Chruściki, Faworki Chrusty-nie ważna nazwa-ważny smak. Kochani, zbliża się tłusty czwatrek i nie wyobrażam sobie tego dnia bez tych kruchych prostokątów. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 4 żółtka 5 łyzek kwaśnej śmietany 1 łyżka wódki 1//2 łyżeczki cukru szczypta soli 4 kostki smalcu do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać(...)dodać żółka. śmietanę.wódkę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, następnie cieńko rozwałkować, pokroić na prostokąty-każdy prostokąt przeciąc wdłuż, jeden bok przewinąć. Smalec rozgrzać, wrzucać po kilka faworków. Odsączyc na papierowym ręczniku, jak ostygną posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO
Kopystką po garachkleić się do dłoni. Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt o ok. 1 cm grubości. Wycinamy mniejsze prostokąciki np. 4x8cm. Każdy po środku nacinamy i przewijamy jak faworki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy oprószone cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na faworki pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Faworki smażę nie tylko w okresie karnawału czy Tłustego Czwartku, robię je przez cały rok. Wy również smażcie - gdy tylko najdzie Was ochota na słodkie, bo jajka, mąkę, masło i olej zawsze znajdziecie w swojej kuchni
Z Hrabiną w kuchniORKISZOWE FAWORKI (CHRUST) ❤️ A jak Wy je nazywacie? Faworki, chrust, a może chruściki? U nas mówi się chrust, a M. usłyszał o tym określeniu pierwszy raz ode mnie. Jak to jest u Was? Hmmm? Dobra, dosyć gadania, przepis i do roboty! Składniki: 500 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 50 g masła (u mnie
CzarnawisienkaFaworki z piwem(...)zdecydowanie mój faworyt, jeśli chodzi o karnawałowe słodkości. Te chrusty są bardzo kruche i przez długi czas zachowują swoją świeżość, a do tego są łatwe w przygotowaniu. Continue reading Faworki z piwem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plKarnawał w pełni, a u nas chwila wolnego, więc zażyczyła sobie faworki lub gusz-e-fil (słoniowe uszy) . Mnie jednak od dawna chodził po głowie algierski chrust na bazie ciasta drożdżowego, czyli griwech. Tradycyjnie podaje się go z syropem z owoców cytrusowych lub z miodem (griwech moczy się w miodzie, obtaczając w nim ciastka, ale nie polewa(...)pokazują zdjęcia (złożyć przeciwległe wierzchołki prostokąta, a potem do miejsca złożenia składać w harmonijką boki z marginesem bez nacięć; dobrze docisnąć, by nie powstało zgrubienie). Z bocznych kawałków formowaliśmy faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju na słomkowy kolor (w trakcie wykładania trochę ściemnieją). My posypywaliśmy griwech cukrem pudrem, ale można polewać lub obtaczać w płynnym miodzie
Weekendy w domu i ogrodziekefiru nie miałam, ale w lodówce znalazł się jogurt. I śmiało mogę powiedzieć, że wersja na jogurcie w niczym nie ustępuje tej na kefirze. Taratuszki tylko z wyglądu przypominają faworki. Są bardzo miękkie i puchate, jak racuszki lub pączki. I najlepiej smakują od razu, następnego dnia stają się bardziej twarde. Z podanych składników wychodzi ok 15 sztuk dużych puszystych(...)mąką. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość do 1cm. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 3cm i długości ok 8cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto - jak faworki. W rondlu rozgrzać olej (ok pól litra), wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na średnim ogniu na rumiano w obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym
Obiad gotowySmażenie faworków w okresie karnawału i w tłusty czwartek jest na stałe wpisane do polskiej tradycji. Przepis na faworki, który dzisiaj dla Was przygotowałam jest bardzo prosty, dlatego też bez przeszkód możecie przygotować je z dziećmi. Continue reading Faworki/chrust at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plchoć nie robię ich zbyt często. Zwykle właśnie w okresie karnawału. Najbardziej te tradycyjne. Choć smakują nam też mini pączki serowe . No i oczywiście faworki (przepis na rewelacyjne faworki tutaj—>klik) . To właśnie one 3 nieodzownie kojarzą mi się z tym czasem. Domowe pączki , które robię pamiętam jeszcze z czasów kiedy sama byłam dzieckiem, bo robiła
ArbuziakiFaworki to obowiązkowy deser w czasie karnawału, niektórzy mówią na nie chrusty. Ale oczywiście po za nim też można je zrobić. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania i można się na nich wyżyć. A mowa tu o zbiciu ciasta wałkiem, co daje(...)fajny efekt w postaci pęcherzy. No i nikt nas nie oskarży o pobicie, hi, hi. Tak więc zakasujemy rękawy i do dzieła, bo jak karnawał to słodko musi być. faworki
Ewa w kuchniWitam Kochani Karnawał w pełni, więc dziś coś w tym klimacie . Coś pulchnego, słodkiego :) Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis na rosyjskie pulchne faworki na kefirze-taratuszki :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie, są bardzo pulchne i pyszne. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania :) SKŁADNIKI -400g kefiru -1 jajko -3 łyżki cukru -3 łyżki(...)minut do przykrytej miski. Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy i wywijamy jak faworki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną. Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFaworki (chrust) robiłam pierwszy raz , musiałam oprzeć się na jakimś dobrym przepisie, szukałam, szukałam i znalazłam! Chrupiące, delikatne, postępowałam , co rzadko się zdarza, dokładnie tak jak w przepisie na blogu kwestia smaku . Nie widziałam sensu odmierzania prostokątów 12 x 3 cm, takie na oko mają swój urok . W ażne, że smakują wybornie. Składniki: 400 g mąki pszenne szczypta soli(...)pokrywają się pęcherzami powietrza). Po kilkunastu sekundach przekręciłam na drugą stronę drewnianym patyczkiem i smażyłam jeszcze przez chwilę do czasu aż lekko zrumieni ły się z drugiej strony. Faworki układałam na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem. Smacznego
Na moim talerzuRozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :) KLIK! KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjepodawać je także niemowlakom. Bez dodatku soli mogą je jeść maluchy od 10 miesiąca życia. Faworki bez śmietany i alkoholu No i oczywiście noworoczna wisienka na torcie – faworki bez śmietany i alkoholu . By wejść w nowy rok ze słodką przyjemnością
Dieta bez mleka