swoich walorów tracą jedynie chrupiącą skórkę. Przepis sprawdzony, pochodzi z Przepisów Joli . Gorąco polecam i życzę smacznego. Na karnawał, Tłusty Czwartek… i nie tylko: Tradycyjne oponki serowe Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki(...)serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Szybkie pączki serowe z powidłami appeared first
mojewypiekiinietylkoPolecam do kawy chrupiące faworki które można jeść i jeść i nie ma się mało. Zrobiłam wachlarzyki. 4 żółtek 30 dkg mąki pszennej sól szczypta 1/3 szklanki śmietany 18% ukwaszonej 50 g masła cukier puder 3 łyżek spirytusu olej rzepakowy Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, spirytus, żółtka,masło miękkie. Ciasto zagniatam rękoma. Za pomocą wałka(...)głębokim garnku rozgrzewam olej około litra i jak będzie już gorący wkładam kawałek ciasta i sprawdzam czy jest gorący. Wkładam do garnka po 5-6 sztuk. Faworki smażę z każdej strony aż się lekko zrumienią. Olej nie może być za gorący bo będą się palić. Trzeba regulować palnik. Przed podaniem posypuję pudrem. Faworki wykładam
wesoła kuchnianajwięcej powietrza. Okazuje się, że można to zrobić też inaczej – wystarczy składniki ubijać mikserem. Efekt będzie podobny, jeśli nie lepszy, a na pewno oszczędzimy sobie przy tym trochę pracy. Faworki z tego przepisu wychodzą bardzo kruchutkie i pełne pęcherzyków powietrza, pyszne. Jak dla mnie to doskonały przepis, rzekłabym nawet, że najlepszy, ale wiem, że każdy ma inny gust(...)mój m-żonek, który woli faworki bardziej chrustowe („trzaskające” w czasie jedzenia ;-) Ja w każdym razie bardzo polecam ! Czytaj dalej
Arabeska waniliowaCiasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą(...)polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik
Kulinarne przygody GatityFelixstowe ). Ze swojej strony mogę tylko jedno dodać… to są najlepsze pączki. Przepis gorąco polecam – na tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Poniżej moja kolekcja przepisów na Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki(...)serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Czy może być lepsza rekomendacja dla najlepszych pączków? Chyba nie. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoSzukacie skutecznego przepisu na smaczne, chrupiące i słodkie faworki? Poniżej przedstawiam swój domowy przepis. Zawsze wychodzą, tylko trzeba je ładnie posmażyć na złocisty kolor. Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% 6 żółtek (najlepiej rozmiar L) 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę. Ugniatamy(...)ciasto. Później wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje, wałkujemy żeby ciasto było cienkie. Kroimy w paseczki, pośrodku paseczków robimy dziurkę przy pomocy noża i zawijamy. Faworki smażymy na oleju tak, żeby z jednej i z drugiej strony były przypieczone na złoty kolor (podczas smażenia trzeba je obrócić). Smacznego :) Pojedyncza porcja Tyle faworków wyszło
Jak u mamySzukacie skutecznego przepisu na smaczne, chrupiące i słodkie faworki? Poniżej przedstawiam swój domowy przepis. Zawsze wychodzą, tylko trzeba je ładnie posmażyć na złocisty kolor. Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% 6 żółtek (najlepiej rozmiar L) 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę. Ugniatamy(...)ciasto. Później wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje, wałkujemy żeby ciasto było cienkie. Kroimy w paseczki, pośrodku paseczków robimy dziurkę przy pomocy noża i zawijamy. Faworki smażymy na oleju tak, żeby z jednej i z drugiej strony były przypieczone na złoty kolor (podczas smażenia trzeba je obrócić). Smacznego :) Pojedyncza porcja Tyle faworków wyszło
Jak u mamyjestem mistrzynią karnawałowych słodkości, o faworkach już nawet nie wspominam ;) Zawsze wychodzą mi za duże, za grube, niezbyt kształtne ;) Są jednak bardzo smaczne. Faworki na piwie są kruche i delikatne. Nie trzeba "wybijać" ciasta, by wytworzyło się powietrze. Są też mniej kaloryczne niż te na śmietanie. Lubicie? Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)obeschło. Wałkować bardzo cienkie placki. Płaty kroić na paski o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. W środku zrobić nacięcie, przeciągając przez nie jedn z rogów. Faworki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe układać na papierowym ręczniku, do odsączenia. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymożna zrobić z białek? Często gdy pieczemy faworki, pączki, robimy tatar, placek drożdżowy lub inny wypiek, którego przepis zakłada użycie samych żółtek, zostają nam niewykorzystane białka. Oczywiście szkoda je wyrzucać, warto wówczas poszukać przepisów w których możemy wykorzystać owe białka. Poniżej podsyłam kilka wypróbowanych przeze mnie pozycji. Przypominam, że białka możemy też zamrozić. Ja często umieszczam je w plastikowym(...)Sernik Bały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ *** *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ *** POLECAM RÓWNIEŻ: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE – BARDZO KRUCHE PRZEPIS TUTAJ OPONKI PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na wykorzystanie białek jaj! pochodzi
Blog z Apetytemprzysmaków są faworki. Jednak tym razem postanowiłam dodać im trochę świeżości, a to za sprawą skórki z cytryny. Po usmażeniu delikatnie wyczuwalna jest cytrynowa nutka co sprawia, że faworki są jeszcze pyszniejsze. 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu starta skórka z dwóch cytryn tłuszcz(...)godzinę. Rozwałkować cienko, pokroić radełkiem na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz i zrumienić na po obu stronach. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem
noteskulinarnyfigaFelixstowe ). Ze swojej strony mogę tylko jedno dodać… to są najlepsze pączki. Przepis gorąco polecam – na tłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Poniżej moja kolekcja przepisów na Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki(...)serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Najlepsze pączki appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkoJeśli macie ochotę na coś słodkiego, coś prostego i taniego w wykonaniu to zapraszam po przepis. Chruściki przygotowane w ten sposób są pyszne i mięciutkie. Przepis dostałam od koleżanki, faworki były od babci Zosi- obie serdecznie pozdrawiam. Składniki: 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 10 dag drożdży 1 kg mąki 3 jajka tłuszcz do smażenia(...)drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy resztę mąki. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przystępujemy do przygotowania faworków. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Tniemy w podłużne romby. Pośrodku każdego robimy dziurkę, jeden z końców przekładamy przez dziurkę. Smażymy na głębokim
Pobite gary BarbaryJOGURTOWE CHRUŚCIKI/ FAWORKI/ CHRUSTY Najlepsze chrusty robi moja babcia, tego nikt nie przebije. Nawet ja nigdy nie zrobię tak pysznych faworków. One mają w sobie magię i wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy byłam mała takie ciasteczka często bywały. Babcia zajmowała się mną, kiedy rodzice byli w pracy i takimi smakołykami zawsze nas częstowała. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie(...)najcieniej na podsypanym mąką blacie i wykrawać paski ok. 3 x 10 cm. Na każdym paseczku w środku zrobić niewielkie nacięcie. Jeden koniec paska przewinąć przez środek nacięcia. Gotowe faworki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ostygnięte obsypać cukrem pudrem
Kuchnia PaulettesPrzepis na te faworki dostałam od mojej babci :) Dziś robiłam je z moim synem. Sam ugniatał ciasto, wycinał i formował faworki. Wyszło mu to całkiem nieźle jak na 5-latka. Zresztą on uwielbia spędzać czas z mamusią w kuchni :) SKŁADNIKI: 20 dkg mąki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka oleju 3 żółtka Szczypta soli 3-4 łyżki śmietany(...)podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 10 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5-6 cm i przewinąć. Tak przygotowane faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając widelcem. Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
Fiołkowe TalerzeCiasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą(...)polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik
Kulinarne przygody Gatity