Witajcie :) Moje dzieci bardzo lubią faworki i oponki dlatego często je piekę :) Są proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich dużo składników, szybko się je przygotowuje :) Moi goście bardzo je lubią :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 500 g mąki pszennej 2 cukry waniliowe 12 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu(...)długości około 10 cm, na środku każdego paska zrobić 1,5 cm nacięcie przełożyć jeden koniec do środka i ładnie wywinąć tworząc faworka.W głębokim naczyniu rozgrzać olej, wrzucać partiami faworki i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Przekładać na papierowy ręczniczek. Zimne faworki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja babcia (pewnie miała przepis od swojej babci a ona od swojej- taki urok starych, sprawdzonych receptur) dziś dzielę się nim właśnie z Tobą! Delikatne, cieniutki, chrupiące- najlepsze jakie jadłam. Najlepsze(...)faworki Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzesiać ze szczyptą soli. Wkroić miękkie masło. Dolać śmietanę, ocet i wbić jajka. Po prostu wyrobić z podanych składników ciasto. Elastyczne i odchodzące od dłoni. Teraz część trudniejsza. Wycinanie faworków. Każda gospodyni ma swój sposób. Hońka wykrawa małe i robi tylko jedną falbanę. Niektórzy skręcają je podwójnie, a inni w ogóle. Jedno jest pewne. Trzeba dobrze rozwałkować, pokroić(...)rozgrzane. Jak to sprawdzić? Najprościej jest poświęcić fragment ciasta jako próbnik. Nie radzę sprawdzać stopnia nagrzania przy pomocy wody - ryzyko rykoszetu prosto w gałkę oczną jest niezwykle wysokie! Usmażone faworki osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i po chwili obsypuję cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe są wg mnie najlepsze
Karczma HonoriettyRozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder(...)posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy bardzo cieniutko. Specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem
Pyszności SłodkościTłustego Czwartku męczyłam babcię o róże karnawałowe. Babcia co roku próbowała mnie przekonać, że faworki są lepszym pomysłem, bo znacznie mniej przy nich pracy. Nie dziwię jej się! Faworki robiła w mig. Jej babcine, spracowane ręce uwijały się jak w ukropie wycinając i zakręcając ciasteczka. Róże to co innego! Wycinanie kółek odpowiedniej wielkości, nacinanie, składanie... faktycznie z różami(...)nasze zachcianki. Latem robiła nam spódniczki z liści paproci, żebyśmy mogły się bawić w rozbitków na bezludnej wyspie i pokazała jak zrobić szałas w lesie. Zimą obowiązkowym punktem były faworki, a jak się udało ją namówić to także róże karnawałowe. Przypomniałam je sobie podczas weekendu u moich rodziców. W tej samej kuchni, w której robiłam je z babcią przygotowałam
Kulinarne Inspiracjedzisiejsze ostatki najlepsze są faworki, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Faworki Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżki spirytusu lub octu - 4 żółtka - szczypta soli - 2 płaskie łyżeczki masła - 3-4 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać pozostałe składniki dokładnie ugniatać przez około 20 minut. Ciasto bardzo cienko(...)rozwałkować na placki jednakowej grubości. Pokroić je na pasy radełkiem lub nożem, zrobić w środku każdego paska nacięcie i przewinąć. Uformować faworki i przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Smażyć w szerokim płaskim naczyniu delikatnie rumieniąc (po wyjęciu z oleju robią się ciemniejsze). Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem
Kulinarne życieczwartek to muszą być faworki. Konkurują one z pączkami. A co ja lubię bardziej? Sama nie wiem. I powiem Wam, że trudno mi się zdecydować. Dziś zapraszam na faworki, a przepis na pączki będzie niebawem ;-) Składniki: 2 szkl. mąki, 4 żółtka, 0,5 łyżeczki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka spirytusu, 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany, 1 litr(...)Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Passion of CookingMamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :) porcja ok 90 kokardek Składniki: 4 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko, aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane
Niezły Młynekprzesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki 6 żółtek 6-8 łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki(...)odpoczęło i było bardziej podatne do wałkowania. Odpoczęte ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, po czym wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm jeżeli mniejsze. Na środku każdego pasku robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (175 stopni
Kuchnia ŁukaszaNajlepsze były smażone przez babcię. Pamiętam, jak robiła je z ogromnej porcji, dając około 12-15 żółtek do ciasta i rozdzielała po całej rodzinie. Każda rodzinka dostawała ogromną michę faworków, obficie obsypanych cukrem pudrem <3 Ach..to były czasy :) Szkoda, że robi się je zazwyczaj raz do roku- właśnie na Tłusty Czwartek. Serdecznie polecam(...)paski o szerokości ok. 2 cm i długości 8-10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku nożem, a następnie jeden z końców przewlec przez otwór. Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym do 175 st.C oleju z obu stron do zezłocenia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić na olej
Nastoletnie WypiekaniePyszne, kruche faworki z nutką pomarańczy! Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 1 pomarańcza szczypta soli szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia cukier puder do posypki(...)łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomarańczy, soli, sody, miodu i cynamonu zarobić ciasto. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać faworki lub inne ciasteczka o dowolnych kształtach. Smażyć na gorącym oleju przez minutę, odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem. Faworki możemy również skropić miodem wymieszanym z cynamonem zamiast
Tradycyjna Kuchniazłożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie. Ma to na celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć(...)wzdłuż po środku i przewinąć jeden z końców ciasta przez otwór. Faworki smażyć na roztopionym i dobrze rozgrzanym smalcu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Ułożyć na półmisku w piramidkę, każdą warstwę uprzednio posypując cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plstart! Składniki: 10 żółtek, mała 22% gęsta śmietana, mąka - tyle ile się wgniecie, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu (dodaje się po to ,żeby faworki nie wchłonęły za dużo tłuszczu) Wszystkie składniki zagniotłam w luźne ciasto i cieniutko rozwałkowałam. Radełkiem pokroiłam placki na około 4 cm paski, zwijałam i wrzucałam na rozgrzany olej(...)można zamiast niego użyć smalcu. Usmażone faworki wyłożyłam na papier który wchłonął nadmiar tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. Szkoda tylko,że zniknęły tak szybko za pomocą moich domowników ... nic to! zrobię je znowu ;-) Smacznego
potrawyregionalnerozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto na godzinę do lodówki, a następnie odcinać po kawałku i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Faworki są tym smaczniejsze im cieńsze ciasto. Ciasto pokroić na cienkie paski, mniej więcej 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska trzeba zrobić podłużne nacięcie(...)przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu mocno rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, układać na rozłożonych ręcznikach kuchennych, aby nadmiar oleju wchłonął w nie. Gdy ostygną układać na półmisku warstwami i posypując je cukrem pudrem
na moim stole...powiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy
CookYourself