faworki - 1708 przepisów (strona:42/114)

Faworki ziemniaczane 102

Faworki ziemniaczane                                                          Chrupiące z dodatkiem czosnku i szczypiorku zanurzone w pikantnym keczupie to to, co lubię. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : masło - 200 g mąka - 400 g ziemniaki(...)lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto rozwałkować, pokroić na szersze paski. Część pasków skręcić resztę przepleć przez otwór w środku. Układać na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blasze faworki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stop, przez około 15 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Karnawałowe faworki 774

Kochani już czas przygotować wyjątkowe delikatne, lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach przepyszne faworki bardzo kruche. Faworki Składniki: · 1 kg mąki · 15 dag cukru pudru · 10 żółtek · szklanka gęstej słodkiej śmietany · 50ml spirytusu · szczypta soli · olejek arakowy · konfitura wiśniowa

Kulinarne pyszności Molki
Zakręcone kotlety drobiowe 132

Kotlety drobiowe z piekarnika, zakręcone podobnie do faworków. Dodatek do obiadu lub mięsna przekąska. 1 kg fileta z indyka 3 jajka 3 łyżki łagodnego ajvaru 1 łyżka przyprawy typu Vegeta pół łyżki mielonego pieprzu pół łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego(...)bułka tarta 2 łyżki mąki ziemniaczanej           Mięso pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek naciąć wzdłuż i przekręcić jak przy formowaniu faworków. W misce wymieszać dokładnie jajka, ajvar, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mięso ułożyć w przygotowanej marynacie tak, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Piekarnik

Praktyczna pl
Faworki 104

Ostatni dzień karnawału, więc faworki. Niezwykle kruche i mega smakowite. Zaczynamy chrupać i nie można przestać, polecam. Składniki 400 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 jajko 5 żółtek 1 łyżka cukru pudru 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka octu lub spirytusu Dodatkowo cukier puder do posypania olej do … Czytaj dalej Faworki

gotuj ze mną
Chruściki 136

Chruściki, Faworki Chrusty-nie ważna nazwa-ważny smak. Kochani, zbliża się tłusty czwatrek i nie wyobrażam sobie tego dnia bez tych kruchych prostokątów. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 4 żółtka 5 łyzek kwaśnej śmietany 1 łyżka wódki 1//2 łyżeczki cukru szczypta soli 4 kostki smalcu do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać(...)dodać żółka. śmietanę.wódkę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, następnie cieńko rozwałkować, pokroić  na prostokąty-każdy prostokąt  przeciąc wdłuż, jeden bok przewinąć. Smalec rozgrzać, wrzucać po kilka faworków. Odsączyc na papierowym ręczniku, jak ostygną posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO

Kopystką po garach
taratuszki – pulchniutkie faworki rosyjskie 114

kleić się do dłoni. Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt o ok. 1 cm grubości. Wycinamy mniejsze prostokąciki np. 4x8cm. Każdy po środku nacinamy i przewijamy jak faworki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Faworki (chrust) 63

Przepis na faworki pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Faworki smażę nie tylko w okresie karnawału czy Tłustego Czwartku, robię je przez cały rok. Wy również smażcie - gdy tylko najdzie Was ochota na słodkie, bo jajka, mąkę, masło i olej zawsze znajdziecie w swojej kuchni

Z Hrabiną w kuchni
Orkiszowe faworki (chrust) 126

ORKISZOWE FAWORKI (CHRUST) ❤️  A jak Wy je nazywacie? Faworki, chrust, a może chruściki? U nas mówi się chrust, a M. usłyszał o tym określeniu pierwszy raz ode mnie. Jak to jest u Was? Hmmm?  Dobra, dosyć gadania, przepis i do roboty! Składniki: 500 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 50 g masła (u mnie

Czarnawisienka
Faworki z piwem 81

Faworki z piwem(...)zdecydowanie mój faworyt, jeśli chodzi o karnawałowe słodkości. Te chrusty są bardzo kruche i przez długi czas zachowują swoją świeżość, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Continue reading Faworki z piwem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Griwech - algierski chrust 119

Karnawał w pełni, a u nas chwila wolnego, więc zażyczyła sobie  faworki  lub gusz-e-fil (słoniowe uszy) . Mnie jednak od dawna chodził po głowie algierski chrust na bazie ciasta drożdżowego, czyli griwech. Tradycyjnie podaje się go z syropem z owoców cytrusowych lub z miodem (griwech moczy się w miodzie, obtaczając w nim ciastka, ale nie polewa(...)pokazują zdjęcia (złożyć przeciwległe wierzchołki prostokąta, a potem do miejsca złożenia składać w harmonijką boki z marginesem bez nacięć; dobrze docisnąć, by nie powstało zgrubienie). Z bocznych kawałków formowaliśmy faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju na słomkowy kolor (w trakcie wykładania trochę ściemnieją). My posypywaliśmy griwech cukrem pudrem, ale można polewać lub obtaczać w płynnym miodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Taratuszki na jogurcie 95

kefiru nie miałam, ale w lodówce znalazł się jogurt. I śmiało mogę powiedzieć, że wersja na jogurcie w niczym nie ustępuje tej na kefirze. Taratuszki tylko z wyglądu przypominają faworki. Są bardzo miękkie i puchate, jak racuszki lub pączki. I najlepiej smakują od razu, następnego dnia stają się bardziej twarde. Z podanych składników wychodzi ok 15 sztuk dużych puszystych(...)mąką. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość do 1cm. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 3cm i długości ok 8cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto - jak faworki. W rondlu rozgrzać olej (ok pól litra), wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na średnim ogniu na rumiano w obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym

Obiad gotowy
Faworki/chrust 50

Smażenie faworków w okresie karnawału i w tłusty czwartek jest na stałe wpisane do polskiej tradycji. Przepis na faworki, który dzisiaj dla Was przygotowałam jest bardzo prosty, dlatego też bez przeszkód możecie przygotować je z dziećmi. Continue reading Faworki/chrust at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Najlepszy przepis na domowe pączki 95

choć nie robię ich zbyt często. Zwykle właśnie w okresie karnawału. Najbardziej te tradycyjne. Choć smakują nam też mini pączki serowe . No i oczywiście faworki (przepis na rewelacyjne faworki tutaj—>klik) . To właśnie one 3 nieodzownie kojarzą mi się z tym czasem. Domowe pączki , które robię pamiętam jeszcze z czasów kiedy sama byłam dzieckiem, bo robiła

Arbuziaki
Faworki 107

Faworki to obowiązkowy deser w czasie karnawału, niektórzy mówią na nie chrusty. Ale oczywiście po za nim też można je zrobić. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania i można się na nich wyżyć. A mowa tu o zbiciu ciasta wałkiem, co daje(...)fajny efekt w postaci pęcherzy. No i nikt nas nie oskarży o pobicie, hi, hi. Tak więc zakasujemy rękawy i do dzieła, bo jak karnawał to słodko musi być. faworki

Ewa w kuchni
Taratuszki-pulchne faworki na kefirze, szybkie, pyszne idealne na tłusty czwartek 191

Witam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie . Coś pulchnego, słodkiego :)  Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne.  Bardzo Was zachęcam do wypróbowania :)  SKŁADNIKI  -400g kefiru  -1 jajko -3 łyżki cukru -3 łyżki(...)minut do przykrytej miski. Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i  wałkujemy cienko,  kroimy na paski,  potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki.  Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną.  Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.  Posypujemy cukrem pudrem i gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania