faworki - 1708 przepisów (strona:27/114)

Faworki 261

Karnawał trwa ..i kolejne faworki...Pyszne , delikatne ..kruche..polecam..Usmażyłam je z okazji akcji na Fb: ,  Smakołyki na Tłusty Czwartek  i  Faworki, chrust, chruściki 2015  oraz  Karnawałowe słodkości . 2 szkl.mąki pszennej 3 żółtka 0,5 szkl.kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru pudru olej lub smalec do smażenia(...)Wyjąć i osuszyć z oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.  Razem ze mną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie  : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [  drożdżowe faworki ,  pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem ] Lidia  Sama słodycz

Moje domowe kucharzenie
Faworki pieczone w piekarniku 188

głębokim tłuszczu. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem wyszły przepyszne.  Nie można się od nich oderwać, takie są wciągające. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszły mi 4 blachy faworków. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 45 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18 % ½ łyżeczki olejku waniliowego Szczypta soli. Do posypania: Cukier puder(...)każdą rozwałkować na bardzo cienki placek, delikatnie podsypując mąką.   Rozwałkowane ciasto pokroić na paski a następnie w środku naciąć każdy pasek. Każdy faworek przełożyć przez otwór, ( tutaj jest dokładny opis jak to zrobić ) Gotowe faworki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w bardzo małych odstępach. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 12 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Oszczędne faworki 400

szczególnie te cieniutkie. Dzisiaj mam dla was bardzo oszczędny przepis. Składniki są prawie zawsze w waszych domach i możecie je robić kiedy tylko zachcecie. Chociaż i tak sezon chrustów, faworków i pączków jest w karnawale, a większość z was je je w tłusty czwartek stąd moja propozycja  :)  Składnik:  ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka(...)zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.  Smażymy na rozgrzanym oleju na ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią.  Usmażone faworki

Niezły Młynek
Faworki 101

łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber. • 0,5 kg mąki • 1 szkl. letniego mleka • 2 łyżki cukru(...)mm.Radełkiem podzielić na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przepleść jeden koniec paska. Uformowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. [ smażyłam we frytkownicy] Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać  posypane cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Faworki na piwie! 111

ubijane wałkiem. W tym roku skorzystałam z przepisu znalezionego na tym blogu. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała, ale bazę pozostawiłam taką samą. Wychodzą naprawdę bardzo fajne. Polecam Faworki na piwie! " Składniki :  550 g mąki tortowej 4 żółtka szczypta soli łyżka niesolonego masła  250 ml piwa mocnego ( 7% ) olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób(...)miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy je na bardzo cienkie płaty. Najlepiej robić to na obsypanym mąką

Słodkie Przyjemności
Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek 18

Tłusty czwartek to uwielbiany przez każdego dzień, ponieważ wówczas można objadać się do woli, bez wyrzutów sumienia. Dzień ten kojarzy nam się z pączkami, faworkami, oponkami i innymi pysznościami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym dni w każdym sklepie aż roi się od pączków! Uważam jednak, że domowe przekąski na Tłusty Czwartek smakują najlepiej(...)domowy pączek czy domowe faworki! Jak je przygotować? Poniżej znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów na Tłusty Czwartek! Pośród nich znajdziecie idealną recepturę na pączki, faworki, oponki i inne smakołyki! 1. Oponki z kremem 2. Pączki w 5 minut 3. Oponki w polewie czekoladowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Pączki wiedeńskie 5. Pączki z jabłkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Najlepsze przepisy

Damusia.pl
Szybkie i proste faworki z piekarnika 125

Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty […] Artykuł Szybkie i proste faworki z piekarnika pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Faworki vel chrust 47

Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie PĄCZKI , a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany (100 ml) 20 g masła 25 ml (ok. 2,5 łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli(...)paska tak, aby utworzył się „węzeł” Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Uważajcie, gdyż na dobrze nagrzanym smalcu faworki smażą się błyskawicznie. Serwujemy posypane cukrem pudrem. PS. Do smażenia szeroko otwieramy okno i włączamy wyciąg na maksymalną siłę ciągu – gorący smalec nie pachnie najlepiej ? The post Faworki

Kate's Kitchen
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 82

Karnawał, to czas pysznych słodkości. Obok pączków królują też chrusty, chruściki, faworki. Choć na blogu jest już kilka pysznych przepisów na ten przysmak, dzisiaj przedstawiam Wam kolejny. Chyba najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, wprost rozpływający się w ustach. Inspiracją był przepis znaleziony na insta "Pyszna codzienność".  Składniki: - 300-320g mąki orkiszowej tortowej typ450   (lub pszennej) - 4 żółtka(...)tłuszcz do smażenia- u mnie 900ml oleju kokosowego bezzapachowego (nie pozostawia żadnego posmaku, jest genialny do smażenia) - mąka do podsypywania przy rozwałkowywaniu ciasta - mielony ksylitol lub puder do obsypania faworków W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (ja na początku dałam 300g mąki, w trakcie dosypałam kolejne 20g, by nie trzeba było dużo podsypywać przy wałkowaniu i zagniataniu. Ja wykorzystałam

Smaczne Zdrowe
Karnawałowe sprężynki - serpentynki – smakowite faworki w innym kształcie 😋😋😋 97

Witam serdecznie, tym razem propozycja na troszkę inne faworki bo w kształcie sprężynek. Tak przygotowana słodka przekąska, mało ze jest smaczna to i ładnie się prezentuje. Sprężynki są kruche, smaczne i w miarę proste w przygotowaniu 😊. A jeżeli nie mamy rurek to z tego ciasta możemy również zrobić faworki o klasycznym wyglądzie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sprężynek(...)brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane sprężynki oprószam cukrem pudrem. A jeżeli nie mamy rurek, to z tego ciasta można usmażyć faworki o klasycznym kształcie. Karnawałowe sprężynki – serpentynki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Szybkie i proste faworki z piekarnika 49

Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty Czytaj dalej Artykuł Szybkie i proste faworki z piekarnika pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Faworki 98

pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy) 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Z podanych ilości wychodzi duża porcja faworków. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto.  Ciasto należy kilkakrotnie złożyć, wałkować i potłuc wałkiem(...)ciasto tniemy na paski. W środku każdego paska robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.  W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Faworki na piwie 48

AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Na zbliżający się Tłusty Czwartek mam dla Was coś wspaniałego! Na blogu pojawił się w końcu przepis na faworki, które obok pączków są obowiązkowym punktem tego dnia. Faworki z poniższego przepisu wychodzą wspaniale lekkie, chrupiące i pięknie nadmuchane bąbelkami powietrza, które pochodzą z piwa. Dzięki właśnie piwu wystarczy(...)blogu (ooo tutaj ) znajdziecie kategorię Tłusty Czwartek z kilkoma przepisami na pulchne pączki. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Faworki na piwie pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
Faworki – Chrust 53

Karnawał wciąż trwa, a w karnawale poza pączkami nie może zabraknąć faworków (chrustu). Podaję Wam przepis, który zawsze się sprawdza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faworki – Chrust Składniki 20 dag mąki 3-4 łyżki gęstej, dobrej śmietany (22% lub 30%) 3 żółtka szczypta soli łyżka spirytusu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag tłuszczu do smażenia (olej(...)koła różnej średnicy, brzegi nacinamy w kilku miejscach. Sklejamy je po środku smarując odrobiną białka, smażymy . Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek wkładamy np. kandyzowane wiśnie. Artykuł Faworki – Chrust pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania