

tego w zwyczaju) wykorzystałam właśnie w ten sposób. Na osłodę użyłam cukru różanego w pudrowej wersji i słodki poczęstunek miałam z głowy ;) Zdecydowanie nie są to te same faworki, co tradycyjne, z pęcherzykami powietrza, chrupiące i łamiące się nawet pod delikatnych naciskiem, ale jeśli chcecie mieć czyste sumienie, że jednak coś się na ten Tłusty Czwartek przygotowało(...)miarę czyste ręce, to szczerze polecam ;) Cukier różany można oczywiście zastąpić zwykłym cukrem pudrem ;) Możecie też gotowe faworki posmarować roztrzepanym z łyżką mleka żółtkiem, ale nie jest to konieczne. Różnica jest tylko w kolorze- z żółtkiem są zdecydowanie ciemniejsze niż te bez. Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjne oponki serowe 125

dniu następnym. Przepis na oponki dostałam od mojej Mamy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Poniżej moja kolekcja przepisów na karnawał, Tłusty Czwartek… i nie tylko: Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane(...)marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Tradycyjne oponki serowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Faworki z ciasta francuskiego 251

Faworki z ciasta francuskiego to jeden z lepszych pomysłów na najszybszy deser z piekarnika. Przepis jest banalnie prosty, a faworki chrupiące, delikatne, świeże i super pyszne! Dzieci je uwielbiają. Takie faworki zapewne nie raz uratują sytuację, gdy na szybko trzeba przygotować coś słodkiego. Są super na przyjęcia, w szczególności jako deser na Tłusty Czwartek oraz na Sylwestra(...)Cudowne są również faworki z mascarpone , w których ciasto wyrabiasz samodzielnie

AniaGotuje.pl
Faworki (chrust). 174

się z Wami moim niezawodnym przepisem na faworki. Ciasteczka wykonane z tego przepisu są kruchutkie, chrupiące i pełne smaku, czyli idealne. Polecam, nie tylko na ostatki ;) Składniki na faworki (chrust): na trzy talerze gotowych ciastek 350 g mąki tortowej 3 zółtka 3 łyżki miękkiego masła 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 5 łyżek białego wina 1/2 łyżeczki proszku(...)ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cieniutki placek, następnie wycinamy romby, nacinamy je w środku wzdłuż i przewlekamy koniec ciastka przez otwór. Tak przygotowane faworki odkładamy na ściereczkę. Gdy już wszystkie ciastka są gotowe nagrzewamy olej (w garnku powinno być go nie mniej niż 4 cm). Gotowy chrust smażymy z każdej strony na dobrze

Rozpustne gotowanie
Wyborne faworki (chruściki) mojej Babci 202

tego dnia. Należy pamiętać, że w kalendarzu chrześcijańskim „Tłusty Czwartek” to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również jako zapusty. Najbardziej znane wypieki na ten dzień to pączki i faworki (chruściki(...)Składniki: Ok. 200 g – 230 g mąki 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki spirytusu lub octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru Szczypta soli 1 kg smalcu do smażenia faworków Cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Dokładne wykonanie znajdziecie w poniższym filmie: Smacznego!!! Miłej zabawy

Przepisy Babci
Faworki. 130

Kolejna propozycja na tłusty czwartek. Faworki, chruściki, jak kto woli :) W każdym razie w karnawale nie może ich zabraknąć. Pamiętam, że babcia smażyła faworki dość często, ja z kolei robię to bardzo rzadko. Przeważnie w okolicach tłustego czwartku. Dzięki temu są bardziej wyczekiwane i przez to lepiej smakują:) Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru pudru 6 żółtek(...)Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Pociąć na cienkie paski, a następnie na prostokąty. W każdym prostokącie na środku zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną końcówkę prostokąta. Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu

Agusiowe smakołyki
Chrust (faworki) 116

rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki: 300 g mąki 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% łyżka spirytusu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy(...)się spłaszczy składamy na pół i znowu uderzamy wałkiem, powtarzamy to przez 3-4 minuty. Gotowe ciasto musimy rozwałkować jak najcieniej, im cieńsze ono będzie tym kruchsze będą nasze faworki. Starajcie się nie podsypywać go mąką, bo mąka będzie pryskać przy smażeniu. Ja najczęściej rozwałkowuje ciasto na papierze do pieczenia. Cienko rozwałkowane kroimy w niezbyt długie paski, każdy

PatiGotuje
Faworki 134

faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :)  Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :)  Przepis:  gotujmy.pl Składniki 2,5 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli(...)wedle swojego uznania .Każdy pasek nacięłam wzdłuż mniej więcej po środku i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. Rozgrzewamy smalec albo olej , musi być dobrze nagrzany , bo w innym przypadku faworki będą za bardzo wsiąkały tłuszcz. Olej albo smalec musi być tak nagrzany , aby po wrzuceniu faworka skwierczał. Ja wrzucam jeden na próbę , jeśli ładnie syczy :) to znak , że można

Różne smaki w kuchni
Odchudzone i błyskawiczne faworki 109

kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 12-13 minut, aż ładnie się zarumienią. Na koniec faworki obsypujemy(...)cukrem pudrem lub ksylitolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Odchudzone i błyskawiczne faworki pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK 127

postanowiłam zebrać wszystkie dotychczasowe przepisy na Tłusty Czwartek w jednym miejscu, aby ułatwić Wam i sobie pracę 😉 Znajdziecie tu przepisy na pączki tradycyjne, pączki dla dorosłych z alkoholem, oponki, faworki piwne, ekspresowe mini pączusie bananowe, pączki z piekarnika...Zapraszam! 1) PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Mocno alkoholowe pączki z nadzieniem bananowym - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduję się alkohol(...)czekolady. Czytaj więcej >> 3) OPONKI POMARAŃCZOWE Oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone. Szybka alternatywa

Kuchnia MagdaLeny
Maślane faworki z piekarnika. 163

Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku także coś na blogu musi się znaleźć na tę okazję i na pierwszy rzut idą faworki :-) Z racji tego, że faworki smażone w głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele(...)różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki?  Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml jogurtu naturalnego 200 g masła cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pieczone faworki z ciasta francuskiego 145

Pyszne i chrupiące faworki. Robi się je naprawdę szybko i wystarczą tylko dwa składniki. W sam raz na słodki poczęstunek. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy(...)opakowania i rozwijamy. Następnie przekrajamy wszerz na 2 części. Każdą część kroimy na 2 cm paseczki. Paski nacinamy pośrodku, przez otwór przewlekamy jeden koniec paska i rozciągamy. Układamy faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przekładamy faworki np. do miski i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Róże karnawałowe i faworki :-) 155

czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci.   Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-) Ich przygotowanie jest niezwykle proste No to zaczynamy : SKŁADNIKI: 6 żółtek 8 łyżek gęstej śmietany 3 łyżki cukru(...)posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła. I gotowe :-) Piękne, pyszne i idealne na tłusty czwartek, walentynki, karnawał i nie tylko :-) Proste i bardzo pyszne, polecam!!! FAWORKI Jak wspominałam we wstępie ciasto na te róże idealnie nadaje się na faworki. Z części ciasta zrobiłam trochę chrustu. Myślę, że każdy wie jak robić chrust, rozwałkowujemy ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Faworki. 128

Witajcie :) moje skarby zażyczyły sobie faworki, no i cóż musiałam oczywiście zrobić.Pyszne mięciutkie, w sam raz do kawki. Do faworków użyła mąki tortowej pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów(...)łyżek ) około 450 g  mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław   2 łyżeczki proszku do pieczenia   3 łyżki oleju kokosowego olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie podane składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm, następnie radełkiem wycinamy pasy o szerokości

Sama słodycz i szczypta chili
Faworki 143

oraz odrobiny spirytusu i smażone podobnie jak pączki. Dodanie spirytusu lub 6% octu pełni rolę spulchniacza, zapobiegającego nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu Mam szczęście, gdyż w moim domu przygotowywane były faworki, nie tylko od święta. Zresztą tak jak pączki czy oponki. Jestem za te kulinarne wspomnienia wdzięczna mojej Mamie i Babci. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne domowe(...)faworki. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 4 żółtka 40 g miękkiego masła 3 łyżki śmietany szczypta soli 1,5 łyżki spirytusu smalec do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, zagnieść ciasto. Następnie pokroić ciasto na plastry i rozwałkować cienkie placuszki. Z cieniutkich placuszków wycinać wąskie prostokąty, nacinać je wzdłuż nożem i przez powstałą szczelinę

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka bezglutenowe lane 187

Karnawał i Tłusty Czwartek! A jak ktoś ma ochotę zjeść tradycyjne chrusty vel faworki to przepis znajdziecie tutaj. Na blogu są też pieczone faworki: Puchate faworki z piekarnika i chrupiące faworki light . Polecam. Składniki: 100 g – mąka kukurydziana 2 jajka 80 ml mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej lub rumu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cenci - włoskie faworki 162

Chwilę temu przedstawiłam włoskie faworki chiacchiere czyli cenci [ klik ] . Dziś przedstawiam inną wersję faworków włoskich ze skórką pomarańczową i z maleńką ilością alkoholu. Faworki nacina się aby pęcherzyki powstały małe i równiutkie natomiast ja nie nacięłam ich stąd moje małe poduszeczki. Są pyszne, pachnące pomarańczą i idealnie nadają się na karnawał, tłusty czwartek czy ostatki. Zachęcam(...)smażenia. Cenci - włoskie faworki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
FAWORKI, CHRUST 185

FAWORKI, CHRUST Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idealne w trakcie karnawału. Są troszkę pracochłonne, ale przy zaangażowaniu całej rodzinki można szybko się z nimi uwinąć, a efekt wynagrodzi nam prace jaka w nie włożyliśmy.  Składniki: 3 szkl. mąki 6 żółtek 7 łyżek śmietany(...)radełka na paski i w każdym takim pasku robimy przecięcie (dziurkę) 7. Przeciągamy jeden koniec paska przez dziurkę i nasz faworek jest prawie gotowy. 8. Na patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy nasze faworki. 9. Smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej strony 10. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony np. papierowym ręcznikiem

Kulinarnie z Polką na Kresach
Chrusty vel Faworki 151

Grabinie i muszę przyznać, że chrusty wyszły rewelacyjne. Ja bardzo lubię chrupkie i te są właśnie takie, zatem przepis nie dla tych, którzy lubią mięciutkie ciapciaczki. Chrusty vel Faworki 3/4 kg mąki pszennej 12 żółtek 6 łyżki śmietany 1/3 szklanki wódki do smażenia - ok 2.5 kostki tłuszczu (najlepiej smalec ale może być i Planta) do posypania cukier puder wymieszany(...)cukrem z wanilią Jako, że jest nas tylko dwoje, a planowała nas odwiedzić tylko jedna znajoma, zrobiłam faworki z połowy składników. Na początek przesiałam mąkę przez sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tłusty czwartek, czyli faworki 149

jednak tegoroczny przepis na pączki umieściłam już jakiś czas temu, żeby go zobaczyć wystarczy kliknąć . Dziś natomiast postanowiłam wrzucić przepis na faworki, równie pyszny przysmak karnawałowy. Przepisów na faworki jest tak samo dużo jak na pączki, mają też różne kształty, od klasycznych, poprzez kokardki, aż po węzełki. W tym roku chciałabym Wam zaproponować bardzo prościutki i naprawdę smaczny(...)przepis, zawierający w sobie piwo. Tak, tak, panowie będą zachwyceni, choć samego piwa w cieście raczej nie czuć. Faworki z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne, chrupkie i nabomblowane. Faworki na piwie   2,5 -3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżeczka masła 1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faworki vel chrust 154

ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku i na trwałe wpisały się do ostatkowego menu. Powróćmy jednak do faworków. Legenda mówi, że jeden z cukierników przypadkiem wrzucił do tłuszczu pasek ciasta na pączki i tak narodziły się faworki. Z czasem próbowano robić je z innych rodzajów ciasta(...)nawet z biszkoptu, ale ostatecznie przyjęło się ciasto, które znamy do dzisiaj. Oto przepis :) FAWORKI VEL CHRUST Składniki: - 6 żółtek - 2 szklanki mąki - szklanka kwaśnej śmietany - kieliszek wódki - łyżka masła - łyżeczka startej skórki cytryny - odrobina cukru - olej do smażenia - 150 gram cukru pudru - cukier wanilinowy Przygotowanie: Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru – dodając skórkę z cytryny i wódkę - zagniatamy

Życie zamknięte w smaku
faworki! tłusty czwartek tuż tuż... 133

jest  trudne :) Kto wie, może wezmę się też za pączki? :) Od razu po usmażeniu są bardzo smakowite, aczkolwiek dla mnie i mojej mamy bardziej smakowały drugiego dnia :) FAWORKI przepis autorski, ułożony na podstawie kilku przepisów z innych blogów // 25-30 faworków ~220g mąki pszennej ~2 żółtka ~szczypta soli ~łyżeczka spirytusu/wódki ~80-90g śmietany 18% ~łyżka(...)prostokąty (użyłam noża do pizzy :)), w których na środku zrobić nacięcie, następnie przez otwór przewlec boki ciasta (instrukcja poniżej).  W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Pieczone faworki 167

podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu i stworzyć swoją wersję. Nie znajdziecie w nich ciężkiej śmietany czy dużej ilości masła. A mimo wszystko(...)cieniutkie, smakują prawie identycznie - choć na pewno znajdą się osoby, które powiedzą, że w tej wersji smakują lepiej od oryginału. No to co, próbujecie i Wy? :) Składniki na pieczone faworki: 280 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki mielonego cukru waniliowego 5 żółtek 3 białka 50 g ostudzonego rozpuszczonego tłuszczu łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania ciasteczek

Słodkie Przyjemności
Faworki - smak dzieciństwa 125

Faworki i róże karnawałowe lubię chyba jeszcze bardziej niż pączki. Pamiętam, jak w dzieciństwie z siostrą zawsze męczyłyśmy babcię, a później mamę o faworki albo róże. Te drugie były trudniejsze, nam po dwóch egzemplarzach już się robota nudziła, ale babcia wytrwale lepiła je aż do ostatniego kawałka ciasta. Dziś nawet nie próbowałam się zabierać za róże, z rodzinnego(...)przepisu na ciasto przygotowałam całą paterę chrupiących, delikatnych faworków. Pycha! Składniki: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 szklanka gęstej śmietany 18% 3 żółtka proszek do pieczenia (odrobina, tyle co na czubek łyżeczki) 1-1,5 łyżki spirytusu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto

Kulinarne Inspiracje
Faworki ( chrust ) na karnawał. 185

tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Następnie układamy na kloszu lub płaskim talerzu w piramidkę. Jest to przepis z mojej bardzo starej książki , ale jest bardzo dobry. Polecam go wszystkim smakoszom faworków. Można też z niego zrobić róże karnawałowe(...)Rada - Gdy na naszych faworkach jest zbyt dużo mąki możemy ją zmieść za pomocą pędzelka, aby nam nie kipiały faworki podczas smażenia. Najlepiej jest smażyć w wysokim rondlu ponieważ tłuszcz nie będzie nam wtedy kipieć

Przepisy i porady kulinarne
Faworki 258

Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :) Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z cukrem pudrem... A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego faworkami lub faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego? Faworki   Składniki(...)trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie. Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić. Gotowe faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na smalcu. Usmażone posypujemy cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia

Lawendowe Niebo
Faworki 152

, zwane w moim domu pieszczotliwie chruścikami są jednym z moich ulubionych przysmaków. Chrupiące, leciutkie, delikatnie słodkie i rozpuszczające się w ustach. Absolutny karnawałowy must bake ! Prawdziwym specem od faworków w moim domu był zawsze tato. Chyba tylko on ma tyle siły by wtłoczyć w nie odpowiednią ilość powietrza. Ja po pięciu minutach tłuczenia wałkiem już się poddałem(...)czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące.  Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na kuchennym blacie, a następnie kroimy w długie i wąskie prostokąty. Każdy pasek na środku przecinamy i przewlekamy go przez otwór

Food Square
Faworki 278

Karnawał trwa ..i kolejne faworki...Pyszne , delikatne ..kruche..polecam..Usmażyłam je z okazji akcji na Fb: ,  Smakołyki na Tłusty Czwartek  i  Faworki, chrust, chruściki 2015  oraz  Karnawałowe słodkości . 2 szkl.mąki pszennej 3 żółtka 0,5 szkl.kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru pudru olej lub smalec do smażenia(...)Wyjąć i osuszyć z oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.  Razem ze mną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie  : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [  drożdżowe faworki ,  pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem ] Lidia  Sama słodycz

Moje domowe kucharzenie
Faworki pieczone w piekarniku 202

głębokim tłuszczu. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem wyszły przepyszne.  Nie można się od nich oderwać, takie są wciągające. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszły mi 4 blachy faworków. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 45 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18 % ½ łyżeczki olejku waniliowego Szczypta soli. Do posypania: Cukier puder(...)każdą rozwałkować na bardzo cienki placek, delikatnie podsypując mąką.   Rozwałkowane ciasto pokroić na paski a następnie w środku naciąć każdy pasek. Każdy faworek przełożyć przez otwór, ( tutaj jest dokładny opis jak to zrobić ) Gotowe faworki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w bardzo małych odstępach. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 12 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Oszczędne faworki 420

szczególnie te cieniutkie. Dzisiaj mam dla was bardzo oszczędny przepis. Składniki są prawie zawsze w waszych domach i możecie je robić kiedy tylko zachcecie. Chociaż i tak sezon chrustów, faworków i pączków jest w karnawale, a większość z was je je w tłusty czwartek stąd moja propozycja  :)  Składnik:  ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka(...)zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.  Smażymy na rozgrzanym oleju na ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią.  Usmażone faworki

Niezły Młynek
Faworki 115

łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber. • 0,5 kg mąki • 1 szkl. letniego mleka • 2 łyżki cukru(...)mm.Radełkiem podzielić na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przepleść jeden koniec paska. Uformowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. [ smażyłam we frytkownicy] Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać  posypane cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Faworki na piwie! 131

ubijane wałkiem. W tym roku skorzystałam z przepisu znalezionego na tym blogu. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała, ale bazę pozostawiłam taką samą. Wychodzą naprawdę bardzo fajne. Polecam Faworki na piwie! " Składniki :  550 g mąki tortowej 4 żółtka szczypta soli łyżka niesolonego masła  250 ml piwa mocnego ( 7% ) olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób(...)miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy je na bardzo cienkie płaty. Najlepiej robić to na obsypanym mąką

Słodkie Przyjemności
Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek 39

Tłusty czwartek to uwielbiany przez każdego dzień, ponieważ wówczas można objadać się do woli, bez wyrzutów sumienia. Dzień ten kojarzy nam się z pączkami, faworkami, oponkami i innymi pysznościami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym dni w każdym sklepie aż roi się od pączków! Uważam jednak, że domowe przekąski na Tłusty Czwartek smakują najlepiej(...)domowy pączek czy domowe faworki! Jak je przygotować? Poniżej znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów na Tłusty Czwartek! Pośród nich znajdziecie idealną recepturę na pączki, faworki, oponki i inne smakołyki! 1. Oponki z kremem 2. Pączki w 5 minut 3. Oponki w polewie czekoladowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Pączki wiedeńskie 5. Pączki z jabłkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Najlepsze przepisy

Damusia.pl
Szybkie i proste faworki z piekarnika 140

Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty […] Artykuł Szybkie i proste faworki z piekarnika pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Faworki vel chrust 65

Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie PĄCZKI , a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany (100 ml) 20 g masła 25 ml (ok. 2,5 łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli(...)paska tak, aby utworzył się „węzeł” Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Uważajcie, gdyż na dobrze nagrzanym smalcu faworki smażą się błyskawicznie. Serwujemy posypane cukrem pudrem. PS. Do smażenia szeroko otwieramy okno i włączamy wyciąg na maksymalną siłę ciągu – gorący smalec nie pachnie najlepiej ? The post Faworki

Kate's Kitchen
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 101

Karnawał, to czas pysznych słodkości. Obok pączków królują też chrusty, chruściki, faworki. Choć na blogu jest już kilka pysznych przepisów na ten przysmak, dzisiaj przedstawiam Wam kolejny. Chyba najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, wprost rozpływający się w ustach. Inspiracją był przepis znaleziony na insta "Pyszna codzienność".  Składniki: - 300-320g mąki orkiszowej tortowej typ450   (lub pszennej) - 4 żółtka(...)tłuszcz do smażenia- u mnie 900ml oleju kokosowego bezzapachowego (nie pozostawia żadnego posmaku, jest genialny do smażenia) - mąka do podsypywania przy rozwałkowywaniu ciasta - mielony ksylitol lub puder do obsypania faworków W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (ja na początku dałam 300g mąki, w trakcie dosypałam kolejne 20g, by nie trzeba było dużo podsypywać przy wałkowaniu i zagniataniu. Ja wykorzystałam

Smaczne Zdrowe
Karnawałowe sprężynki - serpentynki – smakowite faworki w innym kształcie 😋😋😋 116

Witam serdecznie, tym razem propozycja na troszkę inne faworki bo w kształcie sprężynek. Tak przygotowana słodka przekąska, mało ze jest smaczna to i ładnie się prezentuje. Sprężynki są kruche, smaczne i w miarę proste w przygotowaniu 😊. A jeżeli nie mamy rurek to z tego ciasta możemy również zrobić faworki o klasycznym wyglądzie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sprężynek(...)brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane sprężynki oprószam cukrem pudrem. A jeżeli nie mamy rurek, to z tego ciasta można usmażyć faworki o klasycznym kształcie. Karnawałowe sprężynki – serpentynki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Szybkie i proste faworki z piekarnika 62

Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty Czytaj dalej Artykuł Szybkie i proste faworki z piekarnika pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Faworki 119

pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy) 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Z podanych ilości wychodzi duża porcja faworków. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto.  Ciasto należy kilkakrotnie złożyć, wałkować i potłuc wałkiem(...)ciasto tniemy na paski. W środku każdego paska robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.  W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Faworki – Chrust 85

Karnawał wciąż trwa, a w karnawale poza pączkami nie może zabraknąć faworków (chrustu). Podaję Wam przepis, który zawsze się sprawdza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faworki – Chrust Składniki 20 dag mąki 3-4 łyżki gęstej, dobrej śmietany (22% lub 30%) 3 żółtka szczypta soli łyżka spirytusu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag tłuszczu do smażenia (olej(...)koła różnej średnicy, brzegi nacinamy w kilku miejscach. Sklejamy je po środku smarując odrobiną białka, smażymy . Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek wkładamy np. kandyzowane wiśnie. Artykuł Faworki – Chrust pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą 93

kremem z serka ricotta. Udekorowane pistacjami i malinami.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/cannoli-siciliani.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia W\u0142oska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["cannoli","cannoli siciliani","chrust","faworki","maliny","pistacje","ricotta","rurki z kremem","serek ricotta","sycylijskie cannoli","truskawki","w\u0142oski deser","w\u0142oskie cannoli"],"datePublished":"2020-04-20T19:48:03+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation(...)wytrawnie. Chrupiące rożki smażone na głębokim tłuszczu, nadziane kremem z serka ricotta . Ponadto wyjątkowym składnikiem ciasta jest dodatek białego wina. Ciasto ma strukturę wypełnioną bąbelkami powietrza, przypomina nasze polskie faworki czy chrust. Artykuł Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Staropolskie faworki 134

związku z tłustym czwartkiem prezentuję wam przepis na staropolskie faworki mojej babci, przepis jest bardzo stary! Faworki są chrupiące, delikatne i pyszne! Składniki: 500g mąki pszennej 8 żółtek szczypta soli 6-7 łyżek gęstej śmietany kieliszek wódki/spirytusu/octu ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 1.5kg smalcu do smażenia Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Staropolskie(...)faworki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Staropolskie faworki 134

związku z tłustym czwartkiem prezentuję wam przepis na staropolskie faworki mojej babci, przepis jest bardzo stary! Faworki są chrupiące, delikatne i pyszne! Składniki: 500g mąki pszennej 8 żółtek szczypta soli 6-7 łyżek gęstej śmietany kieliszek wódki/spirytusu/octu ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 1.5kg smalcu do smażenia Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Staropolskie(...)faworki -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
SBOULA – MAROKAŃSKIE FAWORKI / kuchnia marokańska 112

odwzorowany ) marokańskimi faworkami o nazwie SBOULA. Z tą inspiracją jak zawsze przyszedł mi mój ukochany blog z marokańskimi inspiracjami – The Spruce Eats. W Maroku wszystkie chrusty, faworki i ciasteczka to takie tradycyjne słodkości jedzone najczęściej w okresie Ramadanu. Choć są podobne do naszych faworków ( przepis na chrust znajdziecie TUTAJ ) , to jednak różnią się składnikami. Ciasto

Ostra na Słodko
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 290

tylko pyszny ale i zdrowy deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Faworki bez śmietany i alkoholu Takie faworki możecie spokojnie podać małemu alergikowi. Nie znajdziecie w nich ani śmietany, ani alkoholu. Faworki wychodzą przepyszne. Są delikatne i kruche. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym

Dieta bez mleka
Faworki drobiowe 170

kurczaka 2 jajka mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła) pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta) sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić faworki drobiowe? Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić, posolić, oprószyć pieprzem. W środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć jeden koniec faworka (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach. Smażyć na rumiano z dwóch stron

Rodzinka w kuchni
Faworki schabowe 241

Witam Zapraszam na pyszne kotlety schabowe w innym wydaniu-jako faworki. Są tak samo pyszne i super chrupiące choć jest z nimi trochę zabawy. Faworki schabowe mogą być pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości sól, pieprz 3 jajka 1/2 szkl mąki kukurydzianej 3/4 szkl panieru z ciecierzycy (lub bułki tartej) olej(...)tłuczkiem oraz posypujemy solą i pieprzem. Kroimy rozbite kotlety na paski. Na środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jedna końcówkę mięsa (tak samo jak robimy klasyczne faworki), delikatnie rozciągamy. Na jeden talerzyk nasypujemy mąkę kukurydzianą, na drugi talerzyk nasypujemy panier z ciecierzycy (bułkę tartą). Do miseczki wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Kolejno obtaczamy każdy faworek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Francuskie faworki bugnes 369

się okazuje nie tylko u nas są popularne faworki. Gdy zaczyna się karnawał, to we Francji sprzedaje się kruche merveilles i faworki nazywana tam bugnes. Oryginalnie mają one kształt rąbów (diamentów). Wspaniale to wygląda, jak po wrzuceniu do oleju pięknie rosną i się rumienią. Moje bugnes mają kształt małych prostokącików. Tak mi było po prostu szybciej i wygodniej(...)włożyć na godzinę do lodówki. Olej rozgrzać w garnku i zostawić na najmniejszym ogniu. Ciasto rozwałkowywać porcjami na podsypanym mąką blacie kuchennym i ciąć je radełkiem na niewielkie prostokąty. Faworki wrzucać do oleju porcjami (po około 7 sztuk jeżeli są małe). Smażyć z każdej strony kilkanaście sekund, po czym wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć

Passions hobbies life
Serowe pączki – błyskawiczny przepis 191

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PYSZNE FAWORKI PIWOSZKI + FILMIK 168

Faworki piwoszki przygotowane są z ciasta na bazie piwa. Ciasto podczas pieczenia ładnie rośnie, listkuje się, jest delikatne i smaczne. Nie wciąga tłuszczu przez co faworki są suche w środku i wręcz przepyszne. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka piwa 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła cukier puder do posypania olej do smażenia(...)powstaną prostokąty. Na każdym kawałku nacinamy wzdłuż kreskę, przeplatamy przez nią jeden koniec ciasta i tworzymy faworka. Smażymy ciastka na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na talerz wyłożony papierem, następnie po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Faworki są wyjątkowo smaczne, delikatne, lekko chrupiące i suche w środku. Polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Miękkie i puszyste faworki na #tlustyczwartek 174

wiecie, że tłusty czwartek lada monent? Napewno już wiecie, wirtualny tłusty czwartek jest już wszędzie, dookoła nas ;) U mnie też już jest ;) Zapraszam Was na najpulchniesze faworki pod słońcem. Są tak samo szybkie w przygotowaniu, jak szybko znikaja z talerza. Kilka składników do miski, mieszamy, wałkujemy, smazymy i gotowe ;) Składniki : 400 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku(...)środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt.  Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Faworki smażą się kilkanaście sekund, więc nie zostawiajmy patelni

Życie zaczyna się w kuchni
Chrupiące faworki 162

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. 🙂 Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie są nasiąknięte tłuszczem.   Składniki: 450 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu (można zastąpić octem) 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego(...)smażenia (w moim przypadku 1.5 litra oleju rzepakowego) cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, żółtka, 2 łyżki spirytusu i śmietanę. Przeczytaj cały przepis - Chrupiące faworki at AleTorcik

AleTorcik
Faworki francuskie (eksresowe) 129

który nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam go u Kasi z bloga Kuchnia Bazylii . Prawda, że mistrzostwo? :) no już prościej i szybciej być nie może! :) Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy ;) ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje(...)dlatego faworki stają się pięknie puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla wszelkich smażonych przysmaków ;) ale również teraz, poza karnawałem, będą świetną przekąską na szybko, więc... upiecz sobie takie na przykład do niedzielnej kawy :) polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder (opcjonalnie) Sposób przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, rozcinamy na jednakowej wielkości prostokąty. Ja przecięłam wzdłuż

Kolorowy Przepisownik
Ekspresowe faworki 111

Karnawał powoli dobiega końca więc czas na tłustoczwartkowe wypieki.  Pączki,faworki,oponki,donaty każdy ma swoje ulubione.  Dziś zapraszam na ekspresowe faworki. Wystarczy niecałe pół godziny i już możemy się nimi  zajadać.  250 g mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 łyżeczka spirytusu szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia(...)ciąć 6-7 cm romby,każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez nacięcie.  W garnku rozgrzać olej do temp. 170 stopni i kolejno partiami smażyć faworki. Usmażone na złoty kolor osączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.  Ułożyć na talerzu i oprószyć cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Pączki, faworki, oponki. Przepisy na Tłusty Czwartek 196

zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego Czwartku moi drodzy Pączki serowe w kilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka

Słodkie okruszki
Przepisy na tłusty czwartek 133

Tłusty czwartek już jutro! Dla tych, którzy chcą się oddać ostatniej karnawałowej rozpuście – sprawdzone przepisy na szybkie pączki, dwa rodzaje faworków i ciasto ptysiowe – idealne na eklerki i churros.   Po przepis – kliknijcie(...)jego tytuł. Otworzy się w nowej karcie. Zapisz Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros Pączki wegańskie – na szybko Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne Faworki z mascarpone Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Wegańskie faworki 177

Faworki nieodzownie kojarzą nam się z tłustym czwartkiem, kiedy to babcia zawsze(...)okazję robiła całą górę chrustu. Na diecie wegańskiej można powrócić do tych smaków (oczywiście babcia robi zawsze najlepsze! :D), ale te też są super! Jeśli tęsknicie za smakiem faworków przedstawiamy Wam ich zweganizowaną wersję. Można je chrupać nie tylko raz do roku! Wegańskie faworki Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki

Bananowe Pole
Faworki 134

czwartek, co jest takiego w tym dniu, że wszyscy sięgają po pączki lub faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski(...)wyobraźnia podpowiada (wzór nie wpływa na smak). I smażymy na głębokim tłuszczu. Podajmy oprószone cukrem pudrem.  Uwaga ważne: 1.Tłuszcz musi być tak nagrzany, aby po wrzuceniu faworki nie opadały na dno tylko od razu zaczynały skwierczeć. 2. Jak tylko lekko zbrązowieją wyciągamy je. Chodzi o to, aby na wierzchu były chrupiące a w środku mięciutkie. 3. Zacznijcie

Smaki Przyprawy i Kolory
Faworki (ale nie chrust!) 101

Gdzie dziś nie spojrzę - wszędzie pączki :) a u mnie faworki :) FAWORKI, a nie chrust :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie lubię najbardziej - mięciutkie, puszyste, w słomkowym kolorze :) uwielbiam i robię nie tylko w karnawale. U mnie dziś jak zwykle z podwójnej porcji, bo ma kto jeść :D i właśnie podwójną mam wpisaną do mojego przepiśnika :) jednak zdarza się(...)chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-4 mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko suche). Tniemy ostrym nożem na 4-5 cm paski, następnie każdy pasek pod skosem w romby. Wszystkie romby nacinamy na środku (pomiędzy najdalszymi rogami) i przewlekamy jeden

Kolorowy Przepisownik
Faworki 134

wszystkich składników zagniatamy bardzo gęste, sprężyste ciasto. A potem bierzemy ciasto w obie ręce i mocno... rzucamy nim o stolnicę. Przynajmniej 200 razy. Nie żartuję! W ten sposób smażyłam faworki z moją Babcią, kiedy byłam małą dziewczynką. Więc do dzieła! ;) Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta(...)smalcu, przewracając w trakcie smażenia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i... smacznego :) Rozwałkowane ciasto tniemy na paski, które nacinamy w środku i przewlekamy formując faworki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Faworki 279

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ja tego dnia poza pączkami lubię pochrupać faworki. Pierwszy raz robiłam je razem z babcią i to było jakieś ćwierć wieku(...)temu (plus minus dwa lata :)). Robię je do dziś i to z tego samego przepisu. Korzystam z książki Kuchnia Polska z księgozbioru mojej mamy (książka jest starsza ode mnie). Faworki zawsze wychodzą perfekcyjne. Chrust smażę na smalcu, ale jeśli macie obiekcje lub jesteś wegetarianami można użyć oleju rzepakowego lub innego przystosowanego do smażenia. Nowy post Faworki pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Faworki bez jajek 187

często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem 1 szklanka mąki 1 łyżka masła(...)lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry. Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywijać faworki, przewlekając przez nacięcie  jeden koniec w dół lub w górę. Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku). Po usmażeniu obsypać

Kuchcik gotuje
Faworki na piwie 99

blogu. Przez ten czas nazbierało mi się dosyć dużo zaległych przepisów, które postaram się uporządkować. Dzisiaj przepis na wspaniałe najbardziej kruche faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Są bardzo wciągające. Faworki na piwie. Przepis pochodzi z książki „. Domowe wypieki .” Składniki: 6 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki spirytusu 1 łyżeczka masła ( dałam margarynę) ½ szklanki jasnego piwa ( można dać odrobinę więcej(...)rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty  o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm. Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez koniec prostokątny do środka. Faworki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu suszymy na papierowych ręcznikach aby usunąć nadmiar tłuszczu, wystudzone posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie