pyszne , kruche ciasteczka maślane z cukrem pudrem . Ciasteczka są bardzo delikatne, lekkie, chrupiące. Upieczone błyskawicznie w piekarniku. Przepis na te kruche ciasteczka maślane jest podobny do faworków z piekarnika. Dodałam jednak trochę proszku do ciasta aby kruche ciasteczka się napuszyły. Czyż(...)ciasteczka nie są urocze? Jesli chcecie by ciasteczka miały idealny kształ kokardki to pomińcie proszek do pieczenia, kruche ciasteczka będą mieć idealny kształt. Na karnawał polecam też upiec dietetyczne faworki lub pyszne Róże karnawałowe w wersji light. Jeśli ktoś nie liczy kalorii i ma ochotę na klasyczne faworki, to przepisy znajdziecie tutaj i tutaj. Składniki na około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieodłącznym elementem karnawału. Żeby wyszły niezwykle chrupiące trzeba się trochę namęczyć, ubijając wałkiem przez kilka minut. Aby były jeszcze bardziej chrupiące, dodałam trochę mąki krupczatki. Do ciasta na faworki nie dodałam cukru, dopiero po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wypiek ten nie jest zbyt słodki, dlatego idealnie z nim komponuje się słodkie czerwone wino Monte Santi o intensywnym owocowym(...)obie mąki, robimy dołek, dodajemy szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto, następnie bijemy tłuczkiem ok. 10 minut aby wtłoczyć powietrze (zabieg ten ma na celu nadanie chrupkości faworkom). Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy w prostokąty o długości 10 cm i szerokości ok.3 cm, środek każdego paska nacinamy, przewlekamy koniec jednego
słodki bratekleniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą(...)polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik
Kulinarne przygody Gatitydoskonały. Róże mają delikatnie postrzępione płatki i są kruchutkie. Składniki: • te same co w przepisie na faworki oraz • słoiczek wiśni kandyzowanych • surowe białko Wykonanie: • zagniatanie jak faworki • Z rozwałkowanego ciasta wykrawać takie same ilości kółek w trzech rozmiarach. • Ja wycięłam kółka o rozmiarach(...)połowy porcji na faworki wyszło mi 24 róże, więc wycięłam po 24 sztuki każdego rozmiaru. • W każdym kółku zrobić 5-6 nacięć na obwodzie, maksymalnie do połowy promienia koła jak na zdjęciu. • Składać róże zaczynając od największego koła. Palec zamoczyć w białku i posmarować środek dużego koła, następnie położyć
To co kochamPyszne, chrupiące i niestety bardzo tuczące.. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić! Smacznego ! Faworki Składniki : 250ml śmietany 18% 5 żółtek szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0,5 kg mąki (najpierw dajemy 2,5 szkl potem w razie potrzeby dosypujemy więcej) cukier puder Sposób wykonania: 2,5 szkl mąki przesiewamy do miski(...)Okrawamy kawałek ciasta, stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm, kroimy paski o szerokości 3-4cm i długości 10-15cm i formujemy faworki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron. Ważne, aby oleju było tak dużo, żeby smażone faworki nie dotykały dna. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Smaki NataliiKarnawał to czas pieczenia pysznych, faworków, pączków i obwarzanków. Dzisiaj pomysł na miękkie faworki nie z ciasta tradycyjnego, śmietanowego tylko z ciasta twarogowego. Są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pyszne(...)Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 2-3 mm. Kroimy na paski, a później na skośne prostokąty. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Wyjmujemy i kładziemy na talerz wyłożony papierem. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie :) Moje dzieci bardzo lubią faworki i oponki dlatego często je piekę :) Są proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich dużo składników, szybko się je przygotowuje :) Moi goście bardzo je lubią :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 500 g mąki pszennej 2 cukry waniliowe 12 łyżek kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu(...)długości około 10 cm, na środku każdego paska zrobić 1,5 cm nacięcie przełożyć jeden koniec do środka i ładnie wywinąć tworząc faworka.W głębokim naczyniu rozgrzać olej, wrzucać partiami faworki i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Przekładać na papierowy ręczniczek. Zimne faworki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja babcia (pewnie miała przepis od swojej babci a ona od swojej- taki urok starych, sprawdzonych receptur) dziś dzielę się nim właśnie z Tobą! Delikatne, cieniutki, chrupiące- najlepsze jakie jadłam. Najlepsze(...)faworki Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzesiać ze szczyptą soli. Wkroić miękkie masło. Dolać śmietanę, ocet i wbić jajka. Po prostu wyrobić z podanych składników ciasto. Elastyczne i odchodzące od dłoni. Teraz część trudniejsza. Wycinanie faworków. Każda gospodyni ma swój sposób. Hońka wykrawa małe i robi tylko jedną falbanę. Niektórzy skręcają je podwójnie, a inni w ogóle. Jedno jest pewne. Trzeba dobrze rozwałkować, pokroić(...)rozgrzane. Jak to sprawdzić? Najprościej jest poświęcić fragment ciasta jako próbnik. Nie radzę sprawdzać stopnia nagrzania przy pomocy wody - ryzyko rykoszetu prosto w gałkę oczną jest niezwykle wysokie! Usmażone faworki osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i po chwili obsypuję cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe są wg mnie najlepsze
Karczma HonoriettyRozpoczynamy Nowy Rok 2016r., a tym samym karnawał. Na naszych stołach nie może zabraknąć faworków - wspaniałych, kruchych ciasteczek. Smakują wybornie. Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder(...)posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietany, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy bardzo cieniutko. Specjalnym nożykiem kroimy faworki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (ja smażę na oleju). Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka faworków. Gdy będą miały złoty kolor szybko wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem
Pyszności SłodkościTłustego Czwartku męczyłam babcię o róże karnawałowe. Babcia co roku próbowała mnie przekonać, że faworki są lepszym pomysłem, bo znacznie mniej przy nich pracy. Nie dziwię jej się! Faworki robiła w mig. Jej babcine, spracowane ręce uwijały się jak w ukropie wycinając i zakręcając ciasteczka. Róże to co innego! Wycinanie kółek odpowiedniej wielkości, nacinanie, składanie... faktycznie z różami(...)nasze zachcianki. Latem robiła nam spódniczki z liści paproci, żebyśmy mogły się bawić w rozbitków na bezludnej wyspie i pokazała jak zrobić szałas w lesie. Zimą obowiązkowym punktem były faworki, a jak się udało ją namówić to także róże karnawałowe. Przypomniałam je sobie podczas weekendu u moich rodziców. W tej samej kuchni, w której robiłam je z babcią przygotowałam
Kulinarne Inspiracjedzisiejsze ostatki najlepsze są faworki, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Faworki Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżki spirytusu lub octu - 4 żółtka - szczypta soli - 2 płaskie łyżeczki masła - 3-4 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Dodać pozostałe składniki dokładnie ugniatać przez około 20 minut. Ciasto bardzo cienko(...)rozwałkować na placki jednakowej grubości. Pokroić je na pasy radełkiem lub nożem, zrobić w środku każdego paska nacięcie i przewinąć. Uformować faworki i przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Smażyć w szerokim płaskim naczyniu delikatnie rumieniąc (po wyjęciu z oleju robią się ciemniejsze). Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem
Kulinarne życieczwartek to muszą być faworki. Konkurują one z pączkami. A co ja lubię bardziej? Sama nie wiem. I powiem Wam, że trudno mi się zdecydować. Dziś zapraszam na faworki, a przepis na pączki będzie niebawem ;-) Składniki: 2 szkl. mąki, 4 żółtka, 0,5 łyżeczki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka spirytusu, 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany, 1 litr(...)Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek a następnie kroimy w paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przekładamy przez otwór. Gotowe faworki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Passion of CookingMamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :) porcja ok 90 kokardek Składniki: 4 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko, aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane
Niezły Młynekprzesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki 6 żółtek 6-8 łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki(...)odpoczęło i było bardziej podatne do wałkowania. Odpoczęte ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, po czym wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm jeżeli mniejsze. Na środku każdego pasku robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika. Tak przygotowane ciasteczka smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (175 stopni
Kuchnia Łukasza