faworki - 1708 przepisów (strona:40/114)

Sprawdzony przepis na faworki 39

Chrupiące, żółciutkie i bardzo smaczne faworki – łatwe i proste do wykonania. Składniki 2 szkl. mąki pszennej 4 żółtka (z dużych jaj) 3/4 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżka octu olej lub smalec do smażenia Przygotowanie Składniki połączyć i porządnie wyrobić ciasto. Ciasto składać na pół i na pół kilka razy, a potem tłuc wałkiem, składać i znów(...)wykrajać, przeplatać. Smażyć – ja smażę na oleju rzepakowym lub smalcu, albo mieszam w zależności od tego co jest w domu. Autor przepisu: Joanna Artykuł Sprawdzony przepis na faworki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Mrowisko ciasto bez pieczenia 76

najlepiej smakują ( jak dla mnie) słone orzeszki. Interesuje Cię proste ciasto bez pieczenia? Ciasto bez pieczenia z masą krówkową? Mrowisko ciasto Mrowisko w oryginale to ciasto faworkowe. Usmażone faworki na głębokim tłuszczu ułożone w stos posypane rodzynkami i makiem, przypominające mrowisko. Aby wszystko trzymało fason ciastka ( faworki) polewano miodem z cukrem i to zlepiano. Na koniec całość posypywano

Dieta moja pasja
Przepis na pączki jak u Babci 54

cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki, oponki czy pączki z przepisu Babci są najlepsze, zawsze się udają, są świeżutkie nawet następnego dnia. Jak smażyć i na czym smażyć pączki? Jaki typ mąki najlepszy do pączków(...)pączki, które po zgnieceniu wracają do poprzedniego stanu. Lekkie, puszyste ciasto z niewielką ilością cukru. Na czym smażyć pączki? Tradycyjne pączki smaży się na smalcu lub maśle klarowanym. Pączki, faworki na oleju? Nigdy, dla Babci to była profanacja, Ona wspomniała czasy kiedy najlepsze pączki smażono na łoju.   Domowe pączki na świeżych drożdżach, z cukrem pudrem to taka wersja

Dieta moja pasja
Tłusty czwartek, a dieta. Jak przetrwać? 55

tłusty czwartek Poszukaj idealnych dla ciebie przepisów na tłusty czwartek. Może to być przepis na pączki jak nasz przepis na pączki serowe oponki z białym twarogiem , przepis na faworki jak nasz przepis na faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem . Możesz w tych przepisać zmieniać składniki na bardziej fit. Artykuł Tłusty czwartek, a dieta. Jak przetrwać? pochodzi z serwisu

ProstePesto.pl
Faworki na serku homogenizowanym 77

Tłusty Czwartek już za tydzień. Aby tradycji stało się zadość warto więc usmażyć na ten dzień coś do pochrupania. Przepis na te faworki zauważyłam na blogu Szpileczki i babeczki. Postanowiłam go wypróbować i muszę przyznać, że chruściki wyszły bardzo smaczne, kruche, po prostu idealne.  400g mąki pszennej 200g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 4 żółtka(...)mniejsze części i każdą rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem lub nożem wycinać paski ok 10cmx2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przełożyć jeden koniec paska. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Tłusty Czwartek. Dlaczego kultywować tą tradycję 38

czas z diety może sprawić, że staniemy się bardziej szczęśliwi. Warto więc w Tłusty Czwartek przestać przejmować się linią, szczególnie, że nawet na ulicy spotkamy osoby objadające się słodkościami! Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem Chrupiące, mocno napowietrzone bąbelkami powietrza faworki! Na tłusty czwartek chruścik to obowiązkowe słodkości. Pączki serowe oponki z białym twarogiem Oponki i pączusie twarogowe

ProstePesto.pl
FAWORKI (CHRUSTY ) + FILMIK 63

Karnawał to czas smażenia faworków, pączków i oponek . Dzisiaj i ja usmażyłam chrusty według starego przepisu. Wyszły wspaniałe, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  450 g mąki pszennej  6 żółtek 200 ml śmietany 18 % + jeszcze 2 łyżki  1 łyżka octu  olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota lub na stolnicy i wyrabiamy(...)odpoczęło.  Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie połowy i każde bardzo cienko rozwałkowujemy.  Wycinamy rodełkiem paski i następnie prostokąty w których robimy nacięcie i formujemy faworki.  Smażymy je na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Odkładamy na talerz wyłożony tęcznikami papierowymi i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze 60

Rosyjskie faworki przygotowane na jogurcie lub kefirze . Smakują inaczej niż tradycyjny chrust - są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiącą skórką. Najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem, równie dobrze - podane z wiśniową konfiturą. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale - w smaku są pyszne, łatwe do zrobienia i całkiem szybko się je smaży(...)milimetrów. Podsypywałam mąką tylko tyle ile było konieczne, aby ciasto nie kleiło się do blatu. Pokroiłam ciasto na mniejsze prostokąty, każdy z nich nacięłam na środku i wywinęłam jak faworki.  Na patelni rozgrzałam olej i na średnim ogniu smażyłam taratuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyłam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posypałam cukrem pudrem

babka w formie
Pączki z białek 1128

Karnawał to od strony kulinarnej okres pączków i faworków. Często z ich smażenia zostaje sporo białek, które nie bardzo wiemy jak spożytkować. Można je oczywiście zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie, ale również można z nich zrobić pyszne pączki. Pewnie niektórzy się tu zdziwią, bo tradycyjnie pączki i faworki robi się na samych żółtkach lub całych jajkach. Pączki

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania